ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Magyarország elfeledkezett keresztény gyökereiről?
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Magyarország elfeledkezett keresztény gyökereiről?

Magyarország elfeledkezett keresztény gyökereiről?

Ízekre szedi a Financial Times a magyar kormány bevándorlást és határellenőrzést tovább szigorító jogszabály-módosítását, aminek a szerző és az emberi jogi szervezetek szerint is az lesz a következménye, hogy Brüsszel ellentámadásra kényszerül. Ha még ebben a hónapban elfogadja magyar parlament a törvényt, amely konténertáborokba zárja a menekülteket mindaddig, amíg státuszuk nincs véglegesítve, akkor Európa legszigorúbb menekültügyi jogszabályát Magyarország fogja jegyezni. Orbán Viktor előre jelezte, hogy fel van készülve a Brüsszellel szembeni harcra, s minden bizonnyal ez lesz harmadik terminusának utolsó uniós mérkőzése.


A magyar miniszterelnök ezzel rajzolta meg kormányzásának igazi karakterét, miközben a Fideszt radikális euroszkeptikus táborrá alakította, amely a liberálisok prófétáival ment szembe, igyekezvén maga lá gyűrni a világrendet – jellemzi Orbán kormányzását Andrew Byrne újságíró. Idézi Morgan Johansson svéd igazságügyi minisztert is, aki azt mondja, ha például a Svédországban lévő 70 ezer menekülttel úgy bánnának, mint ahogy Magyarország fog, akkor ez épp olyan lenne, mint a gulág. Arra is panaszkodott a miniszter, hogy semmilyen haladást sem értek el Magyarországgal a 220 menekült visszafogadásának kérdésében, holott a dublini egyezmény értelmében hazánknak ez kötelessége lenne. Johansson miniszter törvényességi vizsgálatot ígért Magyarországgal szemben. A cikk emlékeztet Frans Timmermanns, az Európai bizottság alenökének szavaira is, amelyek szerint az unió pénzbírságot fog kiszabni azokra, akik nem tartják meg az uniós tagállamokat kötelező menekültügyi törvényeket.

A BosNewslife portál szintén a menekültügy kapcsán ír Orbán Viktorról, azt kérdezve, elfeledkezett az ország keresztény katolikus gyökereiről? Embereket akar konténerekbe zárni? Elment az esze? – kérdi a Farrukh Saif, az önmagáról elnevezett alapítvány vezetője, aki részt vett a keresztény üldözöttek megsegítésére nemrég hazánkban rendezett nemzetközi konferencián. A „Mentsétek meg a keresztényeket!” érdekvédő szervezet ugyanígy gondolva felszólította a magyar kormányt, hogy ne küldje el és ne zárja be, hanem fogadja be és mentse meg a menekülni kényszerült keresztényeket. A Helsinki Bizottság pedig pereket fog a kormány nyakába akasztani, ha törvényt sért.

A BBC tudósítója ennek kapcsán a határőrizet megerősítésére indított toborzásról és az ellenőrzés szigorításáról számol be. Nick Thorpe tudósító kiemeli, hogy Magyarország naponta csak 10, Szerbiából érkező menekültet fogad be, ahol 7000-en várnak sorukra.

A Pravda orosz napilap „Magyarország csak az energia miatt szereti Oroszországot” címmel közöl interjút Krausz Tamás professzorral. Szerinte Orbán kiválóan el tudja különíteni az ideológiai-politikai érdekeket a gazdasági érdekektől. Racionálisan megközelítve felismerte, hogy egy olyan kis ország, mint Magyarország, nem tud megélni Oroszország nélkül. Nem mellesleg Gyurcsány Ferencet is szóba hozta Krausz, mint aki Putyin tanítványa és barátja volt miniszterelnökként. Ugyanakkor hozzáteszi azt is, hogy Orbán kormánya gyakorlatilag megsemmisítette a baloldalt és a liberálisokat, és nacionalista propagandájával lépést tett a tekintélyuralmi rendszer irányába. A demokráciát korlátok közé szorította Orbán, de még nem lőnek, mint Ukrajnában és nem zárják be a politikai ellenfeleket. Ugyanakkor látszik, hogy Orbán azon dolgozik, szüntessék meg az Oroszország elleni szankciókat, ám nem veszik komolyan az állandó konfliktusai miatt Brüsszellel.

Úgy tűnik föl, véget értek az orosz–amerikai mézeshetek. A The Washington Post arról számol be, hogy a Fehér Ház hivatalosan is azzal vádolta meg az orosz vezetést, hogy a közepes hatótávolságú rakétáinak hadrendbe állításával megszegte az 1987-i, erre vonatkozó nemzetközi egyezményt, amit Reagan és Gorbacsov írt alá. A külügyminisztérium óvatosabb, egyelőre az egyezmény górcső alá vételénél tart. Mindenesetre ez beárnyékolja James Mattis amerikai védelmi miniszter brüsszeli látogatását. John McCain a fejlemények láttán Trumpnak szegezte a kérdést, ugye készenlétbe helyezi európai nukleáris haderejét. Az arizoniai szenátor szerint Putyin ekképp teszteli az eddig jó barát hírében álló Donald Trumpot.

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.