Az Amnesty International 6 pontja az EU vezetői számára
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Az Amnesty International 6 pontja az EU vezetői számára

Az Amnesty International 6 pontja az EU vezetői számára

Miközben egyre csak inog az EU–Törökország-alku, és több mint 16 000 menekült szenved rettenetes körülmények között a görög szigeteken, az Amnesty International felszólítja az Európai Unió állam- és kormányfőit, hogy a holnapi (csütörtöki) találkozójukon tegyenek konkrét vállalásokat, amelyekkel életeket menthetnek és visszaadhatják az emberek méltóságát.A szervezet 6 konkrét lépést javasol, kezdetként a menedékkérők átszállítását a görög szigetekről a belső területekre, ahol elbírálhatják a kérelmeiket, illetve ugyanebből a célból a más uniós országokba történő áthelyezésüket.


„Európa vezetői a menekülteket és migránsokat a szigeteken akarják tartani – így nincsenek szem előtt és nem kell velük foglalkozni. A tél beálltával a körülmények egyre csak rosszabbak, és egyre nagyobb kockázatnak vannak kitéve” - mondta Iverna McGowan, az Amnesty International európai intézményekkel foglalkozó irodájának igazgatója.

„Egyértelmű, hogy mit kell tenni a szenvedés megszüntetéséért, ami hiányzik az a politikai akarat. Ha a vezetőink nem gondolják meg magukat, az Európa határaihoz érkező kezelhető számú emberrel kapcsolatos szörnyű bánásmód a közös lelkiismeretünk örök szégyenfoltja marad.”

A szigeteken a körülmények veszélyesek, és ahogyan már bebizonyosodott, olykor halálosak – nemrégiben egy nő és a fia halt meg egy gázrobbanásban. Menekültek és migránsok – köztük gyerekek és különleges bánásmódot igénylő családok – éjszakáznak a hidegben és esőben a sátrakban, nincs megfelelő fürdési és mosdási lehetőségük, és folyamatos rettegnek a rasszista és nemi indíttatású erőszaktól.

Menekültek egy része hónapok óta anélkül él a szigeteken, hogy a kérelmét beadhatta volna. Mások az „önkéntes” visszatérést választották, hogy elmeneküljenek a rettenetes és bizonytalan körülmények közül. Az Amnesty International dokumentálta azt is, hogy akaratuk ellenére olyan embereket küldtek vissza Törökországba, akik menedéket kértek.

Annak ellenére, hogy az uniós szabályok alapján joguk lenne a családegyesítéshez, néhány menekült számára képtelenség, hogy együtt legyen a más uniós országokban élő családtagjaival. Az Európai Bizottság pedig arra tett javaslatot, hogy vissza kellene őket küldeni Törökországba, hogy ott kérjék a családegyesítést. Ebből is látszik az EU törekvése, hogy minél több embert küldjön vissza az alku alapján.

Kép: APF/Getty Images

Az Amnesty International által az európai vezetőknek javasolt 6 pont:

 1. Az emberek azonnali átszállítása a görög belső területekre.
 2. Gyorsítsák fel az áthelyezéseket és családegyesítéseket, hogy az emberek eljussanak más európai országokba!
 3. Gyorsítsák fel a szigeteken rekedt menedékkérők regisztrálását!
 4. Biztonságos és legális migrációs csatornák kellenek, köztük egy nagyszabású áttelepítési program Törökországból.
 5. Segíteni kell Törökországot, hogy fejlessze a menekültügyi rendszerét.
 6. Vessenek véget az EU–Törökország-alku alapján a visszaküldéseknek!

„Az EU–Törökország-alku áldozatainak figyelmeztetésül kellene szolgálniuk a jövőben más országokkal kötendő megállapodások közben. Ennek ellenére a vezetők hetente kötnek újabb alkukat, tekintet nélkül az emberi életekben mérhető veszteségekre, és arra, hogy ezekkel mennyire ássák alá az európai értékeket –- mondta Iverna McGowan. – A menedékkérők visszaküldése Európa határain kívülre és a felelősségvállalás áthárítása nem működik. Sérti az emberi jogokat, és tudatosan figyelmen kívül hagyja azokat a tényeket, amelyek miatt az embereknek el kellett menekülniük a hazájukból.”

További részletek az Amnesty International által javasolt 6 ponttal kapcsolatban.

 • Azonnal át kell szállítani a menedékkérőket, különös tekintettel a különleges bánásmódot igénylőkre, a görög szigetekről a görög belső területekre, és biztosítani kell számukra a megfelelő elhelyezést és a kérelmeik elbírálását, köztük az áthelyezéseket más uniós országokba.
 • Fel kell gyorsítani a menedékkérők áthelyezését Görögországból, több helyet kell az országoknak felajánlaniuk, és gyorsítani kell magán a folyamaton is. Hozzáférhető, nyilvános és gyors családegyesítési eljárásokra van szükség, hogy a Görögországban rekedtek minél előbb a más uniós országokban élő közeli családtagjaikkal lehessenek. Humanitárius vízumot kell kiállítani azon menedékkérők számára, akik azonnali segítségre szorulnak.
 • Növelni kell a görög menekültügyi hatóság kapacitásait, hogy gyorsabban tudja regisztrálni a szigeteken rekedt menedékkérőket.
 • Nagyszabású áttelepítési programra van szükség Törökországból, és más biztonságos és legális migrációs csatornákat (humanitárius vízum, családegyesítés, tanulói vízumok) kell nyitni, hogy a menekültek eljussanak Európába. Ezzel a módszerrel egyszerre biztosítható a nemzetközi védelem az emberek számára, és tartható kontroll alatt a migráció.
 • Támogatni kell Törökországot, hogy fejlessze a menekültügyi rendszerét, és biztosítani tudja a vonatkozó jogszabályainak összhangját a nemzetközi előírásokkal. Jelentős, rugalmas és kiszámítható pénzügyi támogatás kell, illetve operatív és technikai támogatás, hogy Törökország biztosítani tudja a menekültek számára gazdasági és szociális jogaikat, a hozzáférést az egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz és a munkaerőpiachoz.
 • Véget kell vetni az EU-Törökország alku alapján foganatosított visszaküldéseknek, elfelejtve azt a téves feltételezést, hogy Törökország „biztonságos harmadik ország” vagy „az első biztonságos ország”, és érdemben meg kell vizsgálni a menedékkérelmeket egy tisztességes, az eljárási garanciákat maximálisan tiszteletben tartó eljárás során.

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Szijjártó tömeggyilkos rezsimmel ír alá megállapodást – a Fülöp-szigeteki elnök hárommillió drogost akar elpusztítani
Szijjártó tömeggyilkos rezsimmel ír alá megállapodást – a Fülöp-szigeteki elnök hárommillió drogost akar elpusztítani

Ma írja alá Szijjártó Péter és partnere a Fülöp-szigetek és Magyarország közötti kétoldalú kereskedelmi megállapodást. Emellett megegyeztek például abban is, hogy 35–45 diáknak adnak ösztöndíjat Magyarországon – számol be erről a manilai Business World.  A magyar külügyminiszter helyi nyilatkozatában elmondta, megtiszteltetés a számára elsőként az Európai Unió külügyminiszterei közül Davaoban lenni azóta, hogy Davao polgármesteréből, Rodrigo Dutertéből tavaly államfő lett. Dutertét azért kerülik az európai és amerikai diplomáciai körök, mert drogellenes háborút hirdetett, felszólítva önkénteseket és szabad csapatokat is, hogy öljék meg azokat, akik kábítószeres bűncselekményt követnek el.

Bezárás
Szijjártó tömeggyilkos rezsimmel ír alá megállapodást – a Fülöp-szigeteki elnök hárommillió drogost akar elpusztítani Ma írja alá Szijjártó Péter és partnere a Fülöp-szigetek és Magyarország közötti kétoldalú kereskedelmi megállapodást. Emellett megegyeztek például abban is, hogy 35–45 diáknak adnak ösztöndíjat Magyarországon – számol be erről a manilai Business World.  A magyar külügyminiszter helyi nyilatkozatában elmondta, megtiszteltetés a számára elsőként az Európai Unió külügyminiszterei közül Davaoban lenni azóta, hogy Davao polgármesteréből, Rodrigo Dutertéből tavaly államfő lett. Dutertét azért kerülik az európai és amerikai diplomáciai körök, mert drogellenes háborút hirdetett, felszólítva önkénteseket és szabad csapatokat is, hogy öljék meg azokat, akik kábítószeres bűncselekményt követnek el.
A Bizottság segíti a fiatalok Európán belüli mobilitását Az Európai Bizottság ma bejelentette új kezdeményezését, mely az Erasmus+ program alapján további támogatást kínál az európai fiataloknak a tanulásban és a mobilitás területén. A „Move2Learn, Learn2Move” segítségével legalább 5000 fiatal utazhat egy másik uniós országba egyénileg vagy osztálytársaival.
Friedl Zsuzsanna, a Telekom humán-erőforrás vezérigazgató-helyettese Május 15-től Friedl Zsuzsanna a Magyar Telekom humán-erőforrás vezérigazgató-helyettese, és egyúttal a társaság ügyvezető bizottságának is tagja. Az új tisztségviselő 2014-től a Microsoft magyarországi HR-vezetőjeként dolgozott . Előtte, 2007-től az UPC Magyarországnál töltötte be a HR-igazgatói pozíciót.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
A lakosságot és a Római-part ártéri erdejét védő gát kell A Római-parti mobilgát eddig ismertté vált tervei sértik az érvényben lévő, a partszakaszt védő III. kerületi és fővárosi szabályzatokat, az aktuális terv pedig, amelyről a Fővárosi Közgyűlés heteken belül döntene, nem nyilvános. A Greenpeace Magyarország állásfoglalásában [1] összegzi a parti mobilgáttal kapcsolatos problémákat, és egy olyan megoldást javasol, mellyel Budapest egyik utolsó természet közeli Duna-partja is megmaradhat, és a környéken lakók biztonsága is garantálható.
Ismét lesz karmesterverseny! – várják a jelentkezőket Felelevenítette az egykoron az egész ország által figyelemmel kísért nemzetközi karmesterversenyek hagyományát a Filharmónia Magyarország. Az eseményt októbertől decemberig rendezik meg. Eddig 26 országból – Kínától Oroszországon át Amerikáig – több mint száz pályázót regisztráltak, de május 1-jéig még nyitott a jelentkezés az 1979. január 1. után született karmesterek számára. (A képen: Sir Georg Solti.)
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Verkehrsmuseum baut Schiffsbrücke HajóHíd, Schiffsbrücke ist der Titel der vom Verkehrsmuseum gestarteten Programmreihe. Der dafür entsprechende Schauplatz: das Museumsschiff Kossuth, vor Anker am Pester Donaukai. Einmal im Monat (nächster Termin 27. April) laden Verkehrsexperten, Historiker u.a. Leute vom Fach zum Vortrag mit anschließender Diskussuion auf die Kossuth ein.