ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág | a hiteles hírportál

Nyomtat        - http://infovilag.hu/
:: Egyéb :: Jegyzet ::

Gábor György: Beszéd
2017-03-15 15:14

Fáj, hogy sokan értelmetlen, összefüggéstelen, agresszív, ócskán manipulatív és persze képzavaroktól hemzsegő beszédnek tartják Orbán Viktor ma elmondott szavait. Pedig volt ott szó a nemzet gerincéről és történelmi vérvonaláról, mészárossegédről és hentesmesterről (ez utóbbiról kétszer is), a magyarról mint józan fajtáról... (A képen a szerző.)

...arról, hogy a forradalom magvait a madarak felkapkodták, de a magyar föld a legalkalmasabb arra, hogy gyökeret verjen benne a szabadság, a mi magyar fajtánkról, nemzeti és keresztény alkotmányunkról, meg arról, hogy saját lábon állunk (ez egy familiáris szólás-mondás lehet az Orbán-családon belül) és így tovább. Most csak két mondatot emelnék ki:


1. „Ünnepnapokon a magyar nemzet fényképet – ahogy a gyerekeink mondanák: szelfit – készít önmagáról, háttérben a saját történelmével.” Ez szép: szelfi, statikus kép, tér-idő egység, ám a hátteret a térben és időben kibontakozó, „folytonosan mozgó” történelem képezi. Na, jó öreg Lessing, a „termékeny pillanatnak” ezzel befellegzett!


2. „Az égő csipkebokor csodájában élő magyar nemzet jövője.” A Biblia remek orbáni átköltése! És mire kellett mindez? Elmagyarázom! Az égő csipkebokor csodájában ugyanis eredetileg nem a magyar, de nem is az orosz vagy a lengyel nép jövője lakozott, hanem az Örökkévaló maga. És mondá Mózesnek: „Ne közelíts ide, vesd le saruidat lábaidról, mert a hely, melyen állsz, szent föld az.” Orbán így érkezett vissza a saját lábon állás szentséges gondolatához.


Még szerencse, hogy a sok lelkes rajongója és önfeledt éljenzője pontosan értette a lessingi kritikát és a Biblia teljesen indokolt átszerkesztését.

A szerzőről: Gábor György filozófus, egyetemi tanár, az MTA Filozófiai Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem tanára. (Wikipédia)

Felelős szerkesztő: Kulcsár László.
A szerkesztőség címe: 1172 Budapest, XII. utca 33.
Telefon: 06 1 550 00 83
E-mail: infovilag@infovilag.hu

copyright© 2010. http://infovilag.hu/                    Powered by SiteEngine Wombat