Magyarország elfeledkezett keresztény gyökereiről?
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Magyarország elfeledkezett keresztény gyökereiről?

Magyarország elfeledkezett keresztény gyökereiről?

Ízekre szedi a Financial Times a magyar kormány bevándorlást és határellenőrzést tovább szigorító jogszabály-módosítását, aminek a szerző és az emberi jogi szervezetek szerint is az lesz a következménye, hogy Brüsszel ellentámadásra kényszerül. Ha még ebben a hónapban elfogadja magyar parlament a törvényt, amely konténertáborokba zárja a menekülteket mindaddig, amíg státuszuk nincs véglegesítve, akkor Európa legszigorúbb menekültügyi jogszabályát Magyarország fogja jegyezni. Orbán Viktor előre jelezte, hogy fel van készülve a Brüsszellel szembeni harcra, s minden bizonnyal ez lesz harmadik terminusának utolsó uniós mérkőzése.


A magyar miniszterelnök ezzel rajzolta meg kormányzásának igazi karakterét, miközben a Fideszt radikális euroszkeptikus táborrá alakította, amely a liberálisok prófétáival ment szembe, igyekezvén maga lá gyűrni a világrendet – jellemzi Orbán kormányzását Andrew Byrne újságíró. Idézi Morgan Johansson svéd igazságügyi minisztert is, aki azt mondja, ha például a Svédországban lévő 70 ezer menekülttel úgy bánnának, mint ahogy Magyarország fog, akkor ez épp olyan lenne, mint a gulág. Arra is panaszkodott a miniszter, hogy semmilyen haladást sem értek el Magyarországgal a 220 menekült visszafogadásának kérdésében, holott a dublini egyezmény értelmében hazánknak ez kötelessége lenne. Johansson miniszter törvényességi vizsgálatot ígért Magyarországgal szemben. A cikk emlékeztet Frans Timmermanns, az Európai bizottság alenökének szavaira is, amelyek szerint az unió pénzbírságot fog kiszabni azokra, akik nem tartják meg az uniós tagállamokat kötelező menekültügyi törvényeket.

A BosNewslife portál szintén a menekültügy kapcsán ír Orbán Viktorról, azt kérdezve, elfeledkezett az ország keresztény katolikus gyökereiről? Embereket akar konténerekbe zárni? Elment az esze? – kérdi a Farrukh Saif, az önmagáról elnevezett alapítvány vezetője, aki részt vett a keresztény üldözöttek megsegítésére nemrég hazánkban rendezett nemzetközi konferencián. A „Mentsétek meg a keresztényeket!” érdekvédő szervezet ugyanígy gondolva felszólította a magyar kormányt, hogy ne küldje el és ne zárja be, hanem fogadja be és mentse meg a menekülni kényszerült keresztényeket. A Helsinki Bizottság pedig pereket fog a kormány nyakába akasztani, ha törvényt sért.

A BBC tudósítója ennek kapcsán a határőrizet megerősítésére indított toborzásról és az ellenőrzés szigorításáról számol be. Nick Thorpe tudósító kiemeli, hogy Magyarország naponta csak 10, Szerbiából érkező menekültet fogad be, ahol 7000-en várnak sorukra.

A Pravda orosz napilap „Magyarország csak az energia miatt szereti Oroszországot” címmel közöl interjút Krausz Tamás professzorral. Szerinte Orbán kiválóan el tudja különíteni az ideológiai-politikai érdekeket a gazdasági érdekektől. Racionálisan megközelítve felismerte, hogy egy olyan kis ország, mint Magyarország, nem tud megélni Oroszország nélkül. Nem mellesleg Gyurcsány Ferencet is szóba hozta Krausz, mint aki Putyin tanítványa és barátja volt miniszterelnökként. Ugyanakkor hozzáteszi azt is, hogy Orbán kormánya gyakorlatilag megsemmisítette a baloldalt és a liberálisokat, és nacionalista propagandájával lépést tett a tekintélyuralmi rendszer irányába. A demokráciát korlátok közé szorította Orbán, de még nem lőnek, mint Ukrajnában és nem zárják be a politikai ellenfeleket. Ugyanakkor látszik, hogy Orbán azon dolgozik, szüntessék meg az Oroszország elleni szankciókat, ám nem veszik komolyan az állandó konfliktusai miatt Brüsszellel.

Úgy tűnik föl, véget értek az orosz–amerikai mézeshetek. A The Washington Post arról számol be, hogy a Fehér Ház hivatalosan is azzal vádolta meg az orosz vezetést, hogy a közepes hatótávolságú rakétáinak hadrendbe állításával megszegte az 1987-i, erre vonatkozó nemzetközi egyezményt, amit Reagan és Gorbacsov írt alá. A külügyminisztérium óvatosabb, egyelőre az egyezmény górcső alá vételénél tart. Mindenesetre ez beárnyékolja James Mattis amerikai védelmi miniszter brüsszeli látogatását. John McCain a fejlemények láttán Trumpnak szegezte a kérdést, ugye készenlétbe helyezi európai nukleáris haderejét. Az arizoniai szenátor szerint Putyin ekképp teszteli az eddig jó barát hírében álló Donald Trumpot.

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Csak együtt és összehangolt megközelítéssel kezelhetők a migrációs kihívások – Avramopoulosz EU-biztos budapesti sajtónyilatkozata
Csak együtt és összehangolt megközelítéssel kezelhetők a migrációs kihívások – Avramopoulosz EU-biztos budapesti sajtónyilatkozata

Dimitrisz Avramopoulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztos ma Budapesten megbeszélést folytatott Pintér Sándor belügyminiszterrel és Trócsányi László igazságügyi miniszterrel. A megbeszélést követően közös sajtótájékoztatót tartottak. Avramopoulosznak a sajtótájékoztatón elhangzott nyilatkozatát az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének sajtófőnöke, Felix Bubenheimer – exkluzív közlésként – az Infovilág rendelkezésére bocsátotta magyarul.

Bezárás
Csak együtt és összehangolt megközelítéssel kezelhetők a migrációs kihívások – Avramopoulosz EU-biztos budapesti sajtónyilatkozata Dimitrisz Avramopoulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztos ma Budapesten megbeszélést folytatott Pintér Sándor belügyminiszterrel és Trócsányi László igazságügyi miniszterrel. A megbeszélést követően közös sajtótájékoztatót tartottak. Avramopoulosznak a sajtótájékoztatón elhangzott nyilatkozatát az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének sajtófőnöke, Felix Bubenheimer – exkluzív közlésként – az Infovilág rendelkezésére bocsátotta magyarul.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
SPAR-ék szerint is nagy baki a nagypénteki boltbezárás Nem spóroltak, minek is tették volna, a SPAR Magyarország vezetői a nálunk tavaly negyedszázados kiskereskedelmi bolthálózat 2016-i eredményeinek a – stílusosan – leltárba vételével, amikor ma délben újságírók előtt beszámoltak az osztrák gyökerű társaság itthoni sikereiről.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
A 77 Elektronika világújdonsága nyerte el a Magyar Innovációs Nagydíjat A 77 Elektronika Kft. világviszonylatban is egyedülálló félautomata vizeletüledék-analizátor termékcsaládja nyerte el a 2016. évi Magyar Innovációs Nagydíjat. A fejlesztés egy teljesen új termékkategóriát hozott létre, a humán és az állatgyógyászatban egyaránt alkalmazható.
A kormány ellehetetleníti a magyar piacon működő médiavállalatokat A kormány az Európai Bizottság 2016. november 4-i határozatára és az Európai Bíróság március 24-i végzésére reagálva tegnap benyújtotta azt törvénytervezetet, amely szerint az eddigi 5,3% helyett az idén január 1. és május 31. között 0% lesz a reklámadó mértéke, majd június elsejétől 9%-ra emelkedik az adóteher.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Verkehrsmuseum baut Schiffsbrücke HajóHíd, Schiffsbrücke ist der Titel der vom Verkehrsmuseum gestarteten Programmreihe. Der dafür entsprechende Schauplatz: das Museumsschiff Kossuth, vor Anker am Pester Donaukai. Einmal im Monat (nächster Termin 27. April) laden Verkehrsexperten, Historiker u.a. Leute vom Fach zum Vortrag mit anschließender Diskussuion auf die Kossuth ein.