A kétségbeesés tervrajza: nem szabad megismételni az EU–Törökország-alkut
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
A kétségbeesés tervrajza: nem szabad megismételni az EU–Törökország-alkut

A kétségbeesés tervrajza: nem szabad megismételni az EU–Törökország-alkut

Az EU és Törökország között tavaly létrejött megállapodás menekültek és migránsok ezreit kényszeríti nyomorúságos és veszélyes körülmények közé, ezért semmi esetre sem szabad más országokkal hasonló alkukat kötni a jövőben – jelentette ki az Amnesty International az alku közelgő évfordulója előtt.


Az alku miatt – amelynek célja, hogy menedékkérőket küldhessenek vissza a biztonságosnak tekintett Törökországba – ezrek rekedtek meg szörnyű és veszélyes körülmények között a görög szigeteken. Az Amnesty International A kétségbeesés tervrajza című összefoglalójában menekültek Törökországba történő jogellenes visszaküldését is dokumentálta, amely egyértelmű és súlyos megsértése a nemzetközi jogi szabályoknak.

„Az Európai Unió-Törökország-alku katasztrofális hatással van azoknak az ezreknek az életére, akik veszélyes, kétségbeejtő és véget nem érőnek látszó helyzetbe kényszerültek a görög szigeteken” – mondta Gauri van Gulik, az Amnesty International európai igazgatóhelyettese. „Elképesztően hamis, ahogy az európai vezetők úgy próbálják meg bemutatni az alkut, mint sikert, miközben nem vesznek tudomást a megállapodás okozta szenvedésekről.”

A megállapodás hatályba lépésével minden menekültet és migránst automatikusan menekültügyi őrizetbe vettek. Bár már szó nincs szigorú őrizetről, az emberek még mindig nem hagyhatják el a szigeteket. Hónapokig kell túlzsúfolt táborokban élniük szörnyű körülmények között, nincs meleg vizük, rosszak a higiénés körülmények, nem kapnak megfelelő élelmet és orvosi ellátást.

A szigeteken uralkodó körülmények nemcsak megalázóak, hanem veszélyeztetik a menekültek, menedékkérők és migránsok egészségét és életét. Tavaly november 24-én este egy főzéshez használt gázpalack robbant fel a leszboszi Moria táborban: a szomszédos sátorban egy 66 éves iraki nő és egy 6 éves gyerek halt meg.

A nehézségeket növelik a lakók személyes biztonságuk miatt érzett aggodalmát. A körülmények, a bizonytalan jövő és a sokszor konfliktusos viszony a helyiekkel súlyos feszültségeket gerjeszt, amelyek időnként erőszakba torkolnak. Menekültek váltak gyűlölet-bűncselekmények áldozataivá a híoszi Souda táborban.

A szíriai Aleppóból származó 17 éves fiú elmondta:

„Amikor megtámadtak minket, rettegtünk az életünkért és kirohantunk a táborból...Emberek sikítoztak, gyerekek sírtak...soha többé nem akarunk ilyet átélni...”

A táborokban élő nőket különösen nehéz helyzetbe hozza a közbiztonság hiánya – gyakran kényszerülnek például arra, hogy ugyanazt a mosdót és zuhanyzót használják, mint a férfiak. Panaszkodnak a női mosdók és zuhanyzók hiányára, vagy arra, hogy nincs világítás vagy nem lehet az ajtókat bezárni. Több nő azt is elmondta az Amnesty Internationalnek, hogy szexuálisan zaklatták őket vagy családon belüli erőszak áldozataivá váltak, sokan látták, ahogy másokkal történnek meg ezek a dolgok.

Az EU–Törökország-alku hátterében az a feltételezés áll, hogy Törökország biztonságos a menedékkérők számára.

Bár hivatalosan egyelőre nem küldtek vissza Görögországból Törökországba menedékkérőt azzal, hogy az ország biztonságos, az Amnesty International bizonyítani tudja: menedékkérőket toloncoltak vissza anélkül, hogy esélyük lett volna menedékkérelmet beadni vagy fellebbezni a negatív döntés ellen. Mindkét eset a nemzetközi előírások egyértelmű megsértése.

„Amíg Törökország nem lesz valóban biztonságos, az EU-nak abban kellene együtt működnie a görög hatóságokkal, hogy a menedékkérőket a szigetekről a belső területekre szállítsák át, az európai kormányok pedig helyezzék át onnan őket a saját területükre, és folytassák le a menekülteljárásokat” – mondta Gauri van Gulik.

„Senkinek sem lenne szabad meghalnia Európa küszöbén a hidegben. Azoknak pedig, akik szerint az EU–Törökország-alku mintául szolgálhat újabb megállapodásokra olyan országokkal mint Líbia, Szudán vagy Niger, először is meg kellene ismerniük a megállapodás katasztrofális következményeit, és meg kell érteniük, hogy ennek soha többé nem szabad megismétlődnie.”

 

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Ismét lesz karmesterverseny! – várják a jelentkezőket
Ismét lesz karmesterverseny! – várják a jelentkezőket

Felelevenítette az egykoron az egész ország által figyelemmel kísért nemzetközi karmesterversenyek hagyományát a Filharmónia Magyarország. Az eseményt októbertől decemberig rendezik meg. Eddig 26 országból – Kínától Oroszországon át Amerikáig – több mint száz pályázót regisztráltak, de május 1-jéig még nyitott a jelentkezés az 1979. január 1. után született karmesterek számára. (A képen: Sir Georg Solti.)

Bezárás
Szijjártó tömeggyilkos rezsimmel ír alá megállapodást – a Fülöp-szigeteki elnök hárommillió drogost akar elpusztítani Ma írja alá Szijjártó Péter és partnere a Fülöp-szigetek és Magyarország közötti kétoldalú kereskedelmi megállapodást. Emellett megegyeztek például abban is, hogy 35–45 diáknak adnak ösztöndíjat Magyarországon – számol be erről a manilai Business World.  A magyar külügyminiszter helyi nyilatkozatában elmondta, megtiszteltetés a számára elsőként az Európai Unió külügyminiszterei közül Davaoban lenni azóta, hogy Davao polgármesteréből, Rodrigo Dutertéből tavaly államfő lett. Dutertét azért kerülik az európai és amerikai diplomáciai körök, mert drogellenes háborút hirdetett, felszólítva önkénteseket és szabad csapatokat is, hogy öljék meg azokat, akik kábítószeres bűncselekményt követnek el.
A Bizottság segíti a fiatalok Európán belüli mobilitását Az Európai Bizottság ma bejelentette új kezdeményezését, mely az Erasmus+ program alapján további támogatást kínál az európai fiataloknak a tanulásban és a mobilitás területén. A „Move2Learn, Learn2Move” segítségével legalább 5000 fiatal utazhat egy másik uniós országba egyénileg vagy osztálytársaival.
Friedl Zsuzsanna, a Telekom humán-erőforrás vezérigazgató-helyettese Május 15-től Friedl Zsuzsanna a Magyar Telekom humán-erőforrás vezérigazgató-helyettese, és egyúttal a társaság ügyvezető bizottságának is tagja. Az új tisztségviselő 2014-től a Microsoft magyarországi HR-vezetőjeként dolgozott . Előtte, 2007-től az UPC Magyarországnál töltötte be a HR-igazgatói pozíciót.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
A lakosságot és a Római-part ártéri erdejét védő gát kell A Római-parti mobilgát eddig ismertté vált tervei sértik az érvényben lévő, a partszakaszt védő III. kerületi és fővárosi szabályzatokat, az aktuális terv pedig, amelyről a Fővárosi Közgyűlés heteken belül döntene, nem nyilvános. A Greenpeace Magyarország állásfoglalásában [1] összegzi a parti mobilgáttal kapcsolatos problémákat, és egy olyan megoldást javasol, mellyel Budapest egyik utolsó természet közeli Duna-partja is megmaradhat, és a környéken lakók biztonsága is garantálható.
Ismét lesz karmesterverseny! – várják a jelentkezőket Felelevenítette az egykoron az egész ország által figyelemmel kísért nemzetközi karmesterversenyek hagyományát a Filharmónia Magyarország. Az eseményt októbertől decemberig rendezik meg. Eddig 26 országból – Kínától Oroszországon át Amerikáig – több mint száz pályázót regisztráltak, de május 1-jéig még nyitott a jelentkezés az 1979. január 1. után született karmesterek számára. (A képen: Sir Georg Solti.)
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Verkehrsmuseum baut Schiffsbrücke HajóHíd, Schiffsbrücke ist der Titel der vom Verkehrsmuseum gestarteten Programmreihe. Der dafür entsprechende Schauplatz: das Museumsschiff Kossuth, vor Anker am Pester Donaukai. Einmal im Monat (nächster Termin 27. April) laden Verkehrsexperten, Historiker u.a. Leute vom Fach zum Vortrag mit anschließender Diskussuion auf die Kossuth ein.