ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Európai Unió: a brit kilépés pusztító hatású lehet – segítendő a szabad munkaerő-áramlás
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Európai Unió: a brit kilépés pusztító hatású lehet – segítendő a szabad munkaerő-áramlás

Európai Unió: a brit kilépés pusztító hatású lehet – segítendő a szabad munkaerő-áramlás

Figyelemre méltó elemzés jelent meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung című tekintélyes, konzervatív német orgánum internetes oldalán. A szerző Hans-Werner Sinn, a müncheni egyetem gazdaságkutató intézetének, az IFO-Institutnak a volt elnöke, aki attól tart, hogy az unióból való brit kilépés (Brexit) pusztító hatást gyakorol Németországra. Berlin jobban tenné, ha nem arra törekedne, hogy Franciaországgal karöltve szervez büntető akciót a britek ellen – írja az elemző, és hozzáteszi: Németországnak tartózkodónak kell lennie az unión belüli integráció további elmélyítésére irányuló tervekkel szemben, ellenkező esetben a végén abban a helyzetben találhatja magát, hogy ő fizeti a mediterrán tagországok összes számláját.


Hans-Werner Sinn felhívja a figyelmet arra: a kilépni készülő Egyesült Királyság akkora gazdasági erőt képvisel egymagában, amekkorát a húsz kis uniós tagország együttvéve. Pusztán ebből a tényből is következik, hogy a Brexit nyomán kő kövön nem maradhat az EU-ban – véli az elemző, és úgy látja, hogy a károk enyhítése végett Németországnak közvetítőként kellene fellépnie avégett, hogy a britek megőrizhessék a szabadkereskedelmi státust az unióval – annak ellenére is, hogy a maguk részéről korlátozni kívánják a munkaerő szabad áramlását.

Brüsszelben azt mondják ugyan, hogy az európai vívmányok közül nem lehet szemezgetni, kiválogatni magunknak csak a kedvező elemeket, a szabadkereskedelem csak a munkaerő szabad áramlásának szavatolásával együtt jár a tagállamoknak. Ez azonban Sinn szerint gazdasági értelemben badarság. A szabadkereskedelem nem ajándék valamelyik fél számára, hanem előnyös minden résztvevőnek. Amikor a munkaerő nem vándorolhat teljesen szabadon, akkor éppenséggel megnövekszik a szabadkereskedelemben rejlő hasznok fontossága.

A neves szakértő óv attól, hogy a németek igent mondjanak a kétsebességes Európát szorgalmazó franciák javaslataira. Azon nincs mit csodálkozni, hogy a franciák ezt akarják, hiszen Richelieu bíboros óta a francia politika egyik központi eleme a közép-európai megosztottságra törekvés – jegyzi meg. A szerző logikája azon alapul, hogy Németország sokkal inkább jelen van Közép-Európában, mint Franciaország – ha tehát a franciák a kétsebességes modellel leválasztják az integrációról Közép-Európa egy részét, akkor annak a hátrányait nem ők, hanem a németek fogják megérezni.

Ha tovább erőltetik a kétsebességes Európát, akkor Hans-Werner Sinn szerint annyira elmélyülhet a kontinens megosztottsága, hogy a britek után a lengyelek, a dánok, a svédek, a csehek és a magyarok is kiléphetnek az unióból.

Az uniónak – írja az IFO-Institut volt elnöke – inkább komolyan kellene vennie a britek által vele szemben megfogalmazott bírálatokat, és alapvető reformokat kellene megvalósítania. Ennek keretében változtatni kell a bevándorlók befogadásának szabályain, hatástalanítva az úgynevezett jóléti mágnest – vagyis azt a tényezőt, hogy az uniós országok szociális juttatásai nagy, vonzó hatást gyakorolnak a harmadik országbeliekre.

Hans-Werner Sinn felhívja a figyelmet arra a valamiképpen kezelendő problémára is, hogy a brit kilépés az unióban felborít egy nagyon fontos és kényes egyensúlyt. A lisszaboni szerződés értelmében a legtöbb szavazás alkalmával figyelembe veszik az egyes tagállamok súlyát, és az egyik szempont, hogy az az országcsoport, amelynek az együttes lakosságszáma eléri az EU összlakosságának a 35 százalékát, az meg tudja akadályozni, hogy számára hátrányos döntés szülessék uniós szinten. A teljes szabadkereskedelem mellett elkötelezett országcsoport – Nagy-Britannia, Németország, Hollandia, Ausztria és Finnország – eddig pontosan 35 százalékot tett ki, tehát megvolt a blokkoló kisebbségi képessége. A gyengébb iparú, protekcionizmusra hajló mediterrán tagországok csoportja eddig 36 százalékot képviselt, vagyis ugyanebben a státusban volt. A brit kilépéssel azonban a 35–36 arány 25-42-re változik, tehát a teljes szabadkereskedelem hívei immár nem fogják tudni megakadályozni esetlegesen számukra hátrányos döntések meghozatalát.

Nem csoda – jegyzi meg az IFO-Institut volt elnöke –, hogy Emmanuel Macron, a legesélyesebb francia elnökjelölt máris azt követeli, hogy az EU saját, európai protekcionista intézkedésekkel szálljon szembe Donald Trump amerikai elnök fenyegetéseivel. 

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.