Brüsszel ellen Európa nacionalistáit hívta szövetségbe Orbán
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Brüsszel ellen Európa nacionalistáit hívta szövetségbe Orbán

Brüsszel ellen Európa nacionalistáit hívta szövetségbe Orbán

Nem hagyta hidegen Orbán március 15-i beszéde Európa és Amerika sajtóját. A The New York Times a Reuters tudósítása alapján kiemelte, hogy Európa nacionalistáit hívta szövetségbe a magyar kormányfő szemben a brüsszeli álszent szövetségesekkel. Az alkotmányra és a rendre hivatkozva békés lázadásra szólította fel azokat, akik a Brexit alapján hasonlóan gondolják, mint ő: hogy a nemzeti szuverenitásnak kell nagyobb teret adni a brüsszeli bürokráciával szemben. A kormányzást ezért továbbra is a nemzeti erők kezében kell tartani – fogalmazott a többezres tömeg előtt Orbán – így a The New York Times.


A Die Welt német konzervatív napilap is a nacionalisták felszólítására hegyezte ki tudósítását, pontosabban a populisták európai összefogásának szükségességére. Azonban nem maradt ki az ellenzék füttykoncertje sem a cikkből. A Brüsszelt meg kell állítani orbáni üzenete az Alternatíva Németországnak, a német AFD-nek is ismerős, s a lap megjegyzi, utóbbi a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint is bejut a Bundestagba.

A tekintélyes amerikai politikai folyóirat, a Foreign Policy a Geert Wilders-effektusról ír legfrissebb elemzésében, noha az a veszély nem fenyeget, hogy az országot rábíznák a választók. A hazánkra vonatkozó passzust azzal vezeti fel a szerző, James Traub, hogy Wilders még 2007-ben a Koránt az iszlám Mein Kampfjának nevezte és betiltásáért kampányolt, de eközben folyamatosan változott a retorikája, ahogy a helyzet kívánta. Hol balra tolódott, teret adva például az államosításoknak a gazdasági életben. Röviden, épp olyan európai populista lett belőle, mint amilyen Magyarország Orbán Viktora, vagy Franciaország Marine Le Penje. Trump nemzetbiztonsági tanácsadójával, Steve Bannonal – aki a Breitbart Newstól érkezett a Fehér Házba – jó kapcsolatot ápolt, és végig abban reménykedett, találkozik Donald Trumppal. Most kiderült, ez nem jött össze.

Ehhez kapcsolható az amerikai Breitbart News Magyarországra vonatkozó legutóbbi híre is, amely iszerint Marine Le Pen a lengyel Rzeczpospolita újságnak adott interjújában világosan fogalmazott: szövetséget akar kötni Theresa May brit kormányfővel, Orbán Viktorral és a lengyel miniszterelnökkel, hogy az Európai Uniót szétverjék. Ha megválasztják. Orbánnal beszélni akar arról, hogy számára mi nem elfogadható az Európai Unióban, mit nem tud tolerálni. Hasonló megbeszélésre készül Kaczynskival is. Felveti, lehet, hogy sok mindenben nem fognak egyetérteni, de mivel szabad és szuverén országokról van szó, így mindenkinek joga van a saját érdekeit megvédeni. Abban reménykedik Le Pen, hogy a menekültekre vonatkozó kvóta- ügyben egészen biztos egyetértés lesz, hisz ez már most nyilvánvaló Magyarország tekintetében is. Idézik Kovács Zoltán kormányszóvivő twitter-bejegyzését, amely szerint a menekültek jogait az uniós polgárok jogai elé helyezni – teljes őrültség. A lengyel újság megjegyzi, Orbán már jelezte is, hogy 2017 az európai lázadás éve lesz.

Az Európai Emberi Jogi Bíróság verdiktje szerint Magyarország törvénytelenül tartóztatott fel két bangladesi állampolgárt, akinek a kormány köteles fejenként 10 ezer euró kártérítést fizetni, illetve csaknem 10 000 eurót még perköltség gyanánt – erről ír a többi között az U.S News and World Report. A kormány egyelőre nem reagált a Reuters megkeresésére. A per ugyan 2015 szeptemberétől datálható, de a most hozott ítélet azt sejteti, hogy a szerb határ mentén most történtek sem lehetnek következmény nélküliek – erről Pardavi Márta nyilatkozott, aki a két menekültet képviselte Strasbourgban.

A verdikten felbuzdulva kitart az a 94 menekült, aki hétfőn a Békéscsaba melletti menekültközpontban éhségsztrájkba kezdett – erről is beszámol a The New York Times. A beszámoló szerint a tisztviselők akkurátusan ellenőrzik a fogva tartottak állapotát, nehogy végzetes baj legyen.

Magyarország szeme a kazah olaj és gázipari befektetéseken – címmel közölt cikket a két ország bővülő együttműködéséről a New Europe független uniós hetilap. Megtudjuk, az elmúlt 10 évben több mint 200 millió dollár értékben végzett földtani kutatásokat a MOL Kazahsztánban, s a jelek szerint a magyar olajipari vállalatnak ez a legsikeresebb és legkiterjedtebb külföldi kezdeményezése. Erről a kinti nagykövet, Baranyi András adott tájékoztatást. 

A kuvaiti király őfelsége, a koronaherceg és a kormányfő is külön levélben gratulált Áder Jánosnak abból az alkalomból, hogy ismét köztársasági elnökké választotta a parlament – erről a Kuvaiti Hírügynökség számolt be. A két ország kapcsolatát barátinak nevezik, és remélik, hogy a gazdasági együttműködés a jövőben még dinamikusabban fejlődik.

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Szijjártó: Oroszország nem biztonsági fenyegetés – Orbán közvetít Putyin és Trump között?
Szijjártó: Oroszország nem biztonsági fenyegetés – Orbán közvetít Putyin és Trump között?

Angela Merkel bízik abban, hogy az Európai Unió és az olyan tagállamok – mint Lengyelország és Magyarország – közti feszültség párbeszéd útján kezelhető lesz, éppen ezért pénzügyi szankciókkal fenyegetni őket a jelen pillanatban nem aktuális – nyilatkozta a német kancellár az ARD német közszolgálati televíziónak adott interjúban. Ugyanakkor nem zárta ki ennek a jövőbeni lehetőségét sem. Mert úgy fogalmazott, „ebben az interjúban nem szeretném ezt a fenyegetést kifejteni, ugyanakkor szeretném látni, hogy a jogállam Európában úgy érvényesül, ahogy az elvárható minden tagállamtól” – idézte őt többek között a Politico büsszeli kiadása is.

Bezárás
Szijjártó: Oroszország nem biztonsági fenyegetés – Orbán közvetít Putyin és Trump között? Angela Merkel bízik abban, hogy az Európai Unió és az olyan tagállamok – mint Lengyelország és Magyarország – közti feszültség párbeszéd útján kezelhető lesz, éppen ezért pénzügyi szankciókkal fenyegetni őket a jelen pillanatban nem aktuális – nyilatkozta a német kancellár az ARD német közszolgálati televíziónak adott interjúban. Ugyanakkor nem zárta ki ennek a jövőbeni lehetőségét sem. Mert úgy fogalmazott, „ebben az interjúban nem szeretném ezt a fenyegetést kifejteni, ugyanakkor szeretném látni, hogy a jogállam Európában úgy érvényesül, ahogy az elvárható minden tagállamtól” – idézte őt többek között a Politico büsszeli kiadása is.
A Bizottság segíti a fiatalok Európán belüli mobilitását Az Európai Bizottság ma bejelentette új kezdeményezését, mely az Erasmus+ program alapján további támogatást kínál az európai fiataloknak a tanulásban és a mobilitás területén. A „Move2Learn, Learn2Move” segítségével legalább 5000 fiatal utazhat egy másik uniós országba egyénileg vagy osztálytársaival.
Friedl Zsuzsanna, a Telekom humán-erőforrás vezérigazgató-helyettese Május 15-től Friedl Zsuzsanna a Magyar Telekom humán-erőforrás vezérigazgató-helyettese, és egyúttal a társaság ügyvezető bizottságának is tagja. Az új tisztségviselő 2014-től a Microsoft magyarországi HR-vezetőjeként dolgozott . Előtte, 2007-től az UPC Magyarországnál töltötte be a HR-igazgatói pozíciót.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
Építs saját holdjárót! Áprilisban rendezi első közös foglalkozását a Puli és a Makerspace.hu csapata, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg az űrtevékenység világával a kalandozni vágyó 10–14 évesek. A résztvevők megépítik saját, működő holdjáró-modelljüket, amellyel különleges feladatokat is el kell végezniük az újdonsült robotépítőknek. (Képek: Gyarmati László/InterfeszPress)
Már nem Orbán az egyértelműen legnépszerűbb vezető politikus A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, március 9–14. között 1054 személy megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését. A múlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága két százalékpontot növekedve 25 százalék.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Verkehrsmuseum baut Schiffsbrücke HajóHíd, Schiffsbrücke ist der Titel der vom Verkehrsmuseum gestarteten Programmreihe. Der dafür entsprechende Schauplatz: das Museumsschiff Kossuth, vor Anker am Pester Donaukai. Einmal im Monat (nächster Termin 27. April) laden Verkehrsexperten, Historiker u.a. Leute vom Fach zum Vortrag mit anschließender Diskussuion auf die Kossuth ein.