A dolgok internetét szolgálja a KasperskyOS
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
A dolgok internetét szolgálja a KasperskyOS

A dolgok internetét szolgálja a KasperskyOS

A KasperskyOS egy olyan speciális operációs rendszer, amelyet kifejezetten beágyazott rendszerek számára fejlesztettek és egyúttal megfelel a szigorú kiberbiztonsági követelményeknek is. Dokumentál minden számítógépes tevékenységet, és ezáltal csökkenti a kibercsapdák kockázatát. Az orosz szoftverkovács 15 év szakmai tudását használta fel, hogy megalkossa és elérhetővé tegye operációs rendszerét immár világszerte, mindenki számára.


Mind szélesebb körben terjed a dolgok internete: a világhálóra csatlakozó IoT-eszközök egyre több területen irányítják mindennapi életünk bizonyos részeit, ezért a kereslet is megnőtt az erős és megbízható biztonsági megoldásokra. A KasperskyOS fejlesztésének központi eleme, hogy miközben szavatolja a számítógépes biztonságot, aközben a szervezeti és üzleti kihívásoknak megfelelően a hozzájárul a beágyazott rendszerek működéséhez.

„Tizenöt évvel ezelőtt egy kis csapat szakértő vitatta az esélyét egy olyan programnak, amelyik lehetővé tenné, hogy a számítógép minden aktivitását dokumentálja. Fejlesztés közben kiderült: egy ilyen rendszer kialakítása nagyon nehéz a hagyományos, általános célú operációs rendszerben – mondta Andrej Duhvalov / Андрей Духвалов, a Kaspersky Lab vezető munkatársa. – Emiatt választottuk azt a megoldást, hogy olyan saját operációs rendszert alkotunk, amelyik követi a biztonsági fejlesztés általános szabályait, ugyanakkor számos egyedi, mindenekelőtt védelmi funkcióval rendelkezik”.  

Jevgenyij Kaszperszkij / Евгений Касперский, a Kaspersky Lab elnök-vezérigazgatója is megszólalt, és elmondta, hogy operációs rendszerük megalkotásának ötlete akkor fogalmazódott meg, amikor a vírusok számítottak a legsúlyosabb kiber-biztonsági problémának. Azaz: jóval azelőtt, hogy komplex támadások érték volna az ipari rendszereket, és „a számítógépes rendszerek sem irányították életünket ilyen mértékben”. Akkoriban, a biztonság korlátok nélkül elv még nem volt napirenden, „viszont tisztában voltunk azzal, hogy saját operációs rendszer megalkotása hatalmas vállalkozás, amely óriási erőforrásokat követel meg éveken át anélkül, hogy forgalmazni lehetne”. Ma egyértelmű az igény a kritikus infrastruktúrák megerősítésére a távközlési és a pénzügyi szektorban, a fogyasztói és az ipari- IoT-k esetén. „Mára elkészült az a termékünk, amelyik a lehető legnagyobb fokú védettséget nyújtja a kibertámadások ellen.”

A KasperskyOS-t úgy alakították, hogy a számítógépre telepített programok csak dokumentált műveleteket hajtsanak végre. A KasperskyOS-szal kompatiblis programok fejlesztése „hagyományos” követel, és persze szigorú biztonságpolitikát, amely meghatározza a dokumentált funkciókat. Csak ennek a szigorú biztonságpolitikának megfelelő parancssort lehet végrehajtani, beleértve az operációs rendszer saját funkcióit is. Ez a megközelítés időigényesnek bizonyult a KasperskyOS fejlesztése közben, ám egyúttal előnyös is az alkalmazás-fejlesztőknek: a biztonsági vezérelv párhuzamosan fejleszthető a tényleges funkcióval. A funkcionalitás valójában azonnal tesztelhető, ugyanis egy hiba a kódban nem dokumentálható és ezáltal az operációs rendszer blokkolja is.

A KasperskyOS nem egy általános célú operációs rendszer, mert úgy tervezték, hogy megfeleljen a beágyazott készülékek számára és célja három kulcsfontosságú iparág, a távközlés, az autóipar és az ipar, gyártás védelme. A Kaspersky Lab telepítési csomagot fejleszt a pénzügyi ágazat számára (pl.: biztonságos POS-terminálok) és a kritikus műveletek minden eddiginél nagyobb biztonságának végett az általános célú Linux-alapú rendszerekhez, különös tekintettel a végpontok védelmére. Az orosz szoftverkovács máris három, könnyen kezelhető telepítő csomagot kínál.

A KasperskyOS: maximális biztonságot nyújt, annak ellenére, hogy a követelményei extra kihívással járnak a használó fejlesztési folyamataiban. Célszerű alaprendszerként használni, a hálózati routereket, kamera-rendszereket, vagy az IoT-eszközöket célszerű telepíteni.

A Kaspersky Secure Hipervizor segítségével ellenőrizhetők az egyes alkalmazások parancsai, valamint az is, hogy miként kommunikálnak egymással. Mindenekelőtt a távközlési ipar és az autóipar biztonsági igényeit elégíti ki, bár felhasználható általános biztonsági célokra is.

A Kaspersky Security System a hagyományos operációs, valamint más beágyazott és valós idejű operációs rendszerek erős védelmét szolgálja.

A Kaspersky máris az „OEM” (Original Equipment Manufacturer), „ODM” (Original Design Manufacturer) gyártók, rendszerintegrátorok és szoftverfejlesztők rendelkezésére bocsátotta az operációs rendszerét.

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas

Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.

Bezárás
Jócskán késtek a római tüntetők – hatvanéves az Európai Unió – Indulhatnának már! – szólal meg mellettem Jani barátom –, mindjárt találkozónk van a lányokkal! Mármint asszonyainkkal, de hát nekünk ők a lányok. Álldogálok jól kiválasztott helyemen – más várakozók: egy begipszelt karú operatőr és egy a munkaeszközét a szemeteskocsinak támasztó utcaseprőnő mögött, s nyugtatom, hogy tíz perc alatt ott vagyunk a Teemininél, van időnk még kivárni, hogy a Rómában mindenütt látható európai uniós menet végre összeálljon, s irányt vegyen a Capitolium felé, ahol a közösség országainak vezetői tanácskoztak.
Szupermarket tetejére építettek óvodát Bécsben Mivel máshol nem találtak megfelő helyet neki, egy szupermarket tetejére építettek óvodát az osztrák fővárosban. A liesingi intézményben 170 gyerek számára van hely, és még udvart is kialakítottak a számukra. Bécs 52 millió eurót fordít 2021-ig új iskolai, óvodai és napközis helyek létrehozására. (Képek: Votava/PID)
Feléledhet a rajkai határátmenet: vonattal Pozsonyba A szlovákok közvetlen járatokat szeretnének Pozsony és Magyarország között. A ta3.com információi szerint a szlovák szaktárca megrendelésére már az idei decemberi menetrendváltástól naponta csúcsidőben tíz vonatpár közlekedhet Rajkán keresztül Pozsony és Magyarország között. Olyan menetrend kialakítása a cél, ami megfelelő csatlakozást nyújthat Budapest irányába.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
Építs saját holdjárót! Áprilisban rendezi első közös foglalkozását a Puli és a Makerspace.hu csapata, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg az űrtevékenység világával a kalandozni vágyó 10–14 évesek. A résztvevők megépítik saját, működő holdjáró-modelljüket, amellyel különleges feladatokat is el kell végezniük az újdonsült robotépítőknek. (Képek: Gyarmati László/InterfeszPress)
,,Aki hallgat, az is beszél” Nemrég jelent meg Aczél Petra Neked van igazad? című könyve a Tinta Könyvkiadónál. Ebből az alkalomból beszélgetett a szerzővel tudósítónk, aki elsőként ezt kérdezte: A könyv címlapján csupán egy kulcs az illusztráció; melyik zárat nyitja ez a kulcs? (A képen a könyv írója, Aczél Petra.)
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Verkehrsmuseum baut Schiffsbrücke HajóHíd, Schiffsbrücke ist der Titel der vom Verkehrsmuseum gestarteten Programmreihe. Der dafür entsprechende Schauplatz: das Museumsschiff Kossuth, vor Anker am Pester Donaukai. Einmal im Monat (nächster Termin 27. April) laden Verkehrsexperten, Historiker u.a. Leute vom Fach zum Vortrag mit anschließender Diskussuion auf die Kossuth ein.