ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Egy legenda visszatér: új fejezetet nyitnak a zenetörténetben a Technics lemezjátszók
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Egy legenda visszatér: új fejezetet nyitnak a zenetörténetben a Technics lemezjátszók

Egy legenda visszatér: új fejezetet nyitnak a zenetörténetben a Technics lemezjátszók

Huszonegyedik századi formában kel újra életre a Technics klasszikus lemezjátszó-rendszere, az analóg és digitális technológia egyedülálló ötvözésével, miután a legendás gyártó a hétvégén bemutatta a Grand Class SL-1210GR (fekete) közvetlen meghajtású lemezjátszó-rendszerét, amely a szintén nemrég bemutatott SL1200GR (ezüst) kiadását követi.


 

Mindkét modell azt a csúcstechnológiát használja, amelyet a gyártó új nemzedékű, közvetlen meghajtású lemezjátszójához, az SL-1200G-hez fejlesztett ki. A zenekedvelők által igen nagyra értékelt, legendás tulajdonságain túl a legújabb modelleket új anyagok és új műszaki tervezés jellemzik, emellett lenyűgöző hangminőséggel örvendezteti meg a zenerajongók széles táborát.

Az ikonikus Technics SL-1200G lemezjátszót a klasszikus, bakelithanglemez-kedvelők nemzedékei tartják a legjobb választásnak. Nemcsak a hangminősége okán, hanem rugalmassága, robusztussága miatt is.

 

Májusban ez a legendás lemezjátszó kel újra életre az SL-1200GR (ezüst) és SL-1210GR (fekete) modellek formájában, folytatván a Technics-hagyományt: ezek a modellek sem ismernek megalkuvást, ha a hangminőségről van szó. Emellett bennük is megvannak mindazok a funkciók, amelyek a DJ-k körében oly’ népszerűvé tették legendás elődjüket: tartósság, ütésállóság, megbízható, közvetlen hajtás, szabályozható forgási sebesség.

A legújabb modellekre természetesen az időközben megjelent új anyagok és a merészen új műszaki tervezés is jellemzők.

A kínálatban tavaly megjelent SL-1200G ötvözte a Technics hagyományos analóg technológiáját a fejlett digitális megoldásokkal. Kiemelkedő teljesítménye szó szerint megrengette a hifi-piacot: az SL-1200GR és az SL-1210GR modell megalkotása közben újragondolták az SL-1200G egyes részeit, a többi között a mag nélküli közvetlen hajtású motort és a precíziós motorvezérlő technológiát, továbbá a masszív tányért és az érzékeny hangkart. Ennek köszönhetően az analóg felvételek gazdag, robusztus hangon szólalnak meg.

A szíjhajtásos és egyéb rendszerektől eltérően a közvetlen hajtású rendszerek lassan forgatják a motort, és közvetlenül hajtják a tányért. Előnye: a motor vibrációjának és a lassítási mechanizmusnak köszönhetően csaknem megszűnik a jel–zaj-arány okozta torzulás, és az eszköz hosszútávon megbízható, nincs szükség alkatrészcserére.

A Technics mérnökei tavaly kifejlesztették az ikerrotoros, megmunkált felületű, mag nélküli közvetlen hajtású motort – mindkét oldalon forgó mágnesekkel, megszüntetve a motor fordulatszámbeli szabálytalanságait, a „fogazást”, ami egyedi probléma volt a közvetlen hajtású rendszereknél.  Ezt a motort használták fel az SL-1200G-hez és utódaihoz, ami alapvetően megreformálta a hifi-piacot.

Az SL-1200GR/SL-1210GR fordulatszám-szabályozása a legújabb, a Blu-ray eszközök megalkotásakor kifejlesztett motorvezérlési technológiát alkalmazza: ellenőrzi és javítja a motor precizitását. Külön áramkör is gondoskodik az SL-1200GR/SL-1210GR új fejlesztésű motorjának maximális teljesítményéről.

A tányér rezgéscsillapítását a kétrétegű szerkezet szolgálja, a készülék öntött alumíniumból készült, hátoldalán gumicsillapítás kapott helyet. A tehetetlen tömeg növelése és a rezgés csökkentése céljából az öntöttalumínium-test alakját szimulációval tökéletesítették. A maga 2,5 kilójával (a gumilapot beleértve) az SL-1200GR/SL-1210GR tányérja 0,8 kilogrammal nehezebb az előző SL-1200MK5 modell tányérjánál. A tányér fekete felületét erősítő bordákkal látták el, ezzel még masszívabbá vált. Megnövelték a gumicsillapítással ellátott érintkezési felületet, így több mint kétszer olyan jó tompító hatást értek el, mint az SL-1200MK5 modellnél.

A lejátszókar követi a lemez forgását és igen precíz lejátszásra alkalmas. A Technics a hagyományosan használt statikus egyensúlyú, univerzális, S-alakú lejátszókart használja ezekben a modellekben is, pipával ellátva, pehelykönnyű és masszív anyagból.

Az SL-1200G modellnél már megszokott felfüggesztés beépítésével az SL-1200GR/SL-1210GR lejátszókar esetében is precíziós csapágyazást alkalmaztak. Az öt milligrammos vagy annál kisebb mozgásérzékenységet kézi összeszereléssel és kézi beállítással érték el a japán szakemberek. Az eredmény: a lemezek barázdáinak tökéletes követése.

A lejátszókar alatti aranyozott csatlakozók többféle kábel csatlakoztatására alkalmasak. A szerkezet belső fémbevonata csökkenti a külső zajok hatását.

A BMC (Bulk Moulding Compound) műanyagból és öntött alumíniumból álló házat borító szigeteléshez az SL-1200GR/SL-1210GR-nél az SL-1200G modellhez hasonlóan szilikon-gumit használtak rezgéscsillapításra. A függőleges irányú rezgést a mikrocellás polimerekkel ellátott hengeres csövekkel megoldott erősítés nyeli el. Az SL-1200G technológiáját megtartva, a szigetelőket az SL-1200GR/SL-1210GR tulajdonságaira szabva módosították.

A lemezjátszó néhány jellemző tulajdonsága:

  • közvetlen meghajtású
  • forgási sebességek: 33 1/3, 45 és 78 ford/perc
  • állítható hangmagasság-tartomány: ±8%, ±16%
  • kezdő forgatónyomaték: 2,2 kg cm
  • 0,7 másodperc alatt álló helyzetből 33 1/3 ford/percre gyorsulás
  • fordulatszám ingadozás: 0,025%
  • zaj: 78 dB (IEC 98A súlyozott)
  • a lemezjátszó tányérjának átmérője
  • 332 mm, tömege kb. 2,5 kg (a gumilapot is beleértve)

Portok: egy-egy PHONO- (Jack-kimenet) és EARTH-csatlakozó; méretek (szélesség×magasság×mélység): 453×173×372 mm, tömege kb. 11,2 kg.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Csillagködbe burkolódzó hálózat
Csillagködbe burkolódzó hálózat

Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.