ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Együtt a mostaninál jobb, biztonságosabb internetért
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Együtt a mostaninál jobb, biztonságosabb internetért

Együtt a mostaninál jobb, biztonságosabb internetért

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérésére hatóságok, informatikai vállalatok, civil szervezetek és gyerekek fognak össze, hogy a biztonságos internet napja alkalmából felhívják a figyelmet a mostaninál biztonságosabb és jobb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira.


A biztonságosinternet-napot (Safer Internet Day – SID) az Európai Unió biztonságosinternet-program cselekvési terve szerint ma már a világ több mint 120 országában – köztük az EU (ma még) mind a 28 tagállamában – egységesen minden év februárjának második keddjén rendezik meg.

Az utóbbi években a „biztonságos” helyett a „jó” interneten van a hangsúly. Ezért az idén a SID a közös felelősségre irányítja a figyelmet: mindannyiunk dolga, hogy az internetet az eddiginél jobb (virtuális) hellyé tegyük egymás számára. Ezért is lett 2017-ben a SID jelszavának a lényege: te magad légy a változás: együtt a még jobb internetért”.

 

A biztonságos internet napjának hazai programjai

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciumvezetője figyelemfelkeltő eseményt szervez február 7-re szakemberek, döntéshozók, pedagógusok, gyerekek, a sajtó, illetve a téma iránt érdeklődők részvételével. A rendezők hazai intézményeket, gyermekvédelmi szakembereket, játékszakértőket, webes biztonsági szakembereket, ezen kívültávközlési cégeket, internet-szolgáltatókat, non-profit szervezeteket, nemzetközi cégek képviselőit is várják az eseményre.

A biztonságosinternet-program magyarországi konzorciuma az idei biztonságosinternet-nap alkalmából versenyt is hirdetett hazai általános, középiskolások és a felsőoktatásban részt vevők számára, plakát vagy fotó készítésére.

A megadott határidőre több mint 60 plakát és 14 fotó pályamű érkezett az ország minden területéről. Az általános iskolás korosztály volt a legaktívabb. A legtöbb pályamunka az Ebesi Arany János Magyar–angol Két Tanítási Nyelvű Általános és Alapfokú Művészeti Iskolából érkezett. A műveket szakmai zsűri értékeli, a díjátadót a biztonságos internet napján, február 7-én tartják; a díjazott munkákat kiállítják.

Tavaly a Safer Internet Program (SIP) oktatói 493 alkalommal 1850 tanórát tartottak, összesen 33 045 internet-használónak. Az eredmény:  27 774 gyerekek kívül 2485 szülőt és 2786 tanárt is képeztek, 180 budapesti és 96 vidéki helyszínen, összesen 243 intézményben.

A tavalyi biztonságosinternet-konferencián a digitális esélyegyenlőség és az internetbiztonság megteremtése céljából tervezett közös fellépésről szóló együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Vodafone Magyarország Alapítvány: a Vodafone digitálisiskola-program részeként december 31-ig a SIP-oktatók 12 településen 96 órát tartottak 2937 gyermek számára.

Lendületes évet zárt 2016-ban a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. által üzemeltetett biztonságosinternet-hotline. A jó öt éve működő forródrót munkatársai 968 bejelentést kezeltek, ebből minden hatodik volt tiltott pornográf tartalmú volt, ráadásul 61 magyar eredetű. A rendőrséggel együttműködve ezeket a tartalmakat nyomban eltávolították. Ugyancsak tavalyi tény, hogy az erőszakos tartalmak (online bántalmazás, több mint kilencven) már fölülmúlták a rasszista tartalmakat (hatvan eset).

A segélyvonalat üzemeltető Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványhoz tavaly kereken 37 ezer alkalommal (tízezerrel többször, mint esztendővel előtte!) fordultak gyerekek telefonon, chaten vagy online levelező felületükön. Továbbra is elsősorban serdülők, a 12–18 év közöttiek veszi igénybe a szolgáltatást. Hasznos tudnivaló: a 12 évesnél fiatalabbak, továbbá a gyerekeikért aggódó szülők, továbbá a gyerekekért felelősséget érző felnőttek kérdéseit is fogadják a Kék Vonalnál. A kortársakkal kapcsolatos problémákkal mintegy ezren fordultak a gyerekkrízis-alapítvány munkatársaihoz. A panaszolt eseteknek egyre nagyobb hányada zajlik az online térben: jellemzően közösségi problémák, a kortársakkal kiéleződő konfliktusok, illetve az offline piszkálódás, bántalmazás terelődik át online fórumokra.  Fontos tapasztalat, hogy az internet használathoz kötődő kérdések, és sajnos a cyberbullying (megfélemlítés, online bántalmazás) is egyre fiatalabb korban fordul elő. Ez is azt mutatja, hogy már az általános iskola alsó tagozatában, és a talán legveszélyeztetettebb 5-6. osztályokban kell a kérdéskörről beszélgetni.

A biztonságosinternet-nap programjáról itt található bőséges tájékoztatás; tessék kattintani!

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Csillagködbe burkolódzó hálózat
Csillagködbe burkolódzó hálózat

Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.