Orbán gondoskodik a Magyarország és Románia közötti haragról
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Orbán gondoskodik a Magyarország és Románia közötti haragról

Orbán gondoskodik a Magyarország és Románia közötti haragról

Az unió biztonságáról, gazdasági helyzetéről valamint a migránspolitikáról tárgyalt nem hivatalosan Krakkóban Orbán Viktor és lengyel kolléganője – adja tultula  The New York Times/The Washington Post/AP. A jövő csütörtökön esedékes EU-csúcsértekezlet előtt egyeztették álláspontjukat, miután azok közé tartoznak, akik több vonatkozásban is élesen kifogásolják Brüsszel irányvonalát, ideértve a kvótatervet. Azon felül több önállóságot akarnak a tagországoknak. Lengyel források úgy tudják, hogy a miniszterelnök ma találkozik Kaczynskival is, de az biztos, hogy előadást tart a Jagelló Egyetemen közép-európai történészeknek és kutatóknak.


A magyar kormányfő arra bíztatta a romániai magyar kisebbséget, hogy szólaljon meg a saját érdekében és vasárnap menjen el voksolni – jelentette a Yahoo!. – Megjegyezte, hogy a román kormány nem mindent tesz meg, hogy segítse az 1,3 milliós magyar közösséget, amely nem is mindig kapja meg a neki kijáró tiszteletet. A tudósítás megjegyzi, hogy az erdélyi magyarság sorsa régóta vitatéma a két ország között és az Orbán-kabinet nemrégiben ráerősített a retorikára. Beleértve, hogy magyar diplomaták nem vehettek részt a hó elején a román nemzeti ünnep rendezvényein. Orbán azonban támogatásáról biztosította a magyar külügyminisztérium konfrontációs irányvonalát.

Amúgy tegnap Szatmárnémetiben egységre szólította fel a helyi magyar pártokat, jóllehet korábban gyakran igyekezett megosztani őket. Erről a szakértő, Feledy Botond külpolitikai elemző azt mondja, hogy a magyarországi vezetés az elmúlt években nem tudott érdemi riválist állítani az RMDSZ-szel szemben. Most viszont a Fidesz már a 2018-i választásokra készül és a magyar kisebbségeknek nyújtott támogatás szavazókat csalhat el a Jobbiktól.

A Die Presse úgy tálalja Orbán Viktor erdélyi vendégszereplését, hogy a magyar kormányfő gondoskodik a haragról a két ország között. Hiszen a jobboldali-nemzeti politikus arról beszélt tegnap, hogy a magyar kisebbségnek nincs mit ünnepelnie Romániában, amire Bukarest dühösen reagált. Ciolos miniszterelnök kijelentette, hogy Orbán fellépése nem elegáns és nem helyénvaló. Egyúttal nagyobb visszafogottságra buzdította magyar kollégáját, mivel az látni valóan a választási kampányhoz igazodva politikai célokból nyilatkozott.

Visszatér a világi Franciaországba a katolikus konzervativizmus, miután Orbán Viktor, Le Pen és más jobboldali-populista politikusok egyre inkább a keresztény értékek felé fordulnak – állapítja meg a The Washington Post. Ennek megfelelően, Fillon a jobboldal elnökjelöltje a kampányban már ébresztgette a nosztalgiát a hagyományos család és csinos falusi templomok iránt. Mert szerinte az országot a multikulturalizmus és az iszlám terrorizmus fenyegeti. Azt ígéri, hogy megvédi a családi értékeket, amit gyakran a melegházasság elutasításaként értelmeznek. Vissza kíván térni a nemzeti gyökerekhez, azok pedig az ő szemében alapvetően katolikusok.

Ez a fajta konzervativizmus szorosan kötődik a hazafisághoz, és a kulturális örökség alaktalan érzetéhez, amelynek azonban nincs köze a politikához vagy a gazdasághoz. Az egyház leginkább a terrortámadásokkal magyarázza, hogy sokan visszatalálnak a valláshoz, mert a hit menedéket nyújthat az elbizonytalanodás idején.

Az idei Marion Dönhoff-díj győztese úgy gondolja, hogy Trump, Kaczynski és mások azért győzhettek, mert a jobboldali-populisták magukkal tudták ragadni az embereket a megállapodott, önelégült liberális társadalommal szemben – írja a Die Zeit. A német–iráni származású író–publicista, Kelet-kutató, Navid Kermani, aki öt napja vehette át az elismerést Hamburgban, köszönő beszédében hangsúlyozta:  a tömegeknek jövőkép kell, mert szeretik, ha egy jobb világot hagyhatnak a gyerekeikre és az unokáikra, ha nem a közvélemény-kutatások pillanatnyi állása szabja meg, hogy mit tesz a hatalom. Szóval, távlati célok szükségesek. És csak a változás kilátása tud lelkesedést kelteni, a fennálló helyzet soha. Európa nem hagyatkozhat a puszta pragmatizmusra, amikor képtelen megbirkózni a gondokkal. A pénzügyi válsággal, az ukrán viszállyal, a Brexittel, az újra felbukkanó nacionalizmussal, a jogállam elleni támadásokkal a magyaroknál, lengyeleknél és törököknél, a líbiai katasztrófával és a szír pokollal.

Meg kell védeni a szabadságot, a sokszínűséget, a jogállamiságot, a szociális vívmányokat, nem szabad félni ez ellenféltől, harcba kell szállni vele. De ez egyben azt jelenti, hogy tovább kell fejleszteni a demokráciát, hiba megelégedni azzal, ami van. Nem szabad visszariadni a több demokráciától. Az embereket meg lehet nyerni a politikának, ha látják az alternatívát. Ám az a liberális nyilvánosság kudarca, ha ez az alternatíva csakis nemzeti. Valójában Európa az igazi válasz a globalizálódásra, a bevándorlásra, a szélsőségre. Az unió, amely támogatja a nemzeti sajátosságokat, mert a sokszínűség érték, de közben az EU-t egyben tartja a közös ideál, jogrend, a sok demokratikus intézmény és a szociális igazságosság.

  

 

 

 

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Szijjártó tömeggyilkos rezsimmel ír alá megállapodást – a Fülöp-szigeteki elnök hárommillió drogost akar elpusztítani
Szijjártó tömeggyilkos rezsimmel ír alá megállapodást – a Fülöp-szigeteki elnök hárommillió drogost akar elpusztítani

Ma írja alá Szijjártó Péter és partnere a Fülöp-szigetek és Magyarország közötti kétoldalú kereskedelmi megállapodást. Emellett megegyeztek például abban is, hogy 35–45 diáknak adnak ösztöndíjat Magyarországon – számol be erről a manilai Business World.  A magyar külügyminiszter helyi nyilatkozatában elmondta, megtiszteltetés a számára elsőként az Európai Unió külügyminiszterei közül Davaoban lenni azóta, hogy Davao polgármesteréből, Rodrigo Dutertéből tavaly államfő lett. Dutertét azért kerülik az európai és amerikai diplomáciai körök, mert drogellenes háborút hirdetett, felszólítva önkénteseket és szabad csapatokat is, hogy öljék meg azokat, akik kábítószeres bűncselekményt követnek el.

Bezárás
Szijjártó tömeggyilkos rezsimmel ír alá megállapodást – a Fülöp-szigeteki elnök hárommillió drogost akar elpusztítani Ma írja alá Szijjártó Péter és partnere a Fülöp-szigetek és Magyarország közötti kétoldalú kereskedelmi megállapodást. Emellett megegyeztek például abban is, hogy 35–45 diáknak adnak ösztöndíjat Magyarországon – számol be erről a manilai Business World.  A magyar külügyminiszter helyi nyilatkozatában elmondta, megtiszteltetés a számára elsőként az Európai Unió külügyminiszterei közül Davaoban lenni azóta, hogy Davao polgármesteréből, Rodrigo Dutertéből tavaly államfő lett. Dutertét azért kerülik az európai és amerikai diplomáciai körök, mert drogellenes háborút hirdetett, felszólítva önkénteseket és szabad csapatokat is, hogy öljék meg azokat, akik kábítószeres bűncselekményt követnek el.
A Bizottság segíti a fiatalok Európán belüli mobilitását Az Európai Bizottság ma bejelentette új kezdeményezését, mely az Erasmus+ program alapján további támogatást kínál az európai fiataloknak a tanulásban és a mobilitás területén. A „Move2Learn, Learn2Move” segítségével legalább 5000 fiatal utazhat egy másik uniós országba egyénileg vagy osztálytársaival.
Friedl Zsuzsanna, a Telekom humán-erőforrás vezérigazgató-helyettese Május 15-től Friedl Zsuzsanna a Magyar Telekom humán-erőforrás vezérigazgató-helyettese, és egyúttal a társaság ügyvezető bizottságának is tagja. Az új tisztségviselő 2014-től a Microsoft magyarországi HR-vezetőjeként dolgozott . Előtte, 2007-től az UPC Magyarországnál töltötte be a HR-igazgatói pozíciót.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
A lakosságot és a Római-part ártéri erdejét védő gát kell A Római-parti mobilgát eddig ismertté vált tervei sértik az érvényben lévő, a partszakaszt védő III. kerületi és fővárosi szabályzatokat, az aktuális terv pedig, amelyről a Fővárosi Közgyűlés heteken belül döntene, nem nyilvános. A Greenpeace Magyarország állásfoglalásában [1] összegzi a parti mobilgáttal kapcsolatos problémákat, és egy olyan megoldást javasol, mellyel Budapest egyik utolsó természet közeli Duna-partja is megmaradhat, és a környéken lakók biztonsága is garantálható.
Ismét lesz karmesterverseny! – várják a jelentkezőket Felelevenítette az egykoron az egész ország által figyelemmel kísért nemzetközi karmesterversenyek hagyományát a Filharmónia Magyarország. Az eseményt októbertől decemberig rendezik meg. Eddig 26 országból – Kínától Oroszországon át Amerikáig – több mint száz pályázót regisztráltak, de május 1-jéig még nyitott a jelentkezés az 1979. január 1. után született karmesterek számára. (A képen: Sir Georg Solti.)
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Verkehrsmuseum baut Schiffsbrücke HajóHíd, Schiffsbrücke ist der Titel der vom Verkehrsmuseum gestarteten Programmreihe. Der dafür entsprechende Schauplatz: das Museumsschiff Kossuth, vor Anker am Pester Donaukai. Einmal im Monat (nächster Termin 27. April) laden Verkehrsexperten, Historiker u.a. Leute vom Fach zum Vortrag mit anschließender Diskussuion auf die Kossuth ein.