ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép

A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.


A liberális müncheni Süddeutsche Zeitung elképzelhetőnek tartja, hogy a magyar miniszterelnök ezúttal túl nagy fába vágta a fejszéjét. A kommentár megállapítja: a kormány a jelek szerint szándékosan kelt felháborodást a menekültek, a segélyszervezetek, a külföldi egyetemek és a nemzetközi közösség elleni támadásokkal, mert Orbán Viktor csak így tudja bizonyítani, hogy valóban szembeszáll mindenkivel. A Közép-európai Egyetem ellen irányuló csapás a tudományt és a baloldali Amerikát veszi célba. Előfordulhat azonban, hogy Orbán ezúttal túlvállalta magát, mert remélhet ugyan támogatást az antiliberális amerikai elnöktől, Donald Trumptól, Magyarország nagy árat fog fizetni a tudományos világ tekintélyes szereplője ellen intézett támadásért.


A konzervatív osztrák Die Presse szerint a kormány törvényjavaslata kimondatlanul a CEU bezárására irányul. A kommentár szerzője úgy véli, hogy Soros belpolitikai szempontból ideális ellenségnek számít, hiszen a megosztott, balliberális hazai ellenzék alig veszélyes a kormányoldalra nézve, így azzal már nem lehet riogatni.

A magyar kormányzati kommunikáció Sorost az amerikai nagytőke képviselőjének és olyan figurának állítja be, aki a szálakat mozgatva Európát menekültekkel árasztja el, és aláássa a nemzeti gondolkodást – írja a Die Presse.


A liberális osztrák Der Standard azt hangsúlyozza, hogy a Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítvány szellemisége, vagyis a tolerancia, a nyitottság, az ésszerű párbeszéd és a nyílt kritika az orbáni politikai és hatalmi felfogás teljes ellentétének számít.  

 
A londoni Financial Times, amely nem csupán a brit üzleti világ, hanem egyben a brüsszeli uniós körök nagy becsben tartott lapja, megállapítja: a kormány törvényjavaslata Orbán Viktor és az általa ideológiai ellenségnek tekintett Soros György közötti harc kiterjesztését jelenti. A kormányfő, aki valaha a Soros-ösztöndíj kedvezményezettje volt, mióta 2010-ben visszatért a hatalomba, folyamatosan növeli szorítását a politikai intézmények, a média és a gazdaság felett – emlékeztet a szerző, és utal arra: a tervezett intézkedéseket - amelyek egybeesnek a Soros-alapítványok által támogatott civil szervezetek elleni szigorításokkal - a kormánypárti sajtóban a Közép-európai Egyetem elleni kirohanások előzték meg, azzal vádolva az intézményt, hogy rosszul bánik a dolgozóival, hamis diplomákat állít ki, és idegen érdekeket szolgál.
    

A BBC értékelése szerint a CEU is annak a kampánynak a céltáblájává vált, amelyet Orbán Viktor kormánya folytat a liberális értékek ellen. A tekintélyes brit közszolgálati média beszámolója felhívja a figyelmet arra: mindez olyan időszakban történik, amikor folyamatosan romlik Donald Trump és Soros György kapcsolata, miután Soros az amerikai elnököt csalónak és diktátorjelöltnek minősítette. Orbán az amerikai elnök lelkes támogatója.

A francia liberális Le Monde megállapítja: a menedékkérőket és a szabadságjogokat védelmező civil szervezetek és a média után most a CEU került a célkeresztbe. Az írás felidézi, hogy a miniszterelnök februárban azt mondta: a nemzetközi szervezetek által pénzelt aktivisták több százezer migránst hoztak Európába.

 

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Kevesen, helytelenül, megtámadható módon végrendelkeznek
Kevesen, helytelenül, megtámadható módon végrendelkeznek

Tízedével nőtt tavaly a hivatalosan bejegyzett végintézkedések száma a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) nyilvántartása szerint, de százból még mindig csak négyen készítenek végrendeletet. Nagy gond, hogy fiókok százezreiben lapuló végrendeleteket egyáltalán nem látta közjegyző vagy öröklési ügyekben jártas jogász, ezért több, mint kétséges, hogy megfelelnek-e a törvényi elvárásoknak, ha egyáltalán előveszik őket a hagyatéki eljáráskor. A fővárosban 100-ból több mint 90 esetben szinte biztosan megtámadják az érvénytelen vagy formailag hibás végrendeletet, vidéken ez az arány alacsonyabb.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.