ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Putyin és Oroszországa az EU-t veszélyezteti
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Putyin és Oroszországa az EU-t veszélyezteti

Putyin és Oroszországa az EU-t veszélyezteti

A The Washington Post azt feszegeti, miért nem hajlandó szembenézni a valósággal Trump Oroszország ügyében? A vezércikk szerint ugyanis a két nagy párt egyetért abban, hogy Moszkvát meg kellett büntetni, amiért az ellopott iratok közzétételével arcátlanul beleavatkozott az elnökválasztásba. A tengerentúli titkosszolgálatok is úgy látják, hogy pontosan ez történt. Egyetlen amerikai vezető szemében sem lehet bocsánatos, ha valaki megpróbálja felforgatni az Egyesült Államok demokráciáját. Trump viselkedése azonban csak még súlyosabb kérdéseket vet fel, mármint hogy milyen szálak fűzik az oroszokhoz és milyen együttműködést akar Putyinnal.


Úgy tűnik föl, nem zavarja, hogy a kapcsolatok azért romlottak meg, mert a Kreml fegyveres felkelést robbantott ki Ukrajnában, elfoglalta a Krímet, megpróbálja megosztani Európát, otthon pedig szétveri a demokráciát és az emberi jogokat. Ám ez sötét gyanút kelt, miután a leendő elnök továbbra sem hajlandó átláthatóvá tenni sokmilliárdos üzleti birodalmát. Így nem tudható, eltitkolt-e a kampány idején esetleges orosz kölcsönöket vagy megállapodásokat. Kapcsolatban áll-e a színfalak mögött Putyinnal vagy annak képviselőivel. A lap lelkesen fogadná, ha bárki eloszlatná ezeket a kételyeket, ám Trump fura viselkedését és az orosz államfő lelkesedését amerikai kollégája iránt nem lehet egykönnyen megmagyarázni, miközben Oroszország egyértelmű fenyegetés.  

A Der Standard főszerkesztője szerint az Európai Bizottság elnöke arról beszélt ugyan a nacionalista nyomulás láttán, hogy ég a ház, ám jövőre el kellene oltani a lángokat, a gyújtogatókkal és a félelemkeltőkkel szemben pedig fel kellene lépni, nehogy futótűz alakuljon ki. A 2016. évet összegző elemzés rámutat, hogy az idén többször is a legrosszabb forgatókönyv vált valóra, populisták pl. nem egyszerűen megszabták a politikai napirendet, de választásokat is nyertek. Szó szerint fejre állt a világ, eltűnt az érzékelt biztonság. Az unión kívül ún. erős emberek uralják a nemzetközi politikát. Putyin, Erdogan és hamarosan Trump nem csupán a saját országukban szabják meg a dolgokat. Az EU vesztett globális súlyából és tekintélyéből. A menekültek elosztása még mindig várat magára. A Visegrádi Csoport politikai tényező lett. A vezérelvű magyar demokrácia után Lengyelország is a hatalmi ágak különválasztásának felszámolására játszik, ami aláássa a jogállamot. Orbán Viktor Merkel riválisává nőtte ki magát, a kancellár ugyanakkor elvesztette Hollande-ot, francia támaszát. De továbbra is tőle függ sok minden a földrészen. Ám Berlinnek nem lesznek szövetségesei az erősebb integrációhoz, ha Franciaországban és Hollandiában a tavasszal győznek a jobboldali populisták.

Soros György arra figyelmeztet, hogy a nyílt társadalmat meg kell védeni a feltörekvő populizmussal szemben – írja a Project Syndicate. Mert a nyílt társadalmak válságba sodródtak, közben azonban egyre erősödnek a zárt társadalmak, a fasiszta diktatúráktól kezdve a maffiaállamig. A választók kiábrándultak a demokrácia és a kapitalizmus jelenlegi változataiból, mivel a megválasztott politikusok nem tettek eleget a jogos várakozásokat. Úgy érzik, hogy az elit ellopta tőlük a demokráciát. A globalizáció növelte a vagyoni különbségeket a világban, de főként Európában más okai is voltak, hogy előretörhettek a demokrácia ellenfelei. Az unión belül 2008 után az erő pozíciójába emelkedtek a hitelezők, ők diktálták a feltételeket. Németországból hegemón hatalom lett, amelyik nem ügyelt a tőle függő népek érdekeire. Megszorítási programot írt elő az adós államoknak, ám ezzel csupán a saját szűk érdekeit szolgálta. Az EU reformja igen nehézkes, emiatt az intézmények egyre nehézkesebbek lettek, az emberek viszont fokozatosan elidegenedtek az integrációtól.

A Brüsszel elleni mozgalmak csak még tovább gátolták az intézmények működését. Majd ezek az erők nagy lökést kaptak a Brexittel, Trump megválasztásával és az olasz népszavazás kudarcával. A demokrácia sodródott bajba. Még az Egyesült Államokban is olyasvalaki költözhet be a Fehér Házba, aki szívesen lenne diktátor. Bár megválasztása óta Trump visszavett a retorikából, de nem változott sem a magatartása, sem tanácsadói köre. Utóbbi hozzá nem értő szélsőségesekből és nyugdíjas tábornokokból áll. Soros azonban bizakodik, hogy az amerikai demokrácia ellenállónak bizonyul és megakadályozza, hogy a következő elnök igazi önkényúr lehessen.  Az USA azonban a közeli jövőben a belső harcaival fog törődni, a célba vett kisebbségek ettől szenvednek majd. Ám Washington képtelen lesz megvédeni és előbbre vinni a demokráciát a világ többi részén. Éppen ellenkezőleg: Trump nagyobb megértést mutat a diktátorok iránt.

Soros Györgyöt különösen aggasztja az unió, mert az a veszély fenyegeti, hogy Putyin befolyása alá kerül. Az elnök aktívan ténykedett azért, hogy idáig jussanak a dolgok. Először igyekezett ellenőrzése alá vonni a közösségi médiát, majd egy briliáns manőverrel felhasználta őket, hogy hamis híreket terjesszenek és ily módon megtévesszék a választókat, illetve demokráciákat destabilizáljanak. Amerika után ugyanez fenyeget 2017-ben Európában is. Ha Franciaországban akár Le Pen, akár Fillon fut be az elnökválasztáson, az befejezett ténnyé teszi, hogy az orosz államfő diktál a földrészen. Remélhetőleg az európai vezetők és polgárok felismerik, hogy mindez az életmódjukat és a közös értékeket fenyegeti. A gazdasági növekedés akadozik, a menekültválság kicsúszott az ellenőrzés alól, az EU a leállás szélére jutott. Nagyjából abban a helyzetben van, mint a Szovjetunió a 90-es évek elején. Akik hisznek abban, hogy meg kell menteni a szervezetet, azoknak minden tőlük telhetőt meg kell tenniük, hogy az eredmény ne az legyen, mint a szovjet állam esetében.

Az utolsó magyar király megkoronázásának 100. évfordulóján rendezett pompázatos megemlékezésekkel Magyarország azt akarja bizonyítani, hogy ápolja a Habsburgok örökségét, méghozzá jobban, mint az osztrákok – állapítja meg a Die Welt. Erre utal az is, hogy vatikáni nagykövetnek nevezték ki Eduard Habsburgot, aki addig Ausztriában az egyik püspök sajtósa volt, illetve hogy a budai várban helyezik el Habsburg Ottó archívumát. Az egykori uralkodó család különféle okok miatt mentálisan ma is magához igen közelállónak érzi Magyarországot. De alighanem politikai okai szintén vannak annak, hogy a magyar kormány habsburgabbnak akar látszani, némi arisztokrata-katolikus csillogást kölcsönözendő annak a képnek, hogy itt egy két lábban a földön járó, ingujjas országról van szó, a plebejus-kálvinista Orbán vezérletével. De azért Budapesten mostanság inkább abban gondolkodnak, hogy a kétoldalú kapcsolatokat a magyar fél szabja meg, nem úgy, mint a monarchia idején.

A Der Standard tudósítása úgy ítéli meg, hogy van perspektívája annak, aki jelenleg határvadásznak képezteti ki magát Magyarországon, mert Orbán Viktor szigorúan elzárja országát a menekültektől. Ehhez szögesdrótkerítést állíttatott fel a szerb és a horvát határon, megsérti a nemzetközi menedékjogot és következetesen elutasítja az unió áttelepítési kvótáit. A határvadászok pedig a műszaki zár mellett őrjáratoznak és visszaküldik a menekülteket Szerbiába. Az egységet most további 3 ezer önkéntessel erősítik meg. A kiképzés 11 helyen, 568 emberrel novemberben kezdődött meg. A fiatalok számára jól fizető foglalkozás ez, a tanfolyam kezdetén átszámítva csaknem 500 eurót kapnak, ami két hónap után 700 euró fölé emelkedik. És bejutnak a rendőrség állományába.

Igaz, közben drasztikusan visszaesett a menekültek száma, az UNHCR szerint az idén nem egészen 29 ezren jöttek. Mindenesetre a határvadász elnevezés jól beleillik abba az idegenellenes légkörbe, amit Orbán Viktor jó két év alatt teremtett. A jelentés idéz egy tanulmányt, amely szerint a kormánypropaganda azért igyekszik veszélyként beállítani a menekülteket, hogy mindenki lássa: védekezni kell. Most már határvadászokkal is.

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.