ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben

Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben

Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.


Noha nincs belőlük annyi, mint a karácsonyi vásárokból, a húsvéti kirakodóvásárok miatt sem kell szerénykednie az osztrák fővárosnak. Hetven standból áll például a Schönbrunni Kastély udvarán található vásár, amely nemcsak az egyik legromantikusabb, de legnagyobb húsvéti vására is Bécsnek.

Április 1-jétől kézműves termékek, hímes tojás, faragott fadíszek és húsvéti dekoráció mellett Ausztria legkülönbözőbb pontjairól származó ínyencségek között válogathatnak a látogatók. A legkisebbek „a nyuszi műhelyében” marcipánfigurákat vagy húsvéti asztali díszt készíthetnek, a felnőtteket pedig vasárnaponként, illetve nagyszombaton és húsvéthétfőn dzsesszkoncert várja.

Európa legnagyobb tojáshegye tornyosul 2017. március 31-től az Altwiener Ostermarkton, a bécsi Freyungon, ahol a parányi fürjtojástól a hatalmas strucctojásig, stílusban pedig a hímestől a patkolton át a naiv festészet mintapéldányaiig terjed a kínálat. Sőt, a fától a kerámiáig mindenféle anyagból lehet ott húsvéti tojást kapni. Kézműves termékek, ínyencségek, a gyerekeknek pedig húsvéti barkácsműhely és bábszínház egészíti ki a kínálatot.

Ugyanitt, a Palais Harrach előtt bio termelői piac várja március 31-től a tudatos húsvéti nyulakat. Tizenkilenc standnál Ausztria legjavából vásárolhatnak az érdeklődők, ráadásul, aki szakít rá egy kis időt, hogy egy szőlőlé és némi harapnivaló mellett elidőzzék itt egy kicsit, az úgy érezheti magát, mintha a falu főterén üldögélne.

Kortárs és tradicionális kézműves termékek fából, fémből, üvegből, kerámiából vagy éppen bambuszból és selyemből – ezek uralják az Am Hofon található húsvéti vásár kínálatát, amely a szervezők bevallása szerint sem mentes a nemes giccstől. Mindenesetre minden darab sok szeretettel és művészi odaadással készült a március 31-én nyíló húsvéti vásárra.

Nem elsősorban a turistáknak szól, mégis a bécsi húsvéti vásárok oszlopos tagja a 21. kerületben, Floridsdorfban található Ostermarkt am Franz-Jonas-Platz. A tizennégy stand választéka a húsvéti dekorációtól a hímes tojáson át az apró ajándékokig terjed, ott már március eleje óta várják a tavaszi hangulatra vágyókat.

Szintén kevésbé ismert, de évek óta az osztrák főváros húsvéti programkínálatának szerves része a Schloss Neugebäude húsvéti művészeti vására, amelyen április 6–9. között mintegy száz hobbiművész kínálja eladásra az alkotásait. Élő zene, barkaszentelés, kastélylátogatás és színes gyerekprogramok egészítik ki a vásárt.

Temészetesen a Práter is készül az ünnepre. Koncertek, bábszínház, arcfestés, barkácsolás és rengeteg játék teszi szórakoztatóvá a húsvétvasárnapot kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A bécsi művészek és kézművesek világába, valamint az osztrák főváros kulturális életébe enged betekintést a március 29. és április 16. között zajló Kalvarienbergfest, ahol a látogatók aktív közreműködésére is számítanak. Lesz például zászlónyomó-, olajfestő- és beatboxing workshop, a kevésbé bevállalósakat pedig koncertek, felolvasóestek és érdekes előadások várják a húsvéti időszakban.

A virágok és kertek szerelmeseinek lehet nagy élmény a bécsi városi kertészet, a Blumengärten Hirschstetten húsvéti vására, amelyet április 15–17. között tartanak, és amelynek a fűszernövények állnak a középpontjában. A számos tematikus kerttel, mini állatkerttel és pálmaházzal is rendelkező kertészet nemcsak húsvétkor, de az év bármelyik szakában megér egy látogatást.

Nem a tavasz, hanem már a nyár kezdődött meg a bécsi múzeumnegyed, a MuseumsQuartier udvarán, ahol több mint hatvan banánzöld utcabútor várja a nagyvárosi forgatagban némi lazításra és pihenésre vágyókat. A szervezők az MQ előtti téren még egy kis zöld oázist is létrehoztak, az urban gardening szerelmesei pedig – egészen május 14-ig – egy PopUp Gardening Store kínálatát böngészhetik végig. A szoba- és balkonnövények mellett divatos kiegészítők és kütyük sorakoznak az áruházzá kinevezett üvegház polcain.

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
A Bizottság nyilvántartásba vette a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést
A Bizottság nyilvántartásba vette a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

Az Európai Bizottság ma döntött arról, hogy nyilvántartásba veszi a Minority Safepack európai polgári kezdeményezést, melynek célja, hogy az EU „növelje a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmét, és támogassa az Unió kulturális és nyelvi sokszínűségét”.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.