ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Halhatatlanná válik az Ügetőderby nyertese
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Halhatatlanná válik az Ügetőderby nyertese

Szabó Veronika tudósításaAz év legrangosabb ügető versenynapját, az RTL Klub-93. Magyar Ügetőderbyt rendezik meg a Kincsem Parkban július 29-én, vasárnap. A klasszikus futamban, 1900 méteres távon, 8 millió forintos versenydíjért állnak starthoz a legjobb háromévesek. Az eddig mutatott formák alapján több ló is jó eséllyel pályázik a győzelemre, többek között a legjobb egyéni rekorddal rendelkező Kentish Boy, a kétszeres Derby nyerő, sokszoros champion Fazekas Imrével. Legnagyobb ellenfelei közül Kádor helyzetét nehezíti, hogy hajtóját, Papp Istvánt néhány napja családi tragédia érte, ugyanis váratlanul elhunyt édesapja, a három hete Saldenzarral galopp Derbyt nyert idomár. Mellettük még Kudo Star szerb hajtójával Branislav Mukittyal, valamint Kámea a két éve Ügetőderby-t nyert Tóth Lászlóval számít favoritnak. A Derby-nap 14 futamos programjából ki kell még emelni a négy- és ötévesek nagydíját, a Pannónia Díjat, valamint a G. Dénes György, azaz a „Zsüti” Emlékversenyt, ahol ismert színészek, újságírók és sportolók ülnek sulky-ba. Az ingyenesen látogatható verseny délután kettőkor kezdődik, a gyerekeket póni lovaglás és ugrálóvár várja.

E verseny tétje a halhatatlanság; aki itt nyer, annak neve örökké élni fog, még akkor is, ha csak ezt az egy versenyt nyeri egész életében. Természetesen a verseny díjazása is tetemes, hiszen ez a legjobban szponzorált futam egész évben. A több mint 4 millió forintos első díjnál mégis komolyabb a tét. A tenyésztők már lovuk születésének pillanatában erről a versenyről álmodoznak. Lehetőségeikhez mérten megpróbálnak mindent megadni a csikóknak, hogy azok acélosan és megalapozottan kerüljenek fel a pályára tréningezni. A képen: Jungfrau (Fazekas Imre) megőrizte veretlenségét a 2006-i Magyar Ügetőderbyben.


Természetesen az idomároknak is a legnagyobb álma, hogy egyszer az életben Derbyt nyerhessenek. Sokan a nemes célért feltesznek mindent egy lapra, mert lehet, hogy a Derby-jelölt hároméves, gyenge idegzetű vagy aggályos lábú, ezért a felkészülés annyira megviseli, hogy a Derbyn kívül nem fog más versenyt nyerni.

Természetesen ez nem törvényszerű, elég, ha csak a múlt két évet vesszük, ugyanis Illetmény és Jungfrau is tovább menetelt a Derby után.

Az első Magyar Ügetőderbyt 1884-ben, 123 évvel ezelőtt futották. Az első győzelem Andal nevéhez fűződik, „aki” korábban Bécsben is megnyerte a Derbyt. Akkor még a négyévesek versenyeztek a kék szalagért, és a táv is hosszabb, 3000 méter volt. 1892-ig folyamatosan küzdöttek a négyévesek a nagydíjért, majd 14 év szünet következett a Magyar Ügetőderby történetében.

A hosszú kihagyás után 1906-ban már a pesti Erzsébet királyné úti pályán futottak újra a négyévesek, amit Levente nyert 1.28.9-es, kitűnő időben. Levente, követve Andal pályafutását, magyar győzelme előtt Bécsben is diadalmaskodott. Ismét hosszú szünet, ami 1909-től 1923-ig tartott. Az 1924-ben ismét megrendezett Magyar Ügetőderby bécsi mintára, 3250 méteres távon folytatódott tovább. Ezt a versenyt, sajnos, nem magyar, hanem az osztrák tenyésztésű Coriolanus nyerte. A következő évben ismét elmaradt a Derby a Budapesti Ügetőverseny Egyesület kedvezőtlen anyagi helyzete miatt. 1930-ban 50 méterrel rövidítették a verseny távját. 1933-ban ismét új helyszínen, a Kerepesi úti Ügetőpályán futottak a lovak, ahol Primavera diadalmaskodott 1.27.0-es Derby-rekorddal. 1945-ben a háború miatt nem futottak a lovak a kék szalagért, azután viszont megszakítás nélkül, minden évben starthoz álltak a versenyzők a Derby-trófeáért, csak a helyszín és a versenyzők kora változott. 1950-ben a táv 2600 méterre csökkent, és ezentúl a háromévesek kaptak jogot a Derby-ben való indulásra. Ezt a versenyt Recorder nyerte Marschall Józseffel a sulkyjában 1.23.4-es csúcsrekorddal, amit 31 évig meg sem tudtak dönteni. 1991-ben 500 méterrel újra kurtítottak a távon. Gábor 1981-ben futott 1.23.1-es idejét Sugárnak sikerült megdöntenie 1992-ben, majd 1995-ben Williams ügetett újabb rekordot. Az ő 1.22.0-es idejét Belami javította meg 18.8-ra. 2004-ben ismét változott a táv és a helyszín is.

A táv a pálya adottságaihoz igazodva, 1900 méter lett, a helyszín a Kincsem Park, ahová a versenyek versenye előtt két hónappal költözött át az ügetősport. Új rekorddal, 17.6-ban nyerte Hitelező a versenyt Szabó Krisztinával. A hajtóhölgy győzelme szintén egyedülálló volt, hiszen eddig csak férfiaknak sikerült kék szalagot nyerniük. A következő évben ismét új rekord született a fantasztikus Illetménynek köszönhetően: veretlenként érkezett a Derby-re. Fölényes győzelmet aratott idomárjával, Tóth Lászlóval, 17.2-ben. Tavaly Jungfrau játszotta a főszerepet, követve illetményt, és a Négyévesek Nagydíjában is nyert később. A hajtók közül Kovács János II. tartja a rekordot hét győzelmével, őt Marschall József[]/i követi 6 nyeréssel.

A mostani hajtók közül egyelőre senki nem veszélyes erre a rekordra, mert Dénes Áron, Marschall István és Fazekas Imre rendelkezik két-két győzelemmel. Az utóbbi öt évben négyszer a legsikeresebb hazai tenyészhely a Kabala Ménes Kft. lovai nyerték a Kék szalagot.


A Pannónia-díjat 1991-ben alapították a Magyarországon született négy-, illetve ötéves lovak számára. A Derby napján mindig helyet kapott egy másik rangos nagyverseny is, ahol az idősebb klasszisok mérhették össze az erejüket. A mostani versenyprogramnak köszönhetően a háromévesek nagy csatája mellett, rövidtávon megküzdenek egymással a pálya legjobb négy-, illetve ötévesei, de az Andal-díjban láthatjuk az idősebb klasszisokat is.

Már az első évben nagy tisztelet övezte azt a lovat, amelyik megnyerte ezt a díjat. Jól mutatja a futam jelentőségét, hogy a 14 év alatt csak két lónak, Brown Lady-nek és Detroit-nak sikerült dupláznia itt, mert mindig nagyon kiegyenlített a mezőny. A „szárnyaikat bontogató” négyévesek, és a kiforrt ötévesek nagy harca ez. Érdekességként megemlíteném, hogy csupán két Derby-nyerőnek sikerült ezt a versenyt is megnyernie: Detroitnak és tavaly Illetménynek.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.