Elvetik a kétsebességes Európát a visegrádiak – az iszlám lesz a vezető vallás?
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Elvetik a kétsebességes Európát a visegrádiak – az iszlám lesz a vezető vallás?

Elvetik a kétsebességes Európát a visegrádiak – az iszlám lesz a vezető vallás?

Az európai média jó néhány írása foglalkozik a visegrádi országok varsói csúcstalálkozójával, amelynek résztvevői elutasították a Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök által előterjesztett öt lehetséges uniós koncepció közül az úgynevezett kétsebességes Európáról szóló elképzelést, mondván, az megbontaná az európai integráció egységes jellegét. A szóban forgó koncepció értelmében – tekintettel arra, hogy bizonyos szakterületeken csak az EU-tagállamok egy része akar szorosabb együttműködést, mások attól elzárkóznak – engedni kellene, hogy kialakuljon az egymással jobban összefonódó országok úgynevezett mag-Európája...


...míg a többiek mintegy külső pályán maradnának. A kétsebességes Európát tehát a visegrádiak elvetik, mint egységbontó javaslatot, miközben – mutat rá a bécsi Der Standard, miközben a Beata Szydło lengyel kormányfő által a következő uniós csúcstalálkozókon közös visegrádi indítványként előterjesztendő elképzelések ehhez meglehetősen hasonló dologról szólnak, nevezetesen például az EU-tagországok saját nemzeti parlamentjeinek megnövelt szerepéről, a határvédelem és a belbiztonság szempontjainak előtérbe helyezéséről. Gregor Mayer, a Der Standard tudósítója szerint van bizonyos irónia abban, hogy éppen a most szavakban az EU egysége mellett kiálló visegrádiak bontották meg az egységet, amikor nem voltak hajlandóak az arányos tehervállalásra a menekültek befogadását illetően.

Az EU-Observer című brüsszeli hírportál felhívja a figyelmet a visegrádiak közös nyilatkozatának azon elemére, miszerint az egyes EU-országok közötti megerősített együttműködés – amit a visegrádiak mintegy kompromisszumként hajlandóak tudomásul venni – nem járhat az egységes piac és a schengeni övezet szétzilálásával.

A másik vezető osztrák lap, a Die Presse egyik írása az egykori Osztrák–Magyar Monarchia által megtestesített Közép-Európát és a mai visegrádi csoport országait veti össze, és megállapítja, hogy Visegrád földrajzilag Európa közepén helyezkedik el ugyan, ám az elnevezés a Kelet Nyugat-ellenességének lett a szinonímája. A cikk szerint sok progresszív dolgot, amit olyan disszidensek, mint Václav Havel vagy Tadeusz Mazowiecki elgondoltak, most a jobb-, illetve baloldali populista politikusok – mint Orbán Viktor, Jarosław Kaczynski, illetve Milos Zeman és Robert Fico – száműznek. Előbbiek a reményre alapoztak, utóbbiak a félelemre építenek, és a közép-európai nemzetek továbbra is a saját történelmi áldozati szerepük bemutatásában versengenek egymással. A szerző példaként hozza fel, hogy a magyarok Trianonra, a csehek Münchenre szoktak hivatkozni.
Az EurActiv című brüsszeli hírportál, valamint a Politico című amerikai médium európai kiadása beszámol arról, hogy Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja, brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta: összességében még mindig nagyon rosszul teljesítenek a tagállamok az Olaszországba, illetve Görögországba érkezett menekültek áthelyezését illetően. A magyarok, az osztrákok és a lengyelek teljesen elzárkóznak a programban való részvételtől, de nagyon korlátozottan mutatja ki szolidaritását Csehország, Szlovákia, Bulgária és Horvátország is. Az EurActiv lehetségesnek tartja, hogy a Brüsszeli Bizottság idővel kötelezettségszegési eljárásokat fog indítani. 
 
 
Russia Today című orosz állami tévéhálózat hírportálja ismerteti a Pew Kutatóintézet tanulmányát, amely szerint az iszlám – a jelenleg a leggyorsabban terjedő vallás a világon – 2100-ra átveheti a vezetést a kereszténységtől, és az emberiség legnépszerűbb vallásává válhat. A kereszténységnek ma mintegy 2,2 milliárd, az iszlámnak 1,6 milliárd híve van. A tanulmány arra is kiterjed, miként viszonyulnak az iszlámhoz az európaiak – írja a Russia Today. Eszerint a leginkább elutasítónak a magyarok, az olaszok, a lengyelek és a görögök mutatkoznak – sokkal inkább, mint Európa nyugati és északi részének lakosai, ahol jóval nagyobb muszlim közösség él.

 

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Kevesen, helytelenül, megtámadható módon végrendelkeznek a magyarok
Kevesen, helytelenül, megtámadható módon végrendelkeznek a magyarok

Tízedével nőtt tavaly a hivatalosan bejegyzett végintézkedések száma a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nyilvántartása szerint, de százból még mindig csak négyen készítenek végrendeletet. Nagy gond, hogy fiókok százezreiben lapuló végrendeleteket egyáltalán nem látta közjegyző vagy öröklési ügyekben jártas jogász, ezért több, mint kétséges, hogy megfelelnek-e a törvényi elvárásoknak, ha egyáltalán előveszik őket a hagyatéki eljáráskor. A fővárosban 100-ból több mint 90 esetben szinte biztosan megtámadják az érvénytelen vagy formailag hibás végrendeletet, vidéken ez az arány alacsonyabb.

Bezárás
Kevesen, helytelenül, megtámadható módon végrendelkeznek a magyarok Tízedével nőtt tavaly a hivatalosan bejegyzett végintézkedések száma a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nyilvántartása szerint, de százból még mindig csak négyen készítenek végrendeletet. Nagy gond, hogy fiókok százezreiben lapuló végrendeleteket egyáltalán nem látta közjegyző vagy öröklési ügyekben jártas jogász, ezért több, mint kétséges, hogy megfelelnek-e a törvényi elvárásoknak, ha egyáltalán előveszik őket a hagyatéki eljáráskor. A fővárosban 100-ból több mint 90 esetben szinte biztosan megtámadják az érvénytelen vagy formailag hibás végrendeletet, vidéken ez az arány alacsonyabb.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
Fogást talált a Versenyhivatal a Jófogáson A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Jófogás apróhirdetési portált üzemeltető Schibsted Classified Media Hungary Kft. (Schibsted Kft.) megtévesztette a fogyasztókat, mert megalapozatlanul használta a „Csak a Jófogáson” kiemelést a hirdetéseknél, mert egyes apróhirdetések máshol is elérhetők voltak.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
A lakosságot és a Római-part ártéri erdejét védő gát kell A Római-parti mobilgát eddig ismertté vált tervei sértik az érvényben lévő, a partszakaszt védő III. kerületi és fővárosi szabályzatokat, az aktuális terv pedig, amelyről a Fővárosi Közgyűlés heteken belül döntene, nem nyilvános. A Greenpeace Magyarország állásfoglalásában [1] összegzi a parti mobilgáttal kapcsolatos problémákat, és egy olyan megoldást javasol, mellyel Budapest egyik utolsó természet közeli Duna-partja is megmaradhat, és a környéken lakók biztonsága is garantálható.
Hollókői húsvéti fesztivál: lány s asszony nem marad szárazon Éppen harminc évvel ezelőtt választotta az UNESCO a világörökség részének az egyetlen magyar falut, a Palócföld szívét, Hollókőt. Az ottani házak, népviseletek, népszokások mind-mind az egyetemes kultúra részei, és a palócok büszkén s vidáman őrzik is a hagyományaikat. Húsvét közeledtével a lányok kinézik az udvar legszebb tyúkját, és különleges étrenddel dédelgetik, hogy minél gömbölyűbb tojásokat tojjék.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Verkehrsmuseum baut Schiffsbrücke HajóHíd, Schiffsbrücke ist der Titel der vom Verkehrsmuseum gestarteten Programmreihe. Der dafür entsprechende Schauplatz: das Museumsschiff Kossuth, vor Anker am Pester Donaukai. Einmal im Monat (nächster Termin 27. April) laden Verkehrsexperten, Historiker u.a. Leute vom Fach zum Vortrag mit anschließender Diskussuion auf die Kossuth ein.