ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 A víz: lelki egyensúly, harmónia
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
A víz: lelki egyensúly, harmónia

A víz: lelki egyensúly, harmónia

Az ENSZ 1948. április 7-én alapította meg a WHO-t, az Egészségügyi Világszervezetet. Erre emlékezvén rendezik meg április 7-én az egészség világnapját. A WHO vezetői minden évben új programot hirdetnek meg, és egész évben fáradoznak a megvalósításán. Döntésük alapján az idei téma a depresszió, a levertség, a nyomott kedélyállapot elleni küzdelem.


A témaválasztást annak felismerése indokolja, hogy napjainkban a depresszió népbetegség, ami kortól és nemtől függetlenül bárkit érinthet. Ráadásul nem egyetlen oka van: állhat a betegség kialakulásának hátterében feldolgozatlan haláleset, egzisztenciális válság, azonosságzavar, szerelmi csalódás, párkapcsolati probléma, beilleszkedési nehézség, családi probléma, meg nem értettség.

A depressziós emberrel szemben a környezet is gyakran tehetetlen (nem egyszer kegyetlen is), és még mindig él az a téves képzet, hogy elég lenne az illetőnek erőt vennie magán, leráznia magáról a lelkét nyomasztó gondokat.

Sajnos, korántsem ilyen egyszerű a gyógymód. Nem véletlen, hogy csaknem minden súlyos depressziósnál megjelenik a halálvágy, a szabadító öngyilkosság gondolata. Az öngyilkosságok csaknem harmadát depresszióban szenvedők követik el. Van gyógymód a 21. század emberét érintő lelki betegségre?

Szakemberek hada állt világszerte csatasorba a probléma megoldására, ám mi magunk is sokat tehetünk testi-lelki egészségünk védelméért. A pozitív gondolkodás mellett a megelőzés a legjobb stratégia.

A Magyar Fürdőszövetség is elkötelezett támogatója az egészség világnapjéra meghirdetett programoknak. Vallja, hogy a rendszeres fizikai aktivitásnak nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében van döntő szerepe, hanem a depresszió elleni küzdelemben is. Az úszás közbeni légzésszabályozás, a ritmusos tempózás, a vízbe merülés, a lebegés olyan harmonikus és összehangolt mozgástevékenység, ami a belső egyensúlyt is megteremti.

Az uszodákban és fürdőkben arra is lehetőség van, hogy szervezetten vegyenek részt a vendégek a különféle vízisport-foglalkozásokon, ami erősíti a csoporthoz tartozás tudatát, segít a magány szívszorító érzésének feloldásában. Sok esetben idő kell, mire az ember rászánja magát a rendszeres testmozgásra, ám a vízi sportokat, a fürdők nyújtotta lehetőségeket sosem késő elkezdeni. Minden korosztály megtalálhatja vérmérsékletéhez, korához, egészségi állapotához leginkább illő tevékenységet, amihez nem kell mást tennie, mint elmenni a lakóhelyéhez legközelebbi uszodába, fürdőbe.

Gondoljunk arra, hogy egészségünk kulcsa a kezünkben van, csak meg kell találni a megfelelő ajtót és zárat, kinyitandó és átlépendő a küszöböt, amelyn túl már betegségektől mentes út vezet a holnapokba.

 

Áfacsökkentést javasolnak a fürdők

A magyarországi fürdőkultúra az 550 üzemelő fürdőegységével kiemelkedő értéket képvisel Európában, a világban. Évente csaknem 40 millióan élvezik a hazai gyógy- és élményfürdők, uszodák áldásait; a létesítmények évente tisztán jó 144 milliárd forint bevételre tesznek szert. A fürdőkben – amelyeknek idegenforgalmi vonzereje évről évre növekszik –nyolcezren  dolgoznak teljes munkaidőben. A tíz leglátogatottabb hazai turisztikai célpont közül 7 település – Budapest, Hajdúszoboszló, Bük, Hévíz, Eger, Zalakaros, Sárvár – hagyományos és különösen kedvelt fürdőváros.

A 15 nagy, nemzetközi hírű fürdő a nagy látogatottságnak köszönhetően profitot termel, ám a jellemzően önkormányzati tulajdonbanú közepes és kis fürdők többsége veszteséges, amit a helyi költségvetésből finanszíroznak.

Nemzetközileg is nagy versenyhátrányt okoz, hogy az EU-tagországoknak mintegy felében (szomszédainkban is!) 3–17% közötti az áfakulcs.

A Magyar Fürdőszövetség ezért – tagságának egységes támogatásával – kezdeményezte a kormánynál, hogy a jelenlegi 27-ről 18%-ra csökkenjen a fürdőszolgáltatások áfa-kulcsa jövő január 1-jétől.

A fürdőszolgáltatás áfájának csökkentésével a hazai turizmus három fő szolgáltatási pillére (fürdők, szálláshelyek, vendéglátás) teljes egészében a kedvezményes áfa-körbe tartoznék, miáltal látványosan erősödnék a teljes turisztikai ágazat tőkeereje és nemzetközi versenyképessége.

A Magyar Fürdőszövetség által elkészíttetett hatástanulmány és modellezés szerint az alacsonyabb áfa-kulcs miatti bevételkiesés az állami költségvetésben csak elenyésző: 2022-ben pl. csak 2,3 milliárd Ftlenne. Az áfa-csökkentés hatására egyéb adó- és járuléknemekből befolyó magasabb költségvetési bevételek csökkentik a központi költségvetés bevételkiesését, hatása azonban országos minőség-emelkedéshez vezet a fürdők korszerűsítése által.

A fürdőknél maradó többletforrást a fürdők a bérek emelésre, állagmegőrzésre és infrastrukturális fejlesztésekre kívánják fordítani, tehát a megtakarítást visszaforgatják a nemzetgazdaságba.

Forrás: Infovilág
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.