Idézettel fizethető a kávé a költészet világnapján
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Idézettel fizethető a kávé a költészet világnapján

Idézettel fizethető a kávé a költészet világnapján

Március 21., kedd: a költészet világnapja. Miként hazánkban tavalyelőtt és tavaly, akként az idén is minden idézet, ismert, vagy éppen frissen költött saját szösszenet fizetőeszközzé válik azokon a helyeken, ahol Meinl-kávét kínálnak a vendégnek. Az irodalomszeretőnek vagy éppen fűzfapoétának semmi egyéb teendője, mint az asztalkákra kirakott formanyomtatványra firkantani egy-egy verssort, világmegváltó saját gondolatot…


Harminchét ország ezerötszáz helyszínén fizethet a vendég ily módon az idén 155 esztendős osztrák kávé- és gyarmatáru-kereskedő cég – valljuk meg, a kényes ízlést is kielégítő –kávéjáért. Persze egy-egy csészéről, pohárról van szó. A lényeg a hangulat, a gondolkodás, az irodalom szeretete a bécsi kávépörkölő és kávéházi kultúra népszerűsítése – reklámozása.

Takács Péter, a Meinl magyarországi ügyvezetője mondta ma délelőtt a Magvető Kiadó napokon belül megnyíló fővárosi kávéházában: a céget erős kötelékek fűzik a költészethez, hiszen a bécsi kávéházi kultúra nem csupán egy sajátos életmód. A művészekre és írókra gyakorolt ihlető hatása is közismert.

Talán még a bécsinél erősebb kisugárzásuk volt (és van bizonyára ma is) a magyar kávéházaknak, mindenekelőtt a fővárosiaknak, és persze azon túl egy sor nagyvárosénak (Győr, Pozsony, Debrecen, Nagyvárad, Szeged, Pécs…). Karinthy Frigyes legendás törzsasztalt működtetett a budai Hadik kávéházban, oda hordta a postás a leveleit, és ott hívták telefonon barátai, ismerősei, kiadói is. József Attila a Japán kávéház törzsvendége volt. Kiss József költő és szerkesztő törzshelye a pesti Centrál kávéházban volt, ott készült A Hét és a Nyugat sok-sok lapszáma. Költő- és iróóriások ülték körül a „kerek asztalt”: Ady Endre, Mikszáth Kálmán, Bródy Sándor, Molnár Ferenc, Ostvát Ernő, Heltai Jenő, Babits Mihály és még sok kiválóság.

Az ugyancsak pesti New York kávéház is helyet adott a Nyugat jeleseinek: Szép Ernőnek, Móricz Zsigmondnak, Babits Mihálynak, Füst Milánnak, Kosztolányi Dezsőnek… Az nem tudható, hogy milyen kávét ittak, lehet, hogy éppen a kis mór fiúról világhírűvé vált Meinl kávéját, de az igen, hogy e kávéházi asztalkákon remekművek, költemények, cikkek, novellák, regények íródtak, és a vendég máig meghatottan tér be valahányba, érzi e megszentelt helyek tiszteletre méltó légkörét.      

Visszatérvén eredeti mondandónkra: a március 21-i költészet napján Meinl-kávét forgalmazó, hetvennél több helyszínen fizethet a vendég versel, idézettel. Természetesen mindenekelőtt itthon, bár ha aznap éppen Bécsben időzik, a Grabenen még működő Meinlnél is biztosan megteheti. Sőt, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Ukrajna, Albánia, Bulgária, Görögország sok városának egy vagy több kávéházában is. A magyarországi helyszínek itt megtekinthetők, érdekes tanulmányozni a listát.

Az ám, el ne feledjük, Londonban az idén is fölállítják az idézetek fáját, ahol a legeredetibbeket bárki elolvashatja majd.

A Meinl-kezdeményezésről éppen esztendővel ezelőtt megjelent cikkünk – Vers, idézet – Meinl-kávéval – kattintás után itt elolvasható.  

 

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(2)
(2)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Már nem Orbán az egyértelműen legnépszerűbb vezető politikus
Már nem Orbán az egyértelműen legnépszerűbb vezető politikus

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, március 9–14. között 1054 személy megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését. A múlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága két százalékpontot növekedve 25 százalék.

Bezárás
Szijjártó: Oroszország nem biztonsági fenyegetés – Orbán közvetít Putyin és Trump között? Angela Merkel bízik abban, hogy az Európai Unió és az olyan tagállamok – mint Lengyelország és Magyarország – közti feszültség párbeszéd útján kezelhető lesz, éppen ezért pénzügyi szankciókkal fenyegetni őket a jelen pillanatban nem aktuális – nyilatkozta a német kancellár az ARD német közszolgálati televíziónak adott interjúban. Ugyanakkor nem zárta ki ennek a jövőbeni lehetőségét sem. Mert úgy fogalmazott, „ebben az interjúban nem szeretném ezt a fenyegetést kifejteni, ugyanakkor szeretném látni, hogy a jogállam Európában úgy érvényesül, ahogy az elvárható minden tagállamtól” – idézte őt többek között a Politico büsszeli kiadása is.
A Bizottság segíti a fiatalok Európán belüli mobilitását Az Európai Bizottság ma bejelentette új kezdeményezését, mely az Erasmus+ program alapján további támogatást kínál az európai fiataloknak a tanulásban és a mobilitás területén. A „Move2Learn, Learn2Move” segítségével legalább 5000 fiatal utazhat egy másik uniós országba egyénileg vagy osztálytársaival.
Friedl Zsuzsanna, a Telekom humán-erőforrás vezérigazgató-helyettese Május 15-től Friedl Zsuzsanna a Magyar Telekom humán-erőforrás vezérigazgató-helyettese, és egyúttal a társaság ügyvezető bizottságának is tagja. Az új tisztségviselő 2014-től a Microsoft magyarországi HR-vezetőjeként dolgozott . Előtte, 2007-től az UPC Magyarországnál töltötte be a HR-igazgatói pozíciót.
Nokia 3310: visszatért a legendás marokfon – internetezésre is alkalmas Újra megjelent a Nokia a mobiltelefon-piacon; első újdonsága az idők során kultikussá vált 3310 jelű készülékének 2017. évi kiadása napjaink nagy meglepetésének kínálkozik. Jó ideig csak meg nem erősített hír keringett a visszatérésről, aztán a valósággá vált: az Mobile World Congress rendezvény egyik sztárjává lépett elő Nokia 3310.
Építs saját holdjárót! Áprilisban rendezi első közös foglalkozását a Puli és a Makerspace.hu csapata, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg az űrtevékenység világával a kalandozni vágyó 10–14 évesek. A résztvevők megépítik saját, működő holdjáró-modelljüket, amellyel különleges feladatokat is el kell végezniük az újdonsült robotépítőknek. (Képek: Gyarmati László/InterfeszPress)
Már nem Orbán az egyértelműen legnépszerűbb vezető politikus A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, március 9–14. között 1054 személy megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését. A múlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága két százalékpontot növekedve 25 százalék.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Verkehrsmuseum baut Schiffsbrücke HajóHíd, Schiffsbrücke ist der Titel der vom Verkehrsmuseum gestarteten Programmreihe. Der dafür entsprechende Schauplatz: das Museumsschiff Kossuth, vor Anker am Pester Donaukai. Einmal im Monat (nächster Termin 27. April) laden Verkehrsexperten, Historiker u.a. Leute vom Fach zum Vortrag mit anschließender Diskussuion auf die Kossuth ein.