Winnetou visszatér
főoldal >  Egyéb >  Jegyzet
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Winnetou visszatér

Winnetou visszatér

Emlékszem a szinkronokra. Roger Moore „angyali” hangján egykoron csak Láng József szólalhatott meg, Tony Curtist Sztankay István, a női szépségeket Dallos Szilvia tolta a fülünkbe. Nekünk a magyar színészek voltak a sztárok, a világhírességek csak azért kellettek, hogy a film ne tűnjön föl rádiójátéknak.


A puha diktatúrában, a fiatalabbak kedvéért, az átkosban, március 15-én az embereket a hatalom a tévé elé ültette. Nehogy már összejöjjenek a szabadban, aztán hangoskodjanak! A felnőttek krimit nézhettek, a gyerekeknek többnyire az indián mesét nyomták (Winnetou magyar hangja Juhász Jácint). Lehetett választani: otthon, képernyőn nézni a bunyót vagy ellenzékiként tüntetően beleszaladni a pofonokba, a zsaruk gumibotjába.

Akkoriban nem volt jó üzlet rendőrökkel találkozni, fogdát látogatni, de később sokan e megpróbáltatásokra hivatkozva nevezték magukat rendszerváltónak, kezdtek hangpostaként működni, a nemzet üzeneteit venni, majd nekünk lejátszani. Mostanában a nemzet már többes számban beszélt, általam ismeretlen közmondásokra hivatkozott, és bár a fenekem kilátszott a nadrágomból, mégis a gazdagságomat emlegette. Mindezt csak azért említem, mert a nemzet hangja most egy kicsit érdesebbre váltott.

Magyarország megosztott: Orbán-ellenzők "új köztársaságot" követelnek. (Kép: t-online)

Kezdetként kérdezősködött: egészség, kokárda, lobog-e már házamon a nemzetiszínű zászló, aztán rátért a lényegre. Eddig a szent ünnepeken a szeretetről beszélt, választások közeledtével a kötelességről, amikor pedig ellenség közeledett a kapuhoz, akkor szólt, hogy zárjak kulcsra, és a reteszt se felejtsem el. Most azt mondta, csendben kell maradni, hogy ő a nemzet, meghallhassa a saját hangját. Eddig az ünnepek, a nagygyűlések dobogóként segítették az érvényesülésünket. Mi, kisemberek ilyenkor másztuk a szamárlétrát. Nem kellett tagkönyvet mutogatni, a pfujolás igazolt minket. A történelmünket. Mi magyarok még a betegségeinket is síppal, dobbal, nádi hegedűvel gyógyítottuk, nem költöttünk orvosra, gyógyszerre. Mártírunk, a Prágában őrizetbe vett Deutsch Tamás is csak akkor fogta be a száját, amikor a beléptető rendszerről kérdezték.

Bennünket a balhé minősített, attól teljesedtünk ki, a balhétól dübörgött az ország, a balhé még a népszavazást is blokkolta. Most meg, ácsi! Oda az életpályánk, a karrierünk! Pedig már beszereztük a sípot, hozzá a paradicsomot, a záptojást, molinót festettünk, Fradi-meccseken, CÖF-felvonulásokon edzettük a torkunkat, és erre a nemzet visszafog. Nem kiabálhatjuk, hiába magoltuk be, hogy hazaárulók, szemét Gyurcsány, libás Bajnai. Pedig milyen jól működött a rendszer! A fene sem bajlódott tanulással, aztán álláskereséssel, az ordítás, kis köpködéssel vegyítve többet ért az egyetemi szakdolgozatnál.

Aki jól csinálta, egy két éven belül államtitkár vagy miniszteri biztos lehetett. Ökölbe szorult a kéz, vöröslött az arc, a nyáltól nem védett az esernyő, a jó állástól a hülyeségünk. Úgy látszik, ennek most vége. Új a helyzet, március 15-én nincs szövegelés. Nem tehetünk mást, alkalmazkodunk. Maradunk otthon, bekészítjük a mogyorót, a sört, bekapcsoljuk a tévét: jöhet Winnetou.

 

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
,,Aki hallgat, az is beszél”
,,Aki hallgat, az is beszél”

Nemrég jelent meg Aczél Petra Neked van igazad? című könyve a Tinta Könyvkiadónál. Ebből az alkalomból beszélgetett a szerzővel tudósítónk, aki elsőként ezt kérdezte: A könyv címlapján csupán egy kulcs az illusztráció; melyik zárat nyitja ez a kulcs? (A képen a könyv írója, Aczél Petra.)

Bezárás
Jócskán késtek a római tüntetők – hatvanéves az Európai Unió – Indulhatnának már! – szólal meg mellettem Jani barátom –, mindjárt találkozónk van a lányokkal! Mármint asszonyainkkal, de hát nekünk ők a lányok. Álldogálok jól kiválasztott helyemen – más várakozók: egy begipszelt karú operatőr és egy a munkaeszközét a szemeteskocsinak támasztó utcaseprőnő mögött, s nyugtatom, hogy tíz perc alatt ott vagyunk a Teemininél, van időnk még kivárni, hogy a Rómában mindenütt látható európai uniós menet végre összeálljon, s irányt vegyen a Capitolium felé, ahol a közösség országainak vezetői tanácskoztak.
Szupermarket tetejére építettek óvodát Bécsben Mivel máshol nem találtak megfelő helyet neki, egy szupermarket tetejére építettek óvodát az osztrák fővárosban. A liesingi intézményben 170 gyerek számára van hely, és még udvart is kialakítottak a számukra. Bécs 52 millió eurót fordít 2021-ig új iskolai, óvodai és napközis helyek létrehozására. (Képek: Votava/PID)
Feléledhet a rajkai határátmenet: vonattal Pozsonyba A szlovákok közvetlen járatokat szeretnének Pozsony és Magyarország között. A ta3.com információi szerint a szlovák szaktárca megrendelésére már az idei decemberi menetrendváltástól naponta csúcsidőben tíz vonatpár közlekedhet Rajkán keresztül Pozsony és Magyarország között. Olyan menetrend kialakítása a cél, ami megfelelő csatlakozást nyújthat Budapest irányába.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
Építs saját holdjárót! Áprilisban rendezi első közös foglalkozását a Puli és a Makerspace.hu csapata, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg az űrtevékenység világával a kalandozni vágyó 10–14 évesek. A résztvevők megépítik saját, működő holdjáró-modelljüket, amellyel különleges feladatokat is el kell végezniük az újdonsült robotépítőknek. (Képek: Gyarmati László/InterfeszPress)
,,Aki hallgat, az is beszél” Nemrég jelent meg Aczél Petra Neked van igazad? című könyve a Tinta Könyvkiadónál. Ebből az alkalomból beszélgetett a szerzővel tudósítónk, aki elsőként ezt kérdezte: A könyv címlapján csupán egy kulcs az illusztráció; melyik zárat nyitja ez a kulcs? (A képen a könyv írója, Aczél Petra.)
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Verkehrsmuseum baut Schiffsbrücke HajóHíd, Schiffsbrücke ist der Titel der vom Verkehrsmuseum gestarteten Programmreihe. Der dafür entsprechende Schauplatz: das Museumsschiff Kossuth, vor Anker am Pester Donaukai. Einmal im Monat (nächster Termin 27. April) laden Verkehrsexperten, Historiker u.a. Leute vom Fach zum Vortrag mit anschließender Diskussuion auf die Kossuth ein.