17. AV Trend & Hifi Show
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Demokrácia-rangsor: Magyarország csúszik lefelé

Demokrácia-rangsor: Magyarország csúszik lefelé

Magyarországon tovább romlik a demokrácia helyzete – olvasható a Die Presse című osztrák lapban, amely még a hamarosan esedékes hivatalos közzététel előtt ismerteti a demokrácia globális állapotáról évente tekintélyes politikatudósok által elkészített tanulmánynak a főbb megállapításait. Amit Magyarországról írtak, azt David Campbell, klagenfurti és bécsi egyetemi oktató, a democracyranking-tanulmány tudományos vezetője foglalta össze a Die Presse számára.


Ezek szerint folytatódik a negatív tendencia, Magyarország a 37. helyről a 42. helyre esett vissza annak nyomán, hogy alacsonyabb pontszámokat kapott a politikai jogok, a polgári szabadság foka és a sajtószabadság tekintetében.

A demokrácia világméretű helyzetét összességében úgy lehet jellemezni a tanulmány szerzői szerint, hogy miközben megszilárdítják pozícióikat olyan nagy autoriter rendszerek, mint Oroszország és Kína, számos úgymond bejáratott demokrácia egyre súlyosabb próbatétellel kerül szembe. Növekszik az elbizonytalanodás, egyfelől a gazdasági problémák következtében, másfelől amiatt, hogy Európa közvetlen szomszédsága véres konfliktusok színtere lett.

Az orosz vezetés egyre öntudatosabban propagálja a nyugati liberális demokráciával szemben a maga autoriter modelljét, a Közel-Kelet pedig ismét a konfliktusok felerősödésének és a diktatúráknak az irányába tart – olvasható az osztrák lap által a democracyrankings tanulmányáról készített ismertetésben.

Az Európai Unió székhelyén tett látogatást leszámítva, kétoldalú államközi relációban Svájcba vezetett Alexander van der Bellen osztrák köztársasági elnök első hivatalos külföldi útja. Ez egyébként hagyomány, de nem olyan, ami alól ne lenne kivétel. A bécsi Der Standard emlékeztet arra: Thomas Klestil 1992-ben az akkori Csehszlovákiát, Heinz Fischer pedig 2004-ben Magyarországot tisztelte meg azzal, hogy első külföldi útjának célpontjaként választotta. Az osztrák lap szerint a svájci sajtó a látogatás kapcsán a liberális Európa reménységeként, a mostani populista trenddel szemben elért vívmányként értékelte a zöldpárti Van der Bellennek a választási sikerét.

A La Libre Belgique című, jobboldali liberális beállítottságú brüsszeli lap a budapesti olimpiarendezés ellenzőinek aláírásgyűjtéséről közölt cikket. A szerző úgy véli, hogy a népszavazási kezdeményezés már a jövő évi parlamenti választásokra való felkészülésnek a része. A lap megszólaltatja Fekete-Győr Andrást, a Momentum mozgalom vezetőjét, aki elmondja: ő maga a Fideszre szavazott 2010-ben, mások a Jobbikra vagy a zöldekre, de a mozgalom többségét a politikai árvák alkotják, akik ezzel a referendummal kívánják kimutatni a kormányt megkérdőjelező álláspontjukat.

És végül két hírügynökségi anyag, tehát nem konkrét lapokban megjelent írás, de az ilyen anyagokat kisebb-nagyobb időeltolódással rendszerint számos médiatermék hasznosítja, vagyis bejut a nemzetközi híráramlatba.  

A Reuters hírügynökség nagy lélegzetű riportot közöl arról, hogy a Szerbiáig eljutott – például Belgrád környéki raktárépületekben meghúzódó – gyermekkorú menekültek közül nagyon sokan, kiszolgáltatva az embercsempészeknek, kénytelenek szexuális szolgáltatásokat nyújtani, hogy megkeressék a továbbutazáshoz szükséges pénzt. Becslések szerint a jelenleg Szerbiában tartózkodó, közel nyolcezer menekült tíz százaléka a kísérő nélküli kiskorú kategóriába esik.

A dpa német hírügynökség terjedelmes áttekintést ad arról, hogy a Balkánon Soros György a kedvenc közellenség: az egyre autoriterebb módon viselkedő kormányzatok a fő veszélyt azokban a civil szervezetekben látják, amelyek az amerikai milliárdos támogatása mellett fellépnek az emberi jogok és a demokrácia mellett.

„Legyen szó akár Magyarországról, akár Szerbiáról, Romániáról, Macedóniáról vagy Bulgáriáról, a kormányok nem a választóktól és legkevésbé sem az ellenzéktől félnek” hanem a Soros György által finanszírozott szervezetektől –kezdődik a budapesti keltezésű beszámoló, amely ezzel egyben Magyarországot is magától értetődő természetességgel helyezi el a Balkánon.

 

 

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán Viktor vágya a Nagy-Magyarország – Kaczyński Merkelhez közelít
Orbán Viktor vágya a Nagy-Magyarország – Kaczyński Merkelhez közelít

Két bolygó az állócsillag Merkel körül – ezzel a címmel közöl elemzést a bécsi Die Presse Orbán Viktor magyar és Jarosław Kaczyński lengyel vezetőről. Ők azt a másik, keleti Európát testesítik meg, amely következetesen elveti a nemzetek Európája utáni szép új világot – írja az osztrák lap szerzője. Mindkét politikus a német kancellár körül kering ugyan, de Orbán egyre távolabb sodródik a központi csillagtól, míg Kaczyński éppenséggel közelít ahhoz – olvasható a Die Pressében.

Bezárás
Orbán Viktor vágya a Nagy-Magyarország – Kaczyński Merkelhez közelít Két bolygó az állócsillag Merkel körül – ezzel a címmel közöl elemzést a bécsi Die Presse Orbán Viktor magyar és Jarosław Kaczyński lengyel vezetőről. Ők azt a másik, keleti Európát testesítik meg, amely következetesen elveti a nemzetek Európája utáni szép új világot – írja az osztrák lap szerzője. Mindkét politikus a német kancellár körül kering ugyan, de Orbán egyre távolabb sodródik a központi csillagtól, míg Kaczyński éppenséggel közelít ahhoz – olvasható a Die Pressében.
„A gyertyák forradalma” Dél-Koreában Dacolva a fagypont alatti hőmérsékletekkel, csaknem két hónapig több mint egymillióan tüntetettek Dél-Koreában Pak Kunhje elnök asszony azonnali lemondását követelve. Ilyen tömeges tüntetésre nem volt példa az országban a diktatúra 1987-i bukása óta. (A szerző a Le Monde diplomatique koreai kiadásának igazgatója, egyetemi tanár a szöuli Kyung Hee Cyber Egyetemen.)
Nem engedélyezték a Central Digitális Média Kft. megvételét A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa megtagadta a szakhatósági hozzájárulást, így a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megtiltotta a Magyar RTL Televízió Zrt. és a Central Digitális Média Kft. közötti összefonódást.
Mi szemnek, fülnek ingere – japán tévécsodák Majna-Frankfurtban  Először érkeznek Európába az új OLED televíziók, a legújabb Technics lemezjátszók, számos új konyhai gép, szépség- és testápolási termékek: ma a majna-frankfurti Panasonic Convention szakkiállításon mutatkozik be a jeles japán gyártó termékeinek széles választéka – az audiovizuális készülékektől, a konyhai kisgépeken keresztül, a szépség- és testápolási termékekig.              
Kutatók a Balaton jegén Az utóbbi évek enyhe telei után idén újra befagyott a Balaton – az időjárási helyzet a tudósoknak is kedvezett. Kihasználva, hogy a tó jege elérte a 30 cm-es vastagságot, az MTA kutatói fúróexpedíciót szerveztek a jégre. A tavi üledékek, így a Balaton üledékének a vizsgálatával ugyanis jobban megismerhetők a földtörténeti közelmúltban lejátszódott éghajlati változások, egyben a jelenlegi globális felmelegedés várható hatásainak megértéséhez is közelebb juthatunk.
Orosz kibermaffia: napi 30 millió forint nyereség zsarolóvírusokból Tavaly a Kaspersky Lab kutatói 62 új zsarolóprogram-családot fedeztek fel, amelyből 47-et oroszul beszélő internetes bűnözők fejlesztettek. Ez csak az egyik megállapítása annak az összegző kutatásnak, amelyet a kibertanácsadó cég szakemberi végeztek az orosz anyanyelvű kiberbűnözői világról. 
„Botticelli: Dante pokla – művészettörténeti rejtélyek magyar vonatkozásokkal A Pannonia Entertainment „A művészet templomai” című sorozatának legújabb része a „Botticelli: Dante pokla”. Minden idők egyik legcsodálatosabb, ugyanakkor legizgalmasabb művészettörténeti alkotása február 16-tól látható a mozikban. A német és olasz filmesek egészen különleges élményt nyújtó 95 percet ajándékoznak a nézőknek.
Botticelli: Dantes Inferno Die Tempel der Kunst: ab 16. Februar ist Teil 7 in den ungarischen Kinos, speziell im Urania, wo schon die vorausgegangenen sechs Dokumentarstreifen  von den Uffizien in Florenz über einzelne Künstler und bis zu den Kirchen Roms gezeigt wurden. Der Filmvetrieb Pannonia Entertainment hat sich auf diese anspruchsvolle Aufgabe der ’Volksbildung’ spezialisiert, und ist bislang damit richtig gefahren.