Rekordokat döntöget a lakásépítés – csábító az 5 százalékos áfa
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Rekordokat döntöget a lakásépítés – csábító az 5 százalékos áfa

Rekordokat döntöget a lakásépítés – csábító az 5 százalékos áfa

Egy év alatt két és félszeresére nőtt a kiadott építési engedélyek száma országosan. A statisztikai hivatal legfrissebb közlése szerint a tavaly kiadott 31 559 engedély 2008 óta a legtöbb. Négy év óta nem épült annyi – 9994 – lakás, mint tavaly. Az építési engedélyek számát tekintve a fővárosban és a megyei jogú városokban csaknem háromszoros az éves növekmény.


A friss statisztikai jelentés szerint kisebb városokban az országos átlaggal megegyező, a községekben csupán 80%-os a növekedés. A megépített lakások számát tekintve a községekben tíz, a megyei jogú városokban ötven százalékra tehető az éves emelkedés üteme. 

Bár a saját használatra, illetve családi házas formában épült ingatlanok száma is nőtt, a látványos „ugrás” az értékesítési céllal, többlakásos épületben létesült otthonok számában tapasztalható. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint 2010 óta az idén költözhetnek majd a legtöbben új társasházi lakásba. Az ország legnagyobb bankjának budapesti újlakás-értéktérképe szerint tavaly a fővárosban 350 új beruházás 11 ezer új lakásának az értékesítése kezdődött meg.

A lakásépítők a fővárosi peremkerületekben és a nagyvárosokban is aktivizálódtak, ennélfogva újra sok száz lakásos beruházások terveivel álltak elő.

 A kereslet látványos növekedését a kínálat mintegy másfél év késéssel követi. Nem feledendő, hogy az ingatlanpiacot izzító 5%-os áfakulcs előreláthatólag csak 2019 végéig lesz érvényben. Ekként a nagyberuházások előkészítésére (telekvásárlás, tervezés, engedélyeztetés) már alig egy év van hátra – hangoztatja az elemző. A jó telkekért és a vevők tömegéért egyre élesebb a verseny. Az építtetők, beruházók hirdetésben új hívószavak jelennek meg, mindenekelőtt az „okosotthon”. A fűtési rendszer esetében népszerűsítik a hőszivattyús, padló- és mennyezeti hőszabályozással kombinált technológiát. 

Győr méltó versenytársa a fővárosnak

Budapesten a múlt két és fél évben jóformán valamennyi ingatlantípus ára növekedett, a nagyvárosok nagyméretű lakásai esetében viszont egyelőre nem történt látványos áremelkedés.

A 2000 előtt épült, 30–50 négyzetméteres lakások ára mostanra a fővárosban már jóval meghaladja a 2008-i árat, vidéken viszont alig néhány százalékos a drágulás. A budapesti belvárosban 50–80 százalékos árnövekedés, a külső kerületekben ennek még a fele sem, a nagyvárosokban pedig alig érzékelhető, mindössze 2–10 százalék.

A 80–100 négyzetméteres, ugyancsak 2000 előtt épült lakások tekintetésben még szembeötlőbb a főváros–vidék-eltérés. Budapesten erőteljes áremelkedés zajlott, és bár lassul, még tart. Vidéken a négyzetméterárak még nem érték el a 2008-i szintet. Így például manapság Debrecenben 22, Pécsett 14, Kecskeméten 5 százalékkal alacsonyabbak az árak, mint 2008-ban.

Akad azonban kivétel, mint például Győr: földrajzi és gazdasági adottságainak köszönhetően a lakásárak változását illetően lépést tart Budapesttel. A folyók városának ingatlanpiacára alig hatott a válság, így az újra élénkülő piacon előnnyel verseng.

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Háromezer-millió forintos informatikai fejlesztés a Waberer’s csoportnál
Háromezer-millió forintos informatikai fejlesztés a Waberer’s csoportnál

A Waberer’s csoport, Európa egyik nagy fuvarozó vállalata[1] folyamatosan növeli versenyképességét új technológiák fejlesztésével és alkalmazásával. A Waberer’s csoport és az SAP Hungary Kft. bejelentette: a közúti áruszállító harminc hónap alatt 3000 millió forintot költ informatikai rendszerének korszerűsítésére; az első fázis, a vállalatirányítási rendszer cseréje elkezdődött.

Bezárás
Semjén nyilatkozata kiverte a biztosítékot Kijevben – egységes piaccá soványodhat az EU Többet kell tenni és vállalni minden koalíciós partnernek az «iszlám állam» (ISIS) elleni harcban, és nem a védekezésre, hanem a támadásra helyezve a hangsúlyt – erre ösztökélte partnereit Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Washingtonban, ahol 68 ország, köztük hazánk is képviselte magát a NATO-szövetséges külügyminiszteri találkozón – erről a többi között a The New York Times számol be. Az amerikai külügyminiszter szerint új ötletek kellenek az Irakban és Szíriában zajló háborús stratégiához, konkrét elképzelései egyelőre abban merültek ki, hogy az Egyesült Államok Moszulban és Raqqában is az eddiginél nagyobb szerepet fog vállalni.
Nyitottak az uniós pénzügyi szolgáltatások a magyarok előtt Az Európai Bizottság ma cselekvési tervet terjesztett elő azzal a céllal, hogy az európai fogyasztóknak még nagyobb választék álljon rendelkezésükre, és unió-szerte hozzáférhetőbbek legyenek a pénzügyi szolgáltatások. A mai bejelentés központi kérdése a technológia, mivel az innovatív internetes szolgáltatásokkal a fejlődés útja a pénzügyi szolgáltatások integráltabb piaca felé terelődik.
Háromezer-millió forintos informatikai fejlesztés a Waberer’s csoportnál A Waberer’s csoport, Európa egyik nagy fuvarozó vállalata[1] folyamatosan növeli versenyképességét új technológiák fejlesztésével és alkalmazásával. A Waberer’s csoport és az SAP Hungary Kft. bejelentette: a közúti áruszállító harminc hónap alatt 3000 millió forintot költ informatikai rendszerének korszerűsítésére; az első fázis, a vállalatirányítási rendszer cseréje elkezdődött.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
Ütött a Föld órája: az el nem használt energia a legolcsóbb Március 25-én este egy órára ismét elsötétülnek nagyvárosok szerte a világon. Az egy órára vállalt sötétség jelkép, a kevesebb és hatékonyabb energiafogyasztásra hívja fel a figyelmet. A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) is támogatja a kezdeményezést, bár a Föld Órája akcióhoz bárki önként is csatlakozhat.
Kezdődik a nyári időszámítás – kisebb áramszámla, környezetvédelem Minden év március utolsó vasárnapján – az idén március 26-án – kezdődik a nyári időszámítás és október utolsó vasárnapjáig tart. Ezen a hétvégén, vasárnap hajnali 2 órakor kell 3 órára átállítanunk időmérő eszközeinket. Az óraátállítással 1980 óta hazánk – mindenekelőtt a lakosság – tetemes mennyiségű villamos energiát takarít meg.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
DUIHK-Berufsbildungspreis 2017 Zum vierten Mal verlieh die Deutsch-Ungarische Industrie- und Handelskammer (DUIHK) den Berufsbildungspreis. 2013 mit dem Ziel aus der Taufe gehoben, zur Ausbildung von Fachkräften für Unternehmen, vorrangig kleine und mittelständische, die Mitglied der DUIHK sind, beizutragen.