ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Ha elengedhetetlen a plasztikai műtét
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Ha elengedhetetlen a plasztikai műtét

Ha elengedhetetlen a plasztikai műtét Forrás: www.natursziget.com, szerző: Lóránth Ida A plasztikai sebészetről először szinte mindenkinek a szépészeti beavatkozások jutnak az eszében, pedig sokkal fontosabb szerepük van a rekonstrukciós műtéteknek. Elvégzésük bizonyos onkológiai betegségeknél és veleszületett rendellenességeknél elengedhetetlen.

Magyarországon évente mindössze 4–500 korrekciós műtétet végeznek, holott ennek a többszörösére is igény lenne. Legfőbb oka a korrekciós műtétek magas ára. Az ilyen műtéteket végrehajtó intézmények minden beavatkozásra ráfizetnek, mert a magas műtéti költségekhez alacsony finanszírozás társul.

Leggyakoribbak (az esetek több mint 60 százalékában) a száj-, arc- és állcsontplasztika, de végeznek néhány tucat mellkorrekciót is, ha emlőrák miatt került sor az eltávolításra.

Az orvostudományban a csonkoló műtétek által okozott esztétikai hibák eltüntetésére való törekvés évezredekre tekint vissza – magyarázza a kezdeteket Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa.


Régebben alapelv volt, hogy a sebész általában a korrigálandó területhez legközelebb eső testtájról pótolta a szövethiányt. Ma pedig már szerveket is rekonstruálnak. Így például pótolják a nyelv, az állcsont, a szemgödör, az arc nagyobb szövethiányait, illetve a csonkolt emlőt. A modern idők technikája a test más részéből kiemelt lágy részekkel vagy csontot is tartalmazó lebenyekkel pótol. Ez a technikailag különösen igényes, az orvostól pontos, finom munkát kívánó eljárás forradalmasította a rekonstrukciós sebészetet. Megjelenése révén lehetőség nyílt azokra a lebenyátültetésekre, amelyeket ma már rutinszerűen alkalmaznak az állcsont pótlására. A 4-20 órás rekonstrukciós műtétek mind a sebész teherbíró képességét, mind a beteg szervezetét nagymértékben megterhelik.

Veleszületett rendellenességek

Az onkológiai csonkoló műtétek miatt kialakult deformitások helyreállításához hasonlóan a veleszületett rendellenességek korrekciója is fontos szakterület. Gulyás Gusztáv plasztikai sebész szerint a veleszületett fejlődési rendellenességek egy része ma már a magzat méhen belüli élete során diagnosztizálható. Néhány éve a világ speciális sebészeti centrumaiban – kísérleti jelleggel – olyan műtéteket is végeznek, amelyek méhen belül korrigálják a fejlődési rendellenességet. Amerikai sebészek először 1999-ben próbálkoztak nyitott gerinccsatorna méhen belüli endoszkópos zárásával. A sikeres műtét után, 2004-ig körülbelül 300, magzati korban végzett műtétre került sor. A hatalmas szakmai bravúrt jelentő, kiváló technikai hátteret és nagy szaktudást igénylő, méhen belüli endoszkópos műtét természetesen sosem lesz rutin beavatkozás, csak kivételes, életmentő esetekben alkalmazható.


Az említett különleges, korai műtétektől eltekintve, a legtöbb fejlődési rendellenesség korrekciójára csak a születés után kerül sor. Ezek közül legáltalánosabb az újszülöttek között 1–1000 arányban előforduló ajakhasadék (nyúlszáj), amely szájpadhasadékkal társulhat. A gyakoribb, egyoldali ajakhasadék mellett ritkábban kétoldali rendellenesség vagy szájpadhasadék (1–2500) is előfordul. A koponya és az állcsontok komplex fejlődési rendellenességeinek korrekciója bonyolultabb, többlépcsős műtétsorozat. Sikeres teljesítéséhez többféle szakorvos (idegsebész, aneszteziológus, gyermekorvos és plasztikai sebész) összehangolt munkája szükséges. Magyarországon kevés ilyen beavatkozást végeznek, többségét az Országos Idegsebészeti Intézetben. A veleszületett fejlődési rendellenességek között a nyitott gerinc előfordulásának aránya az élve születettek között 1–1000-hez.

Más a hazai gyakorlat

A fejlődési rendellenességeket korrigáló plasztikai sebészetek – a helyi szakmai tradícióknak megfelelően – országonként más-más feladatokat látnak el. Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában például általános gyakorlat, hogy a korrekciók 80 százalékát kizárólag plasztikai sebészek végzik, a fej-nyaksebészet területén pedig 100 százalékos ez az arány. Az ajak- és szájpad-hasadékok plasztikai műtétjei is az arra a célra szakosodott intézmények feladatkörébe tartoznak. A végtagfejlődési rendellenességek helyreállítására orvoscsoportok szakosodtak. E csoportok tagjainak többsége plasztikai sebészeti szakképesítéssel is rendelkezik.

Magyarországon egyelőre más a gyakorlat. A szakma hazai differenciálódásakor a plasztikai beavatkozásokat végző intézményekben a szűkös anyagiak miatt nem alakítottak ki intenzív részlegeket, hiányzik a gyermeksebészeti altatás, illetve az ellátásra szakosodott egészségügyi szakszemélyzet. Holott, különös tekintettel a gyermekeken végzendő korrekciós beavatkozásokra, a műtéteknél alapfeltétel lenne a maximális biztonság, a lehető legmagasabb szakmai színvonalú ellátás, az aneszteziológus, a gyermek-intenzív terapeuta, a gyermek-belgyógyász, továbbá a megfelelő képesítéssel rendelkező, gyermekgyógyászatban jártas szakszemélyzet együttes jelenléte. Míg külföldön a fejlődési rendellenességeket általában plasztikai sebész szakorvosok operálják, nálunk inkább a gyermeksebészek. Az eddigi helyzethez képest napjainkban már a hazai tendencia is biztató: egyre több gyermeksebész vállalkozik a szakképesítés megszerzésére.

Azokban a kórházakban, ahol plasztikai sebész-team dolgozik, és munkájukhoz megfelelő a technikai háttér, világszínvonalú a betegellátás. A pácienst ugyanazzal a műtéti technikával, eszközökkel operálják, mint a nyugat-európai klinikákon, csak – az alacsony bérköltség miatt – annál sokkal olcsóbban.

Mit mutat a statisztika?

A hazai egészségügyi statisztikák szerint évente veleszületett ajak-, arcdeformitás, illetve a szájüreg, az áll és az arccsont daganatos betegségei miatt átlagosan összesen 300–350 esetben, 100–120-féle korrekciós beavatkozást végeznek. Emlődaganat-eltávolító műtét korrekciójára 50-60 esetben kerül sor. Egy- és kétoldali, illetve középvonali ajakhasadék rekonstrukciós műtétet 60–65 esetben, gerinchasadék operációt 10–12 esetben végeznek, az arckoponya és az állcsont rosszindulatú daganatos betegségei miatt 16–20 esetben kerül sor rekonstrukciós műtétre. A veleszületett végtag-rendellenességek korrekcióját 80–100 esetben végzik el.

Clive Owen egyre szebb lesz

 

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(1)
címkék: 
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.