Vízmelegítőtől a motorkerékpárig: a Bosch a hálózatba kapcsolás éllovasa
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Vízmelegítőtől a motorkerékpárig: a Bosch a hálózatba kapcsolás éllovasa

Vízmelegítőtől a motorkerékpárig: a Bosch a hálózatba kapcsolás éllovasa

Hétköznapjainkat minden eddiginél egyszerűbbé, kényelmesebbé és biztonságosabbá tévő hálózatba kapcsolt technikákat mutat be a Bosch a CES 2017 kiállításon január 5–8. között. A technológiák és szolgáltatások nemzetközi szállítója merőben újszerrű megoldásokat vonultat föl az okosotthon, az okosváros, a hálózatba kapcsolt mobilitás, az Ipar 4.0 és az érzékelők területén.


A CES 2017 innovációs díjak közül – amelyekkel minden évben a legjobb termékeket tüntetik ki a szakvásárra készülőket – négyet a Bosch három okos terméke kapta: egy hálózatba kapcsolt vízmelegítő, valamint két innovatív megoldás motorkerékpárok számára.

Akár útközben, távolról is kényelmesen ki- vagy bekapcsolható a vízmelegítő, szabályozható a vízhőmérséklet, ellenőrizhető a berendezés üzemállapota egy okostelefon-alkalmazás segítségével. E jellemzők győzték meg a zsűrit, ezeknek köszönhetően tüntették ki a „Háztartási berendezések” (Home Appliances) kategóriában. A Greentherm 9000iSE internet-kapcsolatának köszönhetően kényelmesen, okostelefon vagy táblagép segítségével vezérelhető az eszköz.

Összesen három díjjal ismerte el a zsűri a vállalat motorkerékpárok számára kínált rendszereit. A motorosinformációs rendszer, amely a hagyományos műszeregységet képernyőre cseréli, egyből duplán lenyűgözte a döntnököket: győzött a „Járműben lévő audió/videó” (In-Vehicle Audio/Video) kategóriában és díjat nyert a „Járművek intelligens rendszerei” (Vehicle Intelligence) kategóriában is. A hálózatba kapcsolt integrált műszeregység (integrated connectivity cluster) a motorkerékpár műszerfalának minden műszerét egyetlen képernyőben egyesíti. Emellett szavatolja, hogy a motoros biztonságosan használja az okostelefonját. A rendszer előnye, hogy a kijelzést automatikusan a felhasználáshoz igazítja. Így a motoros mindig csupán azokat az információkat kapja meg, amelyek éppen szükségesek. Ez csökkenti a figyelemelterelés mértékét, és ezzel növeli a biztonságot. Például: a sebesség növekedésével fokozatosan minden információt eltüntet a sebességmérő és a figyelmeztető jelzések kivételével. Közvetlen napsütésnél is egyértelműek a kijelző színei, nagy a kontraszt, sötétben pedig nem vakít a képernyő. Ezenkívül az eső sem árt neki. Zeneválasztás vagy telefonhívások fogadása – a kormányon található távirányítóval minden fontos okostelefon-funkció kezelhető menet közben még kesztyűben is, vagyis a készüléket nem kell kézbe venni. A rendszer – az első társítást követően – Bluetooth segítségével automatikusan és azonnal csatlakozik az okostelefonhoz és a sisakba beépített fejhallgatóhoz.

A kis motorkerékpárokhoz és robogókhoz kínált, hálózatba kapcsolt biztonsági megoldás is dobogós – ez az innováció szintén a „Járművek intelligens rendszerei” kategória díjnyertese. A Bosch hálózatba kapcsolt biztonsági megoldása (lean connectivity unit, gazdaságos összeköttetési egység) az okostelefont Bluetooth segítségével összekapcsolja a használó kis motorkerékpárjával vagy robogójával. A gazdaságos összeköttetési egység legfontosabb részei: egy távirányító a kormányon, az okostelefonnal összeköttetést biztosító doboz és egy alkalmazás. Ha a motoros elesik, akkor az alkalmazás automatikusan elküldi egy üzenetben a jármű koordinátáit az előre meghatározott, vész esetén értesítendő számra. Olyan helyzetekben, amikor a motoros nem érzi magát biztonságban, a kormányon elhelyezett távirányítóval segélyhívást kezdeményezhet. Ebben az esetben is üzenetben tájékoztatja a rendszer az előre beállított, vész esetén értesítendő személyt. A bukási értesítéssel szemben segélyhíváskor rendszeres időközönként elküldi a pozícióinformációkat. A gazdaságos összeköttetési egység azt is lehetővé teszi, hogy a használó okostelefonnal oldja a kormányzárat és engedélyezze a gyújtást. A rendszerhez tartozó alkalmazással a tulajdonos megoszthat egy „okostelefonos kulcsot”, így például a családon belül továbbadhatja a jármű használati jogát. Telefonfunkciókat is kezel: a gazdaságos összeköttetési egység kívánságra automatikusan elutasítja a beérkező hívásokat akkor, amikor a jármű mozog.

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Háromezer-millió forintos informatikai fejlesztés a Waberer’s csoportnál
Háromezer-millió forintos informatikai fejlesztés a Waberer’s csoportnál

A Waberer’s csoport, Európa egyik nagy fuvarozó vállalata[1] folyamatosan növeli versenyképességét új technológiák fejlesztésével és alkalmazásával. A Waberer’s csoport és az SAP Hungary Kft. bejelentette: a közúti áruszállító harminc hónap alatt 3000 millió forintot költ informatikai rendszerének korszerűsítésére; az első fázis, a vállalatirányítási rendszer cseréje elkezdődött.

Bezárás
Semjén nyilatkozata kiverte a biztosítékot Kijevben – egységes piaccá soványodhat az EU Többet kell tenni és vállalni minden koalíciós partnernek az «iszlám állam» (ISIS) elleni harcban, és nem a védekezésre, hanem a támadásra helyezve a hangsúlyt – erre ösztökélte partnereit Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Washingtonban, ahol 68 ország, köztük hazánk is képviselte magát a NATO-szövetséges külügyminiszteri találkozón – erről a többi között a The New York Times számol be. Az amerikai külügyminiszter szerint új ötletek kellenek az Irakban és Szíriában zajló háborús stratégiához, konkrét elképzelései egyelőre abban merültek ki, hogy az Egyesült Államok Moszulban és Raqqában is az eddiginél nagyobb szerepet fog vállalni.
Nyitottak az uniós pénzügyi szolgáltatások a magyarok előtt Az Európai Bizottság ma cselekvési tervet terjesztett elő azzal a céllal, hogy az európai fogyasztóknak még nagyobb választék álljon rendelkezésükre, és unió-szerte hozzáférhetőbbek legyenek a pénzügyi szolgáltatások. A mai bejelentés központi kérdése a technológia, mivel az innovatív internetes szolgáltatásokkal a fejlődés útja a pénzügyi szolgáltatások integráltabb piaca felé terelődik.
Háromezer-millió forintos informatikai fejlesztés a Waberer’s csoportnál A Waberer’s csoport, Európa egyik nagy fuvarozó vállalata[1] folyamatosan növeli versenyképességét új technológiák fejlesztésével és alkalmazásával. A Waberer’s csoport és az SAP Hungary Kft. bejelentette: a közúti áruszállító harminc hónap alatt 3000 millió forintot költ informatikai rendszerének korszerűsítésére; az első fázis, a vállalatirányítási rendszer cseréje elkezdődött.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
Ütött a Föld órája: az el nem használt energia a legolcsóbb Március 25-én este egy órára ismét elsötétülnek nagyvárosok szerte a világon. Az egy órára vállalt sötétség jelkép, a kevesebb és hatékonyabb energiafogyasztásra hívja fel a figyelmet. A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) is támogatja a kezdeményezést, bár a Föld Órája akcióhoz bárki önként is csatlakozhat.
Kezdődik a nyári időszámítás – kisebb áramszámla, környezetvédelem Minden év március utolsó vasárnapján – az idén március 26-án – kezdődik a nyári időszámítás és október utolsó vasárnapjáig tart. Ezen a hétvégén, vasárnap hajnali 2 órakor kell 3 órára átállítanunk időmérő eszközeinket. Az óraátállítással 1980 óta hazánk – mindenekelőtt a lakosság – tetemes mennyiségű villamos energiát takarít meg.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
DUIHK-Berufsbildungspreis 2017 Zum vierten Mal verlieh die Deutsch-Ungarische Industrie- und Handelskammer (DUIHK) den Berufsbildungspreis. 2013 mit dem Ziel aus der Taufe gehoben, zur Ausbildung von Fachkräften für Unternehmen, vorrangig kleine und mittelständische, die Mitglied der DUIHK sind, beizutragen.