A digitális káosz következményei
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
A digitális káosz következményei

A digitális káosz következményei

Az alkalmazások robbanásszerű megjelenésével és a telefonok tárolókapacitásának növekedésével egyre nagyobb körülöttünk a digitális zűrzavar. A Kaspersky Lab új tanulmánya rávilágít az internet-használókat sújtó világméretű elektronikus káosz okozta problémákra.


A tanulmány megállapította, hogy az andorid alapú eszközök használói általában 12 új alkalmazást telepítenek havonta, ugyanakkor csupán 10-et törölnek, azaz havonta két újabb alkalmazással terhelik eszközeiket. Minél több a készülékekre telepített alkalmazás, annál fontosabb a gondoskodás a kezelésükről. Emellett a használóknak csupán a fele frissíti rendszeresen alkalmazásait, vizsgálja felül a készüléke tartalmát és törli a nem használt dokumentumait és alkalmazásait.

Kép forrása: https://blog.kaspersky.com

Az eredmények a Kaspersky Lab új jelentéséből valók. „A digitális rendetlenség és veszélyei” című tanulmány alapja egy egyedülálló online felmérés, amelyet 17 országban végeztek, köztük hazánkban is. Ezt egészíti ki a Kaspersky Security Network (KSN) és a Kaspersky Lab belső tesztelőinek segítségével készült statisztikai elemzés.

Az alkalmazások „takarítása” és frissítése most különösen fontos az applikációk sérülékenységét kihasználó kártékony programok elleni küzdelemben. A  használók 28%-a csak akkor frissíti alkalmazásait, ha az már nagyon szükséges, tizede viszont egyáltalán nem is frissít.

A „takarítás” elmaradásának fő veszélye, hogy az alkalmazások maguk is fenyegetik a használók adatait. A Kaspersky Lab megállapította: az Android-alkalmazások 83%-ának van hozzáférése bizalmas használói adatokhoz, mint például névjegyekhez, üzenetekhez, valamint azt is, hogy hívásokat indíthatnak és sms-eket küldhetnek.

Az alkalmazások a használók engedélye nélkül is működhetnek! Egy-egy használó átlagosan 66 alkalmazást telepít az androidos készülékére. A legnépszerűbb 66-ból 54 anélkül elindult a háttérben, hogy gazdája a készülékéhez ért volna, és ilymódon napi 22 MB adatforgalmat gerjesztett.

Az alkalmazások okos és hozzáértő beállításaival szigorítható az alkalmazás-hozzáférés és –működés, megvalósítható az ellenőrzés. A felmérés szerint a használóknak csak kétötöde él ezzel a lehetőséggel. Továbbá: csupán 32 százalék tagadja meg a telepítést, ha nem ért egyet a telepítési szerződéssel.

A digitális rendetlenség csökkentésére, és ezáltal a személyes adatok védelmére tanácsolják a szakemberek mindenkinek:

  • Rendszerezés: szánjon egy kis időt arra, hogy rendszerezi a készülékeken tárolt adatokat (melyik alkalmazás – milyen adatot tárol)
  • Takarítás: törölje a nem használt alkalmazásokat és dokumentumokat
  • Frissítés: rendszeresen frissítse az alkalmazásokat és a szoftvert
  • Megbízhatóság: csakis megbízható forrásból töltsön le alkalmazásokat valamint szoftvereket. Ha nem tudja, mi a megbízható forrás, használjon szoftvertisztító programokat, amelyek átvizsgálják az összes telepített alkalmazást a készüléken, és jelöli a készülékét veszélyeztető, vagy a ritkán használt alkalmazásokat.

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
,,Aki hallgat, az is beszél”
,,Aki hallgat, az is beszél”

Nemrég jelent meg Aczél Petra Neked van igazad? című könyve a Tinta Könyvkiadónál. Ebből az alkalomból beszélgetett a szerzővel tudósítónk, aki elsőként ezt kérdezte: A könyv címlapján csupán egy kulcs az illusztráció; melyik zárat nyitja ez a kulcs? (A képen a könyv írója, Aczél Petra.)

Bezárás
Juncker kiáll a szociális Európa mellett – a szolidaritás nem egyirányú utca A szolidaritás nem egyirányú utca – üzente elsősorban Magyarországnak és Lengyelországnak Alexander Van der Bellen osztrák köztársasági elnök a menekültkérdésről szólva, az APA osztrák hírügynökségnek adott, terjedelmes, exkluzív interjújában, amelyet ma hajnalban tettek közzé. – Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az unió szociálpolitikai vívmányainak továbbfejlesztését, a „szociális Európát”, vagyis a kontinens integrációjának jóléti pillérét kívánja hangsúlyozni a római csúcstalálkozó zárónyilatkozatában.
Szupermarket tetejére építettek óvodát Bécsben Mivel máshol nem találtak megfelő helyet neki, egy szupermarket tetejére építettek óvodát az osztrák fővárosban. A liesingi intézményben 170 gyerek számára van hely, és még udvart is kialakítottak a számukra. Bécs 52 millió eurót fordít 2021-ig új iskolai, óvodai és napközis helyek létrehozására. (Képek: Votava/PID)
Mostantól mindenki maga állíthatja össze mobil díjcsomagját Teljes egészében az ügyfelek saját igényeihez, használati szokásaihoz igazítható tarifarendszert vezet be mától a Magyar Telekom, miután új alapokra helyezte lakossági havidíjas mobiltelefon-szolgáltatási kínálatát. Az ügyfelek maguk állíthatják össze a csomagjukat, miközben meghatározzák: mennyit szeretnének telefonálni illetve mobilon internezni.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
Építs saját holdjárót! Áprilisban rendezi első közös foglalkozását a Puli és a Makerspace.hu csapata, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg az űrtevékenység világával a kalandozni vágyó 10–14 évesek. A résztvevők megépítik saját, működő holdjáró-modelljüket, amellyel különleges feladatokat is el kell végezniük az újdonsült robotépítőknek. (Képek: Gyarmati László/InterfeszPress)
,,Aki hallgat, az is beszél” Nemrég jelent meg Aczél Petra Neked van igazad? című könyve a Tinta Könyvkiadónál. Ebből az alkalomból beszélgetett a szerzővel tudósítónk, aki elsőként ezt kérdezte: A könyv címlapján csupán egy kulcs az illusztráció; melyik zárat nyitja ez a kulcs? (A képen a könyv írója, Aczél Petra.)
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
DUIHK-Berufsbildungspreis 2017 Zum vierten Mal verlieh die Deutsch-Ungarische Industrie- und Handelskammer (DUIHK) den Berufsbildungspreis. 2013 mit dem Ziel aus der Taufe gehoben, zur Ausbildung von Fachkräften für Unternehmen, vorrangig kleine und mittelständische, die Mitglied der DUIHK sind, beizutragen.