ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág | a hiteles hírportál

Nyomtat        - http://infovilag.hu/
:: Külföld :: Magyar emlékek a nagyvilágban ::

Arany János – Montgomery
2017-03-15 16:57

A walesi Montgomery díszpolgárává avatták Arany Jánost. A walesi bárdokban megénekelt történetet az ötszáz dalnok lemészárlásáról Arany János révén természetesen többen ismerik ugyanis Magyarországon, mint Walesben. Ezt figyelembe véve döntött úgy Montgomery tanácsa, hogy Arany Jánost posztumusz "Montgomery Szabad Polgára" címében részesíti.

"A walesi bárdok" költőjének a balladában megörökített település polgármestere, Eric Fairbrother adta át jelképesen a posztumusz címet a Budapesten tartott ünnepi rendezvényen, március 2-án az Erkel Színházban. Azt a kétnyelvű (walesi és angol) oklevelet, amellyel  Montgomery tanácsa Arany Jánost posztumusz Montgomery Szabad Polgára címében részesíti, E.Csorba Csilla, az Arany-emlékév múzeumi kurátora vehette át. 

A walesi városvezető hangsúlyozta, hogy a magyarok már az általános iskolában tanulják ezt a történetet, Arany versét a két nemzet közötti „nagyszerű kapocsnak” nevezte, majd a költő megkapta Montgomery Szabad Polgára címét. Az esten Sir Karl Jenkins walesi származású zeneszerző Arany János balladája nyomán komponált kantátája hangzott fel. A balladában leírt esemény helyszínének romjai ma is állnak Nagy-Britannia Wales országrészében…

Montgomery vára napjainkban.

A magyar költőt az évforduló alkalmából a BBC brit közszolgálati adó is méltatta, hangsúlyozva, hogy a városka lakói alig ismerik I. Edward és a kivégzett ötszáz bárd történetét, amelyet Magyarországon – az idén 200 éve született Arany János balladája nyomán – mindenki. A rádió azt is megmagyarázta hallgatóinak, hogy a költemény az 1848-i forradalom, illetve a szabadságharc leverése utáni zsarnoki rendszer ellen szólt, mert a költő nem volt hajlandó versben dicsőíteni Ferenc József császárt, mint ahogyan annak idején A walesi bárdok főhősei sem zengték „Edward király, angol király” dicséretét.

 

Nagyon köszönöm Brávácz Alexandrának, a PIM kommunikációs referensének a segítségét (A szerző)

Felelős szerkesztő: Kulcsár László.
A szerkesztőség címe: 1172 Budapest, XII. utca 33.
Telefon: 06 1 550 00 83
E-mail: infovilag@infovilag.hu

copyright© 2010. http://infovilag.hu/                    Powered by SiteEngine Wombat