A Bosch már az okosotthonban van
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
A Bosch már az okosotthonban van

A Bosch már az okosotthonban van

Számos, különféle területen kínál okosotthon-megoldást a Bosch a háztartások számára. A Bosch Smart Home System (okosotthon-rendszer) összekötőként szolgál: az intelligens berendezéseket a Bosch Smart Home Controller (okosotthon-vezérlő) kapcsolja hálózatba, azon keresztül kommunikálnak egymással. A Bosch Smart Home alkalmazással táblagépen vagy okostelefonon vezérelhető és felügyelhető a világítás, a fűtés, valamint a füst- és a mozgásérzékelő.


A Las Vegas-i CES 2017 (Consumer Electronics Show, Fogyasztói Elektronikai Kiállítás) szakvásáron a Bosch a füst- és a mozgásérzékelővel, valamint a szituációmenedzserrel a rendszer kibővített funkcióit mutatja be. A füstérzékelő a berendezés szirénájával riasztja a tulajdonost füstképződés esetén. Ezenkívül az alkalmazás segítségével az okostelefonra is küld értesítést. Intelligens többletfunkcióként a füstérzékelő szirénája a nem kívánt vendégek elriasztására is használható. A szituációmenedzserrel a hálózatba kapcsolt otthon még intuitívabbá válik, megkönnyíti a felhasználó hétköznapjait: például amikor a lakó elmegy otthonról, nem kell külön egyesével leellenőriznie, hogy valóban kikapcsolta-e a fűtést, az elektromos berendezéseket és a világítást.

Az amerikaiak és a britek menet közben is szeretnék vezérelni az otthonukat
A közeli múltban a Bosch a Twitterrel közösen megkérdezte a felhasználóktól, hogy mit tudnak az okosotthonokról és mit várnak el azoktól. A kérdőívet Németországban, Franciaországban, Nagy Britanniában, Ausztriában, Spanyolországban és az Amerikai Egyesült Államokban élő felhasználók töltötték ki. A britek és az amerikaiak számára a hálózatba kapcsolt otthonnak helye van a mindennapokban. Legalábbis akkor, ha megkérdezzük, milyen helyzetekben szeretnék menet közben vezérelni az okosotthonukat. A válaszadó britek és amerikaiak 60 százaléka szeretne használni ilyen funkciót vonaton vagy autóval utazva. A spanyolok, a németek és az osztrákok esetében ez az arány csupán feleakkora, ám a franciák esetében eléri a 45 százalékot. Hasonlóan fest az országok közötti arány akkor is, amikor a megkérdezetteknek sietnie kell. Amúgy a sietség egy olyan szituáció, amely esetében különösen a hölgyek gondolják úgy, hogy nagy előnyt biztosíthatna számukra az okosotthon. Ebben egyezik a véleményük a legfiatalabb (16–24 éves korosztály) megkérdezettekkel, akik ezenkívül különösen a kanapén ülve szeretnék kihasználni az okosotthon nyújtotta előnyöket. Országtól, életkortól és nemtől függetlenül lenyűgözte a válaszadókat a lehetőség, hogy nyaralás közben is elérhetik az okosotthonukat. Ez a lelkesedés az életkorral csak fokozódik – hiszen ellenőrizhetik a lakók, hogy minden rendben van-e odahaza, vagy a hazautazás előtt feltekerhetik a fűtést.

Az energia-megtakarítás a világ minden pontján fontos érv
Az okosotthon a megterhelő rutinfeladatokat automatikusan elvégzi, az otthontól távol is lehetővé teszi a vezérlést és ezzel igazán megnyugtató érzést biztosít. Ám még ennél is jobban meggyőzte a megkérdezetteket a lehetőség, hogy energiát takarítsanak meg – például azáltal, hogy nyitott ablak esetén a fűtés automatikusan kikapcsol. Különösen a spanyolok, a franciák és az angolok tűnnek takarékosnak, 71–75 százalékuk meggyőző érvként jelölte meg az energia-megtakarítást a kérdőívben. A német válaszadók esetében is ez a leggyakoribb válasz, azonban a csupán 59 százalékos arány az országok közül az utolsó helyre sorolja őket. Ez meglepő, hiszen a németek alapvetően a környezettudatosságukról ismertek. Valószínűleg Spanyolországban, Franciaországban és Angliában nem a környezetvédelmi megfontolás, hanem inkább a pénzügyi megtakarítás teszi ennyire vonzóvá az energia-megtakarítás lehetőségét.

Nyugodt nyaralás
A nyugalom és a biztonság olyan érvek, amelyek összességében a második és a harmadik helyre kerülnek, a megkérdezettek 59, illetve 58 százaléka nevezte meg ezeket a szempontokat. Egy okosotthon, amely betörés esetén automatikusan riaszt és a lakókat küldött értesítéssel figyelmezteti okostelefonjukon, ugyanolyan meggyőző, mint az a tudat, hogy a hálózatba kapcsolt kamerával bármikor ellenőrizhető a lakás. A biztonság különösen a hölgyek számára játszik fontos szerepet: őket az összes többi érv általában kevésbé győzte meg, mint a férfiakat, azonban itt a helyzet megfordul. A megkérdezetteknek csupán harmada gondolja azt, hogy igazán kényelmes lenne a kapucsínót már az ágyból előre lefőzetni. Itt a franciák a hangadók: 42 százalékuk nagyra értékelné, ha a tejeskávé már várna rájuk, amikor belépnek a konyhába.

A franciák az amerikaiaknál nagyobb bizalommal fordulnak a hálózatba kapcsolt ház felé
Az okosotthon segít kényelmesebbé tenni a hétköznapokat, energiát és pénzt megtakarítani, biztonságosabbá tenni az otthont. Azonban sok Twitter-felhasználó számára még ismeretlen, hogy mi mindenre képes már ma egy okosotthon. Igaz, azt például a megkérdezettek kétharmada tudja, hogy az okosotthon képes automatikusan lekapcsolni a világítást akkor, amikor elindulnak otthonról. A sütő már ma megfelelő recepteket javasol, ám ezt például csupán 22 százalékuk tudja elképzelni. Az országok összehasonlításában említésre méltó, hogy a francia Twitter-felhasználók sokkal nagyobb bizalommal fordulnak az okosotthonok technológiája felé, mint például a britek, az Amerikai Egyesült Államok lakói vagy az osztrákok. Míg a németek és a spanyolok sok már ma rendelkezésre álló lehetőséget csupán a jövő zenéjének tartanak.

Különösen feltűnő, hogy a 25–34 évesek becslései állnak legközelebb a valósághoz. Nem annyira meglepő, hogy az életkor növekedésével a lehetőségek ismerete csökken. Ám az már meglepőbb, hogy a digitális világ szülöttei nem ismerik az elérhető lehetőségeket: a 16–24 évesek – akik nem tudják, milyen a világ és az élet az internet nélkül – számára meglepő mértékben ismeretlen a hálózatba kapcsolt otthon. Az ok a relevancia hiánya lehet, hiszen e korosztály nem érintett az otthonnal kapcsolatos témákban. Ez az érvelés a hölgyek esetében nem állja meg a helyét, ám ők mégis mindenhol visszafogottabbak a férfiaknál az okosotthonok képességei tekintetében.
Ezenkívül csupán a válaszadók körülbelül 50 százaléka tudja, hogy a mai okosotthon-rendszerek már most lehetővé teszik, hogy különböző típusú berendezések egymással kommunikáljanak – különböző gyártók gépei között is biztosítják az együttműködést.

Sokan nagy költségeket sejtenek, az adatvédelem fontos szempont
Annak okát kutatva, hogy otthonukat miért nem kapcsolták még hálózatba, a megkérdezettek több mint fele a nagy beruházási költségeket nevezte meg – ez a szempont egyébként az életkor növekedésével veszít jelentőségéből. Különösen a spanyolok (70%) és a franciák (68%) jelölték meg azt, hogy számukra ez a technika túl drága. A megkérdezettek harmadának fontos szempont az adatvédelem. Ez egy olyan témakör, amellyel a Bosch aktívan foglalkozik. Ezért a Bosch minden okosotthon-megoldása megfelel a legszigorúbb biztonsági szabványoknak. Minden felhasználó eldöntheti, hogy adatai a házában maradnak vagy bizonyos szolgáltatások használatához a felhőben is elérhetők. A megkérdezettek 31 százalékát korábban nem is foglalkoztatta a hálózatba kapcsolt otthon. Ez meglepő, különösen annak ismeretében, hogy az okosotthon milyen sok különböző területen válhat a lakók hasznára. Azonban nagyjából minden tizedik német és osztrák lakost sikerült meggyőzni, azaz már most is egy hálózatba kapcsolt otthonban élnek vagy legalábbis tervezik ezt – ez az összes többi országnál nagyobb arány.

Az internet az első számú információforrás
A megkérdezett Twitter-felhasználók kétharmada válaszolta azt, hogy az okosotthon-megoldások vásárlása előtt a gyártók és kereskedők weboldalán tájékozódnak. Blogokra és fórumokra a válaszadók 42 százaléka támaszkodik. Ezzel az internet egyértelműen egy nagyon fontos információforrás, hiszen csak a harmadik helyre futnak be 35 százalékkal a hagyományos boltok. Különösen Nagy-Britanniában és az Amerikai Egyesült Államokban játszanak alárendelt szerepet a nem digitális boltok, más országokkal összehasonlítva e két helyen a felhasználók feleakkora része tekinti ezt információforrásnak. Ezenkívül az is figyelemre méltó, hogy éppen a legfiatalabb válaszadók tájékozódnának offline, ezért akár fel is keresnének egy-egy üzletet.

A kutatásról
A Twitter-használók körében 2016. július 26. és augusztus 3. között végezték a kutatást. Összesen 6265-en válaszoltak a kérdésekre Ausztriából, Német-, Spanyol-, Franciaországból, Nagy Britanniából és az Amerikai Egyesült Államokból. Országonként több mint 1000 ember vett részt, Ausztriából mintegy 500.

A kutatási eredmények áttekintése
Smart Home System: Behálózott otthon
Bosch okosotthon-megoldások

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Ütött a Föld órája: az el nem használt energia a legolcsóbb
Ütött a Föld órája: az el nem használt energia a legolcsóbb

Március 25-én este egy órára ismét elsötétülnek nagyvárosok szerte a világon. Az egy órára vállalt sötétség jelkép, a kevesebb és hatékonyabb energiafogyasztásra hívja fel a figyelmet. A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) is támogatja a kezdeményezést, bár a Föld Órája akcióhoz bárki önként is csatlakozhat.

Bezárás
Semjén nyilatkozata kiverte a biztosítékot Kijevben – egységes piaccá soványodhat az EU Többet kell tenni és vállalni minden koalíciós partnernek az «iszlám állam» (ISIS) elleni harcban, és nem a védekezésre, hanem a támadásra helyezve a hangsúlyt – erre ösztökélte partnereit Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Washingtonban, ahol 68 ország, köztük hazánk is képviselte magát a NATO-szövetséges külügyminiszteri találkozón – erről a többi között a The New York Times számol be. Az amerikai külügyminiszter szerint új ötletek kellenek az Irakban és Szíriában zajló háborús stratégiához, konkrét elképzelései egyelőre abban merültek ki, hogy az Egyesült Államok Moszulban és Raqqában is az eddiginél nagyobb szerepet fog vállalni.
Nyitottak az uniós pénzügyi szolgáltatások a magyarok előtt Az Európai Bizottság ma cselekvési tervet terjesztett elő azzal a céllal, hogy az európai fogyasztóknak még nagyobb választék álljon rendelkezésükre, és unió-szerte hozzáférhetőbbek legyenek a pénzügyi szolgáltatások. A mai bejelentés központi kérdése a technológia, mivel az innovatív internetes szolgáltatásokkal a fejlődés útja a pénzügyi szolgáltatások integráltabb piaca felé terelődik.
Háromezer-millió forintos informatikai fejlesztés a Waberer’s csoportnál A Waberer’s csoport, Európa egyik nagy fuvarozó vállalata[1] folyamatosan növeli versenyképességét új technológiák fejlesztésével és alkalmazásával. A Waberer’s csoport és az SAP Hungary Kft. bejelentette: a közúti áruszállító harminc hónap alatt 3000 millió forintot költ informatikai rendszerének korszerűsítésére; az első fázis, a vállalatirányítási rendszer cseréje elkezdődött.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
Ütött a Föld órája: az el nem használt energia a legolcsóbb Március 25-én este egy órára ismét elsötétülnek nagyvárosok szerte a világon. Az egy órára vállalt sötétség jelkép, a kevesebb és hatékonyabb energiafogyasztásra hívja fel a figyelmet. A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) is támogatja a kezdeményezést, bár a Föld Órája akcióhoz bárki önként is csatlakozhat.
Kezdődik a nyári időszámítás – kisebb áramszámla, környezetvédelem Minden év március utolsó vasárnapján – az idén március 26-án – kezdődik a nyári időszámítás és október utolsó vasárnapjáig tart. Ezen a hétvégén, vasárnap hajnali 2 órakor kell 3 órára átállítanunk időmérő eszközeinket. Az óraátállítással 1980 óta hazánk – mindenekelőtt a lakosság – tetemes mennyiségű villamos energiát takarít meg.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
DUIHK-Berufsbildungspreis 2017 Zum vierten Mal verlieh die Deutsch-Ungarische Industrie- und Handelskammer (DUIHK) den Berufsbildungspreis. 2013 mit dem Ziel aus der Taufe gehoben, zur Ausbildung von Fachkräften für Unternehmen, vorrangig kleine und mittelständische, die Mitglied der DUIHK sind, beizutragen.