17. AV Trend & Hifi Show
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
A kétségbeesés tervrajza: nem szabad megismételni az EU–Törökország-alkut

A kétségbeesés tervrajza: nem szabad megismételni az EU–Törökország-alkut

Az EU és Törökország között tavaly létrejött megállapodás menekültek és migránsok ezreit kényszeríti nyomorúságos és veszélyes körülmények közé, ezért semmi esetre sem szabad más országokkal hasonló alkukat kötni a jövőben – jelentette ki az Amnesty International az alku közelgő évfordulója előtt.


Az alku miatt – amelynek célja, hogy menedékkérőket küldhessenek vissza a biztonságosnak tekintett Törökországba – ezrek rekedtek meg szörnyű és veszélyes körülmények között a görög szigeteken. Az Amnesty International A kétségbeesés tervrajza című összefoglalójában menekültek Törökországba történő jogellenes visszaküldését is dokumentálta, amely egyértelmű és súlyos megsértése a nemzetközi jogi szabályoknak.

„Az Európai Unió-Törökország-alku katasztrofális hatással van azoknak az ezreknek az életére, akik veszélyes, kétségbeejtő és véget nem érőnek látszó helyzetbe kényszerültek a görög szigeteken” – mondta Gauri van Gulik, az Amnesty International európai igazgatóhelyettese. „Elképesztően hamis, ahogy az európai vezetők úgy próbálják meg bemutatni az alkut, mint sikert, miközben nem vesznek tudomást a megállapodás okozta szenvedésekről.”

A megállapodás hatályba lépésével minden menekültet és migránst automatikusan menekültügyi őrizetbe vettek. Bár már szó nincs szigorú őrizetről, az emberek még mindig nem hagyhatják el a szigeteket. Hónapokig kell túlzsúfolt táborokban élniük szörnyű körülmények között, nincs meleg vizük, rosszak a higiénés körülmények, nem kapnak megfelelő élelmet és orvosi ellátást.

A szigeteken uralkodó körülmények nemcsak megalázóak, hanem veszélyeztetik a menekültek, menedékkérők és migránsok egészségét és életét. Tavaly november 24-én este egy főzéshez használt gázpalack robbant fel a leszboszi Moria táborban: a szomszédos sátorban egy 66 éves iraki nő és egy 6 éves gyerek halt meg.

A nehézségeket növelik a lakók személyes biztonságuk miatt érzett aggodalmát. A körülmények, a bizonytalan jövő és a sokszor konfliktusos viszony a helyiekkel súlyos feszültségeket gerjeszt, amelyek időnként erőszakba torkolnak. Menekültek váltak gyűlölet-bűncselekmények áldozataivá a híoszi Souda táborban.

A szíriai Aleppóból származó 17 éves fiú elmondta:

„Amikor megtámadtak minket, rettegtünk az életünkért és kirohantunk a táborból...Emberek sikítoztak, gyerekek sírtak...soha többé nem akarunk ilyet átélni...”

A táborokban élő nőket különösen nehéz helyzetbe hozza a közbiztonság hiánya – gyakran kényszerülnek például arra, hogy ugyanazt a mosdót és zuhanyzót használják, mint a férfiak. Panaszkodnak a női mosdók és zuhanyzók hiányára, vagy arra, hogy nincs világítás vagy nem lehet az ajtókat bezárni. Több nő azt is elmondta az Amnesty Internationalnek, hogy szexuálisan zaklatták őket vagy családon belüli erőszak áldozataivá váltak, sokan látták, ahogy másokkal történnek meg ezek a dolgok.

Az EU–Törökország-alku hátterében az a feltételezés áll, hogy Törökország biztonságos a menedékkérők számára.

Bár hivatalosan egyelőre nem küldtek vissza Görögországból Törökországba menedékkérőt azzal, hogy az ország biztonságos, az Amnesty International bizonyítani tudja: menedékkérőket toloncoltak vissza anélkül, hogy esélyük lett volna menedékkérelmet beadni vagy fellebbezni a negatív döntés ellen. Mindkét eset a nemzetközi előírások egyértelmű megsértése.

„Amíg Törökország nem lesz valóban biztonságos, az EU-nak abban kellene együtt működnie a görög hatóságokkal, hogy a menedékkérőket a szigetekről a belső területekre szállítsák át, az európai kormányok pedig helyezzék át onnan őket a saját területükre, és folytassák le a menekülteljárásokat” – mondta Gauri van Gulik.

„Senkinek sem lenne szabad meghalnia Európa küszöbén a hidegben. Azoknak pedig, akik szerint az EU–Törökország-alku mintául szolgálhat újabb megállapodásokra olyan országokkal mint Líbia, Szudán vagy Niger, először is meg kellene ismerniük a megállapodás katasztrofális következményeit, és meg kell érteniük, hogy ennek soha többé nem szabad megismétlődnie.”

 

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
A kormány semmibe veszi a nyugdíjasokat
A kormány semmibe veszi a nyugdíjasokat

Az MSZP szerint a kormány semmibe veszi a nyugdíjasokat, akiknek elegük van a megalázásból. Korózs Lajos, az országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, nyolc éve nem emelkedett az öregségi nyugdíjminimum mértéke, ami még mindig 28 500 forint, miközben... (Kép: abendzeitung.de)

Bezárás
Los Angeles is aggódik: a kaliforniai nagyváros nyakán maradhat az olimpia Los Angeles tényleg elnyerheti a 2024-i olimpiai játékok rendezési jogát – de biztos, hogy ezt akarjuk is? –kérdezte a kaliforniai nagyváros lakosainak nevében Mariel Garza a Los Angeles Times internetes felületén megjelent véleménycikkében, a budapesti visszalépésről szóló hír nyomán. Felidézte, hogy az amerikai olimpiai bizottság választása eredetileg Bostonra esett, legyen a pályázó a keleti parti nagyváros, de ez rossz döntésnek bizonyult: a bostoniak jó része nem kért abból a megtiszteltetésből, hogy nyakig eladósodjék egy olyan esemény miatt, amelyre sokan nem is engedhetik meg maguknak a belépőjegyet.
Mobilalkalmazással is bejelenthető a kátyú Bécsben „Szólj Bécsnek!” Ez a neve annak az okostelefonos alkalmazásnak, amellyel mostantól néhány kattintással, a helyszínről be lehet jelenteni a kátyút, a hibás közlekedési lámpát vagy a teleszemetelt parkot az osztrák fővárosnak. Visszajeleznek, ha kijavították a hibát.
Rekordokat döntöget a lakásépítés – csábító az 5 százalékos áfa Egy év alatt két és félszeresére nőtt a kiadott építési engedélyek száma országosan. A statisztikai hivatal legfrissebb közlése szerint a tavaly kiadott 31 559 engedély 2008 óta a legtöbb. Négy év óta nem épült annyi – 9994 – lakás, mint tavaly. Az építési engedélyek számát tekintve a fővárosban és a megyei jogú városokban csaknem háromszoros az éves növekmény.
A dolgok internetét szolgálja a KasperskyOS A KasperskyOS egy olyan speciális operációs rendszer, amelyet kifejezetten beágyazott rendszerek számára fejlesztettek és egyúttal megfelel a szigorú kiberbiztonsági követelményeknek is. Dokumentál minden számítógépes tevékenységet, és ezáltal csökkenti a kibercsapdák kockázatát. Az orosz szoftverkovács 15 év szakmai tudását használta fel, hogy megalkossa és elérhetővé tegye operációs rendszerét immár világszerte, mindenki számára.
Magyar találmánnyal látványosan mérsékelhetőek a dohányzás káros hatásai Optimum Filter néven egy magyar kutatócsoport újfajta füstszűrőt fejlesztett ki, amely nagymértékben csökkenti a szervezetbe jutó dohányfüst káros és rákkeltő hatásait. A filterben szereplő szűrőanyagok nemzetközi szabadalmaztatása megkezdődött, az egyik kombináció szabadalmát most fogadták el a hetvenedik országban.
A kormány semmibe veszi a nyugdíjasokat Az MSZP szerint a kormány semmibe veszi a nyugdíjasokat, akiknek elegük van a megalázásból. Korózs Lajos, az országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, nyolc éve nem emelkedett az öregségi nyugdíjminimum mértéke, ami még mindig 28 500 forint, miközben... (Kép: abendzeitung.de)
„Botticelli: Dante pokla – művészettörténeti rejtélyek magyar vonatkozásokkal A Pannonia Entertainment „A művészet templomai” című sorozatának legújabb része a „Botticelli: Dante pokla”. Minden idők egyik legcsodálatosabb, ugyanakkor legizgalmasabb művészettörténeti alkotása február 16-tól látható a mozikban. A német és olasz filmesek egészen különleges élményt nyújtó 95 percet ajándékoznak a nézőknek.
Botticelli: Dantes Inferno Die Tempel der Kunst: ab 16. Februar ist Teil 7 in den ungarischen Kinos, speziell im Urania, wo schon die vorausgegangenen sechs Dokumentarstreifen  von den Uffizien in Florenz über einzelne Künstler und bis zu den Kirchen Roms gezeigt wurden. Der Filmvetrieb Pannonia Entertainment hat sich auf diese anspruchsvolle Aufgabe der ’Volksbildung’ spezialisiert, und ist bislang damit richtig gefahren.