ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Szijjártó Trumpot dicséri, szerinte Obamáék megpróbáltak beavatkozni a magyar belügyekbe
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Szijjártó Trumpot dicséri, szerinte Obamáék megpróbáltak beavatkozni a magyar belügyekbe

Szijjártó Trumpot dicséri, szerinte Obamáék megpróbáltak beavatkozni a magyar belügyekbe

A német Die Welt konzervatív napilap munkatársa, Boris Kálnoky interjút készített Szijjártó Péterrel; a miniszter szerint Németország és Magyarország között csak abban van nézeteltérés, hogy Európának nem szabad ösztönöznie a bevándorlást. Egyébként azonosan vélekednek pl. az egyik kulcskérdésről, hogy tudniillik az uniónak vissza kell nyernie versenyképességét, amihez érvényt kell szerezni az államháztartást szabályzó előírásoknak. Ugyancsak mindkét fél szorgalmazza az európai hadsereg felállítását, mert a földrész biztonsága nem függhet csakis az amerikaiaktól.


A politikus ugyanakkor nem válaszolt arra, hogy Oroszország veszélyes-e a kontinens számára, ellenben azt hangoztatta, hogy magyar megítélés szerint helyre kell állítani a normális kapcsolatokat Moszkvával.

Ami a bevándorlást illeti, Szijjártó megerősítette, hogy el kell törölni a kötelező kvótákat, ugyanakkor védeni kell a határokat az illegális migránsoktól. Megismételte, hogy Európa csak akkor lehet erős, ha erősek a tagállamok is. Ahhoz pedig nem szabad további nemzeti hatásköröket elvenni. A miniszter nem tekinti a Visegrádi Csoportot a német befolyás ellensúlyának az EU-ban. Szerinte ugyanakkor a négyek együttműködését nem veszélyezteti, hogy eltérően ítélik meg Oroszországot. Kizárta annak a lehetőségét, hogy Ausztria hivatalosan csatlakozzék a regionális szövetséghez. Ismét azt fejtegette, hogy Trump kül- és migrációs irányvonala sokkal előnyösebb az unió, de az egész világ számára is, mint a demokratáké. Várhatóan megszűnik ugyanis a nagy károkat okozó demokráciaexport. Megerősítette, hogy Orbán Viktor az új elnök beiktatása után ellátogat Washingtonba. Mint mondta, az Obama-kormányzat idején azért nem volt lehetséges az út, mivel az USA többször is megpróbált beavatkozni a magyar belügyekbe, amit az Orbán-kabinet visszautasított, és nem azokat a döntéseket hozta meg, amelyeket az amerikaiak vártak tőle.

Joschka Fischer úgy gondolja, hogy a nacionalizmuson áll vagy bukik Európa jövője. A Der Standardnak írt kommentárban a német diplomácia volt vezetője idézi Mitterrand volt francia elnököt, aki 1995-ben kijelentette, hogy a nacionalizmus a háborúval egyenlő. Merthogy az EU lényege éppen az, hogy szavatolja a biztonságot, a demokráciát és a békét, bár ez a szerep némiképp elhalványult az egymást követő válságok során. Persze jó két évtizede senki sem gondolta volna, hogy a nacionalizmus vidáman újjáéled szinte a földrész minden országában és magabiztosan halad a maga útján, miközben kinyilvánította, hogy az európai egység és integráció szétrombolását tekinti céljának. Ebben a tekintetben idáig a Brexit a csúcs, de ide lehet sorolni a magyar és a lengyel helyzetet is, nem beszélve Le Pen esetleges győzelméről.

Fischer szerint több oka van annak, hogy idáig jutottunk. Először is a 2008-i válságot kell megemlíteni, amely jócskán szétverte az európai szolidaritást és a kölcsönös bizalmat, továbbá tartósan aláásta a növekedést, miközben magas a munkanélküliség. A Nyugat úgy érzi továbbá, hogy az erőviszonyok Kelet-Ázsia javára tolódnak el. Ehhez járul, hogy az Egyesült Államok visszahúzódik a nemzetközi színtérről, Oroszország viszont nagyhatalmi politikát folytat. Azon kívül a kereskedelmi protekcionizmus és a nacionalizmus elválaszthatatlan egymástól, de ezt az európaiak mintha elfelejtették volna. Végül pedig ott van a félelem az idegenektől, a menekültektől. A nagy pártok és a demokratikus intézmények láthatólag nem kellőképpen tudták csillapítani ezeket az aggodalmakat, márpedig ha a kontinensen elterjed a félelem, az a bezárkózásban, az etnikai egyszínűségben, a múltban, vagyis a nacionalizmusban keresi a megoldást. És nem számít, hogy a „régi, szép idők” igazából véres káoszt jelentettek, amit éppen a nacionalizmus idézett elő. A tények nem érdekesek a nacionalizmusnak és közönségének.  

A politikus kérdezi: komolyan gondolja-e bárki, hogy a hagyományos nemzetállamok választ tudnak találni a 21. század hatalmas kihívásaira? Ha igen, akkor ott nincs szükség az unióra, ám akkor jobb felkészülni arra, hogy meg kell fizetni a vereség és az új függőviszonyok árát. Akkor a jövő nem Brüsszelben, demokratikusan dől el, hanem Pekingben vagy másutt, idegen érdekeknek megfelelően. A nemzetállamoknak el kell felejteniük a 19. században kialakult formát, közösen kell megkeresniük, hogy milyen pozitív szerepet tölthetnek be a továbbiakban.

Orosz-, Törökország, a Közel-Kelet és Afrika miatt Európa számára nem magától értetődő a biztonság. Azt is csak együttes erővel lehet megteremteni. Pontosan ez a fő feladat az unió számára: garantálni mind a belső, mind a külső békét és a biztonságot a polgároknak.

Az orosz Gazprom javaslattal állt elő, hogy az unió zárja le azt az öt éve tartó vizsgálatot, amely azt igyekszik kideríteni, visszaélt-e erőfölényével az orosz szállító Közép- és Kelet-Európában, így Magyarországon?  – kérdi a The Wall Street Journal. Az EU szerint az oroszok túl magas árat szabtak meg, kizárták a vetélytársakat és az is baj, hogy a nemzetközi olajárhoz kötötték, mennyit kérnek a földgázért. A két fél már októberben megállapodott, hogy a konszern véget vet a kartellgyanús gyakorlatnak, ez ügyben terjesztette elő most az orosz fél a konkrét terveket. Nem szeretne ugyanis súlyos bírságot fizetni, illetve próbálja elkerülni, hogy nyilvánosan vétkesnek minősítsék. Brüsszelben válaszul csak annyit közöltek, hogy megnézik, mennyire küszöbölik ki az orosz elképzelések a versenyjogi aggályokat, és a gáz a jövőben szabadon, minden megkötés nélkül jusson el a térségbe.

 

 

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.