ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Nyomtatóban matathat a hacker
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Nyomtatóban matathat a hacker

Nyomtatóban matathat a hacker

A nagyvilágban működő százötvenezer nyomtatót tört fel nemrég egy brit egyetemista, és küldött valamennyire nyomtatandó fájlokat. Tettével szemléltetni akarta: az online (is) használt, de kellő védelemmel el nem látott dokumentumkezelő eszközök óriási biztonsági kockázattal járnak használóik számára. A magyar Xerox szakértője, Pap Kornél szerint a támadás megelőzhető lett volna, ha a tulajdonosaik az elvégzik az eszközök szoftverfrissítését.


A szakember szerint általános jelenség, ezért különösen veszélyes, hogy sokan gyári alapbeállítással használják a berendezéseiket. A felületességet tetézik azzal, hogy a vezeték nélküli internetjel-sugárzóikon (routereiken) nem tiltják le a nem használt a kommunikációs kapukat (portokat). E tárt kapukon csak az nem sétál be, aki nem akar.

Nem csupán a router, az útvonalválasztó a gyenge láncszem a rosszindulatú behatolás esetén. A magyar szakember meggyőződése: a legtöbben sosem frissítik a nyomtató működéséért felelős szoftvert (firmware), ezzel még sérülékenyebbé válnak a készülékek.

Mindezért a gyártók nem hibáztathatók, ők ugyanis folyamatosan javítják eszközeik védelmi rendszerét, és a javításokat ingyen bocsátják a használók rendelkezésére. Az IT-iparág többi szereplőjéhez hasonlóan nyomon követik a felbukkanó sérülékenységeket, és kiküszöbölik őket. „Perceken belül” reagálnak új és veszélyes vírusok felbukkanásakor, rosszindulatú támadások esetén. A világ talán legrégebbi, éppen 111 esztendővel ezelőtt alapított dokumentum-kezelő (fénymásoló, nyomtató stb.) gépeket gyártó cége, a Xerox különösen nagy figyelmet fordít a biztonsági kockázatok kiküszöbölésére. Rendszeresen jelenteti ki a firmware-frissítéseket, készülékeit alkalmassá teszi a külső behatolások felismerésére, a nem ellenőrzött szoftvermódosítási kérelmek visszautasítására. A többi között a ConnectKey-technológiájú gépeken az ugyancsak amerikai és az idén 30 esztendős McAffe számítógép-biztonsági cég által kifejlesztett káros programkódokat kiszűrő védelmi alkalmazás fut.

Tudósítónk kérdésére a Xerox magyar szakértője azt javasolta, hogy az internetre kapcsolódó mindazon számítástechnikai, távközlési, dokumentumkezelő gépek, készülékek üzembe helyezése előtt a használó változtassa meg az eszközök gyári beállításait. Az alapértelmezett jelszót cserélje legalább 8–10 (vagy még több!) karakterből álló, kis- és nagybetűket, számokat, különleges jeleket tartalmazóra. Tanácsos továbbá biztonságos információátviteli protokoll (http helyett https) alkalmazása a nyomtatók online kapcsolódásakor.

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Nem áprilisi tréfa: megújult az Infovilág!
Nem áprilisi tréfa: megújult az Infovilág!

Mától új köntösben jelenik meg a 17 évvel ezelőtt alapított, a 18. évfolyamába lépett internetes napilap, az „Infovilág – a hiteles hírportál”. A kis híján 37 ezer hírt és 80 ezernél több illusztrációt tartalmazó, sokak számára internetes krónikaként, archívumként is szolgáló Infovilág természetesen csak küllemében változott.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.