ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Győr és Pannonhalma különösen értékes programokkal várja vendégeit – megnyílt az Utazás 2017 kiállítás
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Győr és Pannonhalma különösen értékes programokkal várja vendégeit – megnyílt az Utazás 2017 kiállítás

Győr és Pannonhalma különösen értékes programokkal várja vendégeit – megnyílt az Utazás 2017 kiállítás

Kettős jubileum jegyében nyílt meg ma nem sokkal dél előtt a Budapesti Vásárközpontban az idei Utazás-kiállítás Ötvenéves a Hungexpo, amelyet sokáig Budapesti Nemzetközi Vásárként ismert a nagyközönség, és negyven az Utazás, az ország legnagyobb, a térség egyik kiemelkedően rangos turisztikai seregszemléje. A vasárnap estig látogatható rendezvénnyel egyidejűleg tartják a beszédes nevű Bringaexpót is.


HuGoo (ezúttal nem vaskakas) hívja a vendégeket Győrbe.Az idei Utazáson – a vendéglátókon kívül –huszonhárom ország mintegy háromszáz kiállítója kínálja „soha vissza nem térő” kedvezményekkel is csábító programjait. Ezért is tekinthető ez a kiállítás a vásárváros legnépszerűbbjének: naponta mintegy tízezer látogatóval számolnak a rendezők. Az utóbbi évtizedekben – mindenekelőtt pedig a vasfüggöny lebontása, a rendszerváltás óta – különösen megnőtt honfitársaink utazási kedve és vele együtt a magyarok utazási szokásai is örvendetesen megváltoztak, európaizálódtak. Ma már legföljebb csak az ötvenen-hatvanon felüliek emlékeznek arra, hogy a valamikor „állami kegyként” osztogatott, a nyugati országokba érvényes, némi valutával három évenként „kibélelt” útlevél sokak számára nem elsősorban a világlátást, hanem a bevásárlást szolgálta… Erre a tényre utalt a ma délelőtti megnyitón Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója is, amikor megjegyezte: „az utazási szokások változása egy kicsit Magyarország nemrégi történetét is fölidézi”.

A szakma nevében Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) általános vezérigazgató-helyettese megemlítette, hogy „2010 óta látványosan növekszik az ágazat teljesítménye”. A világon négy, földrészünkön két százalékkal, hazánkban viszont hét (!) százalékkal nőtt a bel- és külföldi utazások száma – a statisztika szerint. Fontos feladatként említette a konferencia-turizmus további élénkítését. A szakma egy ideje „az országmárka megújításán” és az eddiginél hatékonyabb nemzetközi megjelenésen munkálkodik.

Hagyományosan bel- és külföldi díszvendégei vannak az Utazás kiállításnak. Az idén Győr, illetve Oroszország, a kulturális díszvendég pedig Pannonhalma. Győr az európai ifjúsági olimpiai fesztivál (nemzetközi rövidítéssel: EYOF) okán nyerte el (néhány év után újra!) a díszvendég-státust. A folyók városának polgármestere, Borkai Zsolt újságírók előtt a többi között elmondta, hogy földrészünk ötven országából tíz sportág kereken 3600, 14–18 éves versenyzőjét várják. Magyar és győri sportdiplomáciai sikerként említette, hogy a versenyek közé sikerült beiktatni a kajak-kenut is. Ne feledjük, Győrnek négy folyója van, a Duna, a Rába, a Rábca és a Marcal! Az olimpiai láng május 24-én érkezik a győr-péri repülőtérre, és onnan indul országjáró útjára.

Győr és Pannonhalma: szomszédok a valóságban, és persze a kiállításon is.

Győr megyei jogú város önkormányzata a jól megválasztott „Egy város, ezer élmény” jelszóval kínálja sok-sok látnivalóját, attrakcióját a hazai és külföldi látogatók számára. Az Utazás-kiállításra készült el a győri értékeket, látványosságokat bemutató, ízléses, jól szerkesztett, remek képekkel illusztrált, huszonnégy A4-oldalas imázskiadvány.

A 996-ban alapított Pannonhalmi Főapátság képviselői a többi között vaskos programfüzettel érkeztek a kőbányai vásárvárosba. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát idézte a bencés monostor és intézményei idei jelszavát: „a közös ház”, amelynek lényege, hogy a Győrből is jól látható főapátság küldetésének tekinti a látogatók fogadását, és azt, hogy méltó helyet kínáljon a találkozásoknak. Pannonhalma – sok évszázados hagyományának megfelelően – mindenkit, hívőt és nem hívőt nyitott kapuval, nyitott szívvel vár.

Ha madártávlatból tekintünk Pannonhalmára, látható a jó 11 ezer négyzetméternyi tetőfelület – mondta a főapát. E közös tető alatt él és dolgozik mintegy negyven szerzetes, kétszáz munkatárs, tanul 330 diák. Egy közös ház egyesít istenkeresést és kultúrát, művészetet, emberszolgálatot, elcsendesedést. „Egy ház a miénk a szó szoros és tágabb értelmében.” (Várszegi Asztrik főapát szavait itt meghallgathatják, tessék kattintani!)

Szent Márton monostorának MMXVII. évi programjairól Dejcsis Konrád, a főapátság kulturális igazgatója tájékoztatta a sajtó képviselőit. Ha ide kattint az olvasó, meghallgathatja a legfontosabbakat.

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Nem áprilisi tréfa: megújult az Infovilág!
Nem áprilisi tréfa: megújult az Infovilág!

Mától új köntösben jelenik meg a 17 évvel ezelőtt alapított, a 18. évfolyamába lépett internetes napilap, az „Infovilág – a hiteles hírportál”. A kis híján 37 ezer hírt és 80 ezernél több illusztrációt tartalmazó, sokak számára internetes krónikaként, archívumként is szolgáló Infovilág természetesen csak küllemében változott.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.