Egy legenda visszatér: új fejezetet nyitnak a zenetörténetben a Technics lemezjátszók
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Egy legenda visszatér: új fejezetet nyitnak a zenetörténetben a Technics lemezjátszók

Egy legenda visszatér: új fejezetet nyitnak a zenetörténetben a Technics lemezjátszók

Huszonegyedik századi formában kel újra életre a Technics klasszikus lemezjátszó-rendszere, az analóg és digitális technológia egyedülálló ötvözésével, miután a legendás gyártó a hétvégén bemutatta a Grand Class SL-1210GR (fekete) közvetlen meghajtású lemezjátszó-rendszerét, amely a szintén nemrég bemutatott SL1200GR (ezüst) kiadását követi.


 

Mindkét modell azt a csúcstechnológiát használja, amelyet a gyártó új nemzedékű, közvetlen meghajtású lemezjátszójához, az SL-1200G-hez fejlesztett ki. A zenekedvelők által igen nagyra értékelt, legendás tulajdonságain túl a legújabb modelleket új anyagok és új műszaki tervezés jellemzik, emellett lenyűgöző hangminőséggel örvendezteti meg a zenerajongók széles táborát.

Az ikonikus Technics SL-1200G lemezjátszót a klasszikus, bakelithanglemez-kedvelők nemzedékei tartják a legjobb választásnak. Nemcsak a hangminősége okán, hanem rugalmassága, robusztussága miatt is.

 

Májusban ez a legendás lemezjátszó kel újra életre az SL-1200GR (ezüst) és SL-1210GR (fekete) modellek formájában, folytatván a Technics-hagyományt: ezek a modellek sem ismernek megalkuvást, ha a hangminőségről van szó. Emellett bennük is megvannak mindazok a funkciók, amelyek a DJ-k körében oly’ népszerűvé tették legendás elődjüket: tartósság, ütésállóság, megbízható, közvetlen hajtás, szabályozható forgási sebesség.

A legújabb modellekre természetesen az időközben megjelent új anyagok és a merészen új műszaki tervezés is jellemzők.

A kínálatban tavaly megjelent SL-1200G ötvözte a Technics hagyományos analóg technológiáját a fejlett digitális megoldásokkal. Kiemelkedő teljesítménye szó szerint megrengette a hifi-piacot: az SL-1200GR és az SL-1210GR modell megalkotása közben újragondolták az SL-1200G egyes részeit, a többi között a mag nélküli közvetlen hajtású motort és a precíziós motorvezérlő technológiát, továbbá a masszív tányért és az érzékeny hangkart. Ennek köszönhetően az analóg felvételek gazdag, robusztus hangon szólalnak meg.

A szíjhajtásos és egyéb rendszerektől eltérően a közvetlen hajtású rendszerek lassan forgatják a motort, és közvetlenül hajtják a tányért. Előnye: a motor vibrációjának és a lassítási mechanizmusnak köszönhetően csaknem megszűnik a jel–zaj-arány okozta torzulás, és az eszköz hosszútávon megbízható, nincs szükség alkatrészcserére.

A Technics mérnökei tavaly kifejlesztették az ikerrotoros, megmunkált felületű, mag nélküli közvetlen hajtású motort – mindkét oldalon forgó mágnesekkel, megszüntetve a motor fordulatszámbeli szabálytalanságait, a „fogazást”, ami egyedi probléma volt a közvetlen hajtású rendszereknél.  Ezt a motort használták fel az SL-1200G-hez és utódaihoz, ami alapvetően megreformálta a hifi-piacot.

Az SL-1200GR/SL-1210GR fordulatszám-szabályozása a legújabb, a Blu-ray eszközök megalkotásakor kifejlesztett motorvezérlési technológiát alkalmazza: ellenőrzi és javítja a motor precizitását. Külön áramkör is gondoskodik az SL-1200GR/SL-1210GR új fejlesztésű motorjának maximális teljesítményéről.

A tányér rezgéscsillapítását a kétrétegű szerkezet szolgálja, a készülék öntött alumíniumból készült, hátoldalán gumicsillapítás kapott helyet. A tehetetlen tömeg növelése és a rezgés csökkentése céljából az öntöttalumínium-test alakját szimulációval tökéletesítették. A maga 2,5 kilójával (a gumilapot beleértve) az SL-1200GR/SL-1210GR tányérja 0,8 kilogrammal nehezebb az előző SL-1200MK5 modell tányérjánál. A tányér fekete felületét erősítő bordákkal látták el, ezzel még masszívabbá vált. Megnövelték a gumicsillapítással ellátott érintkezési felületet, így több mint kétszer olyan jó tompító hatást értek el, mint az SL-1200MK5 modellnél.

A lejátszókar követi a lemez forgását és igen precíz lejátszásra alkalmas. A Technics a hagyományosan használt statikus egyensúlyú, univerzális, S-alakú lejátszókart használja ezekben a modellekben is, pipával ellátva, pehelykönnyű és masszív anyagból.

Az SL-1200G modellnél már megszokott felfüggesztés beépítésével az SL-1200GR/SL-1210GR lejátszókar esetében is precíziós csapágyazást alkalmaztak. Az öt milligrammos vagy annál kisebb mozgásérzékenységet kézi összeszereléssel és kézi beállítással érték el a japán szakemberek. Az eredmény: a lemezek barázdáinak tökéletes követése.

A lejátszókar alatti aranyozott csatlakozók többféle kábel csatlakoztatására alkalmasak. A szerkezet belső fémbevonata csökkenti a külső zajok hatását.

A BMC (Bulk Moulding Compound) műanyagból és öntött alumíniumból álló házat borító szigeteléshez az SL-1200GR/SL-1210GR-nél az SL-1200G modellhez hasonlóan szilikon-gumit használtak rezgéscsillapításra. A függőleges irányú rezgést a mikrocellás polimerekkel ellátott hengeres csövekkel megoldott erősítés nyeli el. Az SL-1200G technológiáját megtartva, a szigetelőket az SL-1200GR/SL-1210GR tulajdonságaira szabva módosították.

A lemezjátszó néhány jellemző tulajdonsága:

  • közvetlen meghajtású
  • forgási sebességek: 33 1/3, 45 és 78 ford/perc
  • állítható hangmagasság-tartomány: ±8%, ±16%
  • kezdő forgatónyomaték: 2,2 kg cm
  • 0,7 másodperc alatt álló helyzetből 33 1/3 ford/percre gyorsulás
  • fordulatszám ingadozás: 0,025%
  • zaj: 78 dB (IEC 98A súlyozott)
  • a lemezjátszó tányérjának átmérője
  • 332 mm, tömege kb. 2,5 kg (a gumilapot is beleértve)

Portok: egy-egy PHONO- (Jack-kimenet) és EARTH-csatlakozó; méretek (szélesség×magasság×mélység): 453×173×372 mm, tömege kb. 11,2 kg.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas

Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.

Bezárás
Csak együtt és összehangolt megközelítéssel kezelhetők a migrációs kihívások – Avramopoulosz EU-biztos budapesti sajtónyilatkozata Dimitrisz Avramopoulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztos ma Budapesten megbeszélést folytatott Pintér Sándor belügyminiszterrel és Trócsányi László igazságügyi miniszterrel. A megbeszélést követően közös sajtótájékoztatót tartottak. Avramopoulosznak a sajtótájékoztatón elhangzott nyilatkozatát az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének sajtófőnöke, Felix Bubenheimer – exkluzív közlésként – az Infovilág rendelkezésére bocsátotta magyarul.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
SPAR-ék szerint is nagy baki a nagypénteki boltbezárás Nem spóroltak, minek is tették volna, a SPAR Magyarország vezetői a nálunk tavaly negyedszázados kiskereskedelmi bolthálózat 2016-i eredményeinek a – stílusosan – leltárba vételével, amikor ma délben újságírók előtt beszámoltak az osztrák gyökerű társaság itthoni sikereiről.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
A 77 Elektronika világújdonsága nyerte el a Magyar Innovációs Nagydíjat A 77 Elektronika Kft. világviszonylatban is egyedülálló félautomata vizeletüledék-analizátor termékcsaládja nyerte el a 2016. évi Magyar Innovációs Nagydíjat. A fejlesztés egy teljesen új termékkategóriát hozott létre, a humán és az állatgyógyászatban egyaránt alkalmazható.
A kormány ellehetetleníti a magyar piacon működő médiavállalatokat A kormány az Európai Bizottság 2016. november 4-i határozatára és az Európai Bíróság március 24-i végzésére reagálva tegnap benyújtotta azt törvénytervezetet, amely szerint az eddigi 5,3% helyett az idén január 1. és május 31. között 0% lesz a reklámadó mértéke, majd június elsejétől 9%-ra emelkedik az adóteher.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Verkehrsmuseum baut Schiffsbrücke HajóHíd, Schiffsbrücke ist der Titel der vom Verkehrsmuseum gestarteten Programmreihe. Der dafür entsprechende Schauplatz: das Museumsschiff Kossuth, vor Anker am Pester Donaukai. Einmal im Monat (nächster Termin 27. April) laden Verkehrsexperten, Historiker u.a. Leute vom Fach zum Vortrag mit anschließender Diskussuion auf die Kossuth ein.