ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Sanyargatja a magyar kormány a menedékkérőket
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Sanyargatja a magyar kormány a menedékkérőket

Sanyargatja a magyar kormány a menedékkérőket

A kedden az Országgyűlésnek benyújtott határőrizeti eljárás szigorításával kapcsolatos törvénymódosító csomag súlyosan ellentétes Magyarország nemzetközi jogi kötelezettségeivel és a magyar szabályozással is; elfogadásával hazánk ismét a szégyenpadra kerülhet. Az Amnesty International Magyarország szerint téves a kormány kiindulópontja: Magyarországon nincs bevándorlási válsághelyzet, alig érkeznek menedékkérők az országba, ellátásuk a rendelkezésre álló befogadó állomásokon megoldható lenne.


Alig négyszáz menedékkérő tartózkodik hazánkban a 2017. februári adatok szerint, így szó sincs arról, hogy a schengeni határ védelme további szigorításokat indokolna.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet e heti meghosszabbítását arra használja a kormány, hogy azt a látszatot keltse, van mitől félniük a magyar állampolgároknak. Ezzel szemben az Amnesty International munkatársainak legutóbbi szerbiai látogatásakor arra derült fény, hogy ott menekültek százai a magyar hatóságok által önkényesen bevezetett létszámkorlát miatt tengődnek embertelen körülmények között. Január közepe óta mindössze naponta 5-5 embert engednek be a magyar hatóságok a tranzitzónákba; rendőrségi adatok szerint az év első hónapjában több mint háromezer esetben tartóztattak fel vagy küldtek vissza menekülteket és migránsokat jogellenesen a határzár közvetlen közeléből. Álláspontunk szerint nem a bevándorlási helyzet, hanem a kormány hangulatkeltése a veszélyes, amikor gumiszabályokra támaszkodva a rendkívüli jogrendet teszi általánossá, és a menekülők emberi jogait jogsértő módon korlátozza.

A T/13976. számú törvényjavaslat szerint Magyarországon jogellenesen tartózkodó minden külföldit kikísérne a rendőrség a tranzitzóna elé, vagyis a háborúk és üldözés elől menekülőket gyakorlatilag kollektív kiutasítással távolítanák el az ország területéről, bármilyen eljárás nélkül. A csoportos kiutasítás alaptörvény-ellenes és a magyar történelem legszégyenteljesebb napjait idézi.

A törvényjavaslat szerint a tranzitzónába bejutó a menedékkérőket ott helyezik el kötelező módon, és a tranzitzónát csak „a kiléptető kapun keresztül”, Szerbia vagy Horvátország felé hagyhatnák el. A törvényjavaslat indokolása szerint ezzel megvalósulna, hogy a menedékkérők „lényegében őrizetben legyenek” egészen a kérelmük jogerős elbírálásáig. Ez mindaddig így lenne, amíg a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet a kormány fenntartja.

Az Amnesty International Magyarország álláspontja, hogy a tranzitzónákban, egyéni mérlegelés nélkül elrendelt, őrizetbe vételi határozat és jogorvoslati lehetőség nélkül megvalósított folytatólagos fogva tartás jogszerűtlen. A javaslat szerint semmilyen bírói fórum nem vizsgálja felül az őrizet jogszerűségét, így a független bírói kontrollt teljesen kiiktatná a kormány, ha menedékkérők fogva tartásáról van szó. Ez ellentétes az évszázadok óta érvényes azzal a jogi alapelvvel, hogy egy ember személyes szabadságának elvonása, bebörtönzése csak bírói ellenőrzés mellett lehetséges. A kedden benyújtott törvénymódosító csomag – amely az eddigi menekültügyi szabályozás mélypontja – újabb példája a magyar kormány hosszú ideje tartó törekvésének, hogy kiszolgáltatott embereket kriminalizáljon és démonizáljon.

Álláspontunk és eddigi tapasztalataink szerint a határ menti konténertáborokban lehetetlen emberséges fogva tartási körülményeket teremteni. A súlyosan traumatizált, sokat szenvedett menekülők helyzetét tovább nehezíti, hogy zsúfolt és nem megfelelő körülmények közé zárják őket.

Az Európai Unióban a menedékkérők fogva tartása csak kivételesen rendelhető el, akkor, ha más eszközzel nem lehet biztosítani, hogy részt vegyenek az eljárásban, és akkor is csak bírósági felülvizsgálat mellett. Az unió eljárási irányelve szerint főszabály szerint „a kérelmezők a fogadó tagállam területén vagy az e tagállam által számukra kijelölt területen belül szabadon mozoghatnak” illetve tilos kizárólag azon az alapon fogva tartani valakit, mert az illető menedéket kért. A javaslat ezeket az előírásokat figyelmen kívül hagyja, így idős, beteg emberek és kisgyermekes családok is őrizetbe kerülnének. A benyújtott javaslat kiüresíti a jelenlegi szabályozásban legalább elvileg még meglévő jogi garanciákat, hogy menekültügyi őrizet csak egyéni mérlegelés alapján és csak kivételes esetekben rendelhető el. A tényeken az sem változtat, ha ez a törvénymódosítás nem nevezi őrizetnek a tranzitkonténerekben végrehajtott fogva tartást.

Különösen súlyos, hogy a 14–18 éves, kísérő nélküli kiskorúakat a javaslat kiveszi a gyermekvédelmi ellátórendszerből, és megengedi, hogy őket is bezárják a konténerekbe. Ezzel a bevándorlási státuszuk és életkoruk miatt súlyosan diszkriminálják ezeket a gyerekeket, és megfosztják őket a gyermekeket megillető gondoskodástól, amely egyebek között sérti a Gyermekjogi Egyezményt és a magyar alaptörvényt is. Az indokolás szerint azért van erre a lépésre szükség, mert sokan magukat 18 év alattinak hazudták, és visszaéltek a kedvezőbb eljárási szabályokkal illetve a gyermekvédelmi ellátással. Ha voltak is ilyen esetek, automatikusan őrizetbe venni kísérő nélküli kiskorúakat szükségtelen és aránytalan intézkedés, amely ellentétes azzal a nemzetközi elvvel, amely kimondja, hogy minden esetben a gyermekek érdekeit szem előtt tartva kell eljárni.

Erkölcstelen és jogellenes ezeket a gyerekeket állítólagos korábbi visszaélések miatt büntetni ahelyett, hogy védelmet kapnának és iskolába járhatnának, mint akármelyik 14 éves. Tudjuk, hogy az életkor meghatározása nem egyszerű folyamat, mert nincs rá pontos módszer, csak becsülni lehet az adott személy fejlettségét és érettségét. Ennek gyakorlata sosem volt problémamentes Magyarországon, de az Amnesty International Magyarország álláspontja szerint ez nem szolgálhat annak alapjául, hogy a 14–18 éves menedékkérő gyerekeket tömegesen zárják be. A gyermek védelme elsőrendű kötelessége minden magyar hatóságnak, ezért javasoljuk, hogy szakértőkkel egyeztetve inkább dolgozzanak ki megfelelő és kellőképp alapos életkor-meghatározási módszertant.

Tavaly az ENSZ adatai szerint 1221, kísérő nélküli kiskorú menedékkérő érkezett Magyarországra. Szomorú és felháborító, hogy a jogalkotó kész akár ezres nagyságrendben is fogva tartani a családtagjaiktól elszakított kiskorúakat.

Az Amnesty International Magyarország az alapvető emberi jogi kötelezettségeket figyelmen kívül hagyó törvénymódosító csomag elfogadása ellen minden lehetséges fórumon tiltakozik.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(2)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.