ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 A független sajtó a demokrácia biztosítéka
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
A független sajtó a demokrácia biztosítéka

A független sajtó a demokrácia biztosítéka

A Le Monde vezércikkben minősíti sajnálatosnak, hogy a mostani lengyel vezetés a keleti tábor mellett döntött és teljesen elszigeteli az országot az unió többi részétől. Az elemzés szerint a helyzet már odáig jutott, hogy jeges hideg állt be Varsó és két legfontosabb EU-s partnere, Németország és Franciaország között. Olyannyira, hogy francia részről lemondták a három államot tömörítő Weimari Háromszög e hónapra tervezett párizsi tanácskozását. Ez egyben jelzi, hogy leállt az a dinamizmus, ami Lengyelországot a földrész egyik motorjává tehette volna.


Az előzményekhez hozzátartozik, hogy az új lengyel kormány a nemzetközi kereskedelem és a diplomácia játékszabályainak felrúgásával érvénytelenítette a közbeszerzés alapján megkötött szerződést, amelynek értelmében a franciák 50 katonai helikoptert szállítottak volna. Ezek után Hollande elnök lefújta küszöbön álló varsói látogatását, a lengyelek pedig minden tender nélkül 21 amerikai helikoptert vettek. Ám az ellentétek túlmennek ezen a sértésen. Érintik a menekülteket, az unió jövőjét, az európai védelmet, a jogállamot és a közös értékeket. Ilyen helyzetben a hármas összejövetel legfeljebb arra lett volna jó, hogy igazolja Lengyelország Európa-ellenes álláspontját.

Ebben a játékban azonban Kaczynski mindent elveszthet. Miközben igen tapintatlan a németekkel és a franciákkal, már nem számíthat a britekre. Ugyanakkor nyílt viszályba keveredett Brüsszellel, miután visszautasította az ajánlásait az alkotmánybíróság ügyében. Az Európai Unióban egyetlen igazi szövetségese van: Orbán Viktor.  A kommunizmus bukása után úgy látszott, hogy a lengyelek az egyik erőközpontot alkotják majd Európában, ám ők az elszigetelődést választották. Kár.

Egy neves amerikai külpolitikai szakértő szerint a következő amerikai elnöknek mindenekelőtt Európával kell foglalkoznia – a többi közt azért, mert az orosz agresszió az egykor egységes földrészt veszélyezteti – írja a Financial Times. Nicholas Burns, aki külügyminiszter-helyettes volt, jelenleg pedig a Harvardon tanít, rámutat, hogy az amerikaiak már most is aggódva nézik azt a komoly, szélsőjobboldali-populista lázadást, amelyhez hasonló az 1930-as évek óta nem volt a kontinensen.

A reakciós Orbán Viktor már hatalomra jutott, a Jog és Igazságosság pedig gondot okoz mind Brüsszel, mind Washington számára. Azon kívül Merkel és mások joggal kérnék a Fehér Ház új gazdáját, hogy az Egyesült Államok fogadjon be az eddiginél lényegesen több menekültet. Végül pedig fontos, hogy az EU a jövő hónapban teljes mértékben hosszabbítsa meg Oroszország elleni szankciókat, mert minden más gyengítené a még hivatalba sem lépett elnök pozícióját.

Az erőszakos orosz fellépés miatt sürgető, hogy Amerika 2017-ben telepítsen csapatokat Lengyelországba és a balti köztársaságokba. Csak így lehet feltartóztatni Putyint, de közben meg kell próbálni együttműködni vele, Irán, Afganisztán, Észak-Korea és Szíria ügyében. Hillary Clinton lenne az a vezető, aki határozottan kiállna az európai partnerek mellett. Ő érti, hogy Amerika sorsa nagyban függ az öreg földrészhez fűződő kapcsolatoktól, főleg válságok idején. Trump ezzel szemben bizonyította, hogy nem lenne képes eleget tenni a felelősségének. Folyamatosan leértékeli a NATO-t, nyilvánosan dicséri Putyint.

A Die Welt írja: szabad sajtónak az is feltétele, hogy a társadalomban igény legyen rá. Ha nagy tömegek nem tartják szükségesnek, akkor olyan robbanás következik be, mint legutóbb a magyaroknál, a lengyeleknél és a törököknél. Magyarországon úgyszólván vége a Népszabadságnak, az osztrák tulajdonos egy Orbán-hű oligarchának adta el a legfontosabb ellenzéki lapot. Ebben az ügyben a Ringier sem szerepel valami jól, mert a kiadó előtte Pecinának passzolta át a tulajdonjogot. Törökországban a hatalom a szabad nyilvánosság legfontosabb orgánumát fojtogatja, Lengyelországban a közmédiát a saját vonalára állította rá a hatalom. De ha egyetlen újság eltűnése ekkora sebet tud ütni a szabad sajtón, akkor a sajtó nem tűnik föl szabadnak e három államban. Azt szokták mondani, hogy a független sajtó a demokrácia biztosítéka. Csak éppen a három példa tanúsítja, hogy ez inkább fordítva igaz: ha nincsenek meg a demokratikus keretek, akkor a sajtó sem lehet szabad. Ám ha a lakosság széles rétegei nem ragaszkodnak hozzá, akkor nem is ér sokat a 4. hatalmi ág.    

Az Európa Tanács Kínzás-ellenes Bizottsága felszólította a magyar kormányt, hogy egyértelműen ítélje el a menekültek bármiféle bántalmazását – olvasható a Süddeutsche Zeitungban. Az állásfoglalás azután született meg, hogy a testület tavaly októberben soron kívüli látogatást tett Magyarországon és most nyilvánosságra hozta az útról készült jelentést. Eszerint nagyon sok külföldi arról számolt be a ténymegállapító testület tagjainak, hogy a rendőrök megverték őket. A tudósítás emlékeztet arra, hogy főleg a múlt szeptembern akadt olyan nap, amikor akár 10 ezer menekült érkezett magyar földre.

A The New York Times az OECD adatai alapján úgy becsüli, hogy Magyarország 7%-os adócsökkentésre készül, miután Varga Mihály bejelentette, hogy a versenyképesség javítására 5–6 éven belül a szlovák és a cseh szintre kívánják mérsékelni az átlag béradót. Tavaly a magyar adóék 49%-os volt, vagyis a munkáltóknak és alkalmazottnak összesen ennyi adót és járulékot kellett fizetniük, szemben a legfejlettebb államokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet 36%-os átlagával. Szlovákiában 41, Csehországban 43%-os a teljes közteher. A tudósítás megjegyzi, hogy a nagyarányú elvándorlás munkaerőhiányt okozott az Európai Unió keleti felén, így a magyar, lengyel és cseh vállalkozások számára igen nehézkes az üres állások betöltése. Nálunk már nőnek a jövedelmek, egyedül augusztusban pl. 6,9%-kal, mivel nincs elég jelentkező  meghirdetett helyekre.

 

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.