ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Rekordokat döntöget a lakásépítés – csábító az 5 százalékos áfa
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Rekordokat döntöget a lakásépítés – csábító az 5 százalékos áfa

Rekordokat döntöget a lakásépítés – csábító az 5 százalékos áfa

Egy év alatt két és félszeresére nőtt a kiadott építési engedélyek száma országosan. A statisztikai hivatal legfrissebb közlése szerint a tavaly kiadott 31 559 engedély 2008 óta a legtöbb. Négy év óta nem épült annyi – 9994 – lakás, mint tavaly. Az építési engedélyek számát tekintve a fővárosban és a megyei jogú városokban csaknem háromszoros az éves növekmény.


A friss statisztikai jelentés szerint kisebb városokban az országos átlaggal megegyező, a községekben csupán 80%-os a növekedés. A megépített lakások számát tekintve a községekben tíz, a megyei jogú városokban ötven százalékra tehető az éves emelkedés üteme. 

Bár a saját használatra, illetve családi házas formában épült ingatlanok száma is nőtt, a látványos „ugrás” az értékesítési céllal, többlakásos épületben létesült otthonok számában tapasztalható. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint 2010 óta az idén költözhetnek majd a legtöbben új társasházi lakásba. Az ország legnagyobb bankjának budapesti újlakás-értéktérképe szerint tavaly a fővárosban 350 új beruházás 11 ezer új lakásának az értékesítése kezdődött meg.

A lakásépítők a fővárosi peremkerületekben és a nagyvárosokban is aktivizálódtak, ennélfogva újra sok száz lakásos beruházások terveivel álltak elő.

 A kereslet látványos növekedését a kínálat mintegy másfél év késéssel követi. Nem feledendő, hogy az ingatlanpiacot izzító 5%-os áfakulcs előreláthatólag csak 2019 végéig lesz érvényben. Ekként a nagyberuházások előkészítésére (telekvásárlás, tervezés, engedélyeztetés) már alig egy év van hátra – hangoztatja az elemző. A jó telkekért és a vevők tömegéért egyre élesebb a verseny. Az építtetők, beruházók hirdetésben új hívószavak jelennek meg, mindenekelőtt az „okosotthon”. A fűtési rendszer esetében népszerűsítik a hőszivattyús, padló- és mennyezeti hőszabályozással kombinált technológiát. 

Győr méltó versenytársa a fővárosnak

Budapesten a múlt két és fél évben jóformán valamennyi ingatlantípus ára növekedett, a nagyvárosok nagyméretű lakásai esetében viszont egyelőre nem történt látványos áremelkedés.

A 2000 előtt épült, 30–50 négyzetméteres lakások ára mostanra a fővárosban már jóval meghaladja a 2008-i árat, vidéken viszont alig néhány százalékos a drágulás. A budapesti belvárosban 50–80 százalékos árnövekedés, a külső kerületekben ennek még a fele sem, a nagyvárosokban pedig alig érzékelhető, mindössze 2–10 százalék.

A 80–100 négyzetméteres, ugyancsak 2000 előtt épült lakások tekintetésben még szembeötlőbb a főváros–vidék-eltérés. Budapesten erőteljes áremelkedés zajlott, és bár lassul, még tart. Vidéken a négyzetméterárak még nem érték el a 2008-i szintet. Így például manapság Debrecenben 22, Pécsett 14, Kecskeméten 5 százalékkal alacsonyabbak az árak, mint 2008-ban.

Akad azonban kivétel, mint például Győr: földrajzi és gazdasági adottságainak köszönhetően a lakásárak változását illetően lépést tart Budapesttel. A folyók városának ingatlanpiacára alig hatott a válság, így az újra élénkülő piacon előnnyel verseng.

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Főként az internet- és tv-szolgáltatások ajánlatait hasonlítanák össze az ügyfelek

A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.