ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Orbán gondoskodik a Magyarország és Románia közötti haragról
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Orbán gondoskodik a Magyarország és Románia közötti haragról

Orbán gondoskodik a Magyarország és Románia közötti haragról

Az unió biztonságáról, gazdasági helyzetéről valamint a migránspolitikáról tárgyalt nem hivatalosan Krakkóban Orbán Viktor és lengyel kolléganője – adja tultula  The New York Times/The Washington Post/AP. A jövő csütörtökön esedékes EU-csúcsértekezlet előtt egyeztették álláspontjukat, miután azok közé tartoznak, akik több vonatkozásban is élesen kifogásolják Brüsszel irányvonalát, ideértve a kvótatervet. Azon felül több önállóságot akarnak a tagországoknak. Lengyel források úgy tudják, hogy a miniszterelnök ma találkozik Kaczynskival is, de az biztos, hogy előadást tart a Jagelló Egyetemen közép-európai történészeknek és kutatóknak.


A magyar kormányfő arra bíztatta a romániai magyar kisebbséget, hogy szólaljon meg a saját érdekében és vasárnap menjen el voksolni – jelentette a Yahoo!. – Megjegyezte, hogy a román kormány nem mindent tesz meg, hogy segítse az 1,3 milliós magyar közösséget, amely nem is mindig kapja meg a neki kijáró tiszteletet. A tudósítás megjegyzi, hogy az erdélyi magyarság sorsa régóta vitatéma a két ország között és az Orbán-kabinet nemrégiben ráerősített a retorikára. Beleértve, hogy magyar diplomaták nem vehettek részt a hó elején a román nemzeti ünnep rendezvényein. Orbán azonban támogatásáról biztosította a magyar külügyminisztérium konfrontációs irányvonalát.

Amúgy tegnap Szatmárnémetiben egységre szólította fel a helyi magyar pártokat, jóllehet korábban gyakran igyekezett megosztani őket. Erről a szakértő, Feledy Botond külpolitikai elemző azt mondja, hogy a magyarországi vezetés az elmúlt években nem tudott érdemi riválist állítani az RMDSZ-szel szemben. Most viszont a Fidesz már a 2018-i választásokra készül és a magyar kisebbségeknek nyújtott támogatás szavazókat csalhat el a Jobbiktól.

A Die Presse úgy tálalja Orbán Viktor erdélyi vendégszereplését, hogy a magyar kormányfő gondoskodik a haragról a két ország között. Hiszen a jobboldali-nemzeti politikus arról beszélt tegnap, hogy a magyar kisebbségnek nincs mit ünnepelnie Romániában, amire Bukarest dühösen reagált. Ciolos miniszterelnök kijelentette, hogy Orbán fellépése nem elegáns és nem helyénvaló. Egyúttal nagyobb visszafogottságra buzdította magyar kollégáját, mivel az látni valóan a választási kampányhoz igazodva politikai célokból nyilatkozott.

Visszatér a világi Franciaországba a katolikus konzervativizmus, miután Orbán Viktor, Le Pen és más jobboldali-populista politikusok egyre inkább a keresztény értékek felé fordulnak – állapítja meg a The Washington Post. Ennek megfelelően, Fillon a jobboldal elnökjelöltje a kampányban már ébresztgette a nosztalgiát a hagyományos család és csinos falusi templomok iránt. Mert szerinte az országot a multikulturalizmus és az iszlám terrorizmus fenyegeti. Azt ígéri, hogy megvédi a családi értékeket, amit gyakran a melegházasság elutasításaként értelmeznek. Vissza kíván térni a nemzeti gyökerekhez, azok pedig az ő szemében alapvetően katolikusok.

Ez a fajta konzervativizmus szorosan kötődik a hazafisághoz, és a kulturális örökség alaktalan érzetéhez, amelynek azonban nincs köze a politikához vagy a gazdasághoz. Az egyház leginkább a terrortámadásokkal magyarázza, hogy sokan visszatalálnak a valláshoz, mert a hit menedéket nyújthat az elbizonytalanodás idején.

Az idei Marion Dönhoff-díj győztese úgy gondolja, hogy Trump, Kaczynski és mások azért győzhettek, mert a jobboldali-populisták magukkal tudták ragadni az embereket a megállapodott, önelégült liberális társadalommal szemben – írja a Die Zeit. A német–iráni származású író–publicista, Kelet-kutató, Navid Kermani, aki öt napja vehette át az elismerést Hamburgban, köszönő beszédében hangsúlyozta:  a tömegeknek jövőkép kell, mert szeretik, ha egy jobb világot hagyhatnak a gyerekeikre és az unokáikra, ha nem a közvélemény-kutatások pillanatnyi állása szabja meg, hogy mit tesz a hatalom. Szóval, távlati célok szükségesek. És csak a változás kilátása tud lelkesedést kelteni, a fennálló helyzet soha. Európa nem hagyatkozhat a puszta pragmatizmusra, amikor képtelen megbirkózni a gondokkal. A pénzügyi válsággal, az ukrán viszállyal, a Brexittel, az újra felbukkanó nacionalizmussal, a jogállam elleni támadásokkal a magyaroknál, lengyeleknél és törököknél, a líbiai katasztrófával és a szír pokollal.

Meg kell védeni a szabadságot, a sokszínűséget, a jogállamiságot, a szociális vívmányokat, nem szabad félni ez ellenféltől, harcba kell szállni vele. De ez egyben azt jelenti, hogy tovább kell fejleszteni a demokráciát, hiba megelégedni azzal, ami van. Nem szabad visszariadni a több demokráciától. Az embereket meg lehet nyerni a politikának, ha látják az alternatívát. Ám az a liberális nyilvánosság kudarca, ha ez az alternatíva csakis nemzeti. Valójában Európa az igazi válasz a globalizálódásra, a bevándorlásra, a szélsőségre. Az unió, amely támogatja a nemzeti sajátosságokat, mert a sokszínűség érték, de közben az EU-t egyben tartja a közös ideál, jogrend, a sok demokratikus intézmény és a szociális igazságosság.

  

 

 

 

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.