ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Noni: egy csúnyuska gyümölcs a szépség és az egészség szolgálatában
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Noni: egy csúnyuska gyümölcs a szépség és az egészség szolgálatában

Noni: egy csúnyuska gyümölcs a szépség és az egészség szolgálatában Nem tudható, hogy a világutazó-felfedező Cook kapitány, vagy a Bounty vitorlás lázadó legénysége, netán „a leghíresebb tahiti”, Paul Gauguin francia festő, szobrász tudott-e a noniról, egyáltalán érdekelte-e polinéz őslakók csodatévő gyümölcse. Az viszont igen, hisz’ nemzetközileg elismert tény, hogy Francia-Polinézia és a világ nagyon sokat köszönhet a nem elsősorban szépségéről híres noninak. Ez a csúnyácska, krumpli nagyságú, bibircsókos, zöld gyümölcsféle elképesztő mennyiségben terem a déltengeri szigeten, Tahitin, és évezredek óta az egyik, talán a legfontosabb termés az őslakók egészségének a védelmében, az ott élő népesség – elsősorban Gauguin által megörökített – szépségének a megőrzésében…
A noni nemrég Magyarországra is megérkezett. Igaz, nem gyümölcs formájában; már csak azért sem, mert mint annyi más a trópusokon, ez is igen rövid életű teremtménye a természetnek. Szakértők állítják: érése után alig egy napig hasznosítható, mert hamar tönkremegy.

Tudták ezt a polinézek ősei is, amikor jó kétezer esztendővel ezelőtt csónakjaikkal útra keltek India partjairól. Az életben maradásukhoz szükséges növényeknek ezért mindenekelőtt a magjait vitték magukkal, és új hazára lelvén, meghonosították őket. A noniról tudható, hogy használatos az ayurvédikus gyógyításban is; szanszkrit neve: ashyuka. Időközben a polinézek isten ajándékává nevezték ki a nonit: gyümölcsének, levelének, magjának, kérgének jótékony hatását megtapasztalták. Az ashyuka/noni egyet jelentett az emberi szervezet egyensúlyával, a lélek harmóniájával, a hosszú és egészséges élettel.

Ezer esztendőknek kellett eltelniük ahhoz, hogy a ma embere, túl Francia-Polinézia szigetein, részese lehessen a noni áldásainak. Éppen ötven évvel ezelőtt egy amerikai élelmiszer-kutató, dr. Ralph Heinicke az ananász tanulmányozása közben fölfedezte a jótékony hatású xeronint. Olyan növényt keresett, amelyben a lehető legnagyobb mennyiségben fordul elő ez az új táplálék-összetevő. A morinda citrifoliában, azaz a noniban találta meg. További évtizedeknek kellett eltelniük ahhoz, hogy – tőkebefektetők anyagi segítségével – az élelmiszervegyész John Wadsworth és kollégája, Stephen Story előállíthassa a nagyüzemi gyártásra alkalmas első noni-terméket, az áfonyával és szőlővel dúsított-ízesített gyümölcslevet.

A”Tahitian Noni”, az emberi táplálkozáshoz, az egészség megőrzéséhez, a szervezet egyensúlyához szükséges összetevőkben különösen gazdag ital – a kifinomult amerikai kereskedelmi módszereknek köszönhetően – azóta elképesztő mennyiségben fogy. A gyártására alapított céget, a Tahitian Noni Internationalt (TNI) a világ leglendületesebben fejlődő 500 vállalata között a 26. helyen jegyzik, forgalma az első üzleti évben (1997) 33 millió, 2003-ban pedig már 2 milliárd dollár. A TNI napjainkban Tahiti lakossága negyedének ad munkát – mondta el mai, budapesti sajtótájékoztatóján Aaron J. Palmer, a Tahitian Noni International Magyarország Kft. ügyvezetője.

Az eseményre két bejelentés adott okot: az amerikai cég új székházba költözik Budán, és ezzel egyidejűleg Magyarországon is megkezdi az anyavállalat teljes termékválasztékának a forgalmazását. A nonidzsúszon kívül létezik méregtelenítő gyümölcsrost- meg fehérjékben gazdag italpor, gyógyító hatású noni levélszérum, levéltea, noni-áfonya-szőlő-méz nektár... A 40 éven felüli nőknek javasolják az egészségmegőrző, testsúly-karbantartó, életviteli programot, amelyenek része a méregtelenítő gyümölcslevet és táplálékkiegészítő készítményeket taratlmazó termékcsoport. Ugyancsak ezt a korosztályt "szólítja meg" a fitoösztrogén-tartalmú krém, helyreállítandó a nők hormonális egyensúlyát - természetes hatóanyagokkal. Szakértők magyarázatából kiderült: mindez együtt a testsúly-karbantartás teljesen újszerű megközelítése, amire eddig nem volt ennyire hatékonynak ígérkező megoldás a piaci kínálatban.

Az akár cége meggyőző reklámjának is tekinthető, üde és kiegyensúlyozott-boldog fiatalasszony, Ann-Celeste Billings, a Tahitian Noni International (TNI) kozmetikai részlegének igazgatója a szerfölött gazdag kozmetikaicikk-kínálatot mutatta be. Szigorúan természetes, noni levél- és gyümölcs-alapú arc-, bőr- és testápolók sokaságát állították elő a TNI orvosai, vegyészei. Állítják: szükségtelen a manapság divatos botox meg bőrcsiszolás. Véleményük szerint ez elsősorban árt, semmint használ a bőrnek, miatta gyorsan megöregszik, elvékonyodik, ráncossá, petyhüdtté válik. A noni leveléből készült termék nagy előnye, hogy megszünteti a káros környezeti hatások okozta mikroduzzanatokat. „Noniék” egyaránt kínálnak napi arc- és bőrápoláshoz szükséges termékeket és sajátos problémák kezelésére alkalmasakat. Már az összefoglaló nevük is szépséges: Te-Poemä (mélytengeri gyöngyszem) meg Moéa (csendes álom).

Ann-Celeste Billings és „magyar hangja”, dr. Dobos Márta szakorvos - jó évtizedes gyógyszeripari tapasztalattal a tarsolyában, nem csupán a termékeket sorolta, hanem azt is elmondta, melyik alkalmas tisztításra, méregtelenítésre, kiegyenlítésre, előkészítésre, táplálásra, védelemre, megújításra, tökéletesítésre. Megtudhattuk, hogy a TNI bőrradírja makadámia-, kókuszdió, bambusz, tengeri só, gyöngy (!) mikroszkópikusan finom őrleménye nonigyümölcs-kivonattal, tápláló kukuimagok olajával vegyítve. A kulcsfogalom: a természetesen intelligens bőrápolás.

Miközben a sajtótájékoztató fényét emelendő, csábos-titokzatos mosolyú, szépséges ifjú (nem tahiti, hanem magyar) modellek sorra bemutatták a nonikészítményeket, a krónikásban fölvetődött a kérdés: Francia-Polinéziáról lévén szó, miért nem a kozmetikai és szépségiparukról (is) világhírű franciáknak jutott eszébe a noni újra felfedezése?

 

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.