Magyarország fityiszt mutat az EU-nak – nincs európai válasz a menekültügy megoldására
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Magyarország fityiszt mutat az EU-nak – nincs európai válasz a menekültügy megoldására

Magyarország fityiszt mutat az EU-nak – nincs európai válasz a menekültügy megoldására

A Libération című francia lap úgy fogalmaz, hogy Magyarország „fityiszt mutat az Európai Uniónak”. A , baloldali liberális szellemiségű újság emlékeztet arra, hogy 2013-ban az Európai Unió, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az Emberi Jogok Európai Bírósága nyomására Orbán Viktor még lemondott a menedékkérők elzárásáról, most mégis ezt választotta. A lap megjegyzi: miután 2015-ben 400 ezer menekült haladt át az országon, jelenleg naponta alig tíz embert fogadnak a határ menti tranzitzónában. Az új szabályozás folytán a menedékkérőket határozatlan időre szögesdróttal körbevett konténerekbe, szabadtéri börtönökbe zárják – írja a párizsi lap, és megállapítja: a törvény célja, hogy a lehető legtöbb kérelmezőtől tagadják mega menekültjogot.


A nemzetközi médiában nagy hullámokat vert az országgyűlés keddi törvénymódosítása, amelynek alapján szigorítják a menedékkérőkkel szembeni hatósági fellépést, és lehetővé teszik, hogy mindenkit, még a fiatalkorúakat is őrizetben tartsanak a szerb határnál, a menedékkérelem elbírálásáig. A tekintélyes Frankfurter Allgemeine Zeitung bécsi tudósítója írásában megállapítja: maga a magyar szabályozás egyfelől nem ideális válasz a menekültkérdésre, de jogszerű, mert európai válasz nincs. Viszont egyáltalán nem jogszerű az a gyakorlat, amit Magyarország szemére vetnek, nevezetesen a határsértők bántalmazása. A magyar kormány ezt vitatja, de nem járul hozzá ahhoz, hogy független vizsgálattal tisztázzák a helyzetet, az az állítás pedig, miszerint a vizsgálatra nincs is lehetőség, mert a hivatalos jegyzőkönyvekben nincs szó bántalmazásokról, cinikus, és azt a gyanút erősíti, hogy semmiképpen nem véletlen túlkapásokról van szó.

A hamburgi Die Welt kommentárja szerint Angela Merkel politikája és néhány kijelentése átgondolatlan volt, de erről nem szívesen beszél a kancellár és pártja, különben be kellene ismernie, hogy Orbán Viktor, „a budapesti Mefisztó” valójában „nem a pokol fejedelme” volt, amikor lezárta a magyar határt, és ezzel végeredményben a balkáni migrációs útvonalat is.

Név nélkül, nem nyilvánosan nyilatkozva a német kormánypártok csaknem valamennyi politikusa elismeri, hogy ésszerű döntés volt a magyar miniszterelnök részéről Közép-Európa kapujának lezárása – írja a hamburgi lap. „Lehet, hogy a magyarok egyszerűen őszintébbek, mint a német kormány?” – vetette fel a szerző, hozzátéve: Budapest elég nyitott ahhoz, hogy elvégezze mindazt, amit egyes megfigyelők „piszkos munkának” neveznek.


Az előbbi, konzervatív lapoknál liberálisabb szemléletű, müncheni Süddeutsche Zeitung úgy véli: az új szabályozással Orbán Viktor az eddiginél is szigorúbb eszközökkel folytatja saját személyes háborúját. A menedékjogot „de facto felszámolták” Magyarországon – állapítja meg a müncheni újság. Felhívja a figyelmet arra: a magyar miniszterelnök a menedékkérők távoltartását nem jogállami érvekkel indokolja, nem a túlterhelésből fakadó nehézségekre hivatkozik, hanem a lakosság homogenitásáról, az etnikai keveredés és a kulturális önazonosság elvesztésének veszélyéről beszél, és egyáltalán nem hajlandó befogadni menekülteket. Ugyanez a lap külön kommentárban minősíti alattomosságnak azt, hogy Orbán Viktor a terrorizmus trójai falovaként emlegeti a bevándorlást. A legtöbben, akik a balkáni útra léptek, éppenséggel a terror, a háború, az éhezés ellen menekülnek. Senkit nem akarnak terrorizálni, csak élni akarnak. Azt, hogy néhány terrorista menekültnek álcázza magát, nem lenne szabad a menedéket kereső százezrek nyakába varrni – írja a müncheni kommentátor.


Az ARD országos német köztelevízió híradójában elhangzott kommentár szerint az utóbbi időszakban naponta átlagosan 10 menedékkérő érkezett a 10 milliós Magyarországra, így hát legalábbis furcsán hangzik az új szabályozásnak az ostromállapotról szóló magyarázata. Orbán Viktor ugyanakkor – folytatódott az értékelés – fájó pontra tapint rá, amikor biztonsági indokokra hivatkozik, és a jogi határzárral lényegében az uniós külső határok jobb védelméről gondoskodik, aminek a szükségességéről Németországban is régóta egyetértés van. Azonban – tette hozzá a kommentátor – az emberi bánásmód normáitól nem lenne szabad eltérni, a magyar kormányfő végeredményben hitelteleníti a nagyobb biztonságra és ellenőrzésre vonatkozó, lényegében helyes törekvést.

Der Standard című osztrák liberális lap azt írja, hogy a magyar kormányzat az állítólagosan fennálló migrációs nyomással indokolja a menekültjog szigorítását, bár a balkáni útvonal egy évvel ezelőtti lezárása óta erősen visszaesett az innen érkező menekültek száma. Ez – fogalmaz a lap budapesti tudósítója – nem akadályozza Orbánt a populista hangulatkeltésben. A magyar miniszterelnök a Der Standard szerint azt reméli, hogy példáját előbb-utóbb mások is követni fogják.

Politico című amerikai portál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása felidézi, hogy a magyar migrációs politika már eddig is éles bírálatokra késztette az uniós intézményeket és az emberi jogi szervezeteket. Részletesen beszámol azokról a vádakról, amelyek szerint a magyar rendőrök gyakran bántalmazzák a migránsokat a szerb határ térségében. Ezeket a vádakat a magyar kormány határozottan tagadja – teszi hozzá a Politico.

 

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Juncker kiáll a szociális Európa mellett – a szolidaritás nem egyirányú utca
Juncker kiáll a szociális Európa mellett – a szolidaritás nem egyirányú utca

A szolidaritás nem egyirányú utca – üzente elsősorban Magyarországnak és Lengyelországnak Alexander Van der Bellen osztrák köztársasági elnök a menekültkérdésről szólva, az APA osztrák hírügynökségnek adott, terjedelmes, exkluzív interjújában, amelyet ma hajnalban tettek közzé. – Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az unió szociálpolitikai vívmányainak továbbfejlesztését, a „szociális Európát”, vagyis a kontinens integrációjának jóléti pillérét kívánja hangsúlyozni a római csúcstalálkozó zárónyilatkozatában.

Bezárás
Juncker kiáll a szociális Európa mellett – a szolidaritás nem egyirányú utca A szolidaritás nem egyirányú utca – üzente elsősorban Magyarországnak és Lengyelországnak Alexander Van der Bellen osztrák köztársasági elnök a menekültkérdésről szólva, az APA osztrák hírügynökségnek adott, terjedelmes, exkluzív interjújában, amelyet ma hajnalban tettek közzé. – Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az unió szociálpolitikai vívmányainak továbbfejlesztését, a „szociális Európát”, vagyis a kontinens integrációjának jóléti pillérét kívánja hangsúlyozni a római csúcstalálkozó zárónyilatkozatában.
Szupermarket tetejére építettek óvodát Bécsben Mivel máshol nem találtak megfelő helyet neki, egy szupermarket tetejére építettek óvodát az osztrák fővárosban. A liesingi intézményben 170 gyerek számára van hely, és még udvart is kialakítottak a számukra. Bécs 52 millió eurót fordít 2021-ig új iskolai, óvodai és napközis helyek létrehozására. (Képek: Votava/PID)
Mostantól mindenki maga állíthatja össze mobil díjcsomagját Teljes egészében az ügyfelek saját igényeihez, használati szokásaihoz igazítható tarifarendszert vezet be mától a Magyar Telekom, miután új alapokra helyezte lakossági havidíjas mobiltelefon-szolgáltatási kínálatát. Az ügyfelek maguk állíthatják össze a csomagjukat, miközben meghatározzák: mennyit szeretnének telefonálni illetve mobilon internezni.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
Építs saját holdjárót! Áprilisban rendezi első közös foglalkozását a Puli és a Makerspace.hu csapata, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg az űrtevékenység világával a kalandozni vágyó 10–14 évesek. A résztvevők megépítik saját, működő holdjáró-modelljüket, amellyel különleges feladatokat is el kell végezniük az újdonsült robotépítőknek. (Képek: Gyarmati László/InterfeszPress)
,,Aki hallgat, az is beszél” Nemrég jelent meg Aczél Petra Neked van igazad? című könyve a Tinta Könyvkiadónál. Ebből az alkalomból beszélgetett a szerzővel tudósítónk, aki elsőként ezt kérdezte: A könyv címlapján csupán egy kulcs az illusztráció; melyik zárat nyitja ez a kulcs? (A képen a könyv írója, Aczél Petra.)
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
DUIHK-Berufsbildungspreis 2017 Zum vierten Mal verlieh die Deutsch-Ungarische Industrie- und Handelskammer (DUIHK) den Berufsbildungspreis. 2013 mit dem Ziel aus der Taufe gehoben, zur Ausbildung von Fachkräften für Unternehmen, vorrangig kleine und mittelständische, die Mitglied der DUIHK sind, beizutragen.