ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.


Egy nemrégiben elvégzett elemzés szerint átlagosan 3,7 év (44-45 hónap!), így – a terápiás kezelések látványos fejlődése ellenére sokszor éveken át változatlan marad a betegek számára elérhető terápiák köre. Ezt még a bürokratikus közbeszerzési eljárás is tetézi, ami további hónapokig tart.

Ugyanakkor a legújabb gyógyszerek alkalmazása alapvetően hozzájárul a születéskor várható élettartam növeléséhez olyan országokban, ahol a betegek megkapják az életre a lehetőséget. Hazánk ebből a szempontból is sereghajtó Európában.

Tavaly október 27-én hirdette ki az emberi erőforrások minisztere négy onkológiai terápiás területen (melanoma, prosztatadaganat, onkohematológia, tüdődaganat) 15 új, hatásos gyógyszer befogadását a támogatásba. Az így elérhetővé váló újdonságok ezreknek javíthatják nagymértékben az életkilátásait. Az érintettek ez év januárjától juthattak (volna) hozzá az életmentő terápiákhoz, azonban ez a határidő nem teljesült. Február 1-jétől elvileg és csak 6 új készítmény vált elérhetővé, a többi új gyógyszer támogatásba v vételének az időpontja várhatóan április 1-je.

Így nem elég, hogy éveket kell várni a döntésre, de a bejelentett új gyógyszerek többsége esetében most már akár további fél év is eltelik a rendelet kihirdetése és aközött az időpont között, amire a betegek a támogatási rendszer normál menetében hozzájuthatnak a terápiához.

A késleltetett befogadások hátterében több okot vélnek a szakértők. A magyar gyógyszer-értékelési folyamat kifejezetten pénzügy-központú, amit súlyosbít a tetemes forráshiány. A végső (minisztériumi) döntéshozatalnak nincs meghatározott határideje, így a teljes elbírálási időszak hónapokig, akár évekig is elhúzódhat.

Az OECD- és más fejlődő országokban a lakosság számával súlyozott születéskor várható átlagos élettartam 2000–09 között csaknem két évvel hosszabbodott, és a becslések szerint ebben a legújabb és különösen hatásos gyógyszereknek volt a legnagyobb szerepe.

Ezzel szemben egy onkológiai elemzésből kiderül, hogy a 2010-ben a prosztata-, a vastagbél- és a tüdőrákban szenvedő magyar onkológiai betegek 1, 2 és 3 éves túlélése nem változott számottevő mértékben a 2006-i értékekhez képest. Az ok: a vizsgált időszakban nem történt új (originális) terápiát érintő gyógyszerbefogadás a tanulmány által vizsgált három onkológiai indikációban (daganatsebészeti javallatban), így a betegek túlélési esélyei sem javultak.

Mindezeken túl, ha esetleg egy kezelőorvos úgy dönt, hogy a betege már nem képes (mert nincs ideje) hat hónapot várakozni a javasolt gyógyszerre, az idén januártól további nehézséggel találja szembe magát az orvos és a beteg, miközben szeretne hozzájutni az új, innovatív gyógyszerekhez. Az egyedi méltányossággal adható gyógyszereket ugyanis csak egy bizonyos keretösszegig finanszírozza az egészségbiztosító, többit az érintett gyártóknak vissza kell majd fizetniük. Ez a későbbiekben akár azt is jelenti, hogy ingyen kellene adniuk a gyógyszert lakosságnak.

Most is mintegy 50 új terápia vár arra, hogy segíthessen a magyar betegeken is a többi között a rákgyógyászatban, a cukorbetegség, az ízületi és egyéb gyulladásos betegségek, a tüdőgyógyászati kórképek és a hepatitis C esetében. Fontos lenne a gyógyszerár-támogatásba befogadási folyamat gyorsítása és a bürokrácia csökkentése, hogy a rászoruló betegek még idejében megkaphassák az életmentő kezeléseket.

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
A víz: lelki egyensúly, harmónia
A víz: lelki egyensúly, harmónia

Az ENSZ 1948. április 7-én alapította meg a WHO-t, az Egészségügyi Világszervezetet. Erre emlékezvén rendezik meg április 7-én az egészség világnapját. A WHO vezetői minden évben új programot hirdetnek meg, és egész évben fáradoznak a megvalósításán. Döntésük alapján az idei téma a depresszió, a levertség, a nyomott kedélyállapot elleni küzdelem.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.