ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Rodin mindig – így ma is időszerű
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Rodin mindig – így ma is időszerű

Rodin mindig – így ma is időszerű Toronyi Attila könyvismertetője

Karcsú, ám annál tartalmasabb albummal lepte meg a képzőművészet iránt érdeklődő közönséget a Ventus Libro Kiadó. Napjainkban, amikor a vizuális kultúra, a látvány iránti fogékonyság nagy súllyal esik a latba, igencsak fontos, hogy szemünket ne csupán a tévé képernyőjén megjelenő reklámok világán „pallérozzuk”.
A francia képzőművészet halhatatlan alakjának munkásságát már számtalan album szemléltette, foglalta össze, de a nemrég megjelent, nyolcvan oldalas, Auguste Rodin című kiadványnak sikerült szűk terjedelme ellenére átfogó keresztmetszetet nyújtania a gazdag életpályáról.

Rodinről (1840-1917) mindenkinek néhány szobor – A gondolkodó, Balzac,
A calais-i polgárok, A csók stb. – jut az eszébe, de keveset tudunk az alkotó életéről, a szobrok, rajzok keletkezéstörténetéről. Például arról, hogy az erősen rövidlátó művész a női nem megszállott tisztelője volt; a rossznyelvek szerint igazi szoknyabolond. Aprólékosan tanulmányozta a modellek minden részletét, egészen közel ment (sőt férkőzött) hozzájuk, nehogy hiba csússzon az ábrázolásba. Jó párszor előfordult, hogy a jó alakú hölgyeket a szó szoros értelemben levette a lábukról, ami a francia közönség prűdebb felében rossz hírét keltette.

Ugyanakkor a szebbik nemnek voltaképpen csupán két képviselője játszott fontos szerepet az életében. Az egyik az a Rose Beuret nevű szerény, egyszerű varrónő, aki élete végéig társa és számos művének modellje volt. Halála előtt Rodin feleségül is veszi a botrányok ellenére mellette kitartó, évtizedek óta hű társát.

A másik, egykori tanítványa, akivel viharos, romantikus viszonyt létesít. Camille Claudel nemcsak tehetséges szobrásznő, jó szerető, hanem Rodin legfőbb múzsája is. Ő ihlette a művész számos mestermunkáját. Camille, aki állítólag közreműködött jó néhány Rodin-mű elkészítésében, szeretette volna kapcsolatukat „törvényesíteni”, ám Rodin nem hagyta el Rosét, gyermeke anyját, így a vesztes művésztárs, a cserbenhagyott szerető kénytelen a háttérbe vonulni. A szakítás olyannyira megviselte, hogy idegei fölmondták a szolgálatot, és a hölgy fölhagyva a szobrászattal, 1914-től egy elmegyógyintézetben éli le hátralévő, csaknem három évtizedét.

Rodin viszont egyre nagyobb tekintélyt vívott ki művészetével, ugyanakkor viták kereszttüzébe is került. 1889-ben felkérik Victor Hugo szobrának elkészítésére, a mester azonban túlzásba vitte a merészséget. A nagy írót meztelenül ábrázolta volna múzsái körében, csakhogy emiatt a felkérést visszavonták. Az éles viták ellenére azonban a 19. század végén már ünnepelt művész, sorban nyitja meg kiállításait világszerte. Nagy sorozattal, önálló kiállító teremmel jelentkezik az 1900. évi párizsi világkiállításon, egyetemek fogadják díszdoktorukká.

Élete végén teljes vagyonát a francia államnak adományozza azzal a kikötéssel, hogy létesítsenek állandó múzeumot műveinek. A tárlatot végül abban a házban helyezték el, melyet 1906 óta bérelt a művész.

Mindezt ennél jóval részletesebben is elolvashatjuk a Ventus Libro Kiadó tartalmas, kronológiával ellátott kötetében, amelyet egyébként egy kínai nyomdában állítottak elő.

Természetesen nem a szöveg, hanem az illusztrációk, a szobrokról készült fotók teszik ki a terjedelem nagyobbik részét. S ami igazán szembeötlő: Rodin vázlatainak, rajzainak nagy száma a kötetben. S utóbbiak is megerősítik a közhelyes igazságot, hogy a francia képzőművészet velünk élő, nagy alakja korszerűbb és aktuálisabb, mint valaha.

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
címkék: 
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.