ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág | a hiteles hírportál

Nyomtat        - http://infovilag.hu/
:: Egyéb :: Recenzió ::

Hekkerdzsihád a láthatáron – egy majdnem kulcsregényről
2012-05-09 08:34

Le kell számolnunk azzal a tévképzettel, hogy jó regényt csak a humán területeken jártas, képzett és az írásművészetben gyakorlott irodalmár ír. Gondoljunk csak Isaac Asimov biokémikusra, akinek Alapítvány-könyvei nem csupán a tudományos-fantasztikus világra hatottak, de a szociológusok, pszichológusok, politológusok képzeletét is felgyújtották. Mellesleg írt fantasy-t, krimit és tudományos ismeretterjesztő könyveket is.

Mark Russinovich.Persze hosszan lehetne töprengeni azon, hogy mik egy „jó regény” jellemzői, az események szövése, a párbeszédek, a jellemábrázolás megkomponáltsága vagy éppen más, de az irodalom fájának egyik ágán biztosan helyet kell szorítanunk Mark Russinovichnak is. Egy informatikusnak.

A szerző a Microsoft főmunkatársa, a cég felhőszolgáltatásainak vezető konstruktőre. De ő a szerzője a Windows-rendszerek lelki életét, felügyeletét és diagnosztikáját segítő Sysinternals programoknak is. Természetesen szakíró, társszerzője a Windows Internals könyvsorozatnak, és vezető szerkesztője a Windows IT Pro Magazine folyóiratnak. Doktorált bitvadász, aki egyre közelebb merészkedett a betűhöz, a szóhoz, hogy belépjen az irodalomba.

Aki elolvassa Mark Russinovich A nulladik nap című frissen megjelent könyvét (Szak Kiadó, 2012), az lehetséges, hogy nem osztja e krimi iránti lelkesedésem. Bár e műfajnak is vannak hatalmas alkotói, de én nem szeretvén az irodalom eme ágát, Ágota nénivel jóllaktam annyira, hogy azután ne kívánjak többet igazán. De mindig lehetnek kivételek. Számomra e könyv krimi volt a javából, amelyben az Al-Kaida számítógépes (vírus)csapást kíván mérni e könyv szerint (is) az Egyesült Államokra, de a talpra esett főhős – aki egy amerikai férfiszépség – és csinosan zseniális partnere leküzdi (vagy nem) a gonosz erőket. Az amerikai (és hollywoodi) álom győz a gonosz ellen szépen.

Van bűntény, vannak áldozatok, folyik a vér, kémek és korrupt antikémek sorjáznak, de az cselekmény folyása elvezet bennünket és a nyomozni kényszerülő informatikusokat (ex-belbiztonsági minisztériumi embereket) a megoldásig.

Lehetséges a könyvnek egy olyan olvasata is, amely szerint ez inkább a thriller műfajába tartozó alkotás, ugyanis a helyzetek, a fordulatok hajmeresztően félelmetesek, filmszerűen borzongatóak. Mert mindenki el tudja képzelni a lehetetlent, hogy a számítógépe azt mondja, hogy „no operating system”, miközben pár perce még használta, s már nem tartozik a mesék közé az sem, hogy a Stuxnet vírus atomerőművi számítógépek ezreit fertőzte meg, s tette tönkre az urándúsító centrifugákat. A könyv lapjain az összes lehetséges támadási forma zseniális egységét egy rokkant orosz programozó teremti meg, aki képes kihasználni a „nulladik napi támadás” lehetőségeit, mert ismeri a Windows rejtőzködő és még meg nem szüntetett hibáit. A Zero-day exploit olyan kiber-biztonsági fenyegetést jelentő kód, ami egy számítógépes alkalmazás még nem publikált sebezhetőségét használja ki. A szerző – lévén Windows-szakértő – hátborzongatóan hitelesen keveri a rettegés koktélját: ő tudja, hogyan csináljunk igazán kártékony behatoló ellenséget.

A könyv olvasása közben nagyon nehéz elhitetnünk magunkkal, hogy ez csak mese. „Ha akarjátok, nem mese” – írta Herzl Tivadar a Dohány utcából, s követői meg is teremtették Izrael Államot. A nulladik nap bármikor bekövetkezendő olyan forgatókönyvet vázol fel – természetesen eltúlzott méretekben, némiképp torzítva ‑, amely a túlságosan az informatikai eszközökre hagyatkozó civilizációnkban egy világvége-vízióval ér fel. Itt megállnak a számítógépek, kis híján lezuhannak a repülőgépek, megvadul az atomreaktor, eltűnnek az adatok.

De a szerző időnként kikacsint az olvasóra: miközben az autógyártó robotok között meghal a felügyelőjük, a robotok még piruetteznek is egy kicsit: valószínűtlen, hogy ilyen finomságokra készítenék fel a trójaiakat és a vírusokat. Russinovich teoriája valójában logikus és kézenfekvő, amikor felfesti a kiber-terroristák hálózati szerveződéseinek módjait, egy lehetséges világméretű összeesküvés kialakításának struktúráját.

A történetvezetés lendületes, és vacogni is bőven lehetséges annak, akinek fantáziája nem tompult el a televíziós krimiktől, mégsem ez adja a mű igazi értékét. A szerző belülről fogalmazza meg a kritikáját a legfejlettebb és így legkiszolgáltatottabb világ struktúrájáról. Nemcsak állítja, hanem inkább kiáltja, hogy az amerikai bürokrácia – amely az emberek védelmét szolgálná – korrupt, tutyimutyi, erőforrás-hiányos. Kicsit túlsúlyos, kicsit lassú, kicsit stupid.

Hatalmas pofonokat osztogat a vírusvédelmi szoftvereket fejlesztő cégeknek, senkiházi amatőröknek festve le őket, akik képtelenek megfelelni szakmájuk elvárásainak. (Nota bene: egyikükhöz éppen nemrég törtek be, ellopva el a fejlesztéseit. Ez több, mint kínos.)

Nem kíméli saját cégét sem, állítva, az sincs a helyzet magaslatán, amikor egy hiba megszüntetéséről van szó. Russinovich könyve tehát kulcsregény, ami bemutatja a veszélyeket, a kiszolgáltatottságot, a lehetséges (?) megoldások apró arzenálját. Az oroszok (arabok, kínaiak – a nem kívánt törlendő) már a spájzban vannak – állítja, s a fejlett világ védőfala gyenge. Miközben már számítógépeink, mobiltelefonjaink nélkül magányosak és tehetetlenek vagyunk, mert civilizációnk magasabb, digitális szintre lépett, már nem térhetünk vissza egy alacsonyabb, analóg, offline környezetbe. Vagy ha igen, csak hatalmas pusztulással. Ha valaki emlékszik még John Erlichman A cég című könyvére, amelyből Washington zárt ajtók mögött címen csináltak filmet, az sejtheti, mit tud Russinovich. Erlichman belülről, a CIA és a Fehér Ház viszonyáról adott érzékletes képet. Russinovich még bizonytalanul és bizalmatlanul jár a hivatalok zárt ajtai mögött. De biztosan tudja és tudatja a számítógépeinek kiszolgáltatott ember fenyegetettségét.

Felelős szerkesztő: Kulcsár László.
A szerkesztőség címe: 1172 Budapest, XII. utca 33.
Telefon: 06 1 550 00 83
E-mail: infovilag@infovilag.hu

copyright© 2010. http://infovilag.hu/                    Powered by SiteEngine Wombat