ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Az Amnesty International 6 pontja az EU vezetői számára
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Az Amnesty International 6 pontja az EU vezetői számára

Az Amnesty International 6 pontja az EU vezetői számára

Miközben egyre csak inog az EU–Törökország-alku, és több mint 16 000 menekült szenved rettenetes körülmények között a görög szigeteken, az Amnesty International felszólítja az Európai Unió állam- és kormányfőit, hogy a holnapi (csütörtöki) találkozójukon tegyenek konkrét vállalásokat, amelyekkel életeket menthetnek és visszaadhatják az emberek méltóságát.A szervezet 6 konkrét lépést javasol, kezdetként a menedékkérők átszállítását a görög szigetekről a belső területekre, ahol elbírálhatják a kérelmeiket, illetve ugyanebből a célból a más uniós országokba történő áthelyezésüket.


„Európa vezetői a menekülteket és migránsokat a szigeteken akarják tartani – így nincsenek szem előtt és nem kell velük foglalkozni. A tél beálltával a körülmények egyre csak rosszabbak, és egyre nagyobb kockázatnak vannak kitéve” - mondta Iverna McGowan, az Amnesty International európai intézményekkel foglalkozó irodájának igazgatója.

„Egyértelmű, hogy mit kell tenni a szenvedés megszüntetéséért, ami hiányzik az a politikai akarat. Ha a vezetőink nem gondolják meg magukat, az Európa határaihoz érkező kezelhető számú emberrel kapcsolatos szörnyű bánásmód a közös lelkiismeretünk örök szégyenfoltja marad.”

A szigeteken a körülmények veszélyesek, és ahogyan már bebizonyosodott, olykor halálosak – nemrégiben egy nő és a fia halt meg egy gázrobbanásban. Menekültek és migránsok – köztük gyerekek és különleges bánásmódot igénylő családok – éjszakáznak a hidegben és esőben a sátrakban, nincs megfelelő fürdési és mosdási lehetőségük, és folyamatos rettegnek a rasszista és nemi indíttatású erőszaktól.

Menekültek egy része hónapok óta anélkül él a szigeteken, hogy a kérelmét beadhatta volna. Mások az „önkéntes” visszatérést választották, hogy elmeneküljenek a rettenetes és bizonytalan körülmények közül. Az Amnesty International dokumentálta azt is, hogy akaratuk ellenére olyan embereket küldtek vissza Törökországba, akik menedéket kértek.

Annak ellenére, hogy az uniós szabályok alapján joguk lenne a családegyesítéshez, néhány menekült számára képtelenség, hogy együtt legyen a más uniós országokban élő családtagjaival. Az Európai Bizottság pedig arra tett javaslatot, hogy vissza kellene őket küldeni Törökországba, hogy ott kérjék a családegyesítést. Ebből is látszik az EU törekvése, hogy minél több embert küldjön vissza az alku alapján.

Kép: APF/Getty Images

Az Amnesty International által az európai vezetőknek javasolt 6 pont:

 1. Az emberek azonnali átszállítása a görög belső területekre.
 2. Gyorsítsák fel az áthelyezéseket és családegyesítéseket, hogy az emberek eljussanak más európai országokba!
 3. Gyorsítsák fel a szigeteken rekedt menedékkérők regisztrálását!
 4. Biztonságos és legális migrációs csatornák kellenek, köztük egy nagyszabású áttelepítési program Törökországból.
 5. Segíteni kell Törökországot, hogy fejlessze a menekültügyi rendszerét.
 6. Vessenek véget az EU–Törökország-alku alapján a visszaküldéseknek!

„Az EU–Törökország-alku áldozatainak figyelmeztetésül kellene szolgálniuk a jövőben más országokkal kötendő megállapodások közben. Ennek ellenére a vezetők hetente kötnek újabb alkukat, tekintet nélkül az emberi életekben mérhető veszteségekre, és arra, hogy ezekkel mennyire ássák alá az európai értékeket –- mondta Iverna McGowan. – A menedékkérők visszaküldése Európa határain kívülre és a felelősségvállalás áthárítása nem működik. Sérti az emberi jogokat, és tudatosan figyelmen kívül hagyja azokat a tényeket, amelyek miatt az embereknek el kellett menekülniük a hazájukból.”

További részletek az Amnesty International által javasolt 6 ponttal kapcsolatban.

 • Azonnal át kell szállítani a menedékkérőket, különös tekintettel a különleges bánásmódot igénylőkre, a görög szigetekről a görög belső területekre, és biztosítani kell számukra a megfelelő elhelyezést és a kérelmeik elbírálását, köztük az áthelyezéseket más uniós országokba.
 • Fel kell gyorsítani a menedékkérők áthelyezését Görögországból, több helyet kell az országoknak felajánlaniuk, és gyorsítani kell magán a folyamaton is. Hozzáférhető, nyilvános és gyors családegyesítési eljárásokra van szükség, hogy a Görögországban rekedtek minél előbb a más uniós országokban élő közeli családtagjaikkal lehessenek. Humanitárius vízumot kell kiállítani azon menedékkérők számára, akik azonnali segítségre szorulnak.
 • Növelni kell a görög menekültügyi hatóság kapacitásait, hogy gyorsabban tudja regisztrálni a szigeteken rekedt menedékkérőket.
 • Nagyszabású áttelepítési programra van szükség Törökországból, és más biztonságos és legális migrációs csatornákat (humanitárius vízum, családegyesítés, tanulói vízumok) kell nyitni, hogy a menekültek eljussanak Európába. Ezzel a módszerrel egyszerre biztosítható a nemzetközi védelem az emberek számára, és tartható kontroll alatt a migráció.
 • Támogatni kell Törökországot, hogy fejlessze a menekültügyi rendszerét, és biztosítani tudja a vonatkozó jogszabályainak összhangját a nemzetközi előírásokkal. Jelentős, rugalmas és kiszámítható pénzügyi támogatás kell, illetve operatív és technikai támogatás, hogy Törökország biztosítani tudja a menekültek számára gazdasági és szociális jogaikat, a hozzáférést az egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz és a munkaerőpiachoz.
 • Véget kell vetni az EU-Törökország alku alapján foganatosított visszaküldéseknek, elfelejtve azt a téves feltételezést, hogy Törökország „biztonságos harmadik ország” vagy „az első biztonságos ország”, és érdemben meg kell vizsgálni a menedékkérelmeket egy tisztességes, az eljárási garanciákat maximálisan tiszteletben tartó eljárás során.

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.