ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág | a hiteles hírportál

Nyomtat        - http://infovilag.hu/
:: Külföld :: Ország-világjárás ::

Semmilyen dicsőítést a lett Waffen-SS-nek!
2017-03-15 18:10

Nemzetközi antifasiszta tiltakozást tartott az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége, a  FIR március idusán a lett Waffen-SS állami segédlettel történő dicsőítése ellen Athénban, Berlinben, Brüsszelben, Rómában és Budapesten. A Német Antifasiszta Szövetség Berlinen túl további virrasztást szervezett Brémában, Hamburgban, Majna-Frankfurtban és Düsseldorfban. (Képek: Takács Ferenc)

Magyarországon a FIR tagszervezete, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) tagjai demonstráltak a lett külképviselet előtt. A MEASZ két hete jelezte a nagykövetségnek, hogy petíciót kívánnak átadni számára, de a diplomáciai misszió válaszra sem méltatta a szervezetet. Így a petíciót a szervezet vezetője a demonstrálás részeként bedobta a nagykövetség postaládájába.

Március 16-án Lettország fővárosában, Rigában 1991 óta minden évben a lett Waffen-SS egységeit dicsőítő felvonulásra kerül sor, és zászlóerdőbe burkolódzó tömegdemonstrációt tartanak a város központjában a Szabadság emlékműnél.

Lettország – Észtországgal, Litvániával, Ukrajnával és Bulgáriával együtt – azon kelet-európai államokhoz tartozik, amelyekben a tömeggyilkosságokat, háborús és emberiség elleni bűncselekményeket elkövetett Waffen-SS egységeit és a nácikkal kollaboráló, más antiszemita halálbrigádokat nemzeti hősként ünneplik. Mindez állami hatóságok nyílt támogatása mellett történik.


A rigai „dicső menet” felháborító provokáció a lett rendőrség és SS-egységek áldozatai hozzátartozói, az ország zsidó, orosz nyelvű és más kisebbségei számára. Ez nem csupán az Európai Unió alapértékeivel áll szemben, amelynek előnyeit a lett állam más oldalról viszont szívesen elfogadja, hanem provokáció az Oroszországi Föderációval szemben is, és ezzel veszélyezteti a békét Európában.

Lettországban az antifasiszta demonstrálókat az állam részéről látványos megtorlások érik évről évre. Ilyenek a telefonlehallgatások, utazási korlátozások, hatósági zaklatások, rendőri brutalitások. Ezt 2014-ben Rigában Hanti Vilmos a FIR és a MEASZ elnöke is tapasztalhatta, akit a rendőrök szabad mozgásában nagymértékben korlátoztak, a hatóságok a német antifasiszták autóbuszát – mondvacsinált ürüggyel – föltartóztatták, késleltették a megérkezését.

A történtek miatt tartotta fontosnak a FIR, hogy az antifasiszták az idén is követeljék a gyalázatos esemény beszüntetését, kimutassák Európa szerte a szolidaritásukat a lett társaikkal.

Felelős szerkesztő: Kulcsár László.
A szerkesztőség címe: 1172 Budapest, XII. utca 33.
Telefon: 06 1 550 00 83
E-mail: infovilag@infovilag.hu

copyright© 2010. http://infovilag.hu/                    Powered by SiteEngine Wombat