Mesterséges intelligencia, drónok és önvezető járművek
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Mesterséges intelligencia, drónok és önvezető járművek

Mesterséges intelligencia, drónok és önvezető járművek

A CeBIT, azaz eredeti és teljes nevén: Centrum für Büroautomation, Informationstechnologie und Telekommunikation, alapításkori nevén pedig Centrum der Büro- und Informationstechnik, magyarul (kissé sután hangzik) „irodai és információtechnikai központ” 2017. évi nagy témái a mesterséges intelligencia, a drónok és az önvezető járművek – hangzott el a vásárrendezők mai, bécsi sajtótájékoztatóján. (A szerző felvételei.)


Hartwig von Saß, a CeBIT sajtófőnöke.Bécsben tartotta közép-kelet-európai beharangozó sajtótájékoztatóját a hannoveri CeBIT, a gazdaság, a közigazgatás és a társadalom digitalizálásának legfontosabb nemzetközi rendezvénye, szakemberek és kereskedők világméretű találkozója, amely jövő március 20–24. között partnerországként köszönti Japánt Hannoverben. A CeBIT-et 1986 óta minden év első negyedében (márciusban) rendezi meg a Deutsche Messe AG, azaz a Német Vásárok Rt. Egy-egy alkalommal mintegy 3000 vállalkozás és 200 ezer látogató találkozik a technológiai seregszemlén, amelynek fontosságát az is jelzi, hogy a megnyitót az éppen hivatalban lévő német szövetségi kormányfő, a kancellár is megtiszteli.

A 70 ország 3300 kiállítójának részvételével megtartandó jövő évi rendezvény középpontjában az új technológiák, a mesterséges intelligencia, az autonóm rendszerek, a virtuális és a kiterjesztett valóság, a humanoid robotok és a drónok állnak – hangzott el újságírók előtt. A Telefónica távközlési cég 2017-ben újra jelen lesz Hannoverben, a Microsoft viszont csak partnerstandokon fog megjelenni, nem lesz önálló kiállítása.

A CeBIT 2017 fő témája a d!conomy – no limits (a d!conomy szószülemény az angol digitális és gazdaság szavakból származik).

Marion Tschernutter, az Osztrák Gazdasági Kamara vezető munkatársa.

Semmi sem változtatta meg úgy a gazdaságot és a társadalmat, mint a digitalizálás. Az ember és a gép együttműködése, a virtualitás és a valóság összjátéka még jelentősebbé teszik ezt a dinamikát. A digitális átalakulás a jövő évi hannoveri CeBIT központi témája.

A digitális átalakulás hatásai mindenhol érezhetőek. A gazdaságban a hagyományos folyamatok, a bevált struktúrák és az ágazatok meglevő határai felbomlanak és megújulnak. Az együttműködés átnyúlik a vállalati és az ágazati határokon, újszerű kezelést követel az ember és a gép kapcsolatában is. A munka új formái és új üzleti modellek jönnek létre. A d!conomy – no limits fő témául választásával a CeBIT a gazdaság, a közigazgatás és a társadalom digitalizálásának legfontosabb rendezvényeként a digitális átalakulás esélyközpontú lehetőségeit állítja a középpontba.

A mesterséges intelligencia, a virtuális és a kiterjesztett valóság, az önálló rendszerek, a háromdimenziós nyomtatás, az emberszerű kiszolgálórobotok és a drónok ennek a fejlődésnek a mozgatói. A dolgok internetének fokozódó használata az ember és a technika együttműködésének új formáit eredményezik.

Önvezető járművek, robotok, drónok és mesterséges intelligencia: ezek lesznek a jövő évi CeBIT fő témái. Jövőre is az „Ember nélküli rendszerek és megoldások” terület vonzza majd a látogatók özönét. Már az idén tavasszal is százezren voltak kíváncsiak az ember nélküli repülő szerkezetekre.

Markus Nenning cége évtizede startupként kezdte.A kiállítás kísérőjeként a témakörhöz egy többnapos konferenciaprogram és egy légi bemutató is csatlakozik. Az előadások középpontjában a gazdasági, tudományos és polgári célú üzleti alkalmazások állnak. A felhasználási terület a logisztikától és a felméréstechnikától a mező- és erdőgazdálkodási, rendőrségi és tűzoltási megoldásokon át a kereskedelemig és a gyógyításig nyúlik.

A SCALE11, a startupok bemutatkozó helye még nemzetközibb lesz – hívták föl az újságírók figyelmét a házigazdák. Ezt példázza az is, hogy Irán közösségi standot igényelt, ahol tíz fiatal vállalkozás mutatkozik be. Az idei 15 témaszigethez még kettő csatlakozik, ahol a mesterséges intelligencia és a Blockchain (a BitCoin legfőbb újítása) témakörével foglalkoznak. Összességében 400 fiatal vállalkozást akarnak a 11-es pavilonba hozni.

Oliver Frese, a vásár főnöke Japánt, mint partnerországot jó választásnak tartja. „Japán a digitalizálás területén a világ élvonalába tartozik. A megfelelő országot találtuk meg a megfelelő időben. Nagyszerűen illenek a vásár témájához” – mondta. Japán csaknem háromezer négyzetméteres központi standja majdnem kétszer akkora lesz, mint az idei partner Svájcé volt. Japánból több mint 100 kiállítót várnak.

Azt, hogy Japán már mennyire a jövőben él, egyebek között Hirosi Isiguro professzornak a vásár második napján megtartandó előadása is bizonyítja. Isiguro az Oszakai Egyetem adaptív géprendszerek tanszékének intelligens robotikai laboratóriumát vezeti. Létrehozott saját képére egy humanoid robotot, „akivel” együtt fogja megtartani előadását, amiben válaszolni próbál majd a saját magának feltett kérdésre: „Kifutó modell lesz-e az ember?”

A CeBIT kísérőkonferenciáinak előadói között lesz a BKA (Szövetségi Bűnügyi Hivatal) elnöke, Holger Münch is, aki a digitális világ sötét oldalát, a kiberbűnözést és a Sötét Hálót (Darknet) próbálja majd megvilágítani.

A CeBIT az elmúlt három évben számítástechnikai kiállításból az üzleti folyamatok szakvásárává alakult át, és a világméretű digitalizálás vezető vására lett.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(2)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.)
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.)

Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.

Bezárás
Semjén nyilatkozata kiverte a biztosítékot Kijevben – egységes piaccá soványodhat az EU Többet kell tenni és vállalni minden koalíciós partnernek az «iszlám állam» (ISIS) elleni harcban, és nem a védekezésre, hanem a támadásra helyezve a hangsúlyt – erre ösztökélte partnereit Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Washingtonban, ahol 68 ország, köztük hazánk is képviselte magát a NATO-szövetséges külügyminiszteri találkozón – erről a többi között a The New York Times számol be. Az amerikai külügyminiszter szerint új ötletek kellenek az Irakban és Szíriában zajló háborús stratégiához, konkrét elképzelései egyelőre abban merültek ki, hogy az Egyesült Államok Moszulban és Raqqában is az eddiginél nagyobb szerepet fog vállalni.
Nyitottak az uniós pénzügyi szolgáltatások a magyarok előtt Az Európai Bizottság ma cselekvési tervet terjesztett elő azzal a céllal, hogy az európai fogyasztóknak még nagyobb választék álljon rendelkezésükre, és unió-szerte hozzáférhetőbbek legyenek a pénzügyi szolgáltatások. A mai bejelentés központi kérdése a technológia, mivel az innovatív internetes szolgáltatásokkal a fejlődés útja a pénzügyi szolgáltatások integráltabb piaca felé terelődik.
Háromezer-millió forintos informatikai fejlesztés a Waberer’s csoportnál A Waberer’s csoport, Európa egyik nagy fuvarozó vállalata[1] folyamatosan növeli versenyképességét új technológiák fejlesztésével és alkalmazásával. A Waberer’s csoport és az SAP Hungary Kft. bejelentette: a közúti áruszállító harminc hónap alatt 3000 millió forintot költ informatikai rendszerének korszerűsítésére; az első fázis, a vállalatirányítási rendszer cseréje elkezdődött.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
Építs saját holdjárót! Áprilisban rendezi első közös foglalkozását a Puli és a Makerspace.hu csapata, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg az űrtevékenység világával a kalandozni vágyó 10–14 évesek. A résztvevők megépítik saját, működő holdjáró-modelljüket, amellyel különleges feladatokat is el kell végezniük az újdonsült robotépítőknek. (Képek: Gyarmati László/InterfeszPress)
Kezdődik a nyári időszámítás – kisebb áramszámla, környezetvédelem Minden év március utolsó vasárnapján – az idén március 26-án – kezdődik a nyári időszámítás és október utolsó vasárnapjáig tart. Ezen a hétvégén, vasárnap hajnali 2 órakor kell 3 órára átállítanunk időmérő eszközeinket. Az óraátállítással 1980 óta hazánk – mindenekelőtt a lakosság – tetemes mennyiségű villamos energiát takarít meg.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
DUIHK-Berufsbildungspreis 2017 Zum vierten Mal verlieh die Deutsch-Ungarische Industrie- und Handelskammer (DUIHK) den Berufsbildungspreis. 2013 mit dem Ziel aus der Taufe gehoben, zur Ausbildung von Fachkräften für Unternehmen, vorrangig kleine und mittelständische, die Mitglied der DUIHK sind, beizutragen.