Győr és Pannonhalma különösen értékes programokkal várja vendégeit – megnyílt az Utazás 2017 kiállítás
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Győr és Pannonhalma különösen értékes programokkal várja vendégeit – megnyílt az Utazás 2017 kiállítás

Győr és Pannonhalma különösen értékes programokkal várja vendégeit – megnyílt az Utazás 2017 kiállítás

Kettős jubileum jegyében nyílt meg ma nem sokkal dél előtt a Budapesti Vásárközpontban az idei Utazás-kiállítás Ötvenéves a Hungexpo, amelyet sokáig Budapesti Nemzetközi Vásárként ismert a nagyközönség, és negyven az Utazás, az ország legnagyobb, a térség egyik kiemelkedően rangos turisztikai seregszemléje. A vasárnap estig látogatható rendezvénnyel egyidejűleg tartják a beszédes nevű Bringaexpót is.


HuGoo (ezúttal nem vaskakas) hívja a vendégeket Győrbe.Az idei Utazáson – a vendéglátókon kívül –huszonhárom ország mintegy háromszáz kiállítója kínálja „soha vissza nem térő” kedvezményekkel is csábító programjait. Ezért is tekinthető ez a kiállítás a vásárváros legnépszerűbbjének: naponta mintegy tízezer látogatóval számolnak a rendezők. Az utóbbi évtizedekben – mindenekelőtt pedig a vasfüggöny lebontása, a rendszerváltás óta – különösen megnőtt honfitársaink utazási kedve és vele együtt a magyarok utazási szokásai is örvendetesen megváltoztak, európaizálódtak. Ma már legföljebb csak az ötvenen-hatvanon felüliek emlékeznek arra, hogy a valamikor „állami kegyként” osztogatott, a nyugati országokba érvényes, némi valutával három évenként „kibélelt” útlevél sokak számára nem elsősorban a világlátást, hanem a bevásárlást szolgálta… Erre a tényre utalt a ma délelőtti megnyitón Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója is, amikor megjegyezte: „az utazási szokások változása egy kicsit Magyarország nemrégi történetét is fölidézi”.

A szakma nevében Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) általános vezérigazgató-helyettese megemlítette, hogy „2010 óta látványosan növekszik az ágazat teljesítménye”. A világon négy, földrészünkön két százalékkal, hazánkban viszont hét (!) százalékkal nőtt a bel- és külföldi utazások száma – a statisztika szerint. Fontos feladatként említette a konferencia-turizmus további élénkítését. A szakma egy ideje „az országmárka megújításán” és az eddiginél hatékonyabb nemzetközi megjelenésen munkálkodik.

Hagyományosan bel- és külföldi díszvendégei vannak az Utazás kiállításnak. Az idén Győr, illetve Oroszország, a kulturális díszvendég pedig Pannonhalma. Győr az európai ifjúsági olimpiai fesztivál (nemzetközi rövidítéssel: EYOF) okán nyerte el (néhány év után újra!) a díszvendég-státust. A folyók városának polgármestere, Borkai Zsolt újságírók előtt a többi között elmondta, hogy földrészünk ötven országából tíz sportág kereken 3600, 14–18 éves versenyzőjét várják. Magyar és győri sportdiplomáciai sikerként említette, hogy a versenyek közé sikerült beiktatni a kajak-kenut is. Ne feledjük, Győrnek négy folyója van, a Duna, a Rába, a Rábca és a Marcal! Az olimpiai láng május 24-én érkezik a győr-péri repülőtérre, és onnan indul országjáró útjára.

Győr és Pannonhalma: szomszédok a valóságban, és persze a kiállításon is.

Győr megyei jogú város önkormányzata a jól megválasztott „Egy város, ezer élmény” jelszóval kínálja sok-sok látnivalóját, attrakcióját a hazai és külföldi látogatók számára. Az Utazás-kiállításra készült el a győri értékeket, látványosságokat bemutató, ízléses, jól szerkesztett, remek képekkel illusztrált, huszonnégy A4-oldalas imázskiadvány.

A 996-ban alapított Pannonhalmi Főapátság képviselői a többi között vaskos programfüzettel érkeztek a kőbányai vásárvárosba. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát idézte a bencés monostor és intézményei idei jelszavát: „a közös ház”, amelynek lényege, hogy a Győrből is jól látható főapátság küldetésének tekinti a látogatók fogadását, és azt, hogy méltó helyet kínáljon a találkozásoknak. Pannonhalma – sok évszázados hagyományának megfelelően – mindenkit, hívőt és nem hívőt nyitott kapuval, nyitott szívvel vár.

Ha madártávlatból tekintünk Pannonhalmára, látható a jó 11 ezer négyzetméternyi tetőfelület – mondta a főapát. E közös tető alatt él és dolgozik mintegy negyven szerzetes, kétszáz munkatárs, tanul 330 diák. Egy közös ház egyesít istenkeresést és kultúrát, művészetet, emberszolgálatot, elcsendesedést. „Egy ház a miénk a szó szoros és tágabb értelmében.” (Várszegi Asztrik főapát szavait itt meghallgathatják, tessék kattintani!)

Szent Márton monostorának MMXVII. évi programjairól Dejcsis Konrád, a főapátság kulturális igazgatója tájékoztatta a sajtó képviselőit. Ha ide kattint az olvasó, meghallgathatja a legfontosabbakat.

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
A helytelen fűtés, avagy a láthatatlan tömeggyilkos
A helytelen fűtés, avagy a láthatatlan tömeggyilkos

Az OECD számításai szerint Kína után népességarányosan Magyarországon hal meg a legtöbb ember idő előtt a légszennyezettség miatt, amelyet csaknem háromnegyed részt a lakossági (helytelen!) fűtés okoz. Az állapot javítására ad tanácsot a WWF Magyarország két nappal „a Föld órája” előtt.

Bezárás
Semjén nyilatkozata kiverte a biztosítékot Kijevben – egységes piaccá soványodhat az EU Többet kell tenni és vállalni minden koalíciós partnernek az «iszlám állam» (ISIS) elleni harcban, és nem a védekezésre, hanem a támadásra helyezve a hangsúlyt – erre ösztökélte partnereit Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Washingtonban, ahol 68 ország, köztük hazánk is képviselte magát a NATO-szövetséges külügyminiszteri találkozón – erről a többi között a The New York Times számol be. Az amerikai külügyminiszter szerint új ötletek kellenek az Irakban és Szíriában zajló háborús stratégiához, konkrét elképzelései egyelőre abban merültek ki, hogy az Egyesült Államok Moszulban és Raqqában is az eddiginél nagyobb szerepet fog vállalni.
Nyitottak az uniós pénzügyi szolgáltatások a magyarok előtt Az Európai Bizottság ma cselekvési tervet terjesztett elő azzal a céllal, hogy az európai fogyasztóknak még nagyobb választék álljon rendelkezésükre, és unió-szerte hozzáférhetőbbek legyenek a pénzügyi szolgáltatások. A mai bejelentés központi kérdése a technológia, mivel az innovatív internetes szolgáltatásokkal a fejlődés útja a pénzügyi szolgáltatások integráltabb piaca felé terelődik.
Háromezer-millió forintos informatikai fejlesztés a Waberer’s csoportnál A Waberer’s csoport, Európa egyik nagy fuvarozó vállalata[1] folyamatosan növeli versenyképességét új technológiák fejlesztésével és alkalmazásával. A Waberer’s csoport és az SAP Hungary Kft. bejelentette: a közúti áruszállító harminc hónap alatt 3000 millió forintot költ informatikai rendszerének korszerűsítésére; az első fázis, a vállalatirányítási rendszer cseréje elkezdődött.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
Ütött a Föld órája: az el nem használt energia a legolcsóbb Március 25-én este egy órára ismét elsötétülnek nagyvárosok szerte a világon. Az egy órára vállalt sötétség jelkép, a kevesebb és hatékonyabb energiafogyasztásra hívja fel a figyelmet. A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) is támogatja a kezdeményezést, bár a Föld Órája akcióhoz bárki önként is csatlakozhat.
Kezdődik a nyári időszámítás – kisebb áramszámla, környezetvédelem Minden év március utolsó vasárnapján – az idén március 26-án – kezdődik a nyári időszámítás és október utolsó vasárnapjáig tart. Ezen a hétvégén, vasárnap hajnali 2 órakor kell 3 órára átállítanunk időmérő eszközeinket. Az óraátállítással 1980 óta hazánk – mindenekelőtt a lakosság – tetemes mennyiségű villamos energiát takarít meg.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
DUIHK-Berufsbildungspreis 2017 Zum vierten Mal verlieh die Deutsch-Ungarische Industrie- und Handelskammer (DUIHK) den Berufsbildungspreis. 2013 mit dem Ziel aus der Taufe gehoben, zur Ausbildung von Fachkräften für Unternehmen, vorrangig kleine und mittelständische, die Mitglied der DUIHK sind, beizutragen.