ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 A dolgok internetét szolgálja a KasperskyOS
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
A dolgok internetét szolgálja a KasperskyOS

A dolgok internetét szolgálja a KasperskyOS

A KasperskyOS egy olyan speciális operációs rendszer, amelyet kifejezetten beágyazott rendszerek számára fejlesztettek és egyúttal megfelel a szigorú kiberbiztonsági követelményeknek is. Dokumentál minden számítógépes tevékenységet, és ezáltal csökkenti a kibercsapdák kockázatát. Az orosz szoftverkovács 15 év szakmai tudását használta fel, hogy megalkossa és elérhetővé tegye operációs rendszerét immár világszerte, mindenki számára.


Mind szélesebb körben terjed a dolgok internete: a világhálóra csatlakozó IoT-eszközök egyre több területen irányítják mindennapi életünk bizonyos részeit, ezért a kereslet is megnőtt az erős és megbízható biztonsági megoldásokra. A KasperskyOS fejlesztésének központi eleme, hogy miközben szavatolja a számítógépes biztonságot, aközben a szervezeti és üzleti kihívásoknak megfelelően a hozzájárul a beágyazott rendszerek működéséhez.

„Tizenöt évvel ezelőtt egy kis csapat szakértő vitatta az esélyét egy olyan programnak, amelyik lehetővé tenné, hogy a számítógép minden aktivitását dokumentálja. Fejlesztés közben kiderült: egy ilyen rendszer kialakítása nagyon nehéz a hagyományos, általános célú operációs rendszerben – mondta Andrej Duhvalov / Андрей Духвалов, a Kaspersky Lab vezető munkatársa. – Emiatt választottuk azt a megoldást, hogy olyan saját operációs rendszert alkotunk, amelyik követi a biztonsági fejlesztés általános szabályait, ugyanakkor számos egyedi, mindenekelőtt védelmi funkcióval rendelkezik”.  

Jevgenyij Kaszperszkij / Евгений Касперский, a Kaspersky Lab elnök-vezérigazgatója is megszólalt, és elmondta, hogy operációs rendszerük megalkotásának ötlete akkor fogalmazódott meg, amikor a vírusok számítottak a legsúlyosabb kiber-biztonsági problémának. Azaz: jóval azelőtt, hogy komplex támadások érték volna az ipari rendszereket, és „a számítógépes rendszerek sem irányították életünket ilyen mértékben”. Akkoriban, a biztonság korlátok nélkül elv még nem volt napirenden, „viszont tisztában voltunk azzal, hogy saját operációs rendszer megalkotása hatalmas vállalkozás, amely óriási erőforrásokat követel meg éveken át anélkül, hogy forgalmazni lehetne”. Ma egyértelmű az igény a kritikus infrastruktúrák megerősítésére a távközlési és a pénzügyi szektorban, a fogyasztói és az ipari- IoT-k esetén. „Mára elkészült az a termékünk, amelyik a lehető legnagyobb fokú védettséget nyújtja a kibertámadások ellen.”

A KasperskyOS-t úgy alakították, hogy a számítógépre telepített programok csak dokumentált műveleteket hajtsanak végre. A KasperskyOS-szal kompatiblis programok fejlesztése „hagyományos” követel, és persze szigorú biztonságpolitikát, amely meghatározza a dokumentált funkciókat. Csak ennek a szigorú biztonságpolitikának megfelelő parancssort lehet végrehajtani, beleértve az operációs rendszer saját funkcióit is. Ez a megközelítés időigényesnek bizonyult a KasperskyOS fejlesztése közben, ám egyúttal előnyös is az alkalmazás-fejlesztőknek: a biztonsági vezérelv párhuzamosan fejleszthető a tényleges funkcióval. A funkcionalitás valójában azonnal tesztelhető, ugyanis egy hiba a kódban nem dokumentálható és ezáltal az operációs rendszer blokkolja is.

A KasperskyOS nem egy általános célú operációs rendszer, mert úgy tervezték, hogy megfeleljen a beágyazott készülékek számára és célja három kulcsfontosságú iparág, a távközlés, az autóipar és az ipar, gyártás védelme. A Kaspersky Lab telepítési csomagot fejleszt a pénzügyi ágazat számára (pl.: biztonságos POS-terminálok) és a kritikus műveletek minden eddiginél nagyobb biztonságának végett az általános célú Linux-alapú rendszerekhez, különös tekintettel a végpontok védelmére. Az orosz szoftverkovács máris három, könnyen kezelhető telepítő csomagot kínál.

A KasperskyOS: maximális biztonságot nyújt, annak ellenére, hogy a követelményei extra kihívással járnak a használó fejlesztési folyamataiban. Célszerű alaprendszerként használni, a hálózati routereket, kamera-rendszereket, vagy az IoT-eszközöket célszerű telepíteni.

A Kaspersky Secure Hipervizor segítségével ellenőrizhetők az egyes alkalmazások parancsai, valamint az is, hogy miként kommunikálnak egymással. Mindenekelőtt a távközlési ipar és az autóipar biztonsági igényeit elégíti ki, bár felhasználható általános biztonsági célokra is.

A Kaspersky Security System a hagyományos operációs, valamint más beágyazott és valós idejű operációs rendszerek erős védelmét szolgálja.

A Kaspersky máris az „OEM” (Original Equipment Manufacturer), „ODM” (Original Design Manufacturer) gyártók, rendszerintegrátorok és szoftverfejlesztők rendelkezésére bocsátotta az operációs rendszerét.

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Csillagködbe burkolódzó hálózat
Csillagködbe burkolódzó hálózat

Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.