ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Kezeket föl!, avagy intelligens terek – a mindenütt jelenlevő számítástechnika
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Kezeket föl!, avagy intelligens terek – a mindenütt jelenlevő számítástechnika

Ma már egész életünket behálózzák a számítástechnikai eszközök, mindenhol jelen vannak; egy-egy emberre több számítástechnikai eszköz is (mobiltelefon, elektronikus naptár stb.) jut. A „mindenütt jelenlevő számítástechnika” (ubiquitous computing) egyik legérdekesebb alkalmazási területe az intelligens tér.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Tokiói Egyetem munkatársa – Korondi Péter és Hashimoto Hideki – vezetésével jelenleg is folyik az a közös japán–magyar kutatási program, amely választ keres arra, miként alkalmazhatók a mindennapok világában az elért eredmények. Az év elején a magyar egyetemi docens és japán kollégái a tokiói Intelligens Integrált Rendszerek Laboratóriumában végeznek érdekes kísérleteket, méréseket.

Értelmezésük szerint az a körülhatárolt terület tekinthető intelligens térnek, amelyet megfigyelő érzékelők rendszerével láttak el. Az itt zajló eseményeket, az észlelt információkat egy mesterséges intelligencián alapuló algoritmus értelmezi, értékeli, és az adott szituációnak megfelelően önálló döntést hoz.

Ilyen intelligens tér, például, a bekamerázott bankfiók, ahol a felvett képeket feldolgozó szoftver felismeri, ha rendkívüli helyzet áll elő. Kérdés azonban, hogy milyen jelek alapján ismerhető fel a rendkívüli esemény? A bankrablás kétségkívül ilyen. A tenyerek fejmagasság fölé emelkednek („kezeket fel!”), vagy a fejek, kezek a padló szintjére kerülnek, ha a támadó az ügyfeleket, alkalmazottakat hasra fekteti. A képeken megjelenhetnek olyan személyek, akiknek az arca nem látható.


Fel kell tehát ismerni a fejeket és a kezeket, ami a bőrszín alapján történhet meg. A digitalizált felvételeken meg kell keresni az emberi bőr színére jellemző kódokat. A következő lépés a helyzet meghatározása. Ugyanazt a fejet, kezet (pontosabban annak leképezését) meg kell keresni két különböző kamera képén. Ha tudjuk a kamerák helyzetét, akkor előbb-utóbb kiszámítható, meghatározható a személyek helyzete is. És rekonstruálhatóak a támadás fontos részletei.

Az intelligens tér fogalma alkalmazható továbbá repülőterek, metróaluljárók és más védett objektumok kül- és beltéri biztonságának fokozására, gyanús viselkedésű emberek megfigyelésére, kiszűrésére és követésére, terrorveszély csökkentésére, valamint katasztrófavédelemre. Az elosztott és egymással kommunikáló érzékelők sokasága nem csupán passzívan észleli a területen zajló eseményeket, hanem értelmezi, kiértékeli azokat. A végső döntést (vészhelyzet esetén a beavatkozást) persze a legtöbb esetben az embernek kell meghoznia.

Az intelligens tér ugyanis csak a diszpécser figyelmét hívja fel, hogy melyik monitort kell jobban szemügyre vennie, ha esetleg el-elszundítana, vagy túl sok monitort kell figyelnie.A japán–magyar kutatás másrészt olyan „intelligens virtuális iroda” létrehozására irányul, ahol az alkalmazottak hatékonyabban végezhetik teendőiket. A hagyományos irodákban dolgozó emberek élete telefonok, faxok, e-mailek között zajlik. Ez a projekt az emberek munkáját hivatott segíteni anélkül, hogy feladnák otthoni kényelmüket. Ami különösen fontos a fogyatékkal élők számára, mert egy virtuális irodában egyenrangú munkaerővé válhatnak.

Az intelligens tér figyeli és tárolja az ember mozgását. Ezért az alkalmazott számítástechnikának, automatizálásnak ez az ága alkalmazható például a vakok segítésében is. A japán fővárosban felvetődött: robotok segíthetnék az eligazodást forgalmas helyeken, aluljárókban, metróállomásokon.


Vakvezető robot kalauzolhatná az elakadó, bolyongó embereket, kiválasztaná számukra a megfelelő, legkevésbé zsúfolt utat. Robot menthetné meg sok-sok ember életét, ha földrengés vagy tűz miatt pánik kitörésétől lehetne tartani. Ha a robotot az egész metróállomást behálózó intelligens tér informálja az optimális menekülési útvonalakról, akkor megakadályozható, hogy az emberek a vesztükbe rohanjanak.

A kamerák, számítástechnikai eszközök árának csökkenése lehetővé teszi, hogy egyre több térfigyelő rendszert telepítsenek. Ha az információk feldolgozását nem „gépesítenék”, egyre több emberre lenne szükség, akik a képernyőt figyelve szükség esetén beavatkoznak. A biztonsági személyzet fizetése viszont nem csökken, inkább nő.

Ezért egyre nagyobb a jelentősége egy olyan intelligens térnek, amely képes megtanulni az ott zajló normális eseményeket és meg tudja különböztetni azokat a szokatlantól.

További információk: www.otk.hu/cd04/plenaris/Korondi%20P%C3%A9ter.htm

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
címkék: 
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Csillagködbe burkolódzó hálózat
Csillagködbe burkolódzó hálózat

Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.