ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 A demokratikus jogok hosszú távon a társadalom biztonságának legjobb biztosítékai
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
A demokratikus jogok hosszú távon a társadalom biztonságának legjobb biztosítékai

A demokratikus jogok hosszú távon a társadalom biztonságának legjobb biztosítékai

A németek új fenyegetéssel szembesültek, demokráciájuk pedig vizsgázik – írja a The Washington Post vezércikke, hozzátéve: az erőszakos, tekintélyelvű mozgalmak a történelem során mindig is megpróbálták kihasználni a demokratikus társadalmak szabadságát, nyitottságát és sokszínűségét. Ha van hely a világon, ahol ezt pontosan értik, akkor az a nácik miatt éppen Németország. De ide tartozik az ultrabalos egykori Vörös Hadsereg Frakció is, amely végül azért szenvedett vereséget, mert a polgárok elutasították. Most azonban a berlini merénylet miatt újabb veszély leselkedik, ám az csak akkor győzedelmeskedhet, ha a kudarcra tudja kényszeríteni a demokráciát.


Merkelnek mindenekelőtt orvosolnia kell nyitott ajtók politikájának gyengeségeit. Amit a kancellár tett a menekültekért, az csodálatra méltó volt, de most a politika fenntarthatóságáról van szó. Vagyis jobban ellenőrizni kell az érkezőket, javítani kell a beilleszkedésüket, végül pedig vissza kell küldeni azokat, akik nem kaptak menedékjogot. Nem szabad megengedni ugyanakkor, hogy a terroristák megosszák az országot, és hiba volna túlságosan odafigyelni az idegenellenes szirénhangokra, jóllehet a szélsőjobb egész Európában erőre kap és azonnal igyekezett a maga javára fordítani a berlini támadást a választások előtt. Ez nem lesz könnyű egy olyan világban, amelyben Trump külföldiellenes demagógiával lett az USA elnöke.

A német kormányfőre most az a feladata hárul, hogy bebizonyítsa: a demokratikus jogok nem egyszerűen jól megférnek a társadalom biztonságával, de hosszú távon annak legjobb biztosítékai. Ezt kell tennie, és nem számít, hogy közben időnként mennyire magányosnak érezheti magát.   

Timothy Garton Ash a The Guardian hasábjain arra figyelmeztet, hogy Merkelnek Európa érdekében ki kell tartania a középen, mert a berlini tömeges gázolás után elszabadulhatnak az intolerancia erői, amelyek azután az egész földrészen fenyegetik a liberális eszményeket. A neves elemző szerint a nagy kérdés az, ki tud-e tartani a politikai közép, miután a populizmus elárasztotta Nagy-Britanniát, Lengyelországot és az Egyesült Államokat.

Ilyen helyzetben Németország a földrész stabil, liberális centrumának számít, a kancellárral a kellős közepén. Reménykedni kell, hogy a miniszterelnök jövőre győz a választáson. De mi van akkor, ha kiderül, hogy Berlinben a támadást olyasvalaki követte el, aki tavaly menekültként érkezett az országba? Az biztos, hogy keményíteni kell az eddigi irányvonalon, ideértve hogy valószínűleg az eddiginél több lehallgatásra lesz szükség. A németeknek egyben tudomásul kell venniük, hogy a jövőben valamivel nagyobb kockázattal kell szembenézniük a mindennapok során. Nagy dilemma az, hogy a társadalom elég erős-e, hogy kitartson a Merkel által megjelölt ideálok mellett, azaz szabadon, együtt és nyitottan éljen.

Bizakodásra ad okot, hogy az országnak jól megy gazdaságilag. A bulvársajtó viszonylag felelősen viselkedik. De a legfőbb ok: Adolf Hitler. Merthogy a németek egykor a populista idegengyűlölet ördögi példáját szolgáltatták, de éppen ezért most a legtöbbször immunisak azzal szemben. Merkel jól ragadta meg a lényeget, amikor kijelentette: nem akarunk úgy élni, hogy megbénítson bennünket a félelem a gonosztól. Németország utat mutat Európának, ha közelebb jut ahhoz, amit II. János Pál úgy fogalmazott meg: a gonoszt jósággal kell legyőzni.   

A Financial Times vezércikke szerint Lengyelország az illiberális demokrácia felé tart, de a kormánnyal szembenálló erőknek ki kell állniuk jogaikért, mind a parlamentben, mind azon kívül. A tüntetések azt támasztják alá, hogy sokan nem szeretnék, ha a Jog és Igazságosság a fékek és ellensúlyok lebontásával betonozná be a hatalmát. Most éppen amiatt nagy az elégedetlenség, hogy a kormánypárt korlátozni próbálja a demonstráció jogát, illetve a sajtó tevékenységét a törvényhozásban. Utóbbi ügyben Duda elnök felajánlotta segítségét, de utána aláírta, hogy a kabinet teljesen uralma alá vonja az alkotmánybíróságot. Nagyon fontos, hogy ebben a feszült helyzetben mindkét oldal felelősen járjon el, tiszteletben tartsa a parlamenti szabályokat és az alaptörvényt. Újra kell szavazni a jövő évi költségvetésről, az ellenzéknek viszont nem szabad azzal fenyegetnie, hogy a 2017-ben is megszállja a szejm üléstermét.

Igen fontos, hogy a másik oldal továbbra is kérdőre vonja Kaczynskit, aki az illiberális demokráciát építő Orbán Viktor nagy csodálója. Magyarország a nacionalista-populista program megvalósítása közben gyakran tesz három lépést előre, de csupán azért, hogy utána kényszerűen visszalépjen egyet vagy kettőt. Az eredmény azonban az lett, hogy a gépezet csakis egy irányba mozog, és fokozatosan lebomlanak a demokratikus biztosítékok. Lengyelországnak el kell kerülnie, hogy ugyanerre a sorsra jusson. Közben az EU-nak is hatékonyabban és kreatívabban kell bevetnie korlátozott lehetőségeit a tagsággal járó kötelezettségek megtartatására.

A többi tagállam számára egyértelművé kell tennie, hogy magyarok és a lengyelek 2021 után nem kaphatják meg a sokmilliárd eurós támogatást Brüsszeltől. A közösségi támogatásokat és a NATO védernyőjét nem lehet összeegyeztetni a demokratikus értékek lerombolásával. A varsói tiltakozásoknak azonban van egy átfogóbb üzenetük is, tekintettel a nacionalizmus és a populizmus erősödésére. Éspedig az, hogy előbb vagy utóbb széles körű ellenállás vár a radikális kormányokra, amelyek demokratikus úton jutottak ugyan hatalomra, ám utána igyekeznek monopolizálni a politikai teret. Mert nem mindenki hajlandó belenyugodni abba, hogy elvegyék tőle a jogait és a szabadságot.  

A Frankfurter Rundschauban olvasható: a hídon akkor kell átkelni, amikor odaérünk. Így válaszolt a Bizottság alelnöke, amikor arról kérdezték, hogy mi tévő lesz az EU, ha meg akarná vonni a szavazati jogot Lengyelországtól, ám azt a nemzeti-konzervatív magyar vezetés megvétózza. Az Orbán-kabinet ugyanis már jelezte, hogy ellenzi a 7. paragrafus alkalmazását, márpedig itt egyhangú döntésre lenne szükség. Mindenesetre Brüsszel most két hónapot adott, hogy Varsó eloszlassa az aggályokat az alkotmánybíróság reformja körül. Ám Timmermans elismerte, hogy ha a lengyelek addig nem tesznek érdemi engedményeket, akkor szükség lesz a többi tagállam, illetve az Európai Parlament támogatására.

Lengyelországban tovább tart az alkotmányos válság, az unió még hónapokig nem tud érdemben közbelépni, de végső eszközként azután pénzbüntetést szabhat ki – véli a Der Spiegel. A Szydlo-kormány minden brüsszeli figyelmeztetés ellenére kitart elképzelése mellett, az EU viszont veszélyben látja a jogállamiságot.

A szavazati jog felfüggesztése a magyarok ellenállása miatt nem jöhet számításba, ám pénzzel még lehet valamit csinálni. A brit kilépés miatt ugyanis szó van arról, hogy már 2019-ben érjen véget a mostani pénzügyi ciklus, az új előirányzatról pedig jövőre elkezdődhetnek a tárgyalások, az pedig fölöttébb kellemetlenül üthet ki Kelet-Európa és főleg a lengyelek számára. Úgy tudható, hogy a keleti tagállamok azt szeretnék, ha más nagy nettó befizetők, elsősorban a németek állnák a kieső brit hozzájárulást.

Az is lehet, hogy a közösség inkább főként a strukturális alapokat nyirbálja meg, annak pedig a lengyelek igencsak meginnák a levét. Egynémely uniós politikus és diplomata a szájra tett ujjal azt mondja, nem lenne tragikus, ha a megszorítások más államokat is érintenének a kontinens keleti felén. Merthogy ez egyben jelzés lenne azok számára, akik nem hajlandó semmiféle szolidaritásra menekültügyben.

Elmar Brok, az EP Külügyi Bizottságának elnöke ugyanakkor azt mondja, hogy a források megvonása nem csak a varsói kormányt, hanem annak ellenfeleit is sújtaná, és az unió mostanság nem engedheti meg magának, hogy újabb barátokat veszítsen. A német szociáldemokraták egyik képviselője ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a szavazati jog felfüggesztését a Bizottságon kívül az Európai Tanács vagy az Európai Parlament is kezdeményezheti.

 

 

 

 

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.