ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Mesterséges intelligencia, drónok és önvezető járművek
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Mesterséges intelligencia, drónok és önvezető járművek

Mesterséges intelligencia, drónok és önvezető járművek

A CeBIT, azaz eredeti és teljes nevén: Centrum für Büroautomation, Informationstechnologie und Telekommunikation, alapításkori nevén pedig Centrum der Büro- und Informationstechnik, magyarul (kissé sután hangzik) „irodai és információtechnikai központ” 2017. évi nagy témái a mesterséges intelligencia, a drónok és az önvezető járművek – hangzott el a vásárrendezők mai, bécsi sajtótájékoztatóján. (A szerző felvételei.)


Hartwig von Saß, a CeBIT sajtófőnöke.Bécsben tartotta közép-kelet-európai beharangozó sajtótájékoztatóját a hannoveri CeBIT, a gazdaság, a közigazgatás és a társadalom digitalizálásának legfontosabb nemzetközi rendezvénye, szakemberek és kereskedők világméretű találkozója, amely jövő március 20–24. között partnerországként köszönti Japánt Hannoverben. A CeBIT-et 1986 óta minden év első negyedében (márciusban) rendezi meg a Deutsche Messe AG, azaz a Német Vásárok Rt. Egy-egy alkalommal mintegy 3000 vállalkozás és 200 ezer látogató találkozik a technológiai seregszemlén, amelynek fontosságát az is jelzi, hogy a megnyitót az éppen hivatalban lévő német szövetségi kormányfő, a kancellár is megtiszteli.

A 70 ország 3300 kiállítójának részvételével megtartandó jövő évi rendezvény középpontjában az új technológiák, a mesterséges intelligencia, az autonóm rendszerek, a virtuális és a kiterjesztett valóság, a humanoid robotok és a drónok állnak – hangzott el újságírók előtt. A Telefónica távközlési cég 2017-ben újra jelen lesz Hannoverben, a Microsoft viszont csak partnerstandokon fog megjelenni, nem lesz önálló kiállítása.

A CeBIT 2017 fő témája a d!conomy – no limits (a d!conomy szószülemény az angol digitális és gazdaság szavakból származik).

Marion Tschernutter, az Osztrák Gazdasági Kamara vezető munkatársa.

Semmi sem változtatta meg úgy a gazdaságot és a társadalmat, mint a digitalizálás. Az ember és a gép együttműködése, a virtualitás és a valóság összjátéka még jelentősebbé teszik ezt a dinamikát. A digitális átalakulás a jövő évi hannoveri CeBIT központi témája.

A digitális átalakulás hatásai mindenhol érezhetőek. A gazdaságban a hagyományos folyamatok, a bevált struktúrák és az ágazatok meglevő határai felbomlanak és megújulnak. Az együttműködés átnyúlik a vállalati és az ágazati határokon, újszerű kezelést követel az ember és a gép kapcsolatában is. A munka új formái és új üzleti modellek jönnek létre. A d!conomy – no limits fő témául választásával a CeBIT a gazdaság, a közigazgatás és a társadalom digitalizálásának legfontosabb rendezvényeként a digitális átalakulás esélyközpontú lehetőségeit állítja a középpontba.

A mesterséges intelligencia, a virtuális és a kiterjesztett valóság, az önálló rendszerek, a háromdimenziós nyomtatás, az emberszerű kiszolgálórobotok és a drónok ennek a fejlődésnek a mozgatói. A dolgok internetének fokozódó használata az ember és a technika együttműködésének új formáit eredményezik.

Önvezető járművek, robotok, drónok és mesterséges intelligencia: ezek lesznek a jövő évi CeBIT fő témái. Jövőre is az „Ember nélküli rendszerek és megoldások” terület vonzza majd a látogatók özönét. Már az idén tavasszal is százezren voltak kíváncsiak az ember nélküli repülő szerkezetekre.

Markus Nenning cége évtizede startupként kezdte.A kiállítás kísérőjeként a témakörhöz egy többnapos konferenciaprogram és egy légi bemutató is csatlakozik. Az előadások középpontjában a gazdasági, tudományos és polgári célú üzleti alkalmazások állnak. A felhasználási terület a logisztikától és a felméréstechnikától a mező- és erdőgazdálkodási, rendőrségi és tűzoltási megoldásokon át a kereskedelemig és a gyógyításig nyúlik.

A SCALE11, a startupok bemutatkozó helye még nemzetközibb lesz – hívták föl az újságírók figyelmét a házigazdák. Ezt példázza az is, hogy Irán közösségi standot igényelt, ahol tíz fiatal vállalkozás mutatkozik be. Az idei 15 témaszigethez még kettő csatlakozik, ahol a mesterséges intelligencia és a Blockchain (a BitCoin legfőbb újítása) témakörével foglalkoznak. Összességében 400 fiatal vállalkozást akarnak a 11-es pavilonba hozni.

Oliver Frese, a vásár főnöke Japánt, mint partnerországot jó választásnak tartja. „Japán a digitalizálás területén a világ élvonalába tartozik. A megfelelő országot találtuk meg a megfelelő időben. Nagyszerűen illenek a vásár témájához” – mondta. Japán csaknem háromezer négyzetméteres központi standja majdnem kétszer akkora lesz, mint az idei partner Svájcé volt. Japánból több mint 100 kiállítót várnak.

Azt, hogy Japán már mennyire a jövőben él, egyebek között Hirosi Isiguro professzornak a vásár második napján megtartandó előadása is bizonyítja. Isiguro az Oszakai Egyetem adaptív géprendszerek tanszékének intelligens robotikai laboratóriumát vezeti. Létrehozott saját képére egy humanoid robotot, „akivel” együtt fogja megtartani előadását, amiben válaszolni próbál majd a saját magának feltett kérdésre: „Kifutó modell lesz-e az ember?”

A CeBIT kísérőkonferenciáinak előadói között lesz a BKA (Szövetségi Bűnügyi Hivatal) elnöke, Holger Münch is, aki a digitális világ sötét oldalát, a kiberbűnözést és a Sötét Hálót (Darknet) próbálja majd megvilágítani.

A CeBIT az elmúlt három évben számítástechnikai kiállításból az üzleti folyamatok szakvásárává alakult át, és a világméretű digitalizálás vezető vására lett.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(2)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.)
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.)

Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.