ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Irodai erőszak – avagy mitől borul ki még a leghiggadtabb munkaerő is?
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Irodai erőszak – avagy mitől borul ki még a leghiggadtabb munkaerő is?

Irodai erőszak – avagy mitől borul ki még a leghiggadtabb munkaerő is? Európában a munkából kiesés feléért a munkahelyi stressz okolható. Az idén az Európai Unió már több mint 20 milliárd eurót fordított a stressz okozta betegségek kezelésére. A Canon a földrész 18 országában járt utána az "irodai erőszak" legfőbb okainak.
A jelenséget vizsgáló felmérésből kiderült: az európai munkahelyeken felerészt az elhúzódó, értelmetlen megbeszélések dühítik a kollégákat, és 48 százalékukat a munkahelyi faragatlanság és gorombaság hozza ki a sodrából – ez utóbbi a leggyakoribb okozója a tettlegességig fajuló kirohanásoknak. A dolgozók jelentős részének, kis híján harmadának okoznak frusztrációt a nyomtató- és IT-problémák, és negyedük már attól jobban érezné magát, ha a szükséges dokumentumokat gyorsabban és egyszerűbben meg tudná találni a hálózaton. A vizsgálatra az adott okot, hogy a munkából kiesés feléért a munkahelyi stressz okolható.

Az ICM Research által augusztus 3–8. között végzett, csaknem kétezer, közte 75 magyar irodai dolgozó viselkedését és tapasztalatait vizsgáló online felmérés arra irányult, hogy megismerje, milyen tényezők keltenek esetenként tettlegességig fajuló dühöt az európai irodai dolgozókban. A vizsgálatból kiderült: az irodai dolgozók több mint négyötöde szemtanúja volt már valamely munkatársa kiborulásának. Az északi országok dicsekedhetnek a legnyugodtabb dolgozókkal, hiszen ott a megkérdezetteknek csak a 68 százaléka találkozott a jelenséggel munkahelyén. Olaszország hű maradt temperamentumával szerzett hírnevéhez: szinte minden olasz dolgozó (94 százalék) tanúja volt már valamelyik munkatársa dühkitörésének. A válaszadók csaknem két harmada (63 százalék) állította magáról, hogy vele is előfordult, hogy kifakadt a munkahelyén.

Moravcsik László, a Canon Hungária Kft. ügyvezető igazgatója így vélekedik: “Mivel saját bevallásuk szerint az európai dolgozóknak csupán öt százaléka állította, hogy még semmi nem hozta ki a sodrából a munkahelyen, az irodai düh olyan komoly kérdés, amellyel a cégvezetőknek szembe kell nézniük.Azon vállalatoknál, ahol a lehető legjobb termelékenységre és az elérhető legnagyobb nyereségességre törekszenek, kezelni kell a munkahelyi dühöt. Ez a többi között a munkavégzést és a munkahelyi életet megkönnyítő megoldások, irodai eszközök alkalmazásával érhető el”.

A munkahelyi dühkitörések háttere

Az irodai dolgozók fele leginkább a hosszadalmas, értelmetlen megbeszélések miatt veszti el a hidegvérét. A megkérdezetteknek 48 százalékát a munkahelyi faragatlanság és a gorombaság dühíti fel. A dolgozókat sújtó további kellemetlenségek közé tartozik a főnök vagy a kollégák támogatásának hiánya – a hazai megkérdezettek körében ez a tényező 36 százalékkal a harmadik helyen szereplő oka az irodai dühkitörésnek. Nemzetközileg ok még az irodai politika (31 százalék), és a rosszul szabályozott irodai hőmérséklet is (37 százalék). Az alkalmazottak egyharmadát dühítik nyomtató- és informatikai (IT) problémák (30 százalék). Európában a dolgozók ötödét bosszantja, hogy gyakran hosszú időbe telik megtalálni a dokumentumokat a vállalati hálózaton. A válaszadók 60 százaléka érzi úgy, hogy az iroda nem megfelelő elrendezése fokozza a stressz-szintet, 19 százalékuk szerint ez a tény növeli a stresszt (Spanyolországban ez az arány kiugró, 79 százalék).

Dr. Szemereyné Nagy Melinda, feng shui szakértő, a Feng Shui Magazin főszerkesztője: „A stressz az egyensúlyt vesztett életstílusunk mellékterméke. Nem biztos, hogy fokozza a termelékenységet, ha hosszabb ideig vagy rövidebb határidőkkel dolgozunk. A tulajdonosok, valamint a munkaadók által elvárt üzleti eredményeket a kiegyensúlyozottabb munkakörnyezet kialakításával lehet elérni. Produktív és harmonikus munkakörnyezet létrehozása új lehetőségeket nyithat meg, és nem csupán az ott dolgozók hangulatát határozza meg, de a céggel kapcsolatba lépő kliensek viszonyulását is – akár felismerhetőek a háttérben meghúzódó okok számukra, akár nem”.


A munkahelyi erőszak szenvedő alanyai: az irodai eszközök

Az irodai frusztrációk miatti dühkitörések alkalmanként tettlegességig fajulnak. Európai viszonylatban a dolgozók csaknem 9 százaléka állt már bosszút valamely irodai eszközön a vizsgált országokban. A legtöbben a Magyarországot is magában foglaló kelet-európai régióban és az Egyesült Királyságban folyamodtak erőszakhoz a környezetükben lévő eszközökön (19 százalék). A kutatás alapján megállapítható, hogy a dolgozók mérgükben a leggyakrabban (26 százalék) az íróasztalra vagy az íróasztalon található dolgokra (tűzőgépre, atollakra) csapnak le. Kiemelt célpont még a mobiltelefon (16%) és a billentyűzet (16 százalék) is. Azok közül, akikkel előfordult, hogy tettlegességhez folyamodtak, 12 százalék vallotta be: az irodai nyomtatót rugdosta, vagy éppen összetörte.

Stemler Mihály mentálhigiénikus, addiktológus, a Napsugár Életmód Központ szakértője ezt mondja: „A stressz addig a pontig megfelelő, ameddig a dolgozóra, munkájára, közérzetére pozitívan hat, a célok megvalósításának irányába gyűjti az energiáit. Minden dolog az életben az elfogadással kezdődik, a megértéssel és a szeretettel folytatódik. Ennek ellentéte a tények tagadása, a meg nem értettség és a gyűlölet, amely egy másik ember, vagy akár gép ellen is irányulhat. A pozitív gondolkodás alapvető tudás önmagunk megismerésében és a különféle stresszhelyzetek megfelelő kezelésében. Ezt segíti az irodában kialakított „nyugalomszoba”, vagy más néven a relax szoba, amely pihenést, kikapcsolódást, feltöltődést ad, és ezzel javítja a dolgozók közérzetét, növeli a munkavégzés hatékonyságát”.

A Canon a kellmes irodai környezetet segíti


A kutatásból kiderül, hogy mind európai, mind hazai viszonylatban a dolgozók negyede gondolja úgy, hogy a szükséges anyagok gyorsabb, egyszerűbb megtalálása és elérése a hálózaton jelentősen hozzájárulna az irodai körülmények fejlesztéséhez, csökkentve ezzel a munkavégzéssel járó általános stresszt. Harmaduk szerint sokkal kevesebb nyomásnak lenne kitéve munkahelyén egy jobb IT-infrastruktúrával, amellyel megelőzhető a számítógépes rendszer leállása.

A Canon számos területen végez kutatásokat, és folyamatos fejlesztésekkel igyekszik kezelni ezt a stressz- és frusztráció-forrást. Olyan szoftvermegoldások széles skáláját kínálja, amelyekkel a felhasználók erőfeszítés nélkül kereshetik elő, kezelhetik és hozhatják létre dokumentumaikat. Még akkor is, ha különféle alkalmazásokkal vagy dokumentumtípusokkal, például beolvasott képekkel, elektronikus dokumentumokkal, weboldalakkal, táblázatokkal és prezentációkkal dolgoznak. A Canon megoldásai a dokumentumok beolvasásának, kezelésének és nyomtatásának racionalizálásával fokozzák a munkahelyi termelékenységet, javítják a dolgozók általános közérzetét.

Forrás: Infovilág
Az olvasók szerint a cikk hasznossága
(1)
(0)
címkék:  Canonmunkahelyi béke
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Olvasta már?
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba

Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.

Bezárás
Orbán megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá kellő ellenségkép A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást. A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközileg az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.
Hagyományosan gazdag húsvéti programok Bécsben Ahogy a tavaszi virágok bontják szirmaikat, úgy nyílnak sorra a húsvéti vásárok az osztrák fővárosban. Április közepéig összesen 260 standnál válogathatnak az érdeklődők, a kínálat a hímes tojástól a kézműves termékeken át a különleges ínyencségekig terjed.
A tévés szolgáltatásformák közül a kábeltévék iránt a legnagyobb az igény, az érdeklődők 41 százaléka sorolta első helyre ezt a műsorszolgáltatási típust. A leggyakrabban az internet- és tévészolgáltatók díjait hasonlítanák össze az ügyfelek, amire bőven van is lehetőségük: a tízezer lakosúnál nagyobb településeken átlagosan 7 tévé- és 13 internetszolgáltató közül választhatnak az érintettek.
Csillagködbe burkolódzó hálózat Pompás névre keresztelte a Zyxel a felhőből vezérelhető hálózati eszközcsaládját: Nebula (csillagköd). Ez az új technológia a kisvállalatok számára kínál minden eddiginél egyszerűbb hálózatmenedzselési megoldást. Az új Nebula-termékválaszték egy felhőmenedzselt hozzáférési pontból (NAP), felhőmenedzselt switch-eszközből (NSW) és egy felhőmenedzselt biztonsági átjáróból áll (NSG).
Értelem kontra érzelem – boldogsághiányos Magyarország Illyés Sándorra, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Kísérleti Pszichológiai Tanszékének alapítójára, a filozofikus mélységű gondolkodóra, az empirikus tudósra, a nemzetközi jelentőségű kutatóra 2003 óta minden évben megemlékeznek a karon Sándor-nap táján. Az idei tanácskozás fő témájául az affektív és kognitív találkozások jelenségét választották, vagyis értelem és érzelem együttműködését vették górcső alá.
Élet és halál: gyorsítandó az új gyógyszerek befogadása az ártámogatásba Senki nem tudja, hányan halnak meg azért, mert nem jutnak idejében olyan létező és hatásos gyógyszerekhez, amelyekkel sikeresen kezelik a rákos betegeket. A bürokrácia húzza az időt. Az új és hatásos onkológiai gyógyszerek befogadása az ártámogatásba rendkívül hosszú időbe telik Magyarországon.
Az újságíró archívumából: A berlini falról – kissé másképpen (4.) Tatár Imre: a magyar külpolitikai újságírás doyenje, miként mondani szokták: "nagy öregje". De lehet-e öreg egy olyan 97 esztendős kolléga, aki nyugállományba vonulása óta mást sem tesz, mint folytatja a hivatását. Ír. Az örökifjú Aranytoll-életműdíjas újságíró – az Infovilág szerkesztőségének felkérésére – néhány folytatásban olvasóink rendelkezésére bocsátja szerfölött gazdag archívumának egyik dossziéját, amely a berlini falépítésről és következményeiről szól.
Keine Angst vor dem Grauen Star ’Lass das Licht herein!’, ’Hab’ keine Angst vor der OP!’ Damit wirbt die Ungarische Gesellschaft für Kunstlinsen-Implantation und Refraktive Chirurgie für den rechtzeitigen operativen Eingriff bei Grauem Star. Die Mitglieder der Gesellschaft (im Mai 2016 gegründet), lauter Augenärzte, zogen durchs Land, um für den regelmäßigen Besuch beim Augenarzt zu werben, denn der Graue Star kann in einer ambulanten OP geheilt werden.