A korrupció erősödik a populista vezetők alatt – a példa Magyarország és Törökország
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
A korrupció erősödik a populista vezetők alatt – a példa Magyarország és Törökország

A korrupció erősödik a populista vezetők alatt – a példa Magyarország és Törökország

A Reuters hírügynökség tudósítását átvevő világlap, a The New York Times azt emeli ki a Transparency International tegnap nyilvánosságra hozott jelentéséből, hogy a múlt évben a korrupció észlelt szintje, valamint a társadalmi egyenlőtlenség igencsak segítette a populizmus terjedését, ám az ilyen politikusok annyira már nem harcoltak a kenőpénzek rendszere ellen, ha hatalomra jutnak. Jó példa erre Magyar- és Törökország, ahol romlott a helyzet az autoriter vezetők alatt, de ugyanez vonatkozik Trumpra is, aki jelöltként még nem győzött párhuzamot vonni a korrupt elit és a szorgalmasan dolgozó emberek lecsúszása között.


Ugyanakkor javítani tudott az eredményén Argentína, miután száműzte populista kormányát. A Transparency International szerint úgy lehet kitörni az ördögi körből, ha üzletemberek nem kapnak magas tisztségeket a hatalomban, ha még jobban megszigorítják a pénzmosást és betiltják azokat a cégeket, amelyek elfedik, hogy kik a tényleges tulajdonosok.

A The Washington Post/Time/AP szintén azt tartja a legfontosabb elemnek a Transparency International felméréséből, hogy a korrupció rosszabbodik a populista vezetők alatt, ezért csak súlyosabbá válhat a probléma, ha az emberek ilyen politikusokhoz fordulnak, ha azok a fennálló helyzet javítását és a vesztegetések felszámolását ígérik. A példa itt is Magyarország és Törökország. A jelentés egészen pontosan úgy fogalmaz, hogy általában még korruptabb rendszert honosítanak meg azokban az országokban, amelyeket populista vagy tekintélyelvű vezérek irányítanak, ahelyett, hogy kezelnék a haveri kapitalizmus bajait. A tudósítás ugyanakkor idézi Kovács Zoltán kormányszóvivőt, aki megkérdőjelezte ezeket a megállapításokat. Mint mondta, a Transparency International a jelek szerint jobb véleménnyel volt Magyarországról 2010 előtt, pedig akkor a szocialisták ellopták az uniós alapokat, amivel a 4-es metró botrányára utalt. Szerinte legalábbis fura korrupcióval vádolni az országot az Orbán-kormány alatt.

Bokros Lajos vitába száll Dobozi Istvánnal, a Világbank volt vezető közgazdászával, aki szerint Trumpnak igaza van és az unió alapvetően valóban eszköz Németország számára – olvasható a Financial Timesban. A Moma elnöke, a Közép-Európai Egyetem professzora emlékeztet arra, hogy a németek nem akarták az eurót és ragaszkodtak a márkához, ám feladták álláspontjukat, mert ez volt az ár, amit Mitterrand akkori francia elnök követelt az újraegyesítésért cserében. Azon kívül a déli államok be akartak lépni az euró-övezetbe és nagyon sokáig élvezték is annak az előnyeit. Csak éppen közben elmulasztották a szükséges szerkezeti változtatásokat, pedig tudván tudták, hogy válság esetén baj lesz. Majd amikor beütött a krach, még akkor sem igen alkalmazták a belső leértékelést, pedig azzal helyreállíthatták volna a versenyképességüket. Bokros szerint a német kereskedelmi előnyök nem Berlin tudatos politikájából erednek, hanem mellékterméknek számítanak egy olyan pénzügyi unióban, amely abszolút előnyösnek bizonyult mindazon tagok számára, amelyek megértették, hogy mit kell tenni, ha fenn akarják tartani a rendszert.

A Süddeutsche Zeitung úgy mutatja be a német szociáldemokraták újdonsült kancellárjelöltjét, mint aki azért vitte sokra az európai politikában, mert jellemvonásait barát és ellenfél egyaránt nagyra becsüli. Így azt, hogy nem szokta becsomagolni a véleményét, nem tér ki a vita elől. Nemrégiben pl. élesen bírálta Magyarországot és a menekültügyben tartott népszavazást. Elítélte a fokozódó nacionalizmust és jobboldali populizmust, és azt követelte, hogy vessék be az európai társadalmi modellt a szabadság ellenségeivel szemben.

A Time hetilap fényképsorozattal illusztrálja, milyen nyomorúságos körülmények között vesztegelnek a menekültek heteken át Szerbiában, ahol nem ritkán a szabad ég alatt kell éjszakázniuk a súlyos fagyban.  Az UNHCR szerint összesen hétezer emberről van szó, közülük 1500-an élnek az utcákon, de még rosszabb, hogy csaknem kétharmaduk még gyerek. A szerb hatóságok szerint naponta hozzávetőleg 150 lépnek be illegálisan az országba. Belgrádban egy egykori áruház a fő tanyájuk, ám semmiféle segítséget sem kapnak, a kormány megtiltotta a humanitárius szervezeteknek, hogy bármit is tegyenek. Így csak nemzetközi önkéntesek vannak, akik naponta egyszer meleg levest osztanak. Maga a helyszín az egyik fotós leírása alapján olyan, mintha a 2. világháborúban lennénk: a szerencsétlen migránsok műanyagot égetnek, hogy valamivel tüzelni tudjanak, de az mérgező. A beszámoló szerint itt politikai játszma folyik, amelyben Európa Szerbiára mutogat, az viszont azzal válaszol, hogy nem akar olyan szélsőséges eszközökhöz nyúlni, mint az unió egynémely tagállama. Ugyanakkor a legtöbb tábor sem kínál semmit. A helyzet az, hogy a szerbek arra szeretnék rávenni a menekülteket, hogy semmiképpen se maradjanak. Az egész kiindulópontja az volt, hogy Magyarország kerítést emelt és megszigorította a határellenőrzést. Azóta úgy áll, hogy mindegyik állam a szomszédjára igyekszik rálőcsölni a problémát.

Az Amnesty International Közép-Európa szakértője szerint a módszeres üldöztetésre világít rá az Emberi Jogok Európai Bíróságának legutóbbi ítélete a devecseri romák ügyében – tudósít a Politico. Mint emlékezetes, a testület elmarasztalta Magyarországot, mivel az négy éve nem nyújtott segítséget a település roma lakóinak, amikor több mint 700 szélsőséges vonult fel, cigányellenes jelszavakat kiabálva, majd kövekkel dobálták meg azokat a házakat, amelyekről feltételezték, hogy ott romák laknak. A rendőrség pedig állt és nézte. Később pedig a hatóságok nem megfelelően vizsgálták ki a történteket. Úgyhogy a tettesek megúszták, pedig a strasbourgi döntés szerint a nagyközönség ezt úgy értelmezheti, hogy az állam jóváhagyja, de legalábbis eltűri az ilyesfajta jogsértéseket.

Ugyanakkor a verdikt fontos jelzést küld az Orbán-kormány számára, hogy az nem maradhat tétlen, amikor a rasszista és idegengyűlölő légkör egyre mérgezőbb lesz. Mert nem elég, hogy a Jobbik a 3. legjelentősebb erő a parlamentben, de a Fideszen belül rosszabb lett a hozzáállás a romákkal és más kisebbségekkel szemben. A romákat továbbra is sorozatban érik gyűlölet-bűncselekmények. A közösség tagjai sokféle formában szenvedik el a diszkriminációt. A rasszista propagandába beszáll a Fidesz-párti média, sőt több politikus is. Orbán Viktor hallgatott, amikor Bayer Zsolt állatoknak nevezte a romákat. Áder János pedig tavaly kitüntette az újságírót. Az állam lagymatagon reagál a romaellenes erőszakra. Az utóbbi időben a hátrányos bánásmódot elfedi, ahogyan a menekülteket fogadják. A menedékkérőket megverik, illegálisan kitoloncolják, illetve őrizetbe veszik őket. De a strasbourgi üzenet az, hogy sürgős lépéseket kell tenni a rasszista bűntettek feltárására és a felelősök megbüntetésére.

 

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Semjén nyilatkozata kiverte a biztosítékot Kijevben – egységes piaccá soványodhat az EU
Semjén nyilatkozata kiverte a biztosítékot Kijevben – egységes piaccá soványodhat az EU

Többet kell tenni és vállalni minden koalíciós partnernek az «iszlám állam» (ISIS) elleni harcban, és nem a védekezésre, hanem a támadásra helyezve a hangsúlyt – erre ösztökélte partnereit Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Washingtonban, ahol 68 ország, köztük hazánk is képviselte magát a NATO-szövetséges külügyminiszteri találkozón – erről a többi között a The New York Times számol be. Az amerikai külügyminiszter szerint új ötletek kellenek az Irakban és Szíriában zajló háborús stratégiához, konkrét elképzelései egyelőre abban merültek ki, hogy az Egyesült Államok Moszulban és Raqqában is az eddiginél nagyobb szerepet fog vállalni.

Bezárás
Semjén nyilatkozata kiverte a biztosítékot Kijevben – egységes piaccá soványodhat az EU Többet kell tenni és vállalni minden koalíciós partnernek az «iszlám állam» (ISIS) elleni harcban, és nem a védekezésre, hanem a támadásra helyezve a hangsúlyt – erre ösztökélte partnereit Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Washingtonban, ahol 68 ország, köztük hazánk is képviselte magát a NATO-szövetséges külügyminiszteri találkozón – erről a többi között a The New York Times számol be. Az amerikai külügyminiszter szerint új ötletek kellenek az Irakban és Szíriában zajló háborús stratégiához, konkrét elképzelései egyelőre abban merültek ki, hogy az Egyesült Államok Moszulban és Raqqában is az eddiginél nagyobb szerepet fog vállalni.
Nyitottak az uniós pénzügyi szolgáltatások a magyarok előtt Az Európai Bizottság ma cselekvési tervet terjesztett elő azzal a céllal, hogy az európai fogyasztóknak még nagyobb választék álljon rendelkezésükre, és unió-szerte hozzáférhetőbbek legyenek a pénzügyi szolgáltatások. A mai bejelentés központi kérdése a technológia, mivel az innovatív internetes szolgáltatásokkal a fejlődés útja a pénzügyi szolgáltatások integráltabb piaca felé terelődik.
Háromezer-millió forintos informatikai fejlesztés a Waberer’s csoportnál A Waberer’s csoport, Európa egyik nagy fuvarozó vállalata[1] folyamatosan növeli versenyképességét új technológiák fejlesztésével és alkalmazásával. A Waberer’s csoport és az SAP Hungary Kft. bejelentette: a közúti áruszállító harminc hónap alatt 3000 millió forintot költ informatikai rendszerének korszerűsítésére; az első fázis, a vállalatirányítási rendszer cseréje elkezdődött.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
Építs saját holdjárót! Áprilisban rendezi első közös foglalkozását a Puli és a Makerspace.hu csapata, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg az űrtevékenység világával a kalandozni vágyó 10–14 évesek. A résztvevők megépítik saját, működő holdjáró-modelljüket, amellyel különleges feladatokat is el kell végezniük az újdonsült robotépítőknek. (Képek: Gyarmati László/InterfeszPress)
Kezdődik a nyári időszámítás – kisebb áramszámla, környezetvédelem Minden év március utolsó vasárnapján – az idén március 26-án – kezdődik a nyári időszámítás és október utolsó vasárnapjáig tart. Ezen a hétvégén, vasárnap hajnali 2 órakor kell 3 órára átállítanunk időmérő eszközeinket. Az óraátállítással 1980 óta hazánk – mindenekelőtt a lakosság – tetemes mennyiségű villamos energiát takarít meg.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
DUIHK-Berufsbildungspreis 2017 Zum vierten Mal verlieh die Deutsch-Ungarische Industrie- und Handelskammer (DUIHK) den Berufsbildungspreis. 2013 mit dem Ziel aus der Taufe gehoben, zur Ausbildung von Fachkräften für Unternehmen, vorrangig kleine und mittelständische, die Mitglied der DUIHK sind, beizutragen.