ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Orbán önjelölt rémkép a nyugati liberális rend számára
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Orbán önjelölt rémkép a nyugati liberális rend számára

Orbán önjelölt rémkép a nyugati liberális rend számára

Orbán Viktor a népszavazással tömegtámogatást akar, hogy az Európai Unió a jövőben ne telepíthessen menedékkérőket a tagállamokba – tudósít a The New York Times/Fox News/AP. Azt reméli, hogy példáját más országok is követik majd. Bírálók szerint ugyanakkor a közvélemény-kutatások az erősödő idegengyűlöletről tanúskodnak, ami a kormány kampányára vezethető vissza. Ám nem biztos, hogy meglesz az érvényességhez szükséges részvételi arány. Pardavi Márta a Helsinki Bizottságtól úgy fogalmaz: fontos, hogy polgárként beleszóljunk a dolgokba, ám mivel a kérdés alávaló, a szervezet arra szólít fel mindenkit, hogy adjon le érvénytelen szavazatot.


A hatalom a félelemre játszik és leginkább a roma kisebbséget, a nehéz helyzetben lévő nyugdíjasokat, a kisgyerekes családokat, valamint az önkormányzati lakások bérlőit célozta meg.

A közszolgálati tévé a migránstámadásokról szóló híreket szajkózza, sokszor olyanokat, amelyek több hónaposak. A propaganda legalább 13 milliárd forintba kerül. Viszont a kormány nem árulta el, hogy mi történik, ha a referendum eredményesnek bizonyul. Kovács Zoltán cáfolja, hogy rontana Orbán Viktor helyzetén, ha nem lesz meg az érvényesség. Ám Tóth Csaba úgy gondolja, hogy az alacsony részvétel súlyos kudarc lenne a politikus számára, főleg egy ilyen hatalmas kampány után.

A Bloomberg hírügynökség úgy ítéli meg, hogy a népszavazás megerősítheti Orbán Viktor befolyását nemcsak idehaza, hanem az egyre jobban megosztott Európában is. A politikus egyben szeretne lendületet venni a parlamenti választások előtt. A felmérések arra utalnak, hogy elsöprő lesz a kormány álláspontjának támogatottsága, ám kérdéses az érvényesség. A brüsszeli Teneo Intelligence elemző cég szakértője azt várja, hogy az eredménytől függetlenül a politikus úgy tünteti fel magát, hogy ő az, aki megvédi az országot a menekültek hordáitól. De sokkal határozottabban léphet fel az EU-ban, ha a referendum veszi az érvényességi küszöböt.

Egy nagy győzelem megszilárdíthatja pozícióját, miután az EU, a Valutaalap, a civil szervezetek és Soros György után most éppen a migránsok ellen harcol. Boros Tamás a Policy Solutions igazgatója úgy véli, 2006 óta az első nagy országos kudarc volna Orbán számára, ha nem mennek el elegen voksolni, miután a miniszterelnök ilyen sok politikai tőkét áldozott a célra. Ugyanakkor nem világos, mi következik az unió számára, ha a referendum átviszi a lécet. Az EU még nem határozott az állandó elosztási mechanizmusról, és a magyarok egyedül nem képesek megakadályozni a politikai döntéseket.

Orbán eszközt lát a népszavazásban, hogy megrengesse az uniót – írja a Financial Times. A referendum betetőzi a miniszterelnök egyéves küzdelmét az ellen, hogy az országnak be kelljen fogadnia 1294 menekültet. Ha sikeres lesz, akkor megint akad egy szokatlanul erős nemzeti vezető, aki a nemzeti érzelmek felkorbácsolásával szembemegy az EU-val. Egyben erősíti a miniszterelnök egyre erősödő hírnevét, mármint hogy Orbán önjelölt rémkép a nyugati liberális rend számára. A felmérések azt támasztják alá, hogy a magyarok még sosem tápláltak ennyi félelmet és gyanút a menekültekkel szemben, bár azok javarészt eltűntek az országból. Az unió és Törökország megállapodása csak felbátorította a magyar vezetőt, aki magának tudja be, hogy a vita az “Isten hozott!”-kultúrájától elterelődött a határok lezárása és afelé, hogy a migrációt biztonsági fenyegetésnek kell tekinteni. Emberemlékezet óta a legátfogóbb kampányt indította. A külföldi kritikák csak megszilárdították a politikus hazai pozícióit.

Megfigyelők szerint a kormányfő igen jó lehetőséget szimatol, hogy korlátozza a Bizottság hatalmát és visszavegye a jogkörök egy részét nemzeti kézbe. De legalábbis szeretné Merkel ellenpontjaként feltüntetni magát. Sőt az is lehet, hogy az Európai Tanács elnökének tisztségére ácsingózik. Ez új cél lenne a politikus számára, akit az egyik korábbi amerikai nagykövet kiszivárgott jelentése ‘puszta ököllel harcoló politikai botrányhősnek’ nevez. .  

A Financial Times-nak küldött elemzésében Szigetvári Viktor költséges bohózatnak minősíti a népszavazást, miközben az jogilag képtelenség, hiszen az új alaptörvény nem engedi meg a referendumot, ha annak nincs kötelező eredménye. Az Együtt elnöke szerint a cél kizárólag az, hogy beszedje a sápot a félrevezetett emberek félelmeiből. Egyúttal Orbán mozgósítani akar az EU és Németország ellen – az adófizetők pénzén, jóllehet nincsenek tervek a kötelező kvótákra. Azon kívül az egész felhajtás nyitott kapukat dönget, mivel a feltett kérdés olyasmire vonatkozik, ami már eldőlt.

A hatalom 10 milliárdot költ egy pr-gyakorlatra, nem zavartatva magát attól, hogy az egészségügyi dolgozik tömegesen mennek külföldre dolgozni a magasabb bérek miatt.  A gyűlöletet gerjeszti, és egyben nyilvánvaló hazugságokat állít a külföldi partnerekről. Orbán lecsapott a migráns-kérdésre, hogy megszilárdítsa népszerűségét, ami megingott a korrupcióról szóló hírek miatt. Állami forrásból sokkal, de sokkal többet fordít a kampányra, mint az ellenzék. A népszavazás nem lesz szabad és tisztességes. Teljes mértékben hiányoznak a fékek és ellensúlyok. A gyűlölet csak még jobban megosztja a társadalmat és a végső vesztes az átlagember lesz, mivel kárt szenved az ország nemzetközi megítélése és versenyképessége.

A magyar népszavazással Orbán Viktor leginkább azt akarja megmutatni, hogy ki a főnök Brüsszelben, egyben kihívja Merkelt, aki pártolja a kvótákat – olvasható a The Economistban. Ezen túlmenően azt szeretné, ha az EU szuverén államokból álló kereskedelmi tömb lenne, amely távol tartja magát olyan kérdésektől, mint a migráció és az emberi jogok. Úgy gondolja, hogy a vele rokonszenvező visegrádi országok segítségével érvényre tudja juttatni saját vízióját Európa jövőjéről. A referendum ugyanakkor nagyrészt a népszerűség növelését szolgáló trükk a populista kormányfő részéről, jogi kötelező ereje nincs. De a kormány semmit sem bíz a véletlenre, a kampány elsöprő, a feszültség egyre nő. Egy hete bomba robbant Budapest szívében. Magyarország konzervatív és szűklátókörű, ahol sokan nem beszélnek idegen nyelveket és nem tudják, milyen olyanokkal együttélni, akiknek más a bőrszínük és a hitük. Viszont Krekó Péter a Political Capitaltől úgy gondolja, hogy az érvénytelenség kudarc lenne Orbán és a Fidesz számára.

A hatalom számára aggasztó, hogy az emberek némileg eltompultak a migránsok ügyében. A bírálók azt mondják, az egész felhajtás csak arra jó, hogy elterelje a figyelmet a korrupcióról, az egészségügy és az oktatás bajairól. Emberi jogi szervezetek pedig arra mutatnak rá, hogy a bevándorlás visszaszorításának kegyetlenség volt az ára. Lásd az Amnesty International e heti jelentését. Kovács Zoltán ehhez képest azt hangoztatja, Magyarország csupán megvédi a határait, ahogyan azt a Schengeni Egyezmény előírja. Viszont még nem látni, hallgat-e közvélemény az ellenzék bojkottfelhívására.

Móra Terézia nem táplál illúziókat: a Berlinben élő magyar írónő tisztában van azzal, hogy a magyarok többsége rendjén valónak találja Orbán Viktor politikáját. A Die Welt munkatársa elkísérte az alkotót szülőfalujába, Fertőrákosra és azt tapasztalta, hogy ott is igencsak hat a masszív, migránsellenes propaganda, amely nem sokat törődik a valósággal. Ellenségképet akar gyártani, és sikerül is neki – 30 millió euróért. Erre mondja Móra Terézia, aki 3 éve elnyerte a német könyvkiadók díját és akinek most jelent meg új kötete, hogy fejétől bűzlik hal és a kormány képes hatni a családokra, sőt még a háziállatokra is. Az emberek rátaláltak a kormányfőre, és ha ő már nem lesz, akkor új Orbánt keresnek maguknak.

A Süddeutsche Zeitung budapesti rémmeseként ír arról, miket terjeszt a magyar kormány a népszavazás előtt, hogy Brüsszel és a menekültek ellen hangolja a közvéleményt. Merthogy Orbán különleges felhatalmazást akar magának. A tudósító végigülte Kósa Lajos egyik vidéki kampányrendezvényét, amelyen a politikus másfél órán át adagolta a túlzásokat és a hamis állításokat. Németországban ilyen propagandashow-t csakis a jobboldali radikálisoktól hallani. Pl. hogy a migránsok, akiknek csupán az 5%-a menekült, el akarják foglalni Európát. Meg hogy amerre megfordulnak, tömegesen erőszakolják meg a nőket. És így tovább, és így tovább. A propaganda azt eredményezte, hogy a kimutatások szerint a magyarok immár több, mint 70%-a elutasítja a bevándorlókat. De ha nem sikerül elég embert mozgósítani, az jócskán árt a Fideszről alkotott képnek. Viszont az egész leginkább arra megy ki, hogy mozgósítson a radikális bezárkózási politika mellett.

Cirkusz az egész, amivel a kormány igyekszik háttérbe szorítani az igazi problémákat – mondta a népszavazásról Juhász Péter a Süddeutsche Zeitungnak adott interjúban. Az Együtt politikusa emlékeztet arra, hogy a kiélezett helyzetben a Fidesz meghamisíthatja az eredményt, ezért az a legjobb, ha tiltakozásképpen mindenki otthon marad. Hiszen a feltett kérdés azon a hazugságon alapszik, hogy az unió tízezreket akar hozzánk beköltöztetni. Viszont Orbánék  nem félnek az idegenektől, ha azok letelepedési kötvényt vesznek. Hogy miért fixálódott rá a miniszterelnök ennyire a témára, annak okát Juhász abban látja, hogy kell egy gumicsont, nehogy a lakosság olyasmivel foglalkozzék, mint a korrupció vagy az oktatás és az egészségügy állapota. Orbán az érzelmekre építve politizál. És szeretné, ha nem egészen hárommillió voks a jövőben is elég lenne számára az abszolút többséghez. Az ellenzéknek ugyanakkor nincs pénze az ellenkampányra, de az is tény, hogy még mindig túl sokat viaskodik a saját soraiban – tette hozzá Juhász Péter.  

A Die Presse felveti, hogy Orbán fél a blamázstól, mert a fiaskó megrendítheti a kormányt, jóllehet az egyetlen kérdés az, hogy érvényes lesz-e a népszavazás. A negatív kampány hónapok óta csúcsra jár. A kabinet mindig is szívesen játszott a félelmekkel, de most ráfizethet. Sokan ugyanis már túlzásnak tartják a propagandát. Ebből pedig az ellenzék profitálhat. Ha ugyanis nem voksolnak elegen, az súlyos vereség lenne a miniszterelnök szemszögéből. Az ellenzéki pártok esélyei 2010 óta nem voltak ilyen nagyok. Hiszen a kudarc heves vitákat keltene a Fideszben, megmutatkoznának a belső törésvonalak. Még személyi következményeket sem lehet kizárni. Az ilyen mértékű arcvesztés destabilizálhatja a hatalmat. Egy előrehozott választás viszont kockázatos lehet, mert a megerősödött ellentábor tetemes problémákat okozhat Orbán Viktornak.

A népszavazás miatt kötelezettségszegési eljárás fenyegeti Magyarországot – tudósít a Die Presse. Brüsszelben az a vélemény, hogy egyetlen tagállam sem húzhatja ki magát a közös felelősség alól. A 160 ezer menekült elosztása ügyében a döntés megvan, a magyar polgárok csak a jövőbeli kvótákról határozhatnak. A magyarok nem csupán a hiányos szolidaritás miatt kapnak kritikát, hanem azért is, mert ugyanakkkor főleg gazdag kínai és orosz kuncsaftok minden további nélkül tartózkodási engedélyt kapnak, ha letesznek az asztalra 300 ezer eurót, meg még 60 ezret a költségekre. Már csaknem 10 ezren éltek a lehetőséggel, családostul. A program azért is vitatott, mert az ígéri, hogy az érintettek vízum nélkül 90 napra továbbmehetnek más schengeni országokba, amivel a Bizottság nem ért egyet.

 

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.