ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Demokrácia-rangsor: Magyarország csúszik lefelé
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Demokrácia-rangsor: Magyarország csúszik lefelé

Demokrácia-rangsor: Magyarország csúszik lefelé

Magyarországon tovább romlik a demokrácia helyzete – olvasható a Die Presse című osztrák lapban, amely még a hamarosan esedékes hivatalos közzététel előtt ismerteti a demokrácia globális állapotáról évente tekintélyes politikatudósok által elkészített tanulmánynak a főbb megállapításait. Amit Magyarországról írtak, azt David Campbell, klagenfurti és bécsi egyetemi oktató, a democracyranking-tanulmány tudományos vezetője foglalta össze a Die Presse számára.


Ezek szerint folytatódik a negatív tendencia, Magyarország a 37. helyről a 42. helyre esett vissza annak nyomán, hogy alacsonyabb pontszámokat kapott a politikai jogok, a polgári szabadság foka és a sajtószabadság tekintetében.

A demokrácia világméretű helyzetét összességében úgy lehet jellemezni a tanulmány szerzői szerint, hogy miközben megszilárdítják pozícióikat olyan nagy autoriter rendszerek, mint Oroszország és Kína, számos úgymond bejáratott demokrácia egyre súlyosabb próbatétellel kerül szembe. Növekszik az elbizonytalanodás, egyfelől a gazdasági problémák következtében, másfelől amiatt, hogy Európa közvetlen szomszédsága véres konfliktusok színtere lett.

Az orosz vezetés egyre öntudatosabban propagálja a nyugati liberális demokráciával szemben a maga autoriter modelljét, a Közel-Kelet pedig ismét a konfliktusok felerősödésének és a diktatúráknak az irányába tart – olvasható az osztrák lap által a democracyrankings tanulmányáról készített ismertetésben.

Az Európai Unió székhelyén tett látogatást leszámítva, kétoldalú államközi relációban Svájcba vezetett Alexander van der Bellen osztrák köztársasági elnök első hivatalos külföldi útja. Ez egyébként hagyomány, de nem olyan, ami alól ne lenne kivétel. A bécsi Der Standard emlékeztet arra: Thomas Klestil 1992-ben az akkori Csehszlovákiát, Heinz Fischer pedig 2004-ben Magyarországot tisztelte meg azzal, hogy első külföldi útjának célpontjaként választotta. Az osztrák lap szerint a svájci sajtó a látogatás kapcsán a liberális Európa reménységeként, a mostani populista trenddel szemben elért vívmányként értékelte a zöldpárti Van der Bellennek a választási sikerét.

A La Libre Belgique című, jobboldali liberális beállítottságú brüsszeli lap a budapesti olimpiarendezés ellenzőinek aláírásgyűjtéséről közölt cikket. A szerző úgy véli, hogy a népszavazási kezdeményezés már a jövő évi parlamenti választásokra való felkészülésnek a része. A lap megszólaltatja Fekete-Győr Andrást, a Momentum mozgalom vezetőjét, aki elmondja: ő maga a Fideszre szavazott 2010-ben, mások a Jobbikra vagy a zöldekre, de a mozgalom többségét a politikai árvák alkotják, akik ezzel a referendummal kívánják kimutatni a kormányt megkérdőjelező álláspontjukat.

És végül két hírügynökségi anyag, tehát nem konkrét lapokban megjelent írás, de az ilyen anyagokat kisebb-nagyobb időeltolódással rendszerint számos médiatermék hasznosítja, vagyis bejut a nemzetközi híráramlatba.  

A Reuters hírügynökség nagy lélegzetű riportot közöl arról, hogy a Szerbiáig eljutott – például Belgrád környéki raktárépületekben meghúzódó – gyermekkorú menekültek közül nagyon sokan, kiszolgáltatva az embercsempészeknek, kénytelenek szexuális szolgáltatásokat nyújtani, hogy megkeressék a továbbutazáshoz szükséges pénzt. Becslések szerint a jelenleg Szerbiában tartózkodó, közel nyolcezer menekült tíz százaléka a kísérő nélküli kiskorú kategóriába esik.

A dpa német hírügynökség terjedelmes áttekintést ad arról, hogy a Balkánon Soros György a kedvenc közellenség: az egyre autoriterebb módon viselkedő kormányzatok a fő veszélyt azokban a civil szervezetekben látják, amelyek az amerikai milliárdos támogatása mellett fellépnek az emberi jogok és a demokrácia mellett.

„Legyen szó akár Magyarországról, akár Szerbiáról, Romániáról, Macedóniáról vagy Bulgáriáról, a kormányok nem a választóktól és legkevésbé sem az ellenzéktől félnek” hanem a Soros György által finanszírozott szervezetektől –kezdődik a budapesti keltezésű beszámoló, amely ezzel egyben Magyarországot is magától értetődő természetességgel helyezi el a Balkánon.

 

 

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.