ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Folyamatosan csökkennek a magyar reálbérek
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Folyamatosan csökkennek a magyar reálbérek

Folyamatosan csökkennek a magyar reálbérek

A The New York Times meglehetősen lassan, de most végül annál erőteljesebben reagált arra, hogy a magyar parlament egy héttel ezelőtt elfogadta a déli határzár szigorítását, a menekültek válogatás nélküli őrizetben tartásának lehetővé tételét. Mai számában a lap a szerkesztőség testületi álláspontját kifejező kommentárban állapítja meg, hogy újabb mélypontját érte el a magyar bánásmód menekültekkel, és hogy a jogszabálynak a menekült gyermekekre vonatkozó előírásai a nemzetközi jog megsértését jelentik.


Orbán Viktor miniszterelnök a The New York Times szerint egyértelműen baleknak nézi az uniót: fittyet hány az európai értékeknek, ugyanakkor igényli az EU támogatását. Mikor jön el az a pont, amikor az unióban lesz elég bátorság tevőlegesen fellépni ezzel a politikával szemben? – teszi fel a kérdést a nagy nemzetközi tekintélynek örvendő New York-i lap. A szerkesztőségi kommentár szerint az EU-t a hideg kirázza a brit távozás gondolatától, valamint aggódik amiatt is, hogy Közép- és Kelet-Európában erőteljesen felütötte a fejét a nacionalizmus. Az unió azonban köteles megkérdezni önmagától, mikor áll elő az a helyzet, amelyben az, ahogyan Magyarország megtagadja az alapvető értékeket, már értelmetlenné teszi magát az uniót – véli a The New York Times.

A nemzetközi sajtó jó része hírügynökségi beszámolók alapján ad hírt arról, hogy újraválasztották köztársasági elnöknek Áder Jánost, valamint hogy éhségsztrájkba kezdtek bevándorlók a békéscsabai zárt befogadó központban.

Békéscsabán a központban elhelyezett 102 személy közül 94-en vesznek részt az éhségsztrájkban – derül ki a Reuters beszámolójából. Panaszkodnak a rossz bánásmódra, és követelik, hogy engedjék őket továbbmenni. A Reuters megszólaltatja Pardavi Mártát, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökét, aki szerint sokan lelki traumákon eshettek át. Az éhségsztrájkról beszámol a Xinhua kínai hírügynökség is.

Áder János újraválasztásáról írva az APA osztrák hírügynökség azt emeli ki, hogy az Országgyűlésben lebonyolított szavazás az előzetes várakozásoknak megfelelő eredményt hozta. Az Ádert jelölő kormányzatot az APA jobboldali konzervatívnak, az AP amerikai hírügynökség Orbán Viktort – politikai besorolásakor – populistának minősíti. Az AP megjegyzi, hogy a magyar államfői poszt nagyrészt inkább csak protokolláris jelentőségű, Áder pedig arról ismert, hogy gyakran beszél a környezetvédelemről és a vízellátás fontosságáról. Az AFP francia hírügynökség azt tartja a régi-új államfő legfontosabb tulajdonságának, hogy közel áll Orbán Viktorhoz. A dpa ugyanakkor „enyhén renitens” köztársasági elnöknek nevezi Ádert, emlékeztetve arra, hogy előző ciklusa alatt harminc törvényt küldött át az alkotmánybíróságnak vagy vissza a parlamentnek.

A londoni The Guardian a magyar elnökválasztásról szóló terjedelmes cikk jelentős részében Majtényi Lászlónak a parlamenti beszédét ismerteti, kiemelve, hogy a demokratikus ellenzék jelöltjének a véleménye szerint az unióból való kilépésről hozott brit népszavazási döntés, valamint Donald Trump amerikai elnökké választása ártott Magyarországnak. A globális súlyú események arra bátorítanak olyan autoriter vezetőket, mint Orbán Viktor, hogy gyengítsék a civil társadalmat – emeli ki Majtényi gondolatai közül a Guardian.

A Politico című amerikai portál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása ugyancsak saját tudósításban számol be Áder újraválasztásáról, és a miniszterelnök szövetségesének nevezi az államfőt.

Szintén a Politico számol be arról, hogy egy friss szakszervezeti felmérés szerint a reálbérek hét uniós országban – köztük Magyarországon – folyamatosan csökkennek 2009, vagyis a válság első kemény éve óta. A jelentést az Európai Szakszervezeti Intézet és az Európai Szakszervezeti Konföderáció közösen jegyzi. Eszerint az infláció figyelembe vételével a reálbérek évről évre csökkennek Cipruson, az Egyesült Királyságban, Görögországban, Horvátországban, Magyarországon, Olaszországban és Portugáliában.

Több európai lap foglalkozik előzetes esélylatolgató írásban a szerdai hollandiai parlamenti választásokkal. A müncheni Süddeutsche Zeitung szerint amennyiben 20 százalék szavaz majd a jobboldali populista Geert Wilders pártjára, akkor ennek a formációnak lesz a legnagyobb frakciója. Wilders esetleges sikere azt jelenti majd, hogy az EU melletti liberális politika megmérettetett és könnyűnek találtatott. Ennek kapcsán a német lap áttekinti az európai helyzetet, és egyebek közt megállapítja: Lengyelországban és Magyarországon már olyan kormány van hatalmon, amely kevés jelét mutatja annak, hogy érdekelt lenne az EU-konform magatartásban. A magyar kormány nem akar kilépni az unióból, de szerinte ennek az uniónak egészen másként kellene kinéznie, mint eddig, például a menekültpolitikában – írja a Süddeutsche Zeitung.

 

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.