ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Idézettel fizethető a kávé a költészet világnapján
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Idézettel fizethető a kávé a költészet világnapján

Idézettel fizethető a kávé a költészet világnapján

Március 21., kedd: a költészet világnapja. Miként hazánkban tavalyelőtt és tavaly, akként az idén is minden idézet, ismert, vagy éppen frissen költött saját szösszenet fizetőeszközzé válik azokon a helyeken, ahol Meinl-kávét kínálnak a vendégnek. Az irodalomszeretőnek vagy éppen fűzfapoétának semmi egyéb teendője, mint az asztalkákra kirakott formanyomtatványra firkantani egy-egy verssort, világmegváltó saját gondolatot…


Harminchét ország ezerötszáz helyszínén fizethet a vendég ily módon az idén 155 esztendős osztrák kávé- és gyarmatáru-kereskedő cég – valljuk meg, a kényes ízlést is kielégítő –kávéjáért. Persze egy-egy csészéről, pohárról van szó. A lényeg a hangulat, a gondolkodás, az irodalom szeretete a bécsi kávépörkölő és kávéházi kultúra népszerűsítése – reklámozása.

Takács Péter, a Meinl magyarországi ügyvezetője mondta ma délelőtt a Magvető Kiadó napokon belül megnyíló fővárosi kávéházában: a céget erős kötelékek fűzik a költészethez, hiszen a bécsi kávéházi kultúra nem csupán egy sajátos életmód. A művészekre és írókra gyakorolt ihlető hatása is közismert.

Talán még a bécsinél erősebb kisugárzásuk volt (és van bizonyára ma is) a magyar kávéházaknak, mindenekelőtt a fővárosiaknak, és persze azon túl egy sor nagyvárosénak (Győr, Pozsony, Debrecen, Nagyvárad, Szeged, Pécs…). Karinthy Frigyes legendás törzsasztalt működtetett a budai Hadik kávéházban, oda hordta a postás a leveleit, és ott hívták telefonon barátai, ismerősei, kiadói is. József Attila a Japán kávéház törzsvendége volt. Kiss József költő és szerkesztő törzshelye a pesti Centrál kávéházban volt, ott készült A Hét és a Nyugat sok-sok lapszáma. Költő- és iróóriások ülték körül a „kerek asztalt”: Ady Endre, Mikszáth Kálmán, Bródy Sándor, Molnár Ferenc, Ostvát Ernő, Heltai Jenő, Babits Mihály és még sok kiválóság.

Az ugyancsak pesti New York kávéház is helyet adott a Nyugat jeleseinek: Szép Ernőnek, Móricz Zsigmondnak, Babits Mihálynak, Füst Milánnak, Kosztolányi Dezsőnek… Az nem tudható, hogy milyen kávét ittak, lehet, hogy éppen a kis mór fiúról világhírűvé vált Meinl kávéját, de az igen, hogy e kávéházi asztalkákon remekművek, költemények, cikkek, novellák, regények íródtak, és a vendég máig meghatottan tér be valahányba, érzi e megszentelt helyek tiszteletre méltó légkörét.      

Visszatérvén eredeti mondandónkra: a március 21-i költészet napján Meinl-kávét forgalmazó, hetvennél több helyszínen fizethet a vendég versel, idézettel. Természetesen mindenekelőtt itthon, bár ha aznap éppen Bécsben időzik, a Grabenen még működő Meinlnél is biztosan megteheti. Sőt, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Ukrajna, Albánia, Bulgária, Görögország sok városának egy vagy több kávéházában is. A magyarországi helyszínek itt megtekinthetők, érdekes tanulmányozni a listát.

Az ám, el ne feledjük, Londonban az idén is fölállítják az idézetek fáját, ahol a legeredetibbeket bárki elolvashatja majd.

A Meinl-kezdeményezésről éppen esztendővel ezelőtt megjelent cikkünk – Vers, idézet – Meinl-kávéval – kattintás után itt elolvasható.  

 

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(2)
(2)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.