Együtt a mostaninál jobb, biztonságosabb internetért
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Együtt a mostaninál jobb, biztonságosabb internetért

Együtt a mostaninál jobb, biztonságosabb internetért

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felkérésére hatóságok, informatikai vállalatok, civil szervezetek és gyerekek fognak össze, hogy a biztonságos internet napja alkalmából felhívják a figyelmet a mostaninál biztonságosabb és jobb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira.


A biztonságosinternet-napot (Safer Internet Day – SID) az Európai Unió biztonságosinternet-program cselekvési terve szerint ma már a világ több mint 120 országában – köztük az EU (ma még) mind a 28 tagállamában – egységesen minden év februárjának második keddjén rendezik meg.

Az utóbbi években a „biztonságos” helyett a „jó” interneten van a hangsúly. Ezért az idén a SID a közös felelősségre irányítja a figyelmet: mindannyiunk dolga, hogy az internetet az eddiginél jobb (virtuális) hellyé tegyük egymás számára. Ezért is lett 2017-ben a SID jelszavának a lényege: te magad légy a változás: együtt a még jobb internetért”.

 

A biztonságos internet napjának hazai programjai

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciumvezetője figyelemfelkeltő eseményt szervez február 7-re szakemberek, döntéshozók, pedagógusok, gyerekek, a sajtó, illetve a téma iránt érdeklődők részvételével. A rendezők hazai intézményeket, gyermekvédelmi szakembereket, játékszakértőket, webes biztonsági szakembereket, ezen kívültávközlési cégeket, internet-szolgáltatókat, non-profit szervezeteket, nemzetközi cégek képviselőit is várják az eseményre.

A biztonságosinternet-program magyarországi konzorciuma az idei biztonságosinternet-nap alkalmából versenyt is hirdetett hazai általános, középiskolások és a felsőoktatásban részt vevők számára, plakát vagy fotó készítésére.

A megadott határidőre több mint 60 plakát és 14 fotó pályamű érkezett az ország minden területéről. Az általános iskolás korosztály volt a legaktívabb. A legtöbb pályamunka az Ebesi Arany János Magyar–angol Két Tanítási Nyelvű Általános és Alapfokú Művészeti Iskolából érkezett. A műveket szakmai zsűri értékeli, a díjátadót a biztonságos internet napján, február 7-én tartják; a díjazott munkákat kiállítják.

Tavaly a Safer Internet Program (SIP) oktatói 493 alkalommal 1850 tanórát tartottak, összesen 33 045 internet-használónak. Az eredmény:  27 774 gyerekek kívül 2485 szülőt és 2786 tanárt is képeztek, 180 budapesti és 96 vidéki helyszínen, összesen 243 intézményben.

A tavalyi biztonságosinternet-konferencián a digitális esélyegyenlőség és az internetbiztonság megteremtése céljából tervezett közös fellépésről szóló együttműködési megállapodást írt alá a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Vodafone Magyarország Alapítvány: a Vodafone digitálisiskola-program részeként december 31-ig a SIP-oktatók 12 településen 96 órát tartottak 2937 gyermek számára.

Lendületes évet zárt 2016-ban a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. által üzemeltetett biztonságosinternet-hotline. A jó öt éve működő forródrót munkatársai 968 bejelentést kezeltek, ebből minden hatodik volt tiltott pornográf tartalmú volt, ráadásul 61 magyar eredetű. A rendőrséggel együttműködve ezeket a tartalmakat nyomban eltávolították. Ugyancsak tavalyi tény, hogy az erőszakos tartalmak (online bántalmazás, több mint kilencven) már fölülmúlták a rasszista tartalmakat (hatvan eset).

A segélyvonalat üzemeltető Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványhoz tavaly kereken 37 ezer alkalommal (tízezerrel többször, mint esztendővel előtte!) fordultak gyerekek telefonon, chaten vagy online levelező felületükön. Továbbra is elsősorban serdülők, a 12–18 év közöttiek veszi igénybe a szolgáltatást. Hasznos tudnivaló: a 12 évesnél fiatalabbak, továbbá a gyerekeikért aggódó szülők, továbbá a gyerekekért felelősséget érző felnőttek kérdéseit is fogadják a Kék Vonalnál. A kortársakkal kapcsolatos problémákkal mintegy ezren fordultak a gyerekkrízis-alapítvány munkatársaihoz. A panaszolt eseteknek egyre nagyobb hányada zajlik az online térben: jellemzően közösségi problémák, a kortársakkal kiéleződő konfliktusok, illetve az offline piszkálódás, bántalmazás terelődik át online fórumokra.  Fontos tapasztalat, hogy az internet használathoz kötődő kérdések, és sajnos a cyberbullying (megfélemlítés, online bántalmazás) is egyre fiatalabb korban fordul elő. Ez is azt mutatja, hogy már az általános iskola alsó tagozatában, és a talán legveszélyeztetettebb 5-6. osztályokban kell a kérdéskörről beszélgetni.

A biztonságosinternet-nap programjáról itt található bőséges tájékoztatás; tessék kattintani!

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas

Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.

Bezárás
Jócskán késtek a római tüntetők – hatvanéves az Európai Unió – Indulhatnának már! – szólal meg mellettem Jani barátom –, mindjárt találkozónk van a lányokkal! Mármint asszonyainkkal, de hát nekünk ők a lányok. Álldogálok jól kiválasztott helyemen – más várakozók: egy begipszelt karú operatőr és egy a munkaeszközét a szemeteskocsinak támasztó utcaseprőnő mögött, s nyugtatom, hogy tíz perc alatt ott vagyunk a Teemininél, van időnk még kivárni, hogy a Rómában mindenütt látható európai uniós menet végre összeálljon, s irányt vegyen a Capitolium felé, ahol a közösség országainak vezetői tanácskoztak.
Szupermarket tetejére építettek óvodát Bécsben Mivel máshol nem találtak megfelő helyet neki, egy szupermarket tetejére építettek óvodát az osztrák fővárosban. A liesingi intézményben 170 gyerek számára van hely, és még udvart is kialakítottak a számukra. Bécs 52 millió eurót fordít 2021-ig új iskolai, óvodai és napközis helyek létrehozására. (Képek: Votava/PID)
Feléledhet a rajkai határátmenet: vonattal Pozsonyba A szlovákok közvetlen járatokat szeretnének Pozsony és Magyarország között. A ta3.com információi szerint a szlovák szaktárca megrendelésére már az idei decemberi menetrendváltástól naponta csúcsidőben tíz vonatpár közlekedhet Rajkán keresztül Pozsony és Magyarország között. Olyan menetrend kialakítása a cél, ami megfelelő csatlakozást nyújthat Budapest irányába.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
Építs saját holdjárót! Áprilisban rendezi első közös foglalkozását a Puli és a Makerspace.hu csapata, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg az űrtevékenység világával a kalandozni vágyó 10–14 évesek. A résztvevők megépítik saját, működő holdjáró-modelljüket, amellyel különleges feladatokat is el kell végezniük az újdonsült robotépítőknek. (Képek: Gyarmati László/InterfeszPress)
,,Aki hallgat, az is beszél” Nemrég jelent meg Aczél Petra Neked van igazad? című könyve a Tinta Könyvkiadónál. Ebből az alkalomból beszélgetett a szerzővel tudósítónk, aki elsőként ezt kérdezte: A könyv címlapján csupán egy kulcs az illusztráció; melyik zárat nyitja ez a kulcs? (A képen a könyv írója, Aczél Petra.)
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Verkehrsmuseum baut Schiffsbrücke HajóHíd, Schiffsbrücke ist der Titel der vom Verkehrsmuseum gestarteten Programmreihe. Der dafür entsprechende Schauplatz: das Museumsschiff Kossuth, vor Anker am Pester Donaukai. Einmal im Monat (nächster Termin 27. April) laden Verkehrsexperten, Historiker u.a. Leute vom Fach zum Vortrag mit anschließender Diskussuion auf die Kossuth ein.