Folyamatosan csökkennek a magyar reálbérek
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Folyamatosan csökkennek a magyar reálbérek

Folyamatosan csökkennek a magyar reálbérek

A The New York Times meglehetősen lassan, de most végül annál erőteljesebben reagált arra, hogy a magyar parlament egy héttel ezelőtt elfogadta a déli határzár szigorítását, a menekültek válogatás nélküli őrizetben tartásának lehetővé tételét. Mai számában a lap a szerkesztőség testületi álláspontját kifejező kommentárban állapítja meg, hogy újabb mélypontját érte el a magyar bánásmód menekültekkel, és hogy a jogszabálynak a menekült gyermekekre vonatkozó előírásai a nemzetközi jog megsértését jelentik.


Orbán Viktor miniszterelnök a The New York Times szerint egyértelműen baleknak nézi az uniót: fittyet hány az európai értékeknek, ugyanakkor igényli az EU támogatását. Mikor jön el az a pont, amikor az unióban lesz elég bátorság tevőlegesen fellépni ezzel a politikával szemben? – teszi fel a kérdést a nagy nemzetközi tekintélynek örvendő New York-i lap. A szerkesztőségi kommentár szerint az EU-t a hideg kirázza a brit távozás gondolatától, valamint aggódik amiatt is, hogy Közép- és Kelet-Európában erőteljesen felütötte a fejét a nacionalizmus. Az unió azonban köteles megkérdezni önmagától, mikor áll elő az a helyzet, amelyben az, ahogyan Magyarország megtagadja az alapvető értékeket, már értelmetlenné teszi magát az uniót – véli a The New York Times.

A nemzetközi sajtó jó része hírügynökségi beszámolók alapján ad hírt arról, hogy újraválasztották köztársasági elnöknek Áder Jánost, valamint hogy éhségsztrájkba kezdtek bevándorlók a békéscsabai zárt befogadó központban.

Békéscsabán a központban elhelyezett 102 személy közül 94-en vesznek részt az éhségsztrájkban – derül ki a Reuters beszámolójából. Panaszkodnak a rossz bánásmódra, és követelik, hogy engedjék őket továbbmenni. A Reuters megszólaltatja Pardavi Mártát, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökét, aki szerint sokan lelki traumákon eshettek át. Az éhségsztrájkról beszámol a Xinhua kínai hírügynökség is.

Áder János újraválasztásáról írva az APA osztrák hírügynökség azt emeli ki, hogy az Országgyűlésben lebonyolított szavazás az előzetes várakozásoknak megfelelő eredményt hozta. Az Ádert jelölő kormányzatot az APA jobboldali konzervatívnak, az AP amerikai hírügynökség Orbán Viktort – politikai besorolásakor – populistának minősíti. Az AP megjegyzi, hogy a magyar államfői poszt nagyrészt inkább csak protokolláris jelentőségű, Áder pedig arról ismert, hogy gyakran beszél a környezetvédelemről és a vízellátás fontosságáról. Az AFP francia hírügynökség azt tartja a régi-új államfő legfontosabb tulajdonságának, hogy közel áll Orbán Viktorhoz. A dpa ugyanakkor „enyhén renitens” köztársasági elnöknek nevezi Ádert, emlékeztetve arra, hogy előző ciklusa alatt harminc törvényt küldött át az alkotmánybíróságnak vagy vissza a parlamentnek.

A londoni The Guardian a magyar elnökválasztásról szóló terjedelmes cikk jelentős részében Majtényi Lászlónak a parlamenti beszédét ismerteti, kiemelve, hogy a demokratikus ellenzék jelöltjének a véleménye szerint az unióból való kilépésről hozott brit népszavazási döntés, valamint Donald Trump amerikai elnökké választása ártott Magyarországnak. A globális súlyú események arra bátorítanak olyan autoriter vezetőket, mint Orbán Viktor, hogy gyengítsék a civil társadalmat – emeli ki Majtényi gondolatai közül a Guardian.

A Politico című amerikai portál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása ugyancsak saját tudósításban számol be Áder újraválasztásáról, és a miniszterelnök szövetségesének nevezi az államfőt.

Szintén a Politico számol be arról, hogy egy friss szakszervezeti felmérés szerint a reálbérek hét uniós országban – köztük Magyarországon – folyamatosan csökkennek 2009, vagyis a válság első kemény éve óta. A jelentést az Európai Szakszervezeti Intézet és az Európai Szakszervezeti Konföderáció közösen jegyzi. Eszerint az infláció figyelembe vételével a reálbérek évről évre csökkennek Cipruson, az Egyesült Királyságban, Görögországban, Horvátországban, Magyarországon, Olaszországban és Portugáliában.

Több európai lap foglalkozik előzetes esélylatolgató írásban a szerdai hollandiai parlamenti választásokkal. A müncheni Süddeutsche Zeitung szerint amennyiben 20 százalék szavaz majd a jobboldali populista Geert Wilders pártjára, akkor ennek a formációnak lesz a legnagyobb frakciója. Wilders esetleges sikere azt jelenti majd, hogy az EU melletti liberális politika megmérettetett és könnyűnek találtatott. Ennek kapcsán a német lap áttekinti az európai helyzetet, és egyebek közt megállapítja: Lengyelországban és Magyarországon már olyan kormány van hatalmon, amely kevés jelét mutatja annak, hogy érdekelt lenne az EU-konform magatartásban. A magyar kormány nem akar kilépni az unióból, de szerinte ennek az uniónak egészen másként kellene kinéznie, mint eddig, például a menekültpolitikában – írja a Süddeutsche Zeitung.

 

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Jócskán késtek a római tüntetők – hatvanéves az Európai Unió
Jócskán késtek a római tüntetők – hatvanéves az Európai Unió

– Indulhatnának már! – szólal meg mellettem Jani barátom –, mindjárt találkozónk van a lányokkal! Mármint asszonyainkkal, de hát nekünk ők a lányok. Álldogálok jól kiválasztott helyemen – más várakozók: egy begipszelt karú operatőr és egy a munkaeszközét a szemeteskocsinak támasztó utcaseprőnő mögött, s nyugtatom, hogy tíz perc alatt ott vagyunk a Teemininél, van időnk még kivárni, hogy a Rómában mindenütt látható európai uniós menet végre összeálljon, s irányt vegyen a Capitolium felé, ahol a közösség országainak vezetői tanácskoztak.

Bezárás
Jócskán késtek a római tüntetők – hatvanéves az Európai Unió – Indulhatnának már! – szólal meg mellettem Jani barátom –, mindjárt találkozónk van a lányokkal! Mármint asszonyainkkal, de hát nekünk ők a lányok. Álldogálok jól kiválasztott helyemen – más várakozók: egy begipszelt karú operatőr és egy a munkaeszközét a szemeteskocsinak támasztó utcaseprőnő mögött, s nyugtatom, hogy tíz perc alatt ott vagyunk a Teemininél, van időnk még kivárni, hogy a Rómában mindenütt látható európai uniós menet végre összeálljon, s irányt vegyen a Capitolium felé, ahol a közösség országainak vezetői tanácskoztak.
Szupermarket tetejére építettek óvodát Bécsben Mivel máshol nem találtak megfelő helyet neki, egy szupermarket tetejére építettek óvodát az osztrák fővárosban. A liesingi intézményben 170 gyerek számára van hely, és még udvart is kialakítottak a számukra. Bécs 52 millió eurót fordít 2021-ig új iskolai, óvodai és napközis helyek létrehozására. (Képek: Votava/PID)
Feléledhet a rajkai határátmenet: vonattal Pozsonyba A szlovákok közvetlen járatokat szeretnének Pozsony és Magyarország között. A ta3.com információi szerint a szlovák szaktárca megrendelésére már az idei decemberi menetrendváltástól naponta csúcsidőben tíz vonatpár közlekedhet Rajkán keresztül Pozsony és Magyarország között. Olyan menetrend kialakítása a cél, ami megfelelő csatlakozást nyújthat Budapest irányába.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
Építs saját holdjárót! Áprilisban rendezi első közös foglalkozását a Puli és a Makerspace.hu csapata, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg az űrtevékenység világával a kalandozni vágyó 10–14 évesek. A résztvevők megépítik saját, működő holdjáró-modelljüket, amellyel különleges feladatokat is el kell végezniük az újdonsült robotépítőknek. (Képek: Gyarmati László/InterfeszPress)
Már nem Orbán az egyértelműen legnépszerűbb vezető politikus A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, március 9–14. között 1054 személy megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését. A múlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága két százalékpontot növekedve 25 százalék.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Verkehrsmuseum baut Schiffsbrücke HajóHíd, Schiffsbrücke ist der Titel der vom Verkehrsmuseum gestarteten Programmreihe. Der dafür entsprechende Schauplatz: das Museumsschiff Kossuth, vor Anker am Pester Donaukai. Einmal im Monat (nächster Termin 27. April) laden Verkehrsexperten, Historiker u.a. Leute vom Fach zum Vortrag mit anschließender Diskussuion auf die Kossuth ein.