ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Törvényesített korrupció – a letelepedési államkötvény, mint állatorvosi ló
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Törvényesített korrupció – a letelepedési államkötvény, mint állatorvosi ló

Törvényesített korrupció – a letelepedési államkötvény, mint állatorvosi ló

A Transparency International Magyarország pereket indít az Orbán-kormány ellen – számon kérendő a jogállamiság megsértését. Hiszen a hatályos alaptörvény is jogsértőnek tartja, ha a közpénzek felhasználása nem átlátható módon történik. Márpedig a letelepedési államkötvények átláthatatlanul működő kereskedő cégeket gazdagítanak – hangzott el egy mai tájékoztatón.


A jelek szerint az Orbán-kormány számára a pénznek nincs szaga, mert – bár törvény tiltja – akár büntetett előéletű személy is vásárolhatott letelepedése végett magyar államkötvényt. Kinek lehet ez az eljárás az (anyagi) érdeke? Alighanem azoknak, akik külön törvényjavaslatot dolgoztak ki és fogadtattak el avégett, hogy a schengeni határon belülre kerülhessenek be olyanok (főként kínaiak és oroszok), akik számára kívül tágasabb lenne. Úgy látszik, a gazdag migráns jó migráns, az igazi menekült ellen kerítéssel védekezünk, de aki fizet, jöhet.

A történetben az a legelképesztőbb, hogy közben ebből a bizniszből az ország semmilyen haszonra sem tesz szert. Ezt állapította meg a Transparency International Magyarország (TI) és az Investment Migration Council közös tanulmánya, amelyet ma mutattak be az érdeklődőknek. Mint elhangzott, a letelepedési államkötvények kereskedelme a törvényesített és rendszerszintű korrupció iskolapéldája.

Bármely unión kívüli ország polgára megszerezheti azó schengeni területen történő tartózkodás jogát, ha megveszi a magyar kormány által kibocsátott letelepedési államkötvényt, melynek ára 300 ezer euró. Négy év alatt mintegy 4700 letelepedési kötvény kelt el. Családtagokkal együtt, becslések szerint összesen mintegy 16 ezer nem uniós állampolgár szerezte meg a jogot, hogy Magyarországon éljen, illetve szabadon utazhasson a schengeni országokban.

A letelepedési államkötvényeket az Államadósság-kezelő Központ értékesíti – az erre felhatalmazott vállalkozásokon keresztül. Egy híján valamennyi közvetítő vállalkozást off-shore szolgáltatásokat is kínáló országokban, a Kajmán-szigeteken, Liechtensteinben, Máltán, illetve Cipruson jegyezték be, a közvetítő vállalkozások bevételének tetemes hányada a magyar államtól kapott közpénzből származik. Ez azt jelenti, hogy a kormány minden egyes letelepedési kötvény után a közvetítő vállalkozások zsebében hagy 29 ezer eurót. A közvetítő cégek további pénzekkel gazdagodnak, ugyanis minden ügyfélnek jutalékot számítanak fel, aminek az összege 45 ezer eurótól 60 ezer euróig terjedhet.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi vezetője a mai tájékoztatón hangsúlyozta: az egyetlen magyarországi bejegyzésű cég kivételével a közvetítő vállalkozásokat off-shore paradicsomokban regisztrálták, ezért aligha feltételezhető, hogy ezek a társaságok Magyarországon adót fizetnének a tetemes bevételeik után.

Nagy Boldizsár nemzetközi jogász, aki közreműködött a tanulmány elkészítésében, hozzáfűzte: a letelepedési államkötvényekre vonatkozó törvények megalkotása hemzseg a szabálytalanságoktól, gyakran érdemi vita nélkül fogadják el őket. „Az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának privilégiuma a közvetítő vállalkozások kijelölésére vagy kizárására aligha egyeztethető össze a jogállamiság követelményeivel, különösen, hogy az eljárás nem átlátható, jogorvoslat pedig nincs” – fejtegette az ELTE és a Közép-európai Egyetem tanára.

A kormány 2017. január 12-i bejelentése szerint az Államadósság-kezelő Központ március 31-ével lezárja a letelepedési államkötvények forgalmazását. Ez azonban csak a kötvénykereskedés felfüggesztése, vagyis semmi akadálya annak, hogy később újra induljon a letelepedési államkötvények kereskedelme.

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Nem áprilisi tréfa: megújult az Infovilág!
Nem áprilisi tréfa: megújult az Infovilág!

Mától új köntösben jelenik meg a 17 évvel ezelőtt alapított, a 18. évfolyamába lépett internetes napilap, az „Infovilág – a hiteles hírportál”. A kis híján 37 ezer hírt és 80 ezernél több illusztrációt tartalmazó, sokak számára internetes krónikaként, archívumként is szolgáló Infovilág természetesen csak küllemében változott.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.