ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Menekültek: elmarasztalta Magyarországot az Európai Emberi Jogi Bíróság
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Menekültek: elmarasztalta Magyarországot az Európai Emberi Jogi Bíróság

Menekültek: elmarasztalta Magyarországot az Európai Emberi Jogi Bíróság

A legtöbb országban a mai ugyanolyan szürke munkanap, amilyen csak egy szerda tud lenni, de nem csupán Magyarország kivétel a nemzeti ünnepével, hanem például Hollandia is, ahol ma tartják a parlamenti választásokat. A véleményalakító európai média több előzetesen írásban járja körül a témát, azt, hogy az idei esztendő három fontos európai választása közül időben ez az első, és bár súlyában talán a legkevésbé fontos, a példa ereje okán mégis meghatározó jelentőségű lehet.


Miről beszélünk? Arról, hogy a mai hollandiai választások nagy kérdése az, milyen tömegtámogatást képes maga mögött felmutatni az unióellenes, idegeneket elutasító, muszlimgyűlölő, szélsőjobboldali populista Geert Wilders Szabadságpártja. Wilders népszerűsége vetekszik Mark Rutte jobboldali liberális kormányfő népszerűségével. Esélylatolgató cikkeikben az európai lapok felhívják a figyelmet arra, hogy a teljesen arányos holland választási rendszerben a pártok az elért szavazataránynak pontosan megfelelő számú képviselői mandátumot kapnak, és ez sokpárti parlamentet eredményez. Sem Rutte, sem Wilders nem számíthat húsz százalék fölötti eredményre, tehát mindenképpen koalíciós kormány lesz Hollandiában, és minden eddigi jel szerint a liberálisok koalíciókötési képessége összehasonlíthatatlanul magasabb, mint a nacionalista bezárkózást hirdetőké.

Így hát – miként az például a tekintélyes, konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitungban olvasható – nem kell félni Wilders kormányra kerülésétől. Azt viszont már nem tartják elképzelhetetlennek az elemzők, hogy – miként tavaly kétszer is, a brexit-népszavazás és az amerikai elnökválasztás kérdésében – felsülnek a közvélemény-kutatók, és kiderül, hogy a hagyományos politikai elit elleni indulatok a vártnál jóval magasabb százalékot eredményeznek Wilders pártjának esetében. Egy ilyen fejlemény jelentősen ösztönözhetné a szélsőséges erőket a májusban elnökválasztást tartó Franciaországban, illetve a szeptemberi Bundestag-választásra készülő Németországban is. A Frankfurter Allgemeine által megszólaltatott szakértő különösen a franciák miatt aggódik: úgy látja, hogy a Nemzeti Front elnökének, Marine Le Pennek a sikere katasztrofális következményekkel járna az euróra és Európára nézve.

A holland választások nem csupán az európai sajtót foglalkoztatják, hanem például a The Washington Post is terjedelmes cikkben mutatja be a Hollandiában élő, megnövekedett létszámú muszlim bevándorló közösségek életét, beilleszkedési gondjait, a holland társadalom szerkezeti átalakulását, és a hagyományosan erősen liberális holland közgondolkodás jobbra tolódását, a „Viseld jól magad, vagy tűnj innen!” szemléletét.

A külföldi lapok – illetve azok internetes oldalai – egyébként ma sem maradnak magyar téma nélkül. Az osztrák Der Standard, a német Handelsblatt – és néhány más újság – ismerteti például, hogy a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bíróság elmarasztalta Magyarországot menekültekkel való bánásmód, nevezetesen jogellenes bebörtönzésük miatt.

A Handelsblatt is közöl egy olyan írást, amely több más, úgymond keleti uniós ország lakosaival együtt a magyarokat is érinti. Jens Spahn, a német pénzügyminisztérium kereszténydemokrata államtitkára a cikk szerint szemrehányást tesz a koalíciós partner szociáldemokratáknak, mert azok – korábbi állásfoglalásuk ellenére – nem támogatják egyértelműen azt a tervet, hogy korlátozzák Németországban a más uniós állampolgároknak fizetett családi pótlékot. A korlátozás lényege abban állna, azok után a gyerekek után, akik nem tartózkodnak tartósan Németországban, nem a németországi összeget fizetnék, hanem annál kevesebbet, annak függvényében, hogy milyenek az árviszonyok a gyermek tartózkodásának az országában.

 

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.