ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Mozdony ünnepi ruhában – 650 éves a Pécsi Tudományegyetem
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Mozdony ünnepi ruhában – 650 éves a Pécsi Tudományegyetem

Mozdony ünnepi ruhában – 650 éves a Pécsi Tudományegyetem

Ma mutatták be az alapításának 650. évfordulóját ünneplő Pécsi Tudományegyetem jubileuma alkalmából felmatricázott mozdonyt a Nyugati pályaudvaron. Az eseményen elhangzott: a hazai első egyetem színes programokkal készül az évforduló megünneplésére. Tudományos konferenciákat rendeznek a baranyai megyeszékhelyen, és világszínvonalú hangversenyre invitálják a közönséget.


A törvényhozás fontosnak tartja a magyarországi felsőoktatás és a magyar kultúra népszerűsítését. Tavaly döntött is arról, hogy a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. jubileuma alkalmából szeptember elsejét „a magyar felsőoktatás napjává” és az 1367-i pécsi egyetemalapítás emléknapjává nyilvánítja. Avégett, hogy az évforduló híre az ország minél több pontjára eljusson, a MÁV-Start és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) közösen díszíttet fel az egyetemalapítók – V. Orbán pápa, Nagy Lajos király és Vilmos püspök – számára emléket állító mozdonyt. A Siemens Taurus típusú jármű 2018. szeptember 1-jéig viseli majd „ünnepi ruháját”, és addig hazánk és Ausztria vasútvonalain mintegy 340 ezer kilométert tesz majd meg.

A két intézmény együttműködése nem új keletű, hiszen már 2014 őszétől a Budapest és Pécs között közlekedő egyik InterCity-járat PTE IC néven szállítja az utasokat. 

A mozdonyavatáson Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora elmondta, hogy az alma magterv színvonalas programmal készül, nemcsak szeptember 1-jére, hanem egész évben. Az ünnepségsorozat részeként már zajlik a „nemzetközi tavasz”, amely számos távoli ország kultúrájával ismerteti meg az érdeklődőket; Pécsett rendezik meg a Magna Charta Observatory nemzetközi rektori konferenciát és a magyarok II. kulturális világtalálkozóját, továbbá a nemzeti agykutatási program záró konferenciájának is Pécs ad majd otthont.

A fiatalok számára kiemelt esemény lesz a jubileum által áthatott pécsi egyetemi napok, valamint az EFOTT, amelyet Velencén rendeznek ugyan, de a Pécsi Tudományegyetem lesz a hivatalos házigazda. Szeptember elsején a várossal és az egyházmegyével közös díszünnepség részeként avatják majd fel az egyetemalapító Vilmos püspök és Nagy Lajos király szoborkompozícióját.

A mai mozdonyavató részvevői ízelítőt kaphattak a 14. századból: a PTE Táncegyüttes tagjai korhű ruhában középkori táncot adtak elő az 1367 tájékán népszerű zenére.  

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.