ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Kaczynski számára a bosszú határozza meg a mindennapokat
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Kaczynski számára a bosszú határozza meg a mindennapokat

Kaczynski számára a bosszú határozza meg a mindennapokat

Az egész Nyugaton nyomulnak az etnikai kisebbségekkel szemben gyűlöletet tápláló tekintélyelvűek – írja Paul Krugman a The New York Timesban. – Magyar- és Lengyelországot már ők kormányozzák, de hamarosan átveszik a hatalmat Amerikában is. A lapban megjelenő blogjában a világhírű közgazdász azt fejtegeti, hogy ezen erők jellemzésére nem megfelelő a populizmus fogalma, mert nem biztos, hogy az a tömegek rasszizmusán kívül magában foglalja az összeesküvés-elméletek iránti hajlamot, a közönyt a jogállammal szemben és az előszeretetet a bírálók megbüntetése iránt. Mindenesetre ez a szövetség némi előnyt kínál a munkásoknak, a Fidesz pl. könnyítette a jelzálogterheket és lenyomta a rezsiköltséget.


A trumpizmus azonban más, ami körvonalazódik belőle, az minden, csak nem populista. Minden jel szerint hatalmas, egyszeri kedvezményeket ad a milliárdosoknak, viszont durván megkurtítja a programokat nem csupán a szegények, hanem a középosztály számára is. És a legnagyobb vesztes az a fehér munkásság lesz, amelynek döntő része a következő elnökre voksolt. Vagyis ez nem ugyanaz, mint amit az európai szélsőjobb csinál. Lehet, hogy mindkettő rasszista és megveti a demokráciát, de az európai változat legalább részben valós, míg a trumpista populizmus teljes egészében hamis, szélhámosság, amire rá fog ébredni a munkásosztály.

A rendszer mégsem fizeti meg az árulás árát, mert majd megpróbálja másra rákenni a bajokat, meg másra terelni a figyelmet. Lesz majd bőven politikai tűzijáték és kirohanás a kisebbségek ellen. Itt elsősorban hagyományosan a külföldiek jönnek szóba. Az ellenzéknek azonban nem szabad megengednie, hogy a végén rá háruljon a felelősség egy része. Kényszeríteni kell a nagy átverés tetteseit, hogy ismerjék be a szélhámosságot.

A Le Monde volt főszerkesztője szerint lassanként visszatér a sztálinizmus, nem abban az értelemben, hogy újraszületik a Szovjetunió, de mindenképpen rövid lélegzetűnek bizonyult a liberális demokrácia és a piacgazdaság győzelme. Sylvie Kauffmann a The New York Timesnak írt cikkében hangsúlyozza, hogy a tömegek mindenütt lázadnak, Oroszországban nyíltan vitatják a nyugati modell érvényességét. De mindennél jobban lehet látni ezt Lengyelországban, ahol Kaczynski és pártja a rendszerváltás óta eltelt 25 év alternatíváját akarja kiépíteni. Szeptemberben az ország tényleges vezetője és Orbán Viktor kulturális ellenforradalmat jelentett be, hogy alapjaiban formálja át a Brexit utáni uniót. A lengyel vezetés először az alkotmánybíróságot vette tűz alá, majd a közmédia következett. Az állami tévé ma annyi hivatalos propagandát sugároz, hogy csak sóhajtanak mindazok, akik még emlékeznek a kommunista időkre. Szabályozták a civil szervezetek és a nyilvános gyűlések rendjét. Még olyanok ellen is vizsgálat indult, mint Walesa, mondván, hogy együttműködött az egykori szocialista hatalommal. Merthogy nem indítottak boszorkányüldözést a korábbi elnyomók ellen.

Kaczynski számára a bosszú határozza meg a mindennapokat. Nem megy külföldre, nem beszél nyelveket, nem találkozik más országból érkező újságírókkal, csak Orbán Viktorral ül le időről időre. Érdekes, hogy jelenleg éppen Lengyelország és Magyarország vezeti az illiberális demokráciákat az EU-ban, noha a térségen belül annak idején éppen az ő liberális elitjük irányította az átmenetet a totalitarianizmusból a demokráciába.

Kaczynski hadilábon áll ugyan Oroszországgal, politikája azonban nagyon emlékeztet arra, amit Putyin csinál. Tekintélyelvű irányzat, amit ment a nacionalizmus. Hogy államellenes tevékenységgel vádolja az ellenzéket. Hogy állandóan a konzervatív kulturális értékekre hivatkozik. Hogy bevonja a vallási vezetőket a harcba. Hogy nemigen tudja elfogadni a pluralizmust. Hogy befolyásolni kívánja a médiát és a civil társadalmat. Az EU tehetetlennek tűnik Varsóval és Budapesttel szemben. Az unió nemigen számított arra, hogy ilyen támadások érik a közös értékeket a tagállamok részéről. Trump győzelme után érdemes elgondolkodni azon, miként lehetne visszaállítani a liberális demokrácia sikerét.

Románia rövidesen az első olyan uniós ország lesz, amelyet muzulmán kormányfő irányít majd – írja a The Washington Post. Sevil Shhaideh apja Törökországból vándorolt be, férje szír üzletember, aki Asszad mezőgazdasági tárcájánál dolgozott. Az asszonynak leginkább azt vetik szemére, hogy Dragnea pártelnök marionettfigurája, az iszlám hitet azonban nem róják fel neki. Vallása valószínűleg nagyobb port vert volna fel a térség más államaiban. A magyaroknál pl. a bírálók szerint Orbán Viktor politikai célokból egymás ellen fordítja a muszlimokat és a keresztényeket. Tavaly a menekültválság kellős közepén azt állította a Frankfurter Allgemeinéban, hogy az európai kereszténységet védelmezi a beözönlő muzulmánoktól. Mint hangsúlyozta, nem szabad elfelejteni, hogy az érkező emberek más hitben nőttek fel, egészen más kultúrát képviselnek. Nem keresztények, és ez azért fontos, mert Európának, az európai kultúrának keresztények a gyökerei.

A Reuters kommentárja úgy értékeli, hogy még korai leírni a demokráciát, jóllehet az idén minden eddiginél jobban láthatóvá váltak a rendszer korlátai és hiányosságai. A populisták meglovagolják a népszavazásokat, mert azt gondolják, hogy ily módon irányíthatják a lakosság lázadását. A hagyományos elit ugyanakkor nemigen tud tömegeket bevonni a politikába, a képviseleti demokrácia gyakorlásába. A legnagyobb ilyen próbálkozás az Európai Unió, de az is kudarcot vallott, mert egyes kormányok – részben a választók, részben euroszkeptikus pártok nyomására – azt követelik, hogy a döntéshozatalt adják vissza a „népnek”. Közben pedig újra felbukkannak a tekintélyelvű vezetők, Putyintól kezdve Orbán Viktorig. Az eddig modell megőrzésére három út valószínű: az első, de a legkevésbé vonzó hogy vakvágányra futnak a populista erők, Trump pl. képtelen lesz hatékonyan kormányozni. A másik, hogy a populisták beleolvadnak a fő áramba, ahogy az Finnországban történt. Végül pedig hogy erőre kap a hagyományos politika. Vagyis új vezetők bukkannak fel, akik elmagyarázzák az ésszerű politizálás előnyeit és képesek is eredményeket felmutatni. Ez utóbbi ígérkezik a legnehezebbnek.

Ez az év lidércnyomás volt az unió számára, de ez is úgy ér véget, hogy Le Pen esetleges sikere kísérti a befektetőket – állapítja meg a Bloomberg. Merthogy a francia választások még jobban összekuszálhatják a dolgokat, még akkor is ha nem valószínű, hogy a Front National vezetője beköltözhet az Elysée-palotába. Ő is kihasználja a bevándorlás, illetve a gyenge növekedés miatti elégedetlenséget. A befektetőket azonban leginkább az aggasztja, hogy győzelme esetére népszavazást ígér az uniós tagságról. Az pedig bedöntheti az egész uniót, az euróval együtt. Egy szakértő azt mondja, ha Le Pen nyer, az még katasztrofálisabb következményekkel járna a piacokon, mintha Merkel veszítene Németországban.

Egyes vélemények szerint a fejlemények még a Lehmann Brothers bezárásának hatását is felülmúlnák. És hát Trump sikere az bizonyítja, hogy minden megtörténhet. Az unió egyébként is az eddigi legnagyobb kihívással néz szembe, a többi közt azért, mert Magyarországot és Lengyelországot már populisták irányítják. De ha Le Pen fut be, az még akkor is földrengés lenne az európai politikában, ha a végén eláll a referendumtól. Véget érne ugyanis a német–francia együttműködés, vagyis leállna az egész integráció motorja Az Európai Külpolitikai Tanács nevű kutató intézet igazgatója úgy fogalmaz, hogy komplett létveszélybe kerülne az EU.  

Timothy Garton Ash úgy ítéli meg, hogy ez az hazugságok éve volt az Atlanti-óceán mindkét oldalán, ám többféle módon lehet harcolni az igazság utáni korszak fenyegetései ellen ­– olvasható a Financial Timesban. Nem mintha nem létezett volna, mondjuk, Göbbels és Sztálin és a nagy totalitárius hazugság, amit Szolzsnyicin és Orwell szedett ízekre. Az új veszélyt azonban jobban meg lehet ragadni, ha a tények utáni időszakról beszélünk. Ennek jellemzője, hogy teljesen hamis állítások sok választót magukkal tudnak ragadni, ha érzelmileg vonzó módon tálalják és állandóan sulykolják azokat a közösségi portálokon. Márpedig ez igencsak kockázatos a demokrácia szempontjából, hiszen az érzelem legyőzi a józan észt.

De nem kell kétségbe esni. Folyamatosan ellenőrizni kell, például, hogy a politikai hírek mennyire valósak. Mind több tényfeltáró újságírás szükséges. Ki kell szűrni a netről az olyan áljelentéseket, mint amilyeneket a putyini Oroszország tömegesen tett fel a hálóra. Persze a nagy dilemma az, hogy miként lehet ráébreszteni az igazságra azokat, akik beugrottak a vonzó populista szövegeknek, ám nem kíváncsiak az unalmas valóságra. Itt óriási az olyanok felelőssége, mint a Google, a Facebook és a Twitter.

A Süddeutsche Zeitung Orbán Viktor karácsony előtti húzásának minősíti, hogy a legutolsó osztrák trónörökös két fia úgy döntött: Budapesten, a Várban helyezik el Habsburg Ottó hagyatékát. A politikus szíve már egyébként is a Pannonhalmi Apátság altemplomában van. A magyar kormányfő amúgy saját székhelyének építteti át a negyed egyik történelmi palotáját és a család hivatalos közlése szerint az archívum ügyében visszautasíthatatlan ajánlatot tett le az asztalra. Majd utána nem sokkal az országgyűlés jóváhagyta a szükséges törvénymódosítást. Orbán nyilvánvalóan személyesen gondoskodott arról, hogy az intézményt bőségesen kistafírozzák.

Bécsben viszont botrányosnak tartják, hogy a rengeteg irat, levél és egyéb más nem az Osztrák Állami Archívumban kap helyet. Az elhatározást sértésnek tekintik a Habsburg-família jelenlegi feje, Károly és testvére, György részéről.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.