ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Brüsszel ellen Európa nacionalistáit hívta szövetségbe Orbán
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Brüsszel ellen Európa nacionalistáit hívta szövetségbe Orbán

Brüsszel ellen Európa nacionalistáit hívta szövetségbe Orbán

Nem hagyta hidegen Orbán március 15-i beszéde Európa és Amerika sajtóját. A The New York Times a Reuters tudósítása alapján kiemelte, hogy Európa nacionalistáit hívta szövetségbe a magyar kormányfő szemben a brüsszeli álszent szövetségesekkel. Az alkotmányra és a rendre hivatkozva békés lázadásra szólította fel azokat, akik a Brexit alapján hasonlóan gondolják, mint ő: hogy a nemzeti szuverenitásnak kell nagyobb teret adni a brüsszeli bürokráciával szemben. A kormányzást ezért továbbra is a nemzeti erők kezében kell tartani – fogalmazott a többezres tömeg előtt Orbán – így a The New York Times.


A Die Welt német konzervatív napilap is a nacionalisták felszólítására hegyezte ki tudósítását, pontosabban a populisták európai összefogásának szükségességére. Azonban nem maradt ki az ellenzék füttykoncertje sem a cikkből. A Brüsszelt meg kell állítani orbáni üzenete az Alternatíva Németországnak, a német AFD-nek is ismerős, s a lap megjegyzi, utóbbi a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint is bejut a Bundestagba.

A tekintélyes amerikai politikai folyóirat, a Foreign Policy a Geert Wilders-effektusról ír legfrissebb elemzésében, noha az a veszély nem fenyeget, hogy az országot rábíznák a választók. A hazánkra vonatkozó passzust azzal vezeti fel a szerző, James Traub, hogy Wilders még 2007-ben a Koránt az iszlám Mein Kampfjának nevezte és betiltásáért kampányolt, de eközben folyamatosan változott a retorikája, ahogy a helyzet kívánta. Hol balra tolódott, teret adva például az államosításoknak a gazdasági életben. Röviden, épp olyan európai populista lett belőle, mint amilyen Magyarország Orbán Viktora, vagy Franciaország Marine Le Penje. Trump nemzetbiztonsági tanácsadójával, Steve Bannonal – aki a Breitbart Newstól érkezett a Fehér Házba – jó kapcsolatot ápolt, és végig abban reménykedett, találkozik Donald Trumppal. Most kiderült, ez nem jött össze.

Ehhez kapcsolható az amerikai Breitbart News Magyarországra vonatkozó legutóbbi híre is, amely iszerint Marine Le Pen a lengyel Rzeczpospolita újságnak adott interjújában világosan fogalmazott: szövetséget akar kötni Theresa May brit kormányfővel, Orbán Viktorral és a lengyel miniszterelnökkel, hogy az Európai Uniót szétverjék. Ha megválasztják. Orbánnal beszélni akar arról, hogy számára mi nem elfogadható az Európai Unióban, mit nem tud tolerálni. Hasonló megbeszélésre készül Kaczynskival is. Felveti, lehet, hogy sok mindenben nem fognak egyetérteni, de mivel szabad és szuverén országokról van szó, így mindenkinek joga van a saját érdekeit megvédeni. Abban reménykedik Le Pen, hogy a menekültekre vonatkozó kvóta- ügyben egészen biztos egyetértés lesz, hisz ez már most nyilvánvaló Magyarország tekintetében is. Idézik Kovács Zoltán kormányszóvivő twitter-bejegyzését, amely szerint a menekültek jogait az uniós polgárok jogai elé helyezni – teljes őrültség. A lengyel újság megjegyzi, Orbán már jelezte is, hogy 2017 az európai lázadás éve lesz.

Az Európai Emberi Jogi Bíróság verdiktje szerint Magyarország törvénytelenül tartóztatott fel két bangladesi állampolgárt, akinek a kormány köteles fejenként 10 ezer euró kártérítést fizetni, illetve csaknem 10 000 eurót még perköltség gyanánt – erről ír a többi között az U.S News and World Report. A kormány egyelőre nem reagált a Reuters megkeresésére. A per ugyan 2015 szeptemberétől datálható, de a most hozott ítélet azt sejteti, hogy a szerb határ mentén most történtek sem lehetnek következmény nélküliek – erről Pardavi Márta nyilatkozott, aki a két menekültet képviselte Strasbourgban.

A verdikten felbuzdulva kitart az a 94 menekült, aki hétfőn a Békéscsaba melletti menekültközpontban éhségsztrájkba kezdett – erről is beszámol a The New York Times. A beszámoló szerint a tisztviselők akkurátusan ellenőrzik a fogva tartottak állapotát, nehogy végzetes baj legyen.

Magyarország szeme a kazah olaj és gázipari befektetéseken – címmel közölt cikket a két ország bővülő együttműködéséről a New Europe független uniós hetilap. Megtudjuk, az elmúlt 10 évben több mint 200 millió dollár értékben végzett földtani kutatásokat a MOL Kazahsztánban, s a jelek szerint a magyar olajipari vállalatnak ez a legsikeresebb és legkiterjedtebb külföldi kezdeményezése. Erről a kinti nagykövet, Baranyi András adott tájékoztatást. 

A kuvaiti király őfelsége, a koronaherceg és a kormányfő is külön levélben gratulált Áder Jánosnak abból az alkalomból, hogy ismét köztársasági elnökké választotta a parlament – erről a Kuvaiti Hírügynökség számolt be. A két ország kapcsolatát barátinak nevezik, és remélik, hogy a gazdasági együttműködés a jövőben még dinamikusabban fejlődik.

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.