ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 A Bosch már az okosotthonban van
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
A Bosch már az okosotthonban van

A Bosch már az okosotthonban van

Számos, különféle területen kínál okosotthon-megoldást a Bosch a háztartások számára. A Bosch Smart Home System (okosotthon-rendszer) összekötőként szolgál: az intelligens berendezéseket a Bosch Smart Home Controller (okosotthon-vezérlő) kapcsolja hálózatba, azon keresztül kommunikálnak egymással. A Bosch Smart Home alkalmazással táblagépen vagy okostelefonon vezérelhető és felügyelhető a világítás, a fűtés, valamint a füst- és a mozgásérzékelő.


A Las Vegas-i CES 2017 (Consumer Electronics Show, Fogyasztói Elektronikai Kiállítás) szakvásáron a Bosch a füst- és a mozgásérzékelővel, valamint a szituációmenedzserrel a rendszer kibővített funkcióit mutatja be. A füstérzékelő a berendezés szirénájával riasztja a tulajdonost füstképződés esetén. Ezenkívül az alkalmazás segítségével az okostelefonra is küld értesítést. Intelligens többletfunkcióként a füstérzékelő szirénája a nem kívánt vendégek elriasztására is használható. A szituációmenedzserrel a hálózatba kapcsolt otthon még intuitívabbá válik, megkönnyíti a felhasználó hétköznapjait: például amikor a lakó elmegy otthonról, nem kell külön egyesével leellenőriznie, hogy valóban kikapcsolta-e a fűtést, az elektromos berendezéseket és a világítást.

Az amerikaiak és a britek menet közben is szeretnék vezérelni az otthonukat
A közeli múltban a Bosch a Twitterrel közösen megkérdezte a felhasználóktól, hogy mit tudnak az okosotthonokról és mit várnak el azoktól. A kérdőívet Németországban, Franciaországban, Nagy Britanniában, Ausztriában, Spanyolországban és az Amerikai Egyesült Államokban élő felhasználók töltötték ki. A britek és az amerikaiak számára a hálózatba kapcsolt otthonnak helye van a mindennapokban. Legalábbis akkor, ha megkérdezzük, milyen helyzetekben szeretnék menet közben vezérelni az okosotthonukat. A válaszadó britek és amerikaiak 60 százaléka szeretne használni ilyen funkciót vonaton vagy autóval utazva. A spanyolok, a németek és az osztrákok esetében ez az arány csupán feleakkora, ám a franciák esetében eléri a 45 százalékot. Hasonlóan fest az országok közötti arány akkor is, amikor a megkérdezetteknek sietnie kell. Amúgy a sietség egy olyan szituáció, amely esetében különösen a hölgyek gondolják úgy, hogy nagy előnyt biztosíthatna számukra az okosotthon. Ebben egyezik a véleményük a legfiatalabb (16–24 éves korosztály) megkérdezettekkel, akik ezenkívül különösen a kanapén ülve szeretnék kihasználni az okosotthon nyújtotta előnyöket. Országtól, életkortól és nemtől függetlenül lenyűgözte a válaszadókat a lehetőség, hogy nyaralás közben is elérhetik az okosotthonukat. Ez a lelkesedés az életkorral csak fokozódik – hiszen ellenőrizhetik a lakók, hogy minden rendben van-e odahaza, vagy a hazautazás előtt feltekerhetik a fűtést.

Az energia-megtakarítás a világ minden pontján fontos érv
Az okosotthon a megterhelő rutinfeladatokat automatikusan elvégzi, az otthontól távol is lehetővé teszi a vezérlést és ezzel igazán megnyugtató érzést biztosít. Ám még ennél is jobban meggyőzte a megkérdezetteket a lehetőség, hogy energiát takarítsanak meg – például azáltal, hogy nyitott ablak esetén a fűtés automatikusan kikapcsol. Különösen a spanyolok, a franciák és az angolok tűnnek takarékosnak, 71–75 százalékuk meggyőző érvként jelölte meg az energia-megtakarítást a kérdőívben. A német válaszadók esetében is ez a leggyakoribb válasz, azonban a csupán 59 százalékos arány az országok közül az utolsó helyre sorolja őket. Ez meglepő, hiszen a németek alapvetően a környezettudatosságukról ismertek. Valószínűleg Spanyolországban, Franciaországban és Angliában nem a környezetvédelmi megfontolás, hanem inkább a pénzügyi megtakarítás teszi ennyire vonzóvá az energia-megtakarítás lehetőségét.

Nyugodt nyaralás
A nyugalom és a biztonság olyan érvek, amelyek összességében a második és a harmadik helyre kerülnek, a megkérdezettek 59, illetve 58 százaléka nevezte meg ezeket a szempontokat. Egy okosotthon, amely betörés esetén automatikusan riaszt és a lakókat küldött értesítéssel figyelmezteti okostelefonjukon, ugyanolyan meggyőző, mint az a tudat, hogy a hálózatba kapcsolt kamerával bármikor ellenőrizhető a lakás. A biztonság különösen a hölgyek számára játszik fontos szerepet: őket az összes többi érv általában kevésbé győzte meg, mint a férfiakat, azonban itt a helyzet megfordul. A megkérdezetteknek csupán harmada gondolja azt, hogy igazán kényelmes lenne a kapucsínót már az ágyból előre lefőzetni. Itt a franciák a hangadók: 42 százalékuk nagyra értékelné, ha a tejeskávé már várna rájuk, amikor belépnek a konyhába.

A franciák az amerikaiaknál nagyobb bizalommal fordulnak a hálózatba kapcsolt ház felé
Az okosotthon segít kényelmesebbé tenni a hétköznapokat, energiát és pénzt megtakarítani, biztonságosabbá tenni az otthont. Azonban sok Twitter-felhasználó számára még ismeretlen, hogy mi mindenre képes már ma egy okosotthon. Igaz, azt például a megkérdezettek kétharmada tudja, hogy az okosotthon képes automatikusan lekapcsolni a világítást akkor, amikor elindulnak otthonról. A sütő már ma megfelelő recepteket javasol, ám ezt például csupán 22 százalékuk tudja elképzelni. Az országok összehasonlításában említésre méltó, hogy a francia Twitter-felhasználók sokkal nagyobb bizalommal fordulnak az okosotthonok technológiája felé, mint például a britek, az Amerikai Egyesült Államok lakói vagy az osztrákok. Míg a németek és a spanyolok sok már ma rendelkezésre álló lehetőséget csupán a jövő zenéjének tartanak.

Különösen feltűnő, hogy a 25–34 évesek becslései állnak legközelebb a valósághoz. Nem annyira meglepő, hogy az életkor növekedésével a lehetőségek ismerete csökken. Ám az már meglepőbb, hogy a digitális világ szülöttei nem ismerik az elérhető lehetőségeket: a 16–24 évesek – akik nem tudják, milyen a világ és az élet az internet nélkül – számára meglepő mértékben ismeretlen a hálózatba kapcsolt otthon. Az ok a relevancia hiánya lehet, hiszen e korosztály nem érintett az otthonnal kapcsolatos témákban. Ez az érvelés a hölgyek esetében nem állja meg a helyét, ám ők mégis mindenhol visszafogottabbak a férfiaknál az okosotthonok képességei tekintetében.
Ezenkívül csupán a válaszadók körülbelül 50 százaléka tudja, hogy a mai okosotthon-rendszerek már most lehetővé teszik, hogy különböző típusú berendezések egymással kommunikáljanak – különböző gyártók gépei között is biztosítják az együttműködést.

Sokan nagy költségeket sejtenek, az adatvédelem fontos szempont
Annak okát kutatva, hogy otthonukat miért nem kapcsolták még hálózatba, a megkérdezettek több mint fele a nagy beruházási költségeket nevezte meg – ez a szempont egyébként az életkor növekedésével veszít jelentőségéből. Különösen a spanyolok (70%) és a franciák (68%) jelölték meg azt, hogy számukra ez a technika túl drága. A megkérdezettek harmadának fontos szempont az adatvédelem. Ez egy olyan témakör, amellyel a Bosch aktívan foglalkozik. Ezért a Bosch minden okosotthon-megoldása megfelel a legszigorúbb biztonsági szabványoknak. Minden felhasználó eldöntheti, hogy adatai a házában maradnak vagy bizonyos szolgáltatások használatához a felhőben is elérhetők. A megkérdezettek 31 százalékát korábban nem is foglalkoztatta a hálózatba kapcsolt otthon. Ez meglepő, különösen annak ismeretében, hogy az okosotthon milyen sok különböző területen válhat a lakók hasznára. Azonban nagyjából minden tizedik német és osztrák lakost sikerült meggyőzni, azaz már most is egy hálózatba kapcsolt otthonban élnek vagy legalábbis tervezik ezt – ez az összes többi országnál nagyobb arány.

Az internet az első számú információforrás
A megkérdezett Twitter-felhasználók kétharmada válaszolta azt, hogy az okosotthon-megoldások vásárlása előtt a gyártók és kereskedők weboldalán tájékozódnak. Blogokra és fórumokra a válaszadók 42 százaléka támaszkodik. Ezzel az internet egyértelműen egy nagyon fontos információforrás, hiszen csak a harmadik helyre futnak be 35 százalékkal a hagyományos boltok. Különösen Nagy-Britanniában és az Amerikai Egyesült Államokban játszanak alárendelt szerepet a nem digitális boltok, más országokkal összehasonlítva e két helyen a felhasználók feleakkora része tekinti ezt információforrásnak. Ezenkívül az is figyelemre méltó, hogy éppen a legfiatalabb válaszadók tájékozódnának offline, ezért akár fel is keresnének egy-egy üzletet.

A kutatásról
A Twitter-használók körében 2016. július 26. és augusztus 3. között végezték a kutatást. Összesen 6265-en válaszoltak a kérdésekre Ausztriából, Német-, Spanyol-, Franciaországból, Nagy Britanniából és az Amerikai Egyesült Államokból. Országonként több mint 1000 ember vett részt, Ausztriából mintegy 500.

A kutatási eredmények áttekintése
Smart Home System: Behálózott otthon
Bosch okosotthon-megoldások

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország

Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.