ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Winnetou visszatér
főoldal >  Egyéb >  Jegyzet
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Winnetou visszatér

Winnetou visszatér

Emlékszem a szinkronokra. Roger Moore „angyali” hangján egykoron csak Láng József szólalhatott meg, Tony Curtist Sztankay István, a női szépségeket Dallos Szilvia tolta a fülünkbe. Nekünk a magyar színészek voltak a sztárok, a világhírességek csak azért kellettek, hogy a film ne tűnjön föl rádiójátéknak.


A puha diktatúrában, a fiatalabbak kedvéért, az átkosban, március 15-én az embereket a hatalom a tévé elé ültette. Nehogy már összejöjjenek a szabadban, aztán hangoskodjanak! A felnőttek krimit nézhettek, a gyerekeknek többnyire az indián mesét nyomták (Winnetou magyar hangja Juhász Jácint). Lehetett választani: otthon, képernyőn nézni a bunyót vagy ellenzékiként tüntetően beleszaladni a pofonokba, a zsaruk gumibotjába.

Akkoriban nem volt jó üzlet rendőrökkel találkozni, fogdát látogatni, de később sokan e megpróbáltatásokra hivatkozva nevezték magukat rendszerváltónak, kezdtek hangpostaként működni, a nemzet üzeneteit venni, majd nekünk lejátszani. Mostanában a nemzet már többes számban beszélt, általam ismeretlen közmondásokra hivatkozott, és bár a fenekem kilátszott a nadrágomból, mégis a gazdagságomat emlegette. Mindezt csak azért említem, mert a nemzet hangja most egy kicsit érdesebbre váltott.

Magyarország megosztott: Orbán-ellenzők "új köztársaságot" követelnek. (Kép: t-online)

Kezdetként kérdezősködött: egészség, kokárda, lobog-e már házamon a nemzetiszínű zászló, aztán rátért a lényegre. Eddig a szent ünnepeken a szeretetről beszélt, választások közeledtével a kötelességről, amikor pedig ellenség közeledett a kapuhoz, akkor szólt, hogy zárjak kulcsra, és a reteszt se felejtsem el. Most azt mondta, csendben kell maradni, hogy ő a nemzet, meghallhassa a saját hangját. Eddig az ünnepek, a nagygyűlések dobogóként segítették az érvényesülésünket. Mi, kisemberek ilyenkor másztuk a szamárlétrát. Nem kellett tagkönyvet mutogatni, a pfujolás igazolt minket. A történelmünket. Mi magyarok még a betegségeinket is síppal, dobbal, nádi hegedűvel gyógyítottuk, nem költöttünk orvosra, gyógyszerre. Mártírunk, a Prágában őrizetbe vett Deutsch Tamás is csak akkor fogta be a száját, amikor a beléptető rendszerről kérdezték.

Bennünket a balhé minősített, attól teljesedtünk ki, a balhétól dübörgött az ország, a balhé még a népszavazást is blokkolta. Most meg, ácsi! Oda az életpályánk, a karrierünk! Pedig már beszereztük a sípot, hozzá a paradicsomot, a záptojást, molinót festettünk, Fradi-meccseken, CÖF-felvonulásokon edzettük a torkunkat, és erre a nemzet visszafog. Nem kiabálhatjuk, hiába magoltuk be, hogy hazaárulók, szemét Gyurcsány, libás Bajnai. Pedig milyen jól működött a rendszer! A fene sem bajlódott tanulással, aztán álláskereséssel, az ordítás, kis köpködéssel vegyítve többet ért az egyetemi szakdolgozatnál.

Aki jól csinálta, egy két éven belül államtitkár vagy miniszteri biztos lehetett. Ökölbe szorult a kéz, vöröslött az arc, a nyáltól nem védett az esernyő, a jó állástól a hülyeségünk. Úgy látszik, ennek most vége. Új a helyzet, március 15-én nincs szövegelés. Nem tehetünk mást, alkalmazkodunk. Maradunk otthon, bekészítjük a mogyorót, a sört, bekapcsoljuk a tévét: jöhet Winnetou.

 

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.