Demokrácia-rangsor: Magyarország csúszik lefelé
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Demokrácia-rangsor: Magyarország csúszik lefelé

Demokrácia-rangsor: Magyarország csúszik lefelé

Magyarországon tovább romlik a demokrácia helyzete – olvasható a Die Presse című osztrák lapban, amely még a hamarosan esedékes hivatalos közzététel előtt ismerteti a demokrácia globális állapotáról évente tekintélyes politikatudósok által elkészített tanulmánynak a főbb megállapításait. Amit Magyarországról írtak, azt David Campbell, klagenfurti és bécsi egyetemi oktató, a democracyranking-tanulmány tudományos vezetője foglalta össze a Die Presse számára.


Ezek szerint folytatódik a negatív tendencia, Magyarország a 37. helyről a 42. helyre esett vissza annak nyomán, hogy alacsonyabb pontszámokat kapott a politikai jogok, a polgári szabadság foka és a sajtószabadság tekintetében.

A demokrácia világméretű helyzetét összességében úgy lehet jellemezni a tanulmány szerzői szerint, hogy miközben megszilárdítják pozícióikat olyan nagy autoriter rendszerek, mint Oroszország és Kína, számos úgymond bejáratott demokrácia egyre súlyosabb próbatétellel kerül szembe. Növekszik az elbizonytalanodás, egyfelől a gazdasági problémák következtében, másfelől amiatt, hogy Európa közvetlen szomszédsága véres konfliktusok színtere lett.

Az orosz vezetés egyre öntudatosabban propagálja a nyugati liberális demokráciával szemben a maga autoriter modelljét, a Közel-Kelet pedig ismét a konfliktusok felerősödésének és a diktatúráknak az irányába tart – olvasható az osztrák lap által a democracyrankings tanulmányáról készített ismertetésben.

Az Európai Unió székhelyén tett látogatást leszámítva, kétoldalú államközi relációban Svájcba vezetett Alexander van der Bellen osztrák köztársasági elnök első hivatalos külföldi útja. Ez egyébként hagyomány, de nem olyan, ami alól ne lenne kivétel. A bécsi Der Standard emlékeztet arra: Thomas Klestil 1992-ben az akkori Csehszlovákiát, Heinz Fischer pedig 2004-ben Magyarországot tisztelte meg azzal, hogy első külföldi útjának célpontjaként választotta. Az osztrák lap szerint a svájci sajtó a látogatás kapcsán a liberális Európa reménységeként, a mostani populista trenddel szemben elért vívmányként értékelte a zöldpárti Van der Bellennek a választási sikerét.

A La Libre Belgique című, jobboldali liberális beállítottságú brüsszeli lap a budapesti olimpiarendezés ellenzőinek aláírásgyűjtéséről közölt cikket. A szerző úgy véli, hogy a népszavazási kezdeményezés már a jövő évi parlamenti választásokra való felkészülésnek a része. A lap megszólaltatja Fekete-Győr Andrást, a Momentum mozgalom vezetőjét, aki elmondja: ő maga a Fideszre szavazott 2010-ben, mások a Jobbikra vagy a zöldekre, de a mozgalom többségét a politikai árvák alkotják, akik ezzel a referendummal kívánják kimutatni a kormányt megkérdőjelező álláspontjukat.

És végül két hírügynökségi anyag, tehát nem konkrét lapokban megjelent írás, de az ilyen anyagokat kisebb-nagyobb időeltolódással rendszerint számos médiatermék hasznosítja, vagyis bejut a nemzetközi híráramlatba.  

A Reuters hírügynökség nagy lélegzetű riportot közöl arról, hogy a Szerbiáig eljutott – például Belgrád környéki raktárépületekben meghúzódó – gyermekkorú menekültek közül nagyon sokan, kiszolgáltatva az embercsempészeknek, kénytelenek szexuális szolgáltatásokat nyújtani, hogy megkeressék a továbbutazáshoz szükséges pénzt. Becslések szerint a jelenleg Szerbiában tartózkodó, közel nyolcezer menekült tíz százaléka a kísérő nélküli kiskorú kategóriába esik.

A dpa német hírügynökség terjedelmes áttekintést ad arról, hogy a Balkánon Soros György a kedvenc közellenség: az egyre autoriterebb módon viselkedő kormányzatok a fő veszélyt azokban a civil szervezetekben látják, amelyek az amerikai milliárdos támogatása mellett fellépnek az emberi jogok és a demokrácia mellett.

„Legyen szó akár Magyarországról, akár Szerbiáról, Romániáról, Macedóniáról vagy Bulgáriáról, a kormányok nem a választóktól és legkevésbé sem az ellenzéktől félnek” hanem a Soros György által finanszírozott szervezetektől –kezdődik a budapesti keltezésű beszámoló, amely ezzel egyben Magyarországot is magától értetődő természetességgel helyezi el a Balkánon.

 

 

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Csak együtt és összehangolt megközelítéssel kezelhetők a migrációs kihívások – Avramopoulosz EU-biztos budapesti sajtónyilatkozata
Csak együtt és összehangolt megközelítéssel kezelhetők a migrációs kihívások – Avramopoulosz EU-biztos budapesti sajtónyilatkozata

Dimitrisz Avramopoulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztos ma Budapesten megbeszélést folytatott Pintér Sándor belügyminiszterrel és Trócsányi László igazságügyi miniszterrel. A megbeszélést követően közös sajtótájékoztatót tartottak. Avramopoulosznak a sajtótájékoztatón elhangzott nyilatkozatát az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének sajtófőnöke, Felix Bubenheimer – exkluzív közlésként – az Infovilág rendelkezésére bocsátotta magyarul.

Bezárás
Csak együtt és összehangolt megközelítéssel kezelhetők a migrációs kihívások – Avramopoulosz EU-biztos budapesti sajtónyilatkozata Dimitrisz Avramopoulosz migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztos ma Budapesten megbeszélést folytatott Pintér Sándor belügyminiszterrel és Trócsányi László igazságügyi miniszterrel. A megbeszélést követően közös sajtótájékoztatót tartottak. Avramopoulosznak a sajtótájékoztatón elhangzott nyilatkozatát az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének sajtófőnöke, Felix Bubenheimer – exkluzív közlésként – az Infovilág rendelkezésére bocsátotta magyarul.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
SPAR-ék szerint is nagy baki a nagypénteki boltbezárás Nem spóroltak, minek is tették volna, a SPAR Magyarország vezetői a nálunk tavaly negyedszázados kiskereskedelmi bolthálózat 2016-i eredményeinek a – stílusosan – leltárba vételével, amikor ma délben újságírók előtt beszámoltak az osztrák gyökerű társaság itthoni sikereiről.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
A 77 Elektronika világújdonsága nyerte el a Magyar Innovációs Nagydíjat A 77 Elektronika Kft. világviszonylatban is egyedülálló félautomata vizeletüledék-analizátor termékcsaládja nyerte el a 2016. évi Magyar Innovációs Nagydíjat. A fejlesztés egy teljesen új termékkategóriát hozott létre, a humán és az állatgyógyászatban egyaránt alkalmazható.
A kormány ellehetetleníti a magyar piacon működő médiavállalatokat A kormány az Európai Bizottság 2016. november 4-i határozatára és az Európai Bíróság március 24-i végzésére reagálva tegnap benyújtotta azt törvénytervezetet, amely szerint az eddigi 5,3% helyett az idén január 1. és május 31. között 0% lesz a reklámadó mértéke, majd június elsejétől 9%-ra emelkedik az adóteher.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Verkehrsmuseum baut Schiffsbrücke HajóHíd, Schiffsbrücke ist der Titel der vom Verkehrsmuseum gestarteten Programmreihe. Der dafür entsprechende Schauplatz: das Museumsschiff Kossuth, vor Anker am Pester Donaukai. Einmal im Monat (nächster Termin 27. April) laden Verkehrsexperten, Historiker u.a. Leute vom Fach zum Vortrag mit anschließender Diskussuion auf die Kossuth ein.