17. AV Trend & Hifi Show
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Egy legenda visszatér: új fejezetet nyitnak a zenetörténetben a Technics lemezjátszók

Egy legenda visszatér: új fejezetet nyitnak a zenetörténetben a Technics lemezjátszók

Huszonegyedik századi formában kel újra életre a Technics klasszikus lemezjátszó-rendszere, az analóg és digitális technológia egyedülálló ötvözésével, miután a legendás gyártó a hétvégén bemutatta a Grand Class SL-1210GR (fekete) közvetlen meghajtású lemezjátszó-rendszerét, amely a szintén nemrég bemutatott SL1200GR (ezüst) kiadását követi.


 

Mindkét modell azt a csúcstechnológiát használja, amelyet a gyártó új nemzedékű, közvetlen meghajtású lemezjátszójához, az SL-1200G-hez fejlesztett ki. A zenekedvelők által igen nagyra értékelt, legendás tulajdonságain túl a legújabb modelleket új anyagok és új műszaki tervezés jellemzik, emellett lenyűgöző hangminőséggel örvendezteti meg a zenerajongók széles táborát.

Az ikonikus Technics SL-1200G lemezjátszót a klasszikus, bakelithanglemez-kedvelők nemzedékei tartják a legjobb választásnak. Nemcsak a hangminősége okán, hanem rugalmassága, robusztussága miatt is.

 

Májusban ez a legendás lemezjátszó kel újra életre az SL-1200GR (ezüst) és SL-1210GR (fekete) modellek formájában, folytatván a Technics-hagyományt: ezek a modellek sem ismernek megalkuvást, ha a hangminőségről van szó. Emellett bennük is megvannak mindazok a funkciók, amelyek a DJ-k körében oly’ népszerűvé tették legendás elődjüket: tartósság, ütésállóság, megbízható, közvetlen hajtás, szabályozható forgási sebesség.

A legújabb modellekre természetesen az időközben megjelent új anyagok és a merészen új műszaki tervezés is jellemzők.

A kínálatban tavaly megjelent SL-1200G ötvözte a Technics hagyományos analóg technológiáját a fejlett digitális megoldásokkal. Kiemelkedő teljesítménye szó szerint megrengette a hifi-piacot: az SL-1200GR és az SL-1210GR modell megalkotása közben újragondolták az SL-1200G egyes részeit, a többi között a mag nélküli közvetlen hajtású motort és a precíziós motorvezérlő technológiát, továbbá a masszív tányért és az érzékeny hangkart. Ennek köszönhetően az analóg felvételek gazdag, robusztus hangon szólalnak meg.

A szíjhajtásos és egyéb rendszerektől eltérően a közvetlen hajtású rendszerek lassan forgatják a motort, és közvetlenül hajtják a tányért. Előnye: a motor vibrációjának és a lassítási mechanizmusnak köszönhetően csaknem megszűnik a jel–zaj-arány okozta torzulás, és az eszköz hosszútávon megbízható, nincs szükség alkatrészcserére.

A Technics mérnökei tavaly kifejlesztették az ikerrotoros, megmunkált felületű, mag nélküli közvetlen hajtású motort – mindkét oldalon forgó mágnesekkel, megszüntetve a motor fordulatszámbeli szabálytalanságait, a „fogazást”, ami egyedi probléma volt a közvetlen hajtású rendszereknél.  Ezt a motort használták fel az SL-1200G-hez és utódaihoz, ami alapvetően megreformálta a hifi-piacot.

Az SL-1200GR/SL-1210GR fordulatszám-szabályozása a legújabb, a Blu-ray eszközök megalkotásakor kifejlesztett motorvezérlési technológiát alkalmazza: ellenőrzi és javítja a motor precizitását. Külön áramkör is gondoskodik az SL-1200GR/SL-1210GR új fejlesztésű motorjának maximális teljesítményéről.

A tányér rezgéscsillapítását a kétrétegű szerkezet szolgálja, a készülék öntött alumíniumból készült, hátoldalán gumicsillapítás kapott helyet. A tehetetlen tömeg növelése és a rezgés csökkentése céljából az öntöttalumínium-test alakját szimulációval tökéletesítették. A maga 2,5 kilójával (a gumilapot beleértve) az SL-1200GR/SL-1210GR tányérja 0,8 kilogrammal nehezebb az előző SL-1200MK5 modell tányérjánál. A tányér fekete felületét erősítő bordákkal látták el, ezzel még masszívabbá vált. Megnövelték a gumicsillapítással ellátott érintkezési felületet, így több mint kétszer olyan jó tompító hatást értek el, mint az SL-1200MK5 modellnél.

A lejátszókar követi a lemez forgását és igen precíz lejátszásra alkalmas. A Technics a hagyományosan használt statikus egyensúlyú, univerzális, S-alakú lejátszókart használja ezekben a modellekben is, pipával ellátva, pehelykönnyű és masszív anyagból.

Az SL-1200G modellnél már megszokott felfüggesztés beépítésével az SL-1200GR/SL-1210GR lejátszókar esetében is precíziós csapágyazást alkalmaztak. Az öt milligrammos vagy annál kisebb mozgásérzékenységet kézi összeszereléssel és kézi beállítással érték el a japán szakemberek. Az eredmény: a lemezek barázdáinak tökéletes követése.

A lejátszókar alatti aranyozott csatlakozók többféle kábel csatlakoztatására alkalmasak. A szerkezet belső fémbevonata csökkenti a külső zajok hatását.

A BMC (Bulk Moulding Compound) műanyagból és öntött alumíniumból álló házat borító szigeteléshez az SL-1200GR/SL-1210GR-nél az SL-1200G modellhez hasonlóan szilikon-gumit használtak rezgéscsillapításra. A függőleges irányú rezgést a mikrocellás polimerekkel ellátott hengeres csövekkel megoldott erősítés nyeli el. Az SL-1200G technológiáját megtartva, a szigetelőket az SL-1200GR/SL-1210GR tulajdonságaira szabva módosították.

A lemezjátszó néhány jellemző tulajdonsága:

  • közvetlen meghajtású
  • forgási sebességek: 33 1/3, 45 és 78 ford/perc
  • állítható hangmagasság-tartomány: ±8%, ±16%
  • kezdő forgatónyomaték: 2,2 kg cm
  • 0,7 másodperc alatt álló helyzetből 33 1/3 ford/percre gyorsulás
  • fordulatszám ingadozás: 0,025%
  • zaj: 78 dB (IEC 98A súlyozott)
  • a lemezjátszó tányérjának átmérője
  • 332 mm, tömege kb. 2,5 kg (a gumilapot is beleértve)

Portok: egy-egy PHONO- (Jack-kimenet) és EARTH-csatlakozó; méretek (szélesség×magasság×mélység): 453×173×372 mm, tömege kb. 11,2 kg.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Mi szemnek, fülnek ingere – japán tévécsodák Majna-Frankfurtban
Mi szemnek, fülnek ingere – japán tévécsodák Majna-Frankfurtban

 Először érkeznek Európába az új OLED televíziók, a legújabb Technics lemezjátszók, számos új konyhai gép, szépség- és testápolási termékek: ma a majna-frankfurti Panasonic Convention szakkiállításon mutatkozik be a jeles japán gyártó termékeinek széles választéka – az audiovizuális készülékektől, a konyhai kisgépeken keresztül, a szépség- és testápolási termékekig.              

Bezárás
Orbán országában egyre nehezebb filmet készíteni: ijesztően abszurd országban élünk Magyarország Trump lelki társa – vonja le a következtetést az Új-Zélandi Herald Szijjártó Péter külügyminiszter szavaiból, aki épp akkor nyitotta meg a wellingtoni magyar követséget, amikor Donald Trump az újságírókat osztotta ki a Fehér Házban első, mintegy másfél órás sajtótájékoztatóján. A magyar külügyminiszter ugyanis úgy fogalmazott, hogy a nemzetközi sajtó méltatlanul bánik az új amerikai elnökkel. Orbán populista kormányát sokan Európa rossz fiújaként is emlegetik, amelyik jó pár kritikát zsebre tehetett az ellenzékétől épp úgy, mint az Obama kormányától – így az újságíró.
„A gyertyák forradalma” Dél-Koreában Dacolva a fagypont alatti hőmérsékletekkel, csaknem két hónapig több mint egymillióan tüntetettek Dél-Koreában Pak Kunhje elnök asszony azonnali lemondását követelve. Ilyen tömeges tüntetésre nem volt példa az országban a diktatúra 1987-i bukása óta. (A szerző a Le Monde diplomatique koreai kiadásának igazgatója, egyetemi tanár a szöuli Kyung Hee Cyber Egyetemen.)
Nem engedélyezték a Central Digitális Média Kft. megvételét A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa megtagadta a szakhatósági hozzájárulást, így a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megtiltotta a Magyar RTL Televízió Zrt. és a Central Digitális Média Kft. közötti összefonódást.
Mi szemnek, fülnek ingere – japán tévécsodák Majna-Frankfurtban  Először érkeznek Európába az új OLED televíziók, a legújabb Technics lemezjátszók, számos új konyhai gép, szépség- és testápolási termékek: ma a majna-frankfurti Panasonic Convention szakkiállításon mutatkozik be a jeles japán gyártó termékeinek széles választéka – az audiovizuális készülékektől, a konyhai kisgépeken keresztül, a szépség- és testápolási termékekig.              
Kutatók a Balaton jegén Az utóbbi évek enyhe telei után idén újra befagyott a Balaton – az időjárási helyzet a tudósoknak is kedvezett. Kihasználva, hogy a tó jege elérte a 30 cm-es vastagságot, az MTA kutatói fúróexpedíciót szerveztek a jégre. A tavi üledékek, így a Balaton üledékének a vizsgálatával ugyanis jobban megismerhetők a földtörténeti közelmúltban lejátszódott éghajlati változások, egyben a jelenlegi globális felmelegedés várható hatásainak megértéséhez is közelebb juthatunk.
Orosz kibermaffia: napi 30 millió forint nyereség zsarolóvírusokból Tavaly a Kaspersky Lab kutatói 62 új zsarolóprogram-családot fedeztek fel, amelyből 47-et oroszul beszélő internetes bűnözők fejlesztettek. Ez csak az egyik megállapítása annak az összegző kutatásnak, amelyet a kibertanácsadó cég szakemberi végeztek az orosz anyanyelvű kiberbűnözői világról. 
„Botticelli: Dante pokla – művészettörténeti rejtélyek magyar vonatkozásokkal A Pannonia Entertainment „A művészet templomai” című sorozatának legújabb része a „Botticelli: Dante pokla”. Minden idők egyik legcsodálatosabb, ugyanakkor legizgalmasabb művészettörténeti alkotása február 16-tól látható a mozikban. A német és olasz filmesek egészen különleges élményt nyújtó 95 percet ajándékoznak a nézőknek.
Botticelli: Dantes Inferno Die Tempel der Kunst: ab 16. Februar ist Teil 7 in den ungarischen Kinos, speziell im Urania, wo schon die vorausgegangenen sechs Dokumentarstreifen  von den Uffizien in Florenz über einzelne Künstler und bis zu den Kirchen Roms gezeigt wurden. Der Filmvetrieb Pannonia Entertainment hat sich auf diese anspruchsvolle Aufgabe der ’Volksbildung’ spezialisiert, und ist bislang damit richtig gefahren.