ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Magyarország fityiszt mutat az EU-nak – nincs európai válasz a menekültügy megoldására
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Magyarország fityiszt mutat az EU-nak – nincs európai válasz a menekültügy megoldására

Magyarország fityiszt mutat az EU-nak – nincs európai válasz a menekültügy megoldására

A Libération című francia lap úgy fogalmaz, hogy Magyarország „fityiszt mutat az Európai Uniónak”. A , baloldali liberális szellemiségű újság emlékeztet arra, hogy 2013-ban az Európai Unió, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az Emberi Jogok Európai Bírósága nyomására Orbán Viktor még lemondott a menedékkérők elzárásáról, most mégis ezt választotta. A lap megjegyzi: miután 2015-ben 400 ezer menekült haladt át az országon, jelenleg naponta alig tíz embert fogadnak a határ menti tranzitzónában. Az új szabályozás folytán a menedékkérőket határozatlan időre szögesdróttal körbevett konténerekbe, szabadtéri börtönökbe zárják – írja a párizsi lap, és megállapítja: a törvény célja, hogy a lehető legtöbb kérelmezőtől tagadják mega menekültjogot.


A nemzetközi médiában nagy hullámokat vert az országgyűlés keddi törvénymódosítása, amelynek alapján szigorítják a menedékkérőkkel szembeni hatósági fellépést, és lehetővé teszik, hogy mindenkit, még a fiatalkorúakat is őrizetben tartsanak a szerb határnál, a menedékkérelem elbírálásáig. A tekintélyes Frankfurter Allgemeine Zeitung bécsi tudósítója írásában megállapítja: maga a magyar szabályozás egyfelől nem ideális válasz a menekültkérdésre, de jogszerű, mert európai válasz nincs. Viszont egyáltalán nem jogszerű az a gyakorlat, amit Magyarország szemére vetnek, nevezetesen a határsértők bántalmazása. A magyar kormány ezt vitatja, de nem járul hozzá ahhoz, hogy független vizsgálattal tisztázzák a helyzetet, az az állítás pedig, miszerint a vizsgálatra nincs is lehetőség, mert a hivatalos jegyzőkönyvekben nincs szó bántalmazásokról, cinikus, és azt a gyanút erősíti, hogy semmiképpen nem véletlen túlkapásokról van szó.

A hamburgi Die Welt kommentárja szerint Angela Merkel politikája és néhány kijelentése átgondolatlan volt, de erről nem szívesen beszél a kancellár és pártja, különben be kellene ismernie, hogy Orbán Viktor, „a budapesti Mefisztó” valójában „nem a pokol fejedelme” volt, amikor lezárta a magyar határt, és ezzel végeredményben a balkáni migrációs útvonalat is.

Név nélkül, nem nyilvánosan nyilatkozva a német kormánypártok csaknem valamennyi politikusa elismeri, hogy ésszerű döntés volt a magyar miniszterelnök részéről Közép-Európa kapujának lezárása – írja a hamburgi lap. „Lehet, hogy a magyarok egyszerűen őszintébbek, mint a német kormány?” – vetette fel a szerző, hozzátéve: Budapest elég nyitott ahhoz, hogy elvégezze mindazt, amit egyes megfigyelők „piszkos munkának” neveznek.


Az előbbi, konzervatív lapoknál liberálisabb szemléletű, müncheni Süddeutsche Zeitung úgy véli: az új szabályozással Orbán Viktor az eddiginél is szigorúbb eszközökkel folytatja saját személyes háborúját. A menedékjogot „de facto felszámolták” Magyarországon – állapítja meg a müncheni újság. Felhívja a figyelmet arra: a magyar miniszterelnök a menedékkérők távoltartását nem jogállami érvekkel indokolja, nem a túlterhelésből fakadó nehézségekre hivatkozik, hanem a lakosság homogenitásáról, az etnikai keveredés és a kulturális önazonosság elvesztésének veszélyéről beszél, és egyáltalán nem hajlandó befogadni menekülteket. Ugyanez a lap külön kommentárban minősíti alattomosságnak azt, hogy Orbán Viktor a terrorizmus trójai falovaként emlegeti a bevándorlást. A legtöbben, akik a balkáni útra léptek, éppenséggel a terror, a háború, az éhezés ellen menekülnek. Senkit nem akarnak terrorizálni, csak élni akarnak. Azt, hogy néhány terrorista menekültnek álcázza magát, nem lenne szabad a menedéket kereső százezrek nyakába varrni – írja a müncheni kommentátor.


Az ARD országos német köztelevízió híradójában elhangzott kommentár szerint az utóbbi időszakban naponta átlagosan 10 menedékkérő érkezett a 10 milliós Magyarországra, így hát legalábbis furcsán hangzik az új szabályozásnak az ostromállapotról szóló magyarázata. Orbán Viktor ugyanakkor – folytatódott az értékelés – fájó pontra tapint rá, amikor biztonsági indokokra hivatkozik, és a jogi határzárral lényegében az uniós külső határok jobb védelméről gondoskodik, aminek a szükségességéről Németországban is régóta egyetértés van. Azonban – tette hozzá a kommentátor – az emberi bánásmód normáitól nem lenne szabad eltérni, a magyar kormányfő végeredményben hitelteleníti a nagyobb biztonságra és ellenőrzésre vonatkozó, lényegében helyes törekvést.

Der Standard című osztrák liberális lap azt írja, hogy a magyar kormányzat az állítólagosan fennálló migrációs nyomással indokolja a menekültjog szigorítását, bár a balkáni útvonal egy évvel ezelőtti lezárása óta erősen visszaesett az innen érkező menekültek száma. Ez – fogalmaz a lap budapesti tudósítója – nem akadályozza Orbánt a populista hangulatkeltésben. A magyar miniszterelnök a Der Standard szerint azt reméli, hogy példáját előbb-utóbb mások is követni fogják.

Politico című amerikai portál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása felidézi, hogy a magyar migrációs politika már eddig is éles bírálatokra késztette az uniós intézményeket és az emberi jogi szervezeteket. Részletesen beszámol azokról a vádakról, amelyek szerint a magyar rendőrök gyakran bántalmazzák a migránsokat a szerb határ térségében. Ezeket a vádakat a magyar kormány határozottan tagadja – teszi hozzá a Politico.

 

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.