Nyomtatóban matathat a hacker
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Nyomtatóban matathat a hacker

Nyomtatóban matathat a hacker

A nagyvilágban működő százötvenezer nyomtatót tört fel nemrég egy brit egyetemista, és küldött valamennyire nyomtatandó fájlokat. Tettével szemléltetni akarta: az online (is) használt, de kellő védelemmel el nem látott dokumentumkezelő eszközök óriási biztonsági kockázattal járnak használóik számára. A magyar Xerox szakértője, Pap Kornél szerint a támadás megelőzhető lett volna, ha a tulajdonosaik az elvégzik az eszközök szoftverfrissítését.


A szakember szerint általános jelenség, ezért különösen veszélyes, hogy sokan gyári alapbeállítással használják a berendezéseiket. A felületességet tetézik azzal, hogy a vezeték nélküli internetjel-sugárzóikon (routereiken) nem tiltják le a nem használt a kommunikációs kapukat (portokat). E tárt kapukon csak az nem sétál be, aki nem akar.

Nem csupán a router, az útvonalválasztó a gyenge láncszem a rosszindulatú behatolás esetén. A magyar szakember meggyőződése: a legtöbben sosem frissítik a nyomtató működéséért felelős szoftvert (firmware), ezzel még sérülékenyebbé válnak a készülékek.

Mindezért a gyártók nem hibáztathatók, ők ugyanis folyamatosan javítják eszközeik védelmi rendszerét, és a javításokat ingyen bocsátják a használók rendelkezésére. Az IT-iparág többi szereplőjéhez hasonlóan nyomon követik a felbukkanó sérülékenységeket, és kiküszöbölik őket. „Perceken belül” reagálnak új és veszélyes vírusok felbukkanásakor, rosszindulatú támadások esetén. A világ talán legrégebbi, éppen 111 esztendővel ezelőtt alapított dokumentum-kezelő (fénymásoló, nyomtató stb.) gépeket gyártó cége, a Xerox különösen nagy figyelmet fordít a biztonsági kockázatok kiküszöbölésére. Rendszeresen jelenteti ki a firmware-frissítéseket, készülékeit alkalmassá teszi a külső behatolások felismerésére, a nem ellenőrzött szoftvermódosítási kérelmek visszautasítására. A többi között a ConnectKey-technológiájú gépeken az ugyancsak amerikai és az idén 30 esztendős McAffe számítógép-biztonsági cég által kifejlesztett káros programkódokat kiszűrő védelmi alkalmazás fut.

Tudósítónk kérdésére a Xerox magyar szakértője azt javasolta, hogy az internetre kapcsolódó mindazon számítástechnikai, távközlési, dokumentumkezelő gépek, készülékek üzembe helyezése előtt a használó változtassa meg az eszközök gyári beállításait. Az alapértelmezett jelszót cserélje legalább 8–10 (vagy még több!) karakterből álló, kis- és nagybetűket, számokat, különleges jeleket tartalmazóra. Tanácsos továbbá biztonságos információátviteli protokoll (http helyett https) alkalmazása a nyomtatók online kapcsolódásakor.

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
A helytelen fűtés, avagy a láthatatlan tömeggyilkos
A helytelen fűtés, avagy a láthatatlan tömeggyilkos

Az OECD számításai szerint Kína után népességarányosan Magyarországon hal meg a legtöbb ember idő előtt a légszennyezettség miatt, amelyet csaknem háromnegyed részt a lakossági (helytelen!) fűtés okoz. Az állapot javítására ad tanácsot a WWF Magyarország két nappal „a Föld órája” előtt.

Bezárás
Semjén nyilatkozata kiverte a biztosítékot Kijevben – egységes piaccá soványodhat az EU Többet kell tenni és vállalni minden koalíciós partnernek az «iszlám állam» (ISIS) elleni harcban, és nem a védekezésre, hanem a támadásra helyezve a hangsúlyt – erre ösztökélte partnereit Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Washingtonban, ahol 68 ország, köztük hazánk is képviselte magát a NATO-szövetséges külügyminiszteri találkozón – erről a többi között a The New York Times számol be. Az amerikai külügyminiszter szerint új ötletek kellenek az Irakban és Szíriában zajló háborús stratégiához, konkrét elképzelései egyelőre abban merültek ki, hogy az Egyesült Államok Moszulban és Raqqában is az eddiginél nagyobb szerepet fog vállalni.
Nyitottak az uniós pénzügyi szolgáltatások a magyarok előtt Az Európai Bizottság ma cselekvési tervet terjesztett elő azzal a céllal, hogy az európai fogyasztóknak még nagyobb választék álljon rendelkezésükre, és unió-szerte hozzáférhetőbbek legyenek a pénzügyi szolgáltatások. A mai bejelentés központi kérdése a technológia, mivel az innovatív internetes szolgáltatásokkal a fejlődés útja a pénzügyi szolgáltatások integráltabb piaca felé terelődik.
Háromezer-millió forintos informatikai fejlesztés a Waberer’s csoportnál A Waberer’s csoport, Európa egyik nagy fuvarozó vállalata[1] folyamatosan növeli versenyképességét új technológiák fejlesztésével és alkalmazásával. A Waberer’s csoport és az SAP Hungary Kft. bejelentette: a közúti áruszállító harminc hónap alatt 3000 millió forintot költ informatikai rendszerének korszerűsítésére; az első fázis, a vállalatirányítási rendszer cseréje elkezdődött.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
Ütött a Föld órája: az el nem használt energia a legolcsóbb Március 25-én este egy órára ismét elsötétülnek nagyvárosok szerte a világon. Az egy órára vállalt sötétség jelkép, a kevesebb és hatékonyabb energiafogyasztásra hívja fel a figyelmet. A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) is támogatja a kezdeményezést, bár a Föld Órája akcióhoz bárki önként is csatlakozhat.
Kezdődik a nyári időszámítás – kisebb áramszámla, környezetvédelem Minden év március utolsó vasárnapján – az idén március 26-án – kezdődik a nyári időszámítás és október utolsó vasárnapjáig tart. Ezen a hétvégén, vasárnap hajnali 2 órakor kell 3 órára átállítanunk időmérő eszközeinket. Az óraátállítással 1980 óta hazánk – mindenekelőtt a lakosság – tetemes mennyiségű villamos energiát takarít meg.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
DUIHK-Berufsbildungspreis 2017 Zum vierten Mal verlieh die Deutsch-Ungarische Industrie- und Handelskammer (DUIHK) den Berufsbildungspreis. 2013 mit dem Ziel aus der Taufe gehoben, zur Ausbildung von Fachkräften für Unternehmen, vorrangig kleine und mittelständische, die Mitglied der DUIHK sind, beizutragen.