ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 „Nézz Kossuth szemébe!” – Ünnepi újdonságok a Nemzeti Múzeumban
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
„Nézz Kossuth szemébe!” – Ünnepi újdonságok a Nemzeti Múzeumban

„Nézz Kossuth szemébe!” – Ünnepi újdonságok a Nemzeti Múzeumban

Március 15-ike ünnepének közeledtével a Magyar Nemzeti Múzeum két új szerzeményével örvendezteti meg látogatóit. Az újdonságokat ma, március 13-án mutatták be a sajtó képviselőinek. Első alkalommal látható Budapesten a Kossuth Lajosról az Egyesült Államokban 1852-ben készült dagerrotípia (vásárlási értéke 23 ezer dollár!) Kiállították továbbá a márciusi ifjak egyike, Oroszhegyi Józsa börtönévei alatt faragott emlékpoharát is.


A „Nézz Kossuth szemébe!” fantázianevű bemutató látogatói első ízben találkozhatnak közvetlenül azzal a fotóval, amely a szabadságharc vezetőjéről Bostonban, Kossuth Lajos amerikai körútján készült, az akkoriban újnak számító fotográfiai eljárás eredményeként. A politikust ábrázoló tizenegyszer nyolc centiméteres dagerrotípia a szakértők feltételezése szerint sztereo-felvételként készült, vagyis egy térhatású kép egyik fele lehetett. Kossuth Lajos a felvételen ugyanabban a kormányzói atillában látható, amelyet Debrecenben is viselt.

Varga Benedek főigazgató kiemelte: a felvételt csupán rövid időszakokra állítja ki a múzeum, mivel az ezüstözött rézlemezre készült dagerrotípia fényre, hőre és a páratartalom változásra is rendkívül érzékeny. Most a látogatók március 15-től április 2-ig tekinthetik meg.

A kiállított dagerrotípia a korabeli amerikai fotográfia neves képviselői, Albert Sands Southworth és Josiah Johnson Hawes közös műhelyében készült. A felvétel az utóbbi leszármazottjainál maradt fent, tőlük vásárolta meg Novomeszky János amerikai–magyar műgyűjtő, aki a múzeum szakembereinek is megmutatta a képet. A gyűjtő halála (2004) után a felvételt a Nemzeti Múzeum munkatársai elvesztették szem elől, az csak 2015-ben bukkant elő újra. 

A kivételes műtárgyat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vásárolta meg az Értéktár-program részeként, és helyezte letétbe a múzeumban. Mint a mai sajtótájékoztatón Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke elmondta: az Értéktár-program 2014-ben kezdődött mintegy 30 milliárd forintos kerettel, amiből a különféle okok miatt külföldre sodródott, vagy ott keletkezett, de a magyar kulturális örökség részét képező műtárgyakat vásárolják vissza és tárják a magyar közönség elé. Az alelnök a sajtónak a fotó vételi árát nem tárta fel, ám utóbb az Infovilág munkatársának érdeklődésére megjegyezte, hogy az MNB Értéktár programjából közelebb juthatunk a keresett információhoz. A honlap szerint a Kossuth dagerrotípia vásárlási értéke 23 ezer dollár!
    
Nemzeti ünnepünk alkalmából állítják ki a márciusi ifjak egyike, Oroszhegyi Józsa hadiorvos által a fogságban faragott emlékpoharát is. A székely származású orvos 1848-ban egyike volt a legaktívabb márciusi ifjaknak, részt vett a szabadságharc küzdelmeiben. A világosi fegyverletétel után két évig bujkált, miközben távollétében halálra ítélték. Végül tíz év vasban letöltendő fogság jutott osztályrészéül a josephstadti várbörtönben. Öt év után szabadult közkegyelemmel, majd folytatta orvosi tanulmányait, szakírói és publicisztikai tevékenységét, utóbb a Kelet-Balkánra, Kis-Ázsiába, sőt Iránba is eljutott.

Az 1851–56 között a börtönben faragott talpas pohár kivételes történelmi ereklye. Adományozója, Endrődi Júlia történész megjegyezte, hogy Oroszhegyi Józsa neve, szerepvállalása és sokféle tárgyban írt művei – a többi közt etnográfiai értékű útleírásai a román fejedelemségekről és az Oszmán Birodalomról – ma már jobbára csak a szaktudományok képviselői előtt ismertek. Most a múzeum az Oroszhegyi által fából faragott és feliratozott pohárkával is felidézni kívánja a márciusi ifjak emlékét – ugyancsak április 2-áig.

A dagerrotípia, vagyis az ősfénykép, amelynek készítési eljárását 1839-ben tették közzé, egyedi direkt pozitív eljárás, amely ezüstözött rézlemezre készült. Ez azt jelenti, hogy minden egyes darab egyedi, mert egy expozícióval egy képet készíthettek.

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország

Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.