Los Angeles is aggódik: a kaliforniai nagyváros nyakán maradhat az olimpia
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Los Angeles is aggódik: a kaliforniai nagyváros nyakán maradhat az olimpia

Los Angeles is aggódik: a kaliforniai nagyváros nyakán maradhat az olimpia

Los Angeles tényleg elnyerheti a 2024-i olimpiai játékok rendezési jogát – de biztos, hogy ezt akarjuk is? –kérdezte a kaliforniai nagyváros lakosainak nevében Mariel Garza a Los Angeles Times internetes felületén megjelent véleménycikkében, a budapesti visszalépésről szóló hír nyomán. Felidézte, hogy az amerikai olimpiai bizottság választása eredetileg Bostonra esett, legyen a pályázó a keleti parti nagyváros, de ez rossz döntésnek bizonyult: a bostoniak jó része nem kért abból a megtiszteltetésből, hogy nyakig eladósodjék egy olyan esemény miatt, amelyre sokan nem is engedhetik meg maguknak a belépőjegyet.


A kaliforniai város tehát Boston kiesése miatt pályázott. A játékok megrendezése iránti lelkesedés azonban időközben alaposan megcsappant világszerte – írta a lap, mondván, ez szörnyűséges beruházás. Los Angelesnek ellenben – hangoztatja a polgármester – nem nagyon kell új létesítményeket építenie, hiszen a legtöbb már megvan. A Los Angeles Times publicistája reményét hangoztatta, hogy városa valóban nem veszíthet a játékok megrendezésén, de megjegyezte, hogy a hátralévő hét esztendő még sok változást hozhat.

A párizsi Le Monde megszólaltatta Danielle Simonnet baloldali politikusnőt, Párizs huszadik kerületének egyik önkormányzati képviselőjét, aki az egyik élharcosa annak az ügynek, hogy a francia főváros ne vállalja a 2024-i nyári olimpia megrendezését. Simonnet a budapesti fejlemények nyomán most azt követeli, hogy a párizsiaknak nyíljon meg a népszavazás lehetősége ebben az ügyben.

A Frankfurter Rundschau azt emelte ki az olimpiával kapcsolatos beszámolójában, hogy Budapest visszalépése elmélyítette az olimpia iránti nemzetközi közbizalom eddig is létező válságát. A magyar főváros immár a negyedik olyan exjelölt, amely kiszállt a versengésből, és ebben a szükséghelyzetben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rákényszerülhet arra, hogy új utakat keressen a rendezési jog odaítélésének módjára – vélekedett a német újság.

A Süddeutsche Zeitung című bajor lap arról írt, hogy a budapesti visszalépés, amit sikerként könyvelhet el a rendszerváltás végigvitelét hirdető Momentum Mozgalom, presztízsveszteség Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál arról közölt áttekintést, hogy az EU-ból való brit kilépésről döntő tavaly júniusi népszavazás óta látványosan emelkedett a Nagy-Britanniából távozó kelet-európaiak száma. A távozók száma annak a nyolc országnak az állampolgárai esetében növekszik, amelyet 2004-ben vettek fel az unióba – ide tartozik Magyarország is. A csak 2007-ben csatlakozott Románia és Bulgária állampolgárai ugyanakkor továbbra is egyre nagyobb tömegben érkeznek az Egyesült Királyságba. Mindent egybevetve, 2016-ban az érkezők és a távozók összlétszáma közötti különbség 273 ezer volt az érkezők javára, tehát Nagy-Britannia még mindig bevándorlási célország, de már csökkenő mértékben.

Számos európai lap beszámolt az Eurostat által a nyelvtanulásról közzétett statisztikai adatokról, amelyek egyebek közt azt tanúsítják, hogy általában a korábbinál több középiskolás tanul legalább két idegen nyelvet az unióban, a magyarok a legkevésbé. A Die Presse című osztrák lap ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy Ausztriában a középiskolások 8,8 százaléka igyekszik legalább két idegen nyelvet megtanulni, ami az EU-n belüli utolsó előtti helyezést eredményezi. Náluk már csak Magyarország mutat rosszabb arányt, mindössze 6 százalékkal.

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Semjén nyilatkozata kiverte a biztosítékot Kijevben – egységes piaccá soványodhat az EU
Semjén nyilatkozata kiverte a biztosítékot Kijevben – egységes piaccá soványodhat az EU

Többet kell tenni és vállalni minden koalíciós partnernek az «iszlám állam» (ISIS) elleni harcban, és nem a védekezésre, hanem a támadásra helyezve a hangsúlyt – erre ösztökélte partnereit Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Washingtonban, ahol 68 ország, köztük hazánk is képviselte magát a NATO-szövetséges külügyminiszteri találkozón – erről a többi között a The New York Times számol be. Az amerikai külügyminiszter szerint új ötletek kellenek az Irakban és Szíriában zajló háborús stratégiához, konkrét elképzelései egyelőre abban merültek ki, hogy az Egyesült Államok Moszulban és Raqqában is az eddiginél nagyobb szerepet fog vállalni.

Bezárás
Semjén nyilatkozata kiverte a biztosítékot Kijevben – egységes piaccá soványodhat az EU Többet kell tenni és vállalni minden koalíciós partnernek az «iszlám állam» (ISIS) elleni harcban, és nem a védekezésre, hanem a támadásra helyezve a hangsúlyt – erre ösztökélte partnereit Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Washingtonban, ahol 68 ország, köztük hazánk is képviselte magát a NATO-szövetséges külügyminiszteri találkozón – erről a többi között a The New York Times számol be. Az amerikai külügyminiszter szerint új ötletek kellenek az Irakban és Szíriában zajló háborús stratégiához, konkrét elképzelései egyelőre abban merültek ki, hogy az Egyesült Államok Moszulban és Raqqában is az eddiginél nagyobb szerepet fog vállalni.
Nyitottak az uniós pénzügyi szolgáltatások a magyarok előtt Az Európai Bizottság ma cselekvési tervet terjesztett elő azzal a céllal, hogy az európai fogyasztóknak még nagyobb választék álljon rendelkezésükre, és unió-szerte hozzáférhetőbbek legyenek a pénzügyi szolgáltatások. A mai bejelentés központi kérdése a technológia, mivel az innovatív internetes szolgáltatásokkal a fejlődés útja a pénzügyi szolgáltatások integráltabb piaca felé terelődik.
Háromezer-millió forintos informatikai fejlesztés a Waberer’s csoportnál A Waberer’s csoport, Európa egyik nagy fuvarozó vállalata[1] folyamatosan növeli versenyképességét új technológiák fejlesztésével és alkalmazásával. A Waberer’s csoport és az SAP Hungary Kft. bejelentette: a közúti áruszállító harminc hónap alatt 3000 millió forintot költ informatikai rendszerének korszerűsítésére; az első fázis, a vállalatirányítási rendszer cseréje elkezdődött.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
Építs saját holdjárót! Áprilisban rendezi első közös foglalkozását a Puli és a Makerspace.hu csapata, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg az űrtevékenység világával a kalandozni vágyó 10–14 évesek. A résztvevők megépítik saját, működő holdjáró-modelljüket, amellyel különleges feladatokat is el kell végezniük az újdonsült robotépítőknek. (Képek: Gyarmati László/InterfeszPress)
Kezdődik a nyári időszámítás – kisebb áramszámla, környezetvédelem Minden év március utolsó vasárnapján – az idén március 26-án – kezdődik a nyári időszámítás és október utolsó vasárnapjáig tart. Ezen a hétvégén, vasárnap hajnali 2 órakor kell 3 órára átállítanunk időmérő eszközeinket. Az óraátállítással 1980 óta hazánk – mindenekelőtt a lakosság – tetemes mennyiségű villamos energiát takarít meg.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
DUIHK-Berufsbildungspreis 2017 Zum vierten Mal verlieh die Deutsch-Ungarische Industrie- und Handelskammer (DUIHK) den Berufsbildungspreis. 2013 mit dem Ziel aus der Taufe gehoben, zur Ausbildung von Fachkräften für Unternehmen, vorrangig kleine und mittelständische, die Mitglied der DUIHK sind, beizutragen.