ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Szégyenfolt Európa lelkiismeretén az EU–Törökország-megállapodás
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Szégyenfolt Európa lelkiismeretén az EU–Törökország-megállapodás

Szégyenfolt Európa lelkiismeretén az EU–Törökország-megállapodás

Az Amnesty International szerint a menekültek és migránsok ezreinek szenvedését okozó, egy évvel ezelőtt megkötött EU–Törökország-alku szégyenfolt Európa kollektív lelkiismeretén. A megállapodás eredeti célja az volt, hogy menedékkérőket küldhessenek vissza Törökországba, ám arra a hamis előfeltevésre alapoz, hogy az biztonságos a számukra. Csakhogy a saját mércéje szerint is teljes kudarc, ugyanakkor emberek ezreit teszi ki veszélyes és nyomorúságos körülményeknek a görög szigeteken.


„A mai nap egy sötét évforduló a nemzetközi menekültvédelem történetében: az a nap, amikor az európai vezetők nem törődve az okozott szenvedéssel, megpróbálták pénzzel megváltani a nemzetközi kötelezettségeiket – mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai igazgatója. – Egy évvel ezelőtt a görög szigeteket de facto börtönökké alakították át. Európa partjai többé nem menedéket, hanem veszedelmet jelentenek. Egy évvel később is ezrek vannak veszélyes és borzalmas körülmények között.”

A menedékkérők nagy része nem hagyhatja el a szigeteket. Túlzsúfolt, nagyon rossz körülményeket nyújtó táborokban tartják őket, ahol időnként idegengyűlölet motiválta gyűlölet-bűncselekmények áldozataivá válnak. Leszboszon öt menekült, köztük egy gyerek halt meg a szörnyű körülmények miatt.

Bár Európa vezetői továbbra is ragaszkodnak ahhoz a hamis képhez, hogy Törökország biztonságos harmadik ország a menekültek és menedékkérők számára, a görög bíróságok egyelőre erre hivatkozva nem küldtek vissza szíriai menekültet.

Az Amnesty International ugyanakkor dokumentálta, hogy néhány szíriai menedékkérőt akaratuk ellenére kényszerítettek vissza Törökországba anélkül, hogy – megsértve ezzel a nemzetközi jogot – menedéket kérhettek vagy fellebbezhettek volna a visszaküldésük ellen. Mások „önként”, valójában a nyomorúságos körülmények miatt hagyták ott a görög szigeteket.

A mai évforduló egybeesik azzal a határidővel, ameddig az ügyvédek további bizonyítékokat nyújthatnak be a görög államtanácsnak (a legmagasabb szintű közigazgatási bíróságnak), amely nemsokára dönteni fog arról, hogy Törökország biztonságos ország-e a menekültek számára.

Az ügy főszereplője egy 21 éves szíriai menekült, Noori, akit jogellenesen tartanak fogva több mint hat hónapja, miután a görög bíróság – arra hivatkozva, hogy Törökország biztonságos – elfogadhatatlannak nyilvánította a kérelmét. Most ezen a bíróságon múlik, hogy azonnal visszaküldik-e őt Törökországba. Nagy valószínűség szerint egy hónapon belül megszületik az ítélet, amely precedenst teremthet, és amelynek hatására tömegével küldhetik vissza az embereket.

Ahelyett, hogy az EU olyan helyre akar menekülőket visszaküldeni, ahol nem kapnak elégséges védelmet, inkább azon kellene a görög hatóságokkal együtt dolgoznia, hogy minél gyorsabban mindenkit a görög szárazföld belsejébe szállítsanak, ahol döntenek az ügyükben. A többi tagországnak pedig áthelyezésekkel és más biztonságos és legális lehetőségeket (családegyesítés, humanitárius vízum stb.) kellene biztosítaniuk a számukra.

A totális kudarca és a jogsértő jellege ellenére néhány EU vezető még mindig azt gondolja, hogy a megállapodás mintául szolgálhat további alkukra más harmadik országokkal.

„Az igyekezet, ahogy próbálják a megállapodást sikerként beállítani – dacára az általa okozott szenvedéseknek – leleplezi, hogy az EU–Törökország-alkunak valójában semmi köze a nemzetközi védelemhez, egyszerűen a menekülő emberek távol tartását célozza – mondta John Dalhuisen. – Az EU–Törökország-alku egy szégyenfolt Európa kollektív lelkiismeretén. A második évébe lépő megállapodásra nem szabad mintaként tekinteni, mert háború és üldözés elől menekülő, védelmet kereső emberek ezreinek szenvedését okozó katasztrófa.”

 

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben

Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.