ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Los Angeles is aggódik: a kaliforniai nagyváros nyakán maradhat az olimpia
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Los Angeles is aggódik: a kaliforniai nagyváros nyakán maradhat az olimpia

Los Angeles is aggódik: a kaliforniai nagyváros nyakán maradhat az olimpia

Los Angeles tényleg elnyerheti a 2024-i olimpiai játékok rendezési jogát – de biztos, hogy ezt akarjuk is? –kérdezte a kaliforniai nagyváros lakosainak nevében Mariel Garza a Los Angeles Times internetes felületén megjelent véleménycikkében, a budapesti visszalépésről szóló hír nyomán. Felidézte, hogy az amerikai olimpiai bizottság választása eredetileg Bostonra esett, legyen a pályázó a keleti parti nagyváros, de ez rossz döntésnek bizonyult: a bostoniak jó része nem kért abból a megtiszteltetésből, hogy nyakig eladósodjék egy olyan esemény miatt, amelyre sokan nem is engedhetik meg maguknak a belépőjegyet.


A kaliforniai város tehát Boston kiesése miatt pályázott. A játékok megrendezése iránti lelkesedés azonban időközben alaposan megcsappant világszerte – írta a lap, mondván, ez szörnyűséges beruházás. Los Angelesnek ellenben – hangoztatja a polgármester – nem nagyon kell új létesítményeket építenie, hiszen a legtöbb már megvan. A Los Angeles Times publicistája reményét hangoztatta, hogy városa valóban nem veszíthet a játékok megrendezésén, de megjegyezte, hogy a hátralévő hét esztendő még sok változást hozhat.

A párizsi Le Monde megszólaltatta Danielle Simonnet baloldali politikusnőt, Párizs huszadik kerületének egyik önkormányzati képviselőjét, aki az egyik élharcosa annak az ügynek, hogy a francia főváros ne vállalja a 2024-i nyári olimpia megrendezését. Simonnet a budapesti fejlemények nyomán most azt követeli, hogy a párizsiaknak nyíljon meg a népszavazás lehetősége ebben az ügyben.

A Frankfurter Rundschau azt emelte ki az olimpiával kapcsolatos beszámolójában, hogy Budapest visszalépése elmélyítette az olimpia iránti nemzetközi közbizalom eddig is létező válságát. A magyar főváros immár a negyedik olyan exjelölt, amely kiszállt a versengésből, és ebben a szükséghelyzetben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rákényszerülhet arra, hogy új utakat keressen a rendezési jog odaítélésének módjára – vélekedett a német újság.

A Süddeutsche Zeitung című bajor lap arról írt, hogy a budapesti visszalépés, amit sikerként könyvelhet el a rendszerváltás végigvitelét hirdető Momentum Mozgalom, presztízsveszteség Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál arról közölt áttekintést, hogy az EU-ból való brit kilépésről döntő tavaly júniusi népszavazás óta látványosan emelkedett a Nagy-Britanniából távozó kelet-európaiak száma. A távozók száma annak a nyolc országnak az állampolgárai esetében növekszik, amelyet 2004-ben vettek fel az unióba – ide tartozik Magyarország is. A csak 2007-ben csatlakozott Románia és Bulgária állampolgárai ugyanakkor továbbra is egyre nagyobb tömegben érkeznek az Egyesült Királyságba. Mindent egybevetve, 2016-ban az érkezők és a távozók összlétszáma közötti különbség 273 ezer volt az érkezők javára, tehát Nagy-Britannia még mindig bevándorlási célország, de már csökkenő mértékben.

Számos európai lap beszámolt az Eurostat által a nyelvtanulásról közzétett statisztikai adatokról, amelyek egyebek közt azt tanúsítják, hogy általában a korábbinál több középiskolás tanul legalább két idegen nyelvet az unióban, a magyarok a legkevésbé. A Die Presse című osztrák lap ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy Ausztriában a középiskolások 8,8 százaléka igyekszik legalább két idegen nyelvet megtanulni, ami az EU-n belüli utolsó előtti helyezést eredményezi. Náluk már csak Magyarország mutat rosszabb arányt, mindössze 6 százalékkal.

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.